Legfontosabb Szerencsejáték Megérik a hangkártyák?

Megérik a hangkártyák?

Érdemes hangkártyát venni és megéri? Ebben a cikkben mindent elmondunk, amit a hangkártyákról tudni kell.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Hangkártya megéri

Válasz:

Ha csak a hangminőséget vesszük figyelembe, az, hogy megéri-e hangkártyát és jó minőségű hangszórót/fejhallgatót vásárolni, erősen szubjektív kérdés az egyéni igények és preferenciák alapján.

A dedikált hangkártya azonban kiváló módja lehet az alaplap integrált audiomegoldásának cseréjének, ha az nem működik megfelelően, vagy hiányzik néhány olyan funkció, amelyre szüksége lehet.

Játékos PC építése gyakran elég egyértelmű.

Válasszon egy grafikus kártyát, amely adott felbontásban megfelel teljesítménykövetelményeinek.

Válasszon olyan CPU-t, amely elég erős ahhoz, hogy lépést tartson vele.

Dobj be 8-16 GB RAM-ot, egy SSD-t és egy HDD-t, amelyen minden cuccod elfér.

Szerezzen be egy alaplapot, hogy összekösse az egészet, és egy tápegységet, hogy áram alatt maradjon.

Van azonban egy olyan összetevő, amelyet gyakran figyelmen kívül hagynak, és ritkán gondolnak rá a 2022-es PC-építés folyamatában: a hangkártya.

Természetesen ennek megvan az oka – nagyjából minden alaplap rendelkezik integrált audiochippel, amely könnyedén kielégíti a legtöbb felhasználó hangkövetelményét.

A dedikált hangkártyák azonban továbbra is léteznek, és több oka is van annak, hogy érdemes beszereznie egyet, valamint néhány jó ok is arra, hogy miért ne.

Ha kíváncsi arra, hogy érdemes-e dedikált hangkártyát vásárolni 2022-ben, olvasson tovább, és megtudja!

TartalomjegyzékElőadás

Dedikált hangkártya vs integrált hangkártya

Dedikált hangkártya vs integrált hangkártya

Mint fentebb említettük, gyakorlatilag minden alaplaphoz tartozik integrált hangkártyák manapság, bár ezek önmagukban nem igazán kártyák. Ehelyett észrevehetetlen, közvetlenül az alaplapba integrált chipekről van szó, az audio csatlakozók pedig az alaplap hátlapján találhatók, plusz néhány extra csatlakozó az előlapon, háztól függően.

Ami pedig azt illeti dedikált hangkártyák , azok lehetnek belső vagy külső . A belső hangkártyák minden bővítőkártyához hasonlóan PCIe sloton keresztül csatlakoznak az alaplaphoz. Ehelyett egy külső hangkártya USB-n keresztül csatlakozik.

A minőség szokás szerint a márkától, a modelltől és az ártól függően változik, de általában véve A belső hangkártyák általában jobb hangminőséget kínálnak, mint a külső hangkártyák. A külső megoldások azonban könnyebben telepíthetők és sokkal hordozhatóbbak, így több eszközön is könnyen használhatóak.

Ha ez kimaradt, mi az oka annak, hogy érdemes dedikált hangkártyát vásárolni?

Térhatású hang és csatlakozók

Térhatású hang és csatlakozók

Néha az integrált hangkártyának nincs elég csatlakozója , vagy nem rendelkezik az Ön igényeinek megfelelő csatlakozókkal. Ez problémát jelenthet, különösen, ha térhangzásról van szó.

A legtöbb alaplapban általában megtalálható hat csatlakozó:

  • Rózsaszín (mikrofon bemenet)
  • Kék (bemenet)
  • Zöld (sztereó hangszórók/fejhallgató)
  • Narancssárga (középső csatorna/mélysugárzó)
  • fekete (hátsó hangszórók)
  • Szürke (oldalsó hangszórók)

Előfordulhat azonban, hogy egyes alaplapok (főleg az olcsóbbak/kompaktabbak) nem tartalmazzák a narancssárga, fekete és szürke csatlakozókat, így nem támogatják a beállításokat. Ezenkívül egyes rendszerek használhatják RCA vagy optikai csatlakozók.

Tehát abban az esetben, ha az alaplapja nem rendelkezik a szükséges csatlakozókkal, és nem tudja támogatni azt a térhatású rendszert, amelyre felfigyelt, akarat be kell fektetni egy jó hangkártyába, amely valóban képes rá.

Hibás beépített hangkártya vagy csatlakozó

Hibás beépített hangkártya vagy csatlakozó

Sokszor, amikor egy számítógép-alkatrész vagy periféria elromlik, általában a cseréje a legjobb és leghatékonyabb megoldás. A javítás gyakran lehetetlen, vagy egyszerűen túl drága és időigényes ahhoz, hogy megérje a ráfordított időt és pénzt.

Most, hardver problémák amelyek az alaplap integrált hangkártyájához vagy valamelyik audiocsatlakozóhoz kapcsolódnak, nem túl gyakoriak. Továbbá, ha probléma adódik az alaplappal közvetlenül a dobozból, a garancia biztosítja, hogy új, teljesen működőképes alaplapot kapjon.

Ha azonban valami elromlik valahol az út mentén, és nem akar foglalkozni azzal a vesződséggel, hogy új alaplapot vásároljon, vagy ha a boltban van a számítógépe, akkor pusztán egy hangkártya vásárlásával időt takaríthat meg, és esetleg még pénzt is.

Hangminőség – Szükségem van hangkártyára?

Hangkártyák Hangminőség

A nap végén, amikor arra gondol, hogy komoly összeget fektessen be egy PC-komponensbe, mindig felteszi a kérdést, hogy szükségem van erre? Mindannyian ott voltunk, amikor a drága grafikus kártyákról és monitorokról van szó, de a hangzás világában a dolgok olyan szubjektívek, ahogy csak lehet.

Persze beszélhetnénk még hosszan a frekvenciákról, bitrátákról stb., de a nap végén a hangminőséget leginkább fül alapján lehet megítélni. Nem kell messzire keresni, hogy olyan lelkes audiofileket találjunk, akik nem hajlandók megelégedni mással, csak a FLAC hanggal és a kiváló minőségű fejhallgatóval, ugyanakkor mások még megfelelő felszereléssel sem tudják megkülönböztetni a FLAC-t és az MP3-at.

Ennek ellenére, ami magát a hangminőséget illeti, mind a hangkártya, mind a hangszórók/fejhallgatók fontosak. Egy jó hangkártya vásárlásával precízebb és magával ragadóbb hangzást kaphat, de ha a legtöbbet akarja kihozni belőle, akkor minőségi hangszórókba/fejhallgatókba is be kell fektetnie. . Ez nehéz és trükkös befektetés lenne, mivel az előnyök kétesek és szubjektívek.

Szükségem van hangkártyára?

Tehát az, hogy hajlandó-e jelentős összeget költeni a hangélmény javítására, kizárólag Önön múlik. Ennek ellenére a legtöbb játékos valószínűleg szívesebben költi ezt a pénzt egy jobb GPU-ra, CPU-ra vagy bármely más olyan komponensre vagy perifériára, amely kézzelfoghatóbban javíthatja az élményt.

Másrészt, ha hangkártya beszerzésén gondolkodik, mert az alaplap integrált audiomegoldásából hiányoznak a szükséges csatlakozók, vagy mert nem működik megfelelően, egy új dedikált hangkártya megkönnyítheti az életét.

Következtetés

Megérik a hangkártyák?

Végső soron csak Ön döntheti el, hogy megéri-e egy drága hangkártyát és csúcskategóriás audiofelszerelést vásárolni pusztán a jobb hangminőség érdekében. Másrészt, ha egy nem megfelelő vagy hibás integrált hangkártyát szeretne cserélni, akkor egy dedikált hangkártya beszerzése időt és pénzt takaríthat meg.

Ha éppen új hangkártyát vásárol, érdemes megnéznie ez a cikk . Sőt, itt van a mi válogatásunk a legjobb játék fejhallgatók , hangszórók és surround rendszerek amit pillanatnyilag megszerezhet. Ezeket a vásárlási útmutatókat rendszeresen frissítjük, így ha úgy tűnik, hogy bármelyikük elavult termékeket tartalmaz, az csak azt jelenti, hogy a cikk hamarosan frissítésre kerül!

Ezek is tetszhetnek neked