Legfontosabb Szerencsejáték AMD CrossFire vs NVIDIA SLI – Megérik?

AMD CrossFire vs NVIDIA SLI – Megérik?

Szeretné tudni, mi a különbség az AMD CrossFire és az NVIDIA SLI között? Már nem relevánsak, de vannak jobb technológiák.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Nvidia SLI vs Crossfire

Ha valaha is elgondolkozott azon, hogyan működnek a több GPU-s beállítások, akkor valószínűleg találkozott már a CrossFire és az SLI kifejezésekkel. Ezek a technológiák lehetővé teszik két vagy több GPU egyhangú működését, és ezeket az AMD, illetve az Nvidia fejlesztette ki.

Ebben a cikkben röviden áttekintjük, hogy mi ez a két technológia, és miben különböznek egymástól, tehát ha több grafikus kártyába fektet be, olvasson tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az AMD CrossFire?

Crossfire vs Sli

Kereszttűz Amint azt már megállapítottuk, az AMD saját fejlesztésű hardvertechnológiájának neve, amely lehetővé teszi két vagy több kompatibilis AMD GPU együttműködését, így javítva a grafika minőségét és teljesítményét.

Mi az Nvidia SLI?

Crossfire Nvidia

A legalapvetőbb kifejezésekkel SLI az Nvidia megfelelője a CrossFire-nek, kivéve, hogy kizárólag az Nvidia GPU-kra vonatkozik. Jelenlegi formájában az SLI 2004 óta létezik, bár a mögöttes hardver és technológia az idők során jelentősen átalakult.

Az AMD CrossFire és az Nvidia SLI közötti különbségek

Sli vs Crossfire

A felszínen az AMD CrossFire és az Nvidia SLI ugyanazt a technológiát használják, kivéve, hogy minden vállalati GPU-sorozathoz működnek. Amikor megvizsgáljuk a konkrétumokat, a két tech kezd eltérni.

Mindenekelőtt a CrossFire kompatibilis az azonos architekturális generációhoz tartozó GPU-kkal; egyébként elég laza az igény. A különböző órajelek, RAM, a gyártó nem probléma.

Az SLI viszont szigorúbb előfeltételrendszert futtat, beleértve a két azonos grafikus processzor szükségességét (az órajelek eltérőek lehetnek, hogy lehetővé tegyék a túlhajtást), nem feltétlenül ugyanattól a gyártótól (gondoljunk csak MSI-re, EVGA-ra stb.) és azonos RAM konfigurációval.

Például a CrossFire segítségével gond nélkül párosíthat egy AMD Radeon RX 580-at egy RX 570-el, míg az SLI-nél két Nvidia GeForce GTX 1080 kártyára lesz szükség.

Az Nvidia lényege, hogy a konzisztencia érdekében korlátozza a kompatibilitást, miközben az AMD sokoldalúságot és számos opciót kínál, ami kevésbé egységes felhasználói élményt eredményez.

Kétségtelen, hogy az Nvidia GPU és az AMD GPU egy több GPU-s beállításban történő kombinálása nem működik, függetlenül a modelltől, a generációtól, a RAM-tól, vagy attól, hogy Crossfire vagy SLI használatát reméli.

A múltban a CrossFire és az Nvidia egyaránt igényelte a hidat; Az AMD Bridge Interconnect és az Nvidia SLI Bridge, bár a 200-as sorozattól kezdve a CrossFire használja a PCIe híd helyett busz.

Az AMD ezt az XDMA nevű hardvermotor-technológiával éri el, amely közvetlen csatornát nyit a GPU-k között.

Az XDMA lehetővé teszi, hogy minden GPU kommunikáljon egymással, miközben teljesen elkerüli a processzort, valamint a GPU egyéb nem alapvető részeit.

A teljesítmény nem éri el az AMD GPU-k jelenlegi generációját, és a rendelkezésre álló sávszélesség nagyobb, mint a Bridge Interconnect révén.

Crossfire támogatás

Az Nvidia még nem integrált hasonló megoldást, valószínűleg óvakodik attól, hogy a közelgő GPU-k maximalizálják a PCIe buszt és teljesítményproblémákat okoznak.

Ehelyett az évek során frissítette az SLI Bridge technológiát a Standard SLI-ről az SLI HB-re, és újabban az NVLink-re. Az NVLink egy hídtechnológia, amely az SLI HB-nél több mint 50-szeres sávszélességet kínál, és csak a legfelső szinttel érhető el. RTX 2080 vonal a GPU-k közül.

Egy másik különbség, hogy a CrossFire APU-kkal (integrált grafikus egységek a CPU-kban) és diszkrét grafikus kártyák az AMD által Hybrid Graphicsnak nevezett, korábban Hybrid Crossfire néven ismertté vált és a Hybrid CrossFireX-en keresztül.

A technológia elsősorban alacsonyabb szintű kártyákra és laptopokra irányul, ahol az integrált grafikus egység és a különálló GPU kombinálja a gép grafikus képességeinek javítását, de az energiafogyasztást is.

Az alacsony fogyasztású feladatokhoz, mint például a webböngészés, kevesebb energiát használnak fel, míg a grafikailag igényes feladatoknál mindkét kártya kombinálja a jobb teljesítményt.

A megosztott renderelési technikákon túl – amelyeket alább tárgyalunk – a CrossFire az úgynevezett SuperTiling-et is használja, amely minden képkockát pixelcsempékre bontja egy sakktábla-rácsban. A rácscsempék ezután felváltva megosztásra kerülnek a GPU-k között a megjelenítéshez.

Egy további különbség a technikai kérdésekben rejlik. Az Nvidia megköveteli, hogy az alaplapok SLI-tanúsítvánnyal rendelkezzenek, ami azt jelenti, hogy a gyártóknak díjat kell fizetniük a licencért, a PCIe bővítőhelyeknek pedig meg kell felelniük egy sor specifikációnak.

A CrossFire kompatibilitás viszont sokkal kevésbé szigorú, és egy alaplapnak csak egy pár PCIe bővítőhelyre van szüksége. Emiatt a CrossFire-kompatibilis alaplapok könnyebben elérhetők és sokkal alacsonyabb áron.

Sli Crossfire híd

Egy másik különbség az, hogy a CrossFire csak teljes képernyős módban működik, kivéve, ha a fejlesztők erre tervezték, míg az SLI rugalmasabb az ablakos/szegély nélküli módban való kompatibilitás miatt.

A fentiektől eltekintve a legjelentősebb különbség a CrossFire és az SLI között az, hogy az AMD 2017 végén fokozatosan megszüntette a márkanevet az „mGPU támogatás” (multi-GPU) javára, míg az Nvidia ragaszkodott az SLI betűszóhoz.

Az AMD döntésének logikája az, hogy a megjelenésével DirectX 12 , az a mód, ahogyan egy játék több GPU-t támogat, drasztikusan megváltozott.

A DirectX 11 esetében az AMD-re hárult a feladat, hogy profilokat hozzon létre a játékokhoz. Más szóval, a kártyáik illesztőprogramjai olyan beállításokkal, amelyek lehetővé teszik, hogy egy adott játék a legtöbbet hozza ki a CrossFire-ből.

Összehasonlításképpen, a DirectX 12 a fejlesztőkre hárítja a felelősséget, akiknek be kell építeniük az mGPU-támogatást a játékmotorba, világos utasításokkal, hogy miként kell használnia a kettős (vagy több) GPU-t.

Bár a CrossFire-t hivatalosan és tisztelettel leváltották, az AMD továbbra is támogatja a DirectX 11-et használó játékokat és profilokat készít.

A DirectX 12 játékok és motorok felé való elmozdulás lassú folyamat, így az AMD támogatása egyelőre megmarad.

Hasonlóságok az AMD CrossFire és az Nvidia SLI között

Amd Crossfire

Eltekintve a különbségektől, az alapkoncepció ugyanaz marad, és ahogy az várható is, jelentős átfedés van.

A CrossFire és az Nvidia ugyanazokat a több GPU-s megjelenítési módokat használja: SFR és AFR. Az SFR vagy Split Frame Rendering azt látja, hogy két vagy több kártya osztja meg a keretet úgy, hogy két részre osztja, és egymástól függetlenül rendereli a megfelelő részeket. A renderelési munkát ezután kombinálják, hogy egyetlen képkockát hozzanak létre.

A CrossFire beállításban a módot ollósnak hívják SFR helyett, de ugyanaz a folyamat.

Az AFR vagy az Alternate Frame Rendering úgy működik, hogy minden egyes kártyához felváltva külön képkockákat rendel. Az egyik GPU rendereli az első képkockát, míg a másik a következő képkockát és így tovább.

Ami a kompatibilitást illeti, a CrossFire és az SLI is támogatja a kettős, három vagy négyszeres GPU-beállításokat. Ezenkívül mindkét technológia nagyobb felbontás mellett működik a legjobban a grafikailag igényes játékokhoz.

A két technológia kritikája többé-kevésbé azonos, mivel az alapkoncepció azonos. A legszélesebb körben kifejtett probléma az, hogy az AMD és az Nvidia profiljaira van szükség a játékok működéséhez, bár ez megváltozni fog, ahogy a DirectX 12 betör a következő hónapokban és években.

Ezen túlmenően az AFR módról széles körben ismert, hogy a CrossFire és az SLI esetében is mikro-akadozási problémákkal küzd.

Az utolsó szó

Bár hasznos megérteni az AMD CrossFire és az Nvidia SLI közötti alapvető különbségeket, a több GPU-beállítás népszerűsége kétségtelenül hanyatlóban van. Ha valami, akkor ez némileg résrégióvá vált a játék hardverterületén.

A nagy teljesítményű egy GPU-k kielégítik a legtöbb játék – ha nem is az összes – igényeit, elég kis mozgástérrel, ami azt jelenti, hogy a kettős GPU előnyei elhanyagolhatóak.

Ezeknek a nagy teljesítményű modern GPU-knak a költsége azt is jelenti, hogy több példány vásárlása is megfizethetetlen. Más szóval, már nincs szükség több GPU-s beállításokra, eltekintve a kemény rajongóktól, akik nagyon nagy felbontásra vágynak.

Az AMD a DirectX 12-es játékok kompatibilitási pálcáját a fejlesztőknek átadva további ragaszkodó lehet a több GPU mindenütt jelen lévő küllőihez. Az Nvidia oldalán az SLI integrálása a GPU-kba minden új sorozattal csökken, és a legmagasabb árú modellek számára van fenntartva, mint pl. 2080 kártyák .

Ezek is tetszhetnek neked