Legfontosabb Szerencsejáték APU vs CPU vs GPU – Mi a különbség?

APU vs CPU vs GPU – Mi a különbség?

Melyiket válasszam - APU-t vagy CPU-t + GPU-t? Mik a különbségek és az előnyei közöttük? Ebben az egyszerű útmutatóban mindent elmondunk, amit tudnia kell!

ÁltalThomas Bardwell 2022. január 10 APU vs CPU vs GPU

Válasz:

A GPU kezeli a renderelési és számítási feladatokat. A CPU a számítógép agya, amely megmondja a többi összetevőnek, hogy mit tegyenek. Az APU az AMD olyan CPU/GPU hibrid megoldása, amely mindkét fent említett feladatot képes elvégezni, miközben energia- és költséghatékony, bár nem olyan erős.

A PC-nyelvszót idegen nyelvnek érezheti. A zavaró kifejezések, mozaikszavak és szakzsargonok közötti navigálás nagyon bonyolult lehet, különösen akkor, ha még csak most ismerkedik a PC-építésben.

Ezek között a rövidítések között van három, amellyel elkerülhetetlenül találkozni fog egy PC építése során: CPU, GPU és APU. Ma közelebbről megvizsgáljuk, mit jelentenek ezek a betűszavak, és rávilágítunk a köztük lévő különbségekre.

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a GPU?

APU vs CPU

A GPU , vagy grafikus feldolgozó egység felelős az olyan egyszerű dolgok rendereléséért, mint az operációs rendszer grafikus felhasználói felülete, képfájlok és videofájlok, vagy olyan összetettebb dolgok, mint a videojátékok és az animációhoz, videószerkesztéshez, 3D modellezéshez és így tovább használt professzionális szoftverek.

A programozható elektronikus áramköri kártyaként gyártott GPU nagy volumenű, ismétlődő számításokat tud végezni nagyon gyorsan, hogy feldolgozza a képeket vagy képkockákat, amelyeket aztán a monitorra táplálnak. Egy modern GPU több száz magból áll (CUDA magok az Nvidia és Stream processzorok az AMD esetében), amelyek nagy adatfürtöket számítanak ki egymással párhuzamosan, bizonyos mennyiségű integrált VRAM memória mellett.

A GPU-k különböző méretűek és különböző típusú hűtési megoldásokkal hűthetők, de mindegyik az alaplapon található PCI Express (PCIe) bővítőhelyen keresztül csatlakozik.

A GPU-k azonban bent is elhelyezhetők külső GPU-házak . Ebben az esetben Thunderbolt 3 porton keresztül csatlakoznak PC-hez vagy laptophoz. Emiatt különösen a laptopot használók számára válnak kiváló választássá, mivel könnyen jelentős teljesítménynövekedést tudnak adni egy laptopnak. A GPU-k keményen dolgoznak és sok hőt termelnek, ezért nem működnek jól egy szűk laptopházon belül. Hátránya, hogy a Thunderbolt 3 nem olyan gyors, mint a PCIe x16 kapcsolat, így a külső GPU-k nem teljesítenek olyan jól, mint a belsők.

APU vs CPU vs GPU

Ezen felül léteznek integrált GPU-k is. Ahogy a neve is sugallja, akár CPU-val, akár alaplappal vannak integrálva, de az előbbi manapság elterjedtebb. Ezek a GPU-k nem rendelkeznek dedikált VRAM-mal, így a rendelkezésre álló rendszer-RAM egy részét felhasználják. Ennek ellenére olcsóbbak az előállításuk, de jóval kisebb teljesítményűek is, mint a hagyományos grafikus kártyák, így a legalkalmasabbak azoknak az alkalmi felhasználóknak, akik nem kívánják számítógépüket játékra vagy munkaállomásként használni.

Az Nvidia és az AMD már egy ideje vezető erők a dedikált GPU-piacon. Az Nvidia uralta az árspektrum csúcskategóriáját és felső középkategóriáját. Ugyanakkor az AMD általában jobb ár-érték arányt kínált a felhasználóknak, ha az alsó és középkategóriás megoldásokról volt szó. A GPU-ik azonban még mindig nem voltak olyan népszerűek, mint az Nvidiáé az elmúlt években.

Ami az integrált grafikát illeti, az Intel HD Graphics, az Iris Graphics és az Iris Pro Graphics az Intel CPU-t használó eszközökben általában megtalálható, míg az AMD-nek számos APU-ja van, amelyek szintén betöltik ugyanazt a szerepet, de erről később. .

Mi az a CPU?

Mi az a CPU

A CPU , vagy a központi feldolgozó egység – köznyelvben processzor – definíció szerint számítógép. Ez egy rendkívül nagy teljesítményű számológép, amely minden pillanatban számtalan számítást és számítást képes kezelni, és ez minden számítógép agya, feldolgozza az információkat, és megmondja az összes többi összetevőnek, hogy mit tegyenek.

Egy modern CPU több milliárd tranzisztort tartalmaz, és több magból áll, amelyek lehetővé teszik a különböző feladatok egyidejű kezelését. Ezzel szemben az egymagos CPU egyszerre csak egy feladattal tudott megbirkózni, pusztán a többfeladatos munka illúzióját keltve a különböző feladatok közötti gyors váltással.

És míg a négymagos CPU-k még csak tíz éve komoly dolgoknak számítottak, ma már vannak olyan főáramú CPU-ink, amelyek akár tizenhat magot is tartalmazhatnak, amelyeket aztán tovább lehet osztani virtuális/logikai magokra hyper-threading/multi-threading segítségével.

Ryzen APU

A sebességet gigahertzben (GHz) mérik, és egyetlen hertz egy utasításnak felel meg. Tehát egy 3 GHz-es CPU 3 milliárd utasítást képes kezelni másodpercenként. A gyorsabb CPU gyorsabb és erősebb PC-t jelent, feltéve, hogy a szoftver megfelelően tudja kihasználni a hardver képességeit.

És bár minden CPU-hoz tartozik egy alapértelmezett gyári óra, sok CPU túlhajtható, így másodpercenként még több utasítást képes feldolgozni. A CPU túlhajtása azonban azt is jelenti, hogy több hőt termel. Ezért a harmadik féltől származó hűtő általában kötelező, ha komoly extra teljesítményt akarunk kicsikarni egy CPU-ból.

A CPU azonban nem olyan kulcsfontosságú a játékhoz, mint a GPU, mivel a GPU végzi el a legtöbb nehézséget a részletes 3D-s környezet valós idejű renderelése során. Az egyetlen probléma, ami miatt a játékosoknak aggódniuk kell, az a szűk keresztmetszetek. Ha egy CPU nem tud lépést tartani egy GPU-val, akkor a GPU nem lesz kihasználva a legteljesebb mértékben. Szerencsére egy középkategóriás CPU általában több mint megfelelő, még csúcskategóriás játékokhoz is. És ha biztonságosan akarsz játszani, ez az oldal hasznos eszköz lehet.

Napjainkban az asztali számítógépekben és laptopokban található CPU-k többségét az Intel és az AMD gyártja, és meglehetősen kiegyenlített feltételek mellett működnek, mióta az AMD Ryzen 2017-ben kiegyenlítette a versenyfeltételeket. Más cégek is gyártanak CPU-kat, bár ezek többnyire meghatározott résekbe illeszkednek. Ide tartoznak az olyan felismerhető nevek, mint az IBM, Apple, Samsung, Qualcomm, HiSillicon, Acer és mások.

Mi az APU?

APU vs GPU

Végül megvan a APU , a gyorsított feldolgozó egység. Az AMD feltalálta ezt a becenevet, és 2011-ben kiadta az APU-k első generációját.

De mik is ők pontosan?

Leegyszerűsítve, az APU egy darab CPU- és GPU-magból áll. Bár van technikai különbség az APU és az integrált GPU között, alkalmazásuk nagyjából megegyezik: kényelmes belépő szintű grafikus megoldásként szolgálnak olcsó PC-k és nem játékra szánt laptopok számára. Ráadásul mind a PlayStation 4, mind az Xbox One, beleértve a később megjelenő Pro és X változatokat is, az AMD Jaguar APU-it használták.

Jelenleg az AMD számos APU-sorozattal rendelkezik, amelyek kompatibilisek a jelenlegi AM4 foglalattal:

  • A Sorozat APU-k, amelyek a leggyengébbek a csoportban, és leggyakrabban a megfizethetőbb PC-kben és laptopokban használatosak.
  • Az új Athlon sorozatú APU-k, amelyek újabbak és általában erősebbek, mint az A-sorozat, és Vega grafikus magokkal érkeznek.
  • A Ryzen APU-k, amelyek az eddigi legerősebb APU-k.

Végső soron az APU-k meglehetősen hatékonyak és alacsony az energiafogyasztásuk. Ennek ellenére az általuk kínált teljesítmény nem egészen csillagos – vagyis nem számítva az új, Vega-val felszerelt APU-kat, amelyek feszegetik a határokat a tekintetben, hogy milyen játékbeli teljesítményre számíthatunk egy APU-tól.

A Ryzen 3 2200G és a Ryzen 5 2400G vetekedhet néhány alsó kategóriás grafikus kártyával, és az Intel integrált grafikus megoldásait füstölgetik a benchmarkokban, így nagyon vonzóak a szűkös költségvetésű játékosok számára. Ennek ellenére ezek csak pénztárcabarát megoldások, és nem tudnak lépést tartani a GTX 1050-hez vagy az RX 560-hoz hasonlókkal.

Alsó vonal

Tehát összefoglalva:

    CPU:központi feldolgozó egység, a művelet agya, amely elvégzi az aritmetikát, és biztosítja, hogy a számítógép többi összetevője azt tegye, amit tenniük kell.GPU:grafikus feldolgozó egység, a nehéz emelő, aki gondoskodik arról, hogy a játékon belüli tájak olyan jól nézzenek ki, mint ahogy a CPU mondja.APU:gyorsított feldolgozó egység, CPU/GPU hibrid, mindkét szakma jack, de egyiknek sem a mestere. Energiahatékony, költséghatékony, helyet takaríthat meg a laptopokban és notebookokban, de nem elég erős az AAA játékok megfelelő futtatásához.

A nap végén, ha azt próbálja eldönteni, hogy az APU jobb választás lenne-e a klasszikus CPU + GPU kombináció helyett, akkor csak a pénztárcáját kell megvizsgálnia. Mint fentebb említettük, kiváló pénzmegtakarítási eszközt jelenthetnek egy olcsó játék PC építésénél. Ennek ellenére még a jelenleg elérhető legerősebb APU (a Ryzen 5 2400G) is nehezen viselné el bármit, ami nem indie vagy eSports játék.

Mindenesetre, ha éppen új alkatrészeket vásárol, bátran nézze meg játékainkat CPU , GPU , és APU vásárlási útmutatókat, mert hasznosnak találhatja őket.

Ezek is tetszhetnek neked