Legfontosabb Szerencsejáték Alaplapok: ATX vs Micro ATX vs Mini ITX – melyiket válasszam?

Alaplapok: ATX vs Micro ATX vs Mini ITX – melyiket válasszam?

Tehát milyen alaplapformátumot érdemes választani? Szeretné tudni, mi a különbség az ATX, Micro ATX és Mini ITX alaplap formátumok között? Íme egy nagyszerű útmutató.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 ATX vs Micro ATX vs Mini ITX

Válasz:

A Micro ATX az esetek többségében a legjobb választás.

Csak akkor válassza az ATX-et, ha 4-nél több PCIe bővítőhelyre van szüksége, és csak akkor válassza a Mini ITX-et, ha a lehető legkompaktabb PC-t szeretné.

Alaplapok Különböző méretben és formátumban kaphatók, de manapság általában ezek a legnépszerűbb választások az asztali számítógépek számára: ATX , Mikro ATX és Mini ITX .

Szóval miben különböznek ezek a mérettől?

Ebben az útmutatóban megvizsgáljuk a fent említett alaplapformátumok mindegyikét, és összehasonlítjuk azok különbségeit, hogy segítsünk eldönteni, melyik a legjobb választás az Ön igényeinek.

TartalomjegyzékElőadás

ATX vs Micro ATX vs Mini ITX

atx vs mikro atx vs mini atx

Méret

Ahogy a fenti képen is látszik, ATX a csomag legnagyobb formátuma, 305×244 mm-es. A Mikro ATX egy kicsit rövidebb, de közvetlenül mögötte, mérete 244 × 244 mm. Végül ott van a Mini ITX alaplap. Ez a legkisebb a csokorban, 170 × 170 mm-rel.

Ami magát a méretet illeti, csak amiatt kell aggódnia, hogy a háza elég nagy-e ahhoz, hogy elférjen az alaplapon. Azonban nem kell aggódnia az eset miatt is A nagy, mivel a modern tokok szabványos elrendezést tartalmaznak, amely bármilyen alaplaphoz illeszkedik, amely fizikailag elfér benne.

És akkor mi van kellene akkor szem előtt tartja, amikor a megfelelő alaplapformátumot választja?

RAM kapacitás

atx vs mikro atx

Az egyik legfontosabb különbség a Mini ITX és a két ATX alaplaptípus között az a RAM slotok száma hogy az alaplap jár hozzá.

Ugyanis a Mini ITX alaplapok csak két RAM foglalattal rendelkeznek, míg a Micro ATX és ATX alaplapok általában négy. Egyes csúcskategóriás ATX-alaplapok azonban akár nyolc RAM-nyílást is tartalmazhatnak.

Ennek ellenére a Mini ITX alaplapok jelenleg csak 32 GB RAM befogadására képesek, ha egy 2 × 16 GB-os készletet telepítenek. Ezzel szemben a legtöbb Micro ATX és ATX alaplap legalább 64 GB-ot támogat, bár egyes Micro ATX modellek akár 128 GB-ot is elérhetnek, míg bizonyos ATX modellek akár 512 GB-ot is.

De természetesen ezek megint kissé szélsőséges esetek, amelyek csak a drága, élvonalbeli alaplapokra vonatkoznak.

Mindenesetre 16 GB RAM az elegendő a játékok túlnyomó többségének kényelmes futtatásához jelenleg elérhető, és a 32 GB gyakran túlzás a játékszerekhez. Azonban, a több RAM-mal rendelkező beállítások végső soron jövőbiztosabbak . Emellett azok, akik szintén használni kívánják a sajátjukat játék beállítása mivel egy munkaállomásnak több mint 32 GB RAM-ra lehet szüksége néhány memóriaigényes szoftver futtatásához.

Mindenesetre, ami a RAM-ot illeti, nem kell aggódni a kapacitás miatt , mivel még egy Mini ITX alaplap is kielégíti a legtöbb játékos igényeit.

PCIe bővítőhelyek

mikro atx vs atx

Egy másik nagyon észrevehető különbség mindhárom fent említett alaplapformátum között a PCI Express bővítőhelyek száma hogy azzal jönnek.

Az ATX alaplapok egyértelműen vezetnek ezen a területen, mivel a legtöbb három PCIe bővítőhellyel rendelkezik, bár egyes csúcskategóriás modellek akár öttel is büszkélkedhetnek. Eközben a Micro ATX alaplapokon általában csak egy PCIe bővítőhely van, de akár három is lehet, a Mini ITX modellek pedig csak egyetlen PCIe bővítőhelynél ragadnak.

Nyilvánvalóan jól jöhetnek az extra PCIe foglalatok, ha több GPU-s beállítást célozunk meg, vagy ha bármilyen bővítőkártya telepítésén gondolkodunk, például hangkártyák, rögzítőkártyák, belső modemek stb.

Természetesen ebben az esetben nem minden a slotok számán múlik, hanem az ingyenes hely ismét felmerül. Sok modern grafikus kártya meglehetősen vastag, mivel a terjedelmes hűtők potenciálisan eltakarhatják néhány nyílást. A grafikus kártyát azonban potenciálisan maga a ház is akadályozhatja, ha a kis méretű tok , tehát ez egy másik dolog, amit szem előtt kell tartani.

Ár

mini atx vs atx

Végül ott van az ár kérdése. Azt gondolhatnánk, hogy a Mini ITX alaplapok lennének a legolcsóbbak kis méretük miatt, és kevesebb gyártási anyagot igényelnek, de az igazság meglephet.

Leggyakrabban ezt fogod találni A mini ITX alaplapok a legdrágábbak , legalábbis ami a kikiáltási árakat illeti. Az ATX és Micro ATX alaplapok általában körülbelül 50 vagy 60 dollárról indulnak, míg a Mini ITX modellek körülbelül 100 dollártól. De ne feledje, hogy a Mini ITX megoldásokba csak akkor érdemes beruházni, ha kompakt játék PC-t kíván építeni.

Hogy az említett, A Micro ATX alaplapok általában a legjobb költségvetési választások mivel egyszerűbb minőségi Micro ATX alaplapot találni alacsonyabb áron. Az ATX alaplapok kínálják a legjobb ár-érték arányt ha szüksége van az extra PCIe bővítőhelyekre.

Melyiket érdemes választani?

Most, hogy megbeszéltük a fontos tulajdonságokat és specifikációkat, foglalkozzunk a kritikus kérdéssel: melyik alaplapot válasszuk?

A kérdésre adott válasz nagymértékben attól függ, hogy milyen típusú számítógépet fog összeállítani, és mennyit kíván használni a PCIe- és RAM-nyílásokból.

Gaming PC

matx vs atx

Ha játék PC-t építesz, Javasoljuk, hogy Micro ATX alaplapot használjon a legtöbb konfigurációhoz. Csak akkor vegye figyelembe az ATX-et, ha valóban szüksége van ezekre az extra PCIe bővítőhelyekre.

A Micro ATX alaplap szinte mindig a legjobb ár-érték arányt kínálja – több mint elegendő PCIe bővítőhely és hely lesz az összes RAM számára, amire egy játék PC-nek szüksége lenne, és valószínűleg megfizethetőbb lesz, mint egy ATX opció.

Természetesen, ahogy fentebb említettük, az ATX alaplapok továbbra is életképesek, ha valóban szükségünk van az extra PCIe bővítőhelyekre, de ami a hagyományos játék PC-ket illeti, aligha kínál valamit, amit egy Micro ATX alternatíva ne tudna.

Végül, a Mini ITX alaplap rossz választásnak tűnhet játék PC-hez. Végül is drágák, korlátozott RAM-mal és csak egy PCIe-nyílással rendelkeznek. Ha azonban arra készülsz kicsi forma tényező , nincs jobb lehetőség.

Gaming PC/Workstation

alaplap mérete

Ha nem csak játékra, hanem bizonyos professzionális szoftverekre is szeretné használni a számítógépét, akkor a plusz hely vonzó lehet, vagyis az extra PCIe és RAM bővítőhelyek.

A Mini ITX azonban itt nyilván nem túl vonzó, hiszen kínál korlátozott hely , és a kisméretű esetek általában nem hűlnek le olyan hatékonyan, ami problémát jelenthet, ha nagy terhelésnek kívánja kitenni a számítógépet.

Asztali PC

microatx vs atx

Végül, ha csak az internetre, a multimédiára, az alkalmi irodai munkára vagy valamilyen alkalmi játékra kívánja használni a számítógépet, a legjobb megoldás a legolcsóbb alaplap lenne.

Ennek ellenére egy Micro ATX alaplap lenne a megfelelő út, mivel általában ez a legolcsóbb lehetőség, és mindent tartalmaz, amire szüksége van. Ha azonban igazán kompakt PC-t szeretne építeni, akkor érdemes lehet plusz 50 dollárt költeni egy Mini ITX alaplapra.

Következtetés

Mint mindig, a preferenciák és követelmények felhasználónként eltérőek, így a három fő alaplapformátum egyike sem jöhet számításba. a legjobb választás mindenki számára.

Foglaljuk össze a különböző alaktényezőket a következő táblázatokban:

ATX

Az előnyök:

 • Sok PCIe bővítőhely
 • Támogatja a több GPU-s beállításokat/több bővítőkártyát
 • A legnagyobb RAM kapacitás

Hátrányok:

 • A csoport legnagyobbja
 • A funkciókban gazdagabbak drágák lehetnek

Mikro ATX

Az előnyök:

 • Kiegyensúlyozott funkciókészlet
 • Megfizethető
 • Elegendő RAM a legtöbb számítógéphez

Hátrányok:

 • Lehet, hogy néhány felhasználó számára túl kevés PCIe slot van

Mini ITX

Az előnyök:

 • Rendkívül kompakt
 • Lehetővé teszi a kompakt és hordozható számítógépeket

Hátrányok:

 • Korlátozott RAM
 • Csak egyetlen PCIe slot
 • Nem minden grafikus kártya passzol a kis méretű tokhoz

Ezek is tetszhetnek neked