Megéri egy 240 Hz-es monitort játékhoz?

Érdemes 240 Hz-es monitort venni játékra, és ez jelentős előrelépés a 144 Hz-eshez képest? Ebben a cikkben elmagyarázzuk a frissítési gyakoriságot, és pontosan erre a kérdésre válaszolunk.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Egy 240 Hz-es monitor megéri játékhoz

Válasz:

Az emberi szem számára nehéz észrevenni a különbséget 144 Hz és 240 Hz között.

Mint olyan, 240 Hz A monitorok nem tetszenek az átlagembernek, de ha látja a különbséget, és azt tapasztalja, hogy ez segít a játékokban való jobb teljesítményben, vagy egyszerűen csak élvezetesebbé teszi azokat, akkor egy 240 Hz-es monitor megéri a ráfordítást.

Ha nem, a 144 Hz A monitor minden extra teljesítményt kínál, amire szüksége van, valószínűleg elérhetőbb áron és/vagy jobb vizuális megjelenés mellett.

Alighogy a 144 Hz-es monitorok általánossá váltak, az iparág elkezdte a monitorok teljesítményét még tovább fokozni.

Mielőtt bárki is tudta volna, a 144 Hz-es képfrissítési frekvenciával rendelkező monitorok általánossá váltak, és a 240 Hz volt az új cél a teljesítményorientált játékosok számára, bár még ők sem maradnak sokáig a tápláléklánc tetején, hiszen jelenleg is van egy maroknyi 360 Hz-es monitor. a piac.

Ebben a cikkben azonban a címadó kérdés megválaszolására összpontosítunk: megéri-e egy 240 Hz-es monitort játékra 2022-ben?

fogjuk teljesítmény , árazás , és még többet, de azt is meglátjuk hogyan a 240 Hz-es monitor egy 144 Hz-eshez képest.

TartalomjegyzékElőadás

Mik azok a frissítési gyakoriságok?

Frissítési arányok

Mielőtt belevágnánk, nézzük át gyorsan az alapokat azok számára, akik nincsenek tisztában. Mi az a frissítési gyakoriság, és mit jelent?

Lényegében a monitor frissítési gyakorisága (mért Hertz ) határozza meg, hogy másodpercenként hány képkockát jeleníthet meg. vagyis a frissítési gyakoriság közvetlenül megfelel annak a maximális FPS-nek, amelyet a monitor valós időben képes megjeleníteni .

Igaz, a monitor nem akadályozza meg, hogy a grafikus kártyát annyi képkockát jelenítsen meg, amennyit csak tud, egyszerűen nem tudja megjeleníteni az összes extra képkockát, amely a frissítési gyakoriság által megszabott maximumon felül jön.

Amint azt valószínűleg már tudja, az átlagos monitorhoz szabvány tartozik 60 Hz frissítési gyakoriság, bár a legtöbb játékmonitor jelenleg 144 Hz-es frissítési gyakorisággal rendelkezik. De amint fentebb említettük, sok modell 240 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, és néhány új monitor elérheti a 360 Hz-et is.

Most megvizsgáljuk az ilyen magas frissítési gyakoriságú monitorok konkrét előnyeit és hátrányait.

A 240 Hz-es monitorok előnyei

240 Hz-es monitor

Tekintettel arra, hogy a képfrissítési gyakoriság elsősorban a monitor által megjeleníthető maximális FPS-t határozza meg, a nagy frissítési gyakoriság előnyei lényegében ugyanazok, mint a magas keretsebességek .

Ezzel együtt a következő két fő előnye a magas frissítési gyakoriságnak:

  1. Megnövekedett fogékonyság és gördülékenyebb játékélmény , kiegészít vmivel csökkentett mozgási elmosódás
  2. A potenciál kissé jobb reakcióidő kompetitív többjátékosban

Mondanom sem kell, ez két nagyon fontos előny sok játékos számára, különösen azok számára, akik hajlamosak erre versenyképes többjátékos , ahol a másodperc töredéke mindent megváltoztathat. A magas frissítési gyakoriságnak azonban vannak hátrányai is, és ezeket az alábbiakban áttekintjük.

A 240 Hz-es monitorok hátrányai

144hz vs 240hz

A 144 Hz-es monitorokhoz hasonlóan a 240 Hz-eseknél is kompromisszumot kell tenni, hogy ilyen magas frissítési gyakoriságot érjenek el. Először is meg kell vizsgálnunk a panel technológiáját.

Habár TN panelek nem olyan népszerűek, mint korábban, megfizethetőségük és kiváló teljesítményük miatt még mindig a rendelkezésre álló 240 Hz-es játékmonitorok jó részét alkotják, mind a frissítési gyakoriság, mind a válaszidő tekintetében.

Ezt a speciális paneltechnológiát azonban általában gyengébb színvisszaadáshoz és rossz betekintési szögekhez kötik, így a TN-vel felszerelt monitor beszerzése általában azt jelenti, hogy a látványt a teljesítményért cserélik.

Nos, a TN panel elhalványuló népszerűsége mögött az egyik oka az a tény IPS panelek nagyrészt felzárkóztak, és sokkal jobban teljesítettek, mint néhány évvel ezelőtt. Lényegében sokkal jobb színeket és betekintési szögeket kínálnak, miközben mindeközben megfizethetőbbé váltak, még ha 240 Hz-es monitorokról van szó.

Ennek ellenére nem minden IPS-panel egyforma, így bár vannak megfizethető 240 Hz-es IPS-monitorok, még mindig egy kicsit többet kell költenie, ha a teljes készletet szeretné beszerezni, azaz egy olyan monitort, amely mindkettőt teljesen lefedi. az előadás és a látvány frontja.

Végül megvan VA panelek hogy megtalálják a középutat ebben az egészben. Jobb színvisszaadást és betekintési szöget mutatnak, mint a TN panelek, bár ez a paneltechnológia köztudottan problémákat okoz a szellemképekkel és a magas válaszidővel, ezért a 240 Hz-es VA monitorok nem olyan népszerűek, mint az IPS-es társaik.

240hz-es monitor megéri

És természetesen felmerül a kérdés a tényleges framerátákkal kapcsolatban. Tagadhatatlan, hogy a magasabb képkockafrekvenciák gördülékenyebb és érzékenyebb játékélményt biztosítanak, amint azt fentebb már említettük, de itt még mindig figyelembe kell venni néhány tényezőt.

Az első és legfontosabb, hogy minél magasabbak a képkockafrekvenciák, annál nehezebb az emberi szemnek észrevenni a különbséget.

Bár könnyű különbséget tenni 30 és 60 FPS, valamint 60 és 144 FPS között, nagyon nehéz lesz megkülönböztetni a 144 és 240 FPS-t . Igaz, ez nagy ugrás a teljesítményben, de ahogy a fenti videóból is kitűnik, sokan nem tudják megmondani a különbséget, hacsak nem hasonlítanak össze közvetlenül egy 240 Hz-es monitort egy 144 Hz-es monitorral.

Ráadásul a felbontás kérdése is – a 240 Hz-es monitorok túlnyomó többsége még mindig 1080p-s, tehát egy ilyen beszerzése valószínűleg azt jelentené, hogy te lennél a látványvilág feláldozása a teljesítmény érdekében .

Mondanunk sem kell, hogy egyes játékosok teljesen rendben vannak ezzel, és a hét bármely napján több képkockát vesznek fel több pixelhez képest, mások azonban nem találják a teljesítménynövekedést megéri az 1440p vagy 4K által díjazott vizuális hűséget.

Ennek ellenére, bár léteznek minőségi, nagy felbontású 240 Hz-es monitorok, ezek drágábbak is, így egy 144 Hz-es 1440p monitor vagy akár egy 60 Hz-es 4K monitor jobban megfelelhet az Ön igényeinek, attól függően, hogy hol vannak a prioritásai.

Végül mindig ott van az a tény szüksége lenne a grafikus kártya elég erős ahhoz, hogy ilyen magas képfrissítési sebességet hajtson végre .

Míg a három számjegyű képkockafrekvenciát meglehetősen könnyű elérni az eSports játékokban még költségvetéssel vagy középkategóriás GPU-val is, az igényesebb AAA-játékok egészen más történet, így előfordulhat, hogy a felbontással kereskedni ott nem lesz sok értelme, attól függően, hogy hogy mivel játszol, és milyen erős a hardvered.

Következtetés – Megéri egy 240 Hz-es monitort játékhoz?

240hz-es monitor

És végül a fentiek figyelembevételével visszatérünk az eredeti kérdéshez: megéri-e a pénzt egy 240 Hz-es monitor, és kínál-e kézzelfogható előnyt a játékban?

Mindenekelőtt a legfontosabb kérdésre kell válaszolnia: a teljesítményt részesíti előnyben a látványokkal szemben ? Tökéletes monitor nem létezik, és egy ilyen dolog közelébe kerülni is borsos árcédulával járna.

Ha jobban szereti a magas frissítési gyakoriságok gördülékenységét, mint a nagyobb felbontások által biztosított tisztaságot, és ha GPU-ja el tudja érni ezeket a magas frissítési gyakoriságokat azokban a játékokban, amelyekkel főként játszik, akkor egy 240 Hz-es frekvencia nagyon megérheti.

Azonban azt mondanánk, hogy a 144 Hz-es monitor valószínűleg jobban megfelelne a legtöbb ember számára. Ugyanis olcsóbb lenne, ha szűkös a költségvetés, és egy 144 Hz-es 1440p-s monitor remek középutat jelentene, amivel mind látványban, mind teljesítményben elférne.

De természetesen minden játékosnak meg kell válaszolnia magának ezt a kérdést, és ha Ön tud próbáljon ki egy 240 Hz-es monitort első kézből – annál jobb.

Bárhogy is döntesz, nézze meg ezt a vásárlási útmutatót egy listáért a jelenleg elérhető legjobb játékmonitorok . Minden bizonnyal találsz ott néhány jó választást, függetlenül attól, hogy milyen frissítési gyakoriságra, felbontásra vagy paneltípusra vágysz.

Ezek is tetszhetnek neked