Legfontosabb Szerencsejáték AMD Ryzen vs Intel – melyik CPU márkát válasszuk játékhoz

AMD Ryzen vs Intel – melyik CPU márkát válasszuk játékhoz

A márkaválasztás számít, amikor a CPU-t választja a felépítéséhez. Íme a végső AMD Ryzen vs Intel leszámolás, amely segít kiválasztani a legjobb CPU-t.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 AMD Ryzen vs Intel

Válasz:

Az AMD Ryzen és az Intel Core CPU-k hasonló teljesítményt nyújtanak. Általános szabály, hogy az AMD Ryzen processzorok jobbak a többfeladatos munkavégzésben, míg az Intel Core CPU-k gyorsabbak, ha egymagos feladatokról van szó.

Azonban, A Ryzen CPU-k általában jobb ár-érték arányt kínálnak.

Soha nem könnyű kiválasztani a legjobb hardvert új játék PC-jéhez. Mielőtt bármilyen hardver egy adott modelljére választana, először ki kell választania a márkát.

Ban,-ben asztali CPU világ , a piac két fő szereplője AMD és Intel . Míg a 2010-es években az Intel egyértelműen vezette, a helyzet drasztikusan megváltozott az elmúlt néhány évben.

2017-ben az AMD kiadta az elsőt Ryzen CPU-k , amelyek régóta esedékes visszatérés voltak a Team Red számára. Most 2022 van, és a Ryzen harmadik generációja több mint jó versenytársnak bizonyult az Intel 9. generációs Core CPU-i számára.

Tehát melyik CPU márka jobb játékhoz 2022-ben? Ebben az útmutatóban pontosan erre adunk választ.

Összefüggő: Intel processzor betű jelentése

TartalomjegyzékElőadás

Az elmúlt évek

amd apu vs intel

Mielőtt rátérnénk a fő kérdésre, nézzük meg, milyen volt a játéktér a közelmúltban.

A legtöbb esetben az Intel volt a prémium választás, amely fejlettebb technológiával és jobb általános teljesítménnyel büszkélkedhet, különösen a felső kategóriás spektrumban. Az AMD viszont megfizethetőbb megoldásokat kínált, amelyek nyers teljesítményre támaszkodtak, hogy felvehessék a versenyt az Intel kínálatával.

Annak ellenére, hogy az AMD összességében sikerült lépést tartania, a dolgok rosszabbra fordultak 2013 után. Az AMD ugyanis kiadta a FX sorozat CPU-k közül, amelyek nem csak nagy magszámmal érkeztek (az időre), hanem nagy túlhajtási potenciállal és magas alap órajellel is rendelkeztek.

Mondanom sem kell, hogy nagyon életképes lehetőségek voltak, amikor először megjelentek. Az évek azonban teltek, és az AMD nem tudott újat kínálni. A technológia stagnált, és gyorsan lemaradt az Intel mögött, amelynek CPU-i évről évre javultak.

Az biztos, hogy az FX sorozat hamarosan belépő szintű, és esetenként néhány középkategóriás játékberendezést is hajtott. Ezzel szemben az AMD A-sorozatú APU-kat csak az alap számítógépekben találták meg, amelyeket nem játékra szántak. Az AMD egyetlen reményfoltja a közelgő Zen architektúra volt, amely évek óta az AMD lefelé tartó spirálja alatt készült.

És végül 2017-ben megtörtént. Flashforward a jelenlegi időkre, és itt vagyunk.

Írja be az AMD Ryzent

ryzen

A Ryzen CPU-k harmadik generációja a Zen 2 építészet . 7 nm-es eljárással készül, és számos sokoldalú megoldást tartalmaz minden áron.

Összességében a Ryzen CPU-k öt csoportra oszthatók:

    Ryzen 3– Belépő szintű PC-khez készült, jó feldolgozási teljesítményt kínál feltűnően alacsony áron.Ryzen 5– Középkategóriás CPU-k, amelyek kiváló ár-érték arányt kínálnak, és nagyszerű választások számos játékhoz.Ryzen 7– Teljesítményorientált megoldások, amelyek otthonosan mozognak a legtöbb csúcskategóriás játék PC-ben.Ryzen 9– Lelkes szintű teljesítmény prémium áron, de általában túlzás a játékhoz.Férficsavar– Csúcskategóriás CPU-k óriási számú maggal, amelyek páratlan teljesítményt nyújtanak, főként csúcskategóriás munkaállomásokhoz.

2017 óta az AMD-nek sikerült kiaknázni az Intelt a pénzéért, évről évre erősebb megoldásokat kínálva nagyon jó áron. Ennek eredményeként sok játékos elhagyta az Intel táborát, és az AMD-hez költözött.

Pontosabban azonban valószínűleg magadtól kérdezed hogyan viszonyulnak a legújabb 3. generációs Ryzen CPU-k az Intel 9. generációs Core CPU-ihoz ?

AMD Ryzen vs Intel Core

Órajel sebességek

FX CPU-ik idejében az AMD robusztusabb architektúrája lehetővé tette processzoraiknak, hogy magasabb alap órajelet érjenek el. Ma egy kicsit más a helyzet, hiszen a kettő e tekintetben többé-kevésbé egyenlő arányban áll egymással.

Azonban, A papíron megjelenített órajelek nagyon rossz módszer a processzor teljesítményének becslésére . Ami azt illeti, valójában lehetnek félrevezető , különösen manapság, ahol nem találsz 3 GHz-nél alacsonyabb alap órajelű játék CPU-t.

Az igazi kérdés az, hogy hogyan boldogulnak a túlhajtással?

Túlhúzás

amd ryzen

Mint már említettük, az AMD processzorok korábban túlhúzási képességeikről voltak ismertek. Elég biztos, minden Ryzen CPU fel van oldva, és túlhajtható , feltéve, hogy az alaplap lapkakészlete valóban támogatja a túlhajtást.

Ellentétben, nincs minden Intel CPU feloldva . Csak a típusszám végén K-vel jelölt modelleket lehet biztonságosan túlhajtani. Hangsúlyozzuk a „biztonságosan” szót, mert bár vannak módok a feloldatlan Intel CPU-k túlhajtására, ez általában nem tanácsos a hardverkárosodás kockázata miatt.

Mondanunk sem kell, hogy a túlhajtási teljesítmény modellenként elkerülhetetlenül változni fog, bár jelenleg az Intel CPU-k előnyben vannak ezen a területen.

Ugyanis, A csúcskategóriás Intel CPU-k messzebbre tolhatók, mint Ryzen társaik , ami jobb egymagos teljesítményt eredményez. Bár ez nem nagy probléma a legtöbb build esetében, azoknak a rajongóknak, akik a lehető legtöbb teljesítményt akarják kicsikarni a CPU-jukból, ezt szem előtt kell tartaniuk.

Core Count

Ryzen vs Intel 2020

Amint azt korábban említettük, az AMD FX CPU-iban talált magas magszám az, ami segített abban, hogy továbbra is relevánsak maradjanak még azután is, hogy a Piledriver architektúra súlyosan elavulttá vált. Az induláskor a Ryzen CPU-k magas mag- és szálszáma volt az egyik fő értékesítési pontjuk is, különösen azért, mert szinte minden olyan modellt felülmúltak, amelyet az Intel akkoriban kínált.

Tehát hogyan viszonyul a mag- és szálszám 2022-ben?

Nos, először is gyorsan érintenünk kell a témát többszálú és hyperthreading.

Lényegében ez a két technológia az AMD-hez, illetve az Intelhez tartozik, de alapvetően ugyanaz – a többszálú/hiperszálas funkciókkal rendelkező magokkal rendelkező CPU, amely egyszerre két feladatot is képes kezelni, így nagymértékben növeli a többfeladatos képességeiket.

Így például, ha egy CPU-nak négy fizikai magja van többszálú, az azt jelenti, hogy összesen nyolc logikai maggal, azaz szálakkal rendelkezik.

Nos, ha összehasonlítjuk a 3. generációs Ryzen és a 9. generációs Core CPU-kat, az egy dolog, ami azonnal nyilvánvalóvá válik, hogy az összes mainstream asztali Ryzen CPU többszálú , míg csak az Intel Core i9 modellek rendelkeznek hiperszáladással .

Itt van egy rövid áttekintés:

  • A Ryzen 3 CPU 4 maggal és 8 szálal, míg az i3 CPU-k 4 maggal és 4 szálal érkeznek.
  • A Ryzen 5 CPU 6 maggal és 12 szállal, míg az i5 CPU-k 6 maggal és 6 szálal érkeznek.
  • A Ryzen 7 CPU 8 maggal és 16 szálal, míg az i7 CPU-k 8 maggal és 8 szálal érkeznek.
  • Végül a Ryzen 9 CPU 12 magos és 24 szálas, míg az i9 CPU-k 8 magos és 16 szálasak.

Szóval mondanom sem kell, AMD határozottan előnyben van a szálak számában és a többfeladatos munkavégzésben, bár az Intel célja, hogy ezt a szakadékot bezárja a közelgő 10. generációs Core CPU-k , amelyek mindegyike hyperthreading lesz.

Teljesítmény

Ahogy az imént említettük, a Ryzen a vezető szerepet tölti be a multitasking terén, míg az Intel Core CPU-k még mindig valamivel jobb egymagos teljesítményt tudnak nyújtani.

Szóval melyik a fontosabb a játék szempontjából?

Nos, erre nem igazán van egyértelmű válasz. A múltban a játékok általában nem használták ki a több magot, mivel a többmagos CPU-k nem voltak annyira elterjedtek. De a dolgok megváltoztak. 2022-ben járunk, és vannak olyan mainstream CPU-k, amelyek nagyon magas mag- és szálszámmal rendelkeznek – ez egy másik történet.

Például sok fejlesztő most úgy optimalizálja játékait, hogy teljes mértékben kihasználja ezt a magas szálszámot, ami gyakran észrevehetően jobb teljesítményt eredményez egyes játékokban.

A pontos teljesítményelőnyök azonban elkerülhetetlenül változnak modellenként és játékonként, így ebben a tekintetben lehetetlen általánosítani.

Kompatibilitás

Amikor a kompatibilitás kérdéséről van szó, két kulcsfontosságú tényezőt kell figyelembe venni, és mindkettő az alaplaphoz kapcsolódik: foglalat és a lapkakészlet .

A foglalat pontosan ez az, amit a név is sugall: az a foglalat, ahol maga a CPU található, és amelyen keresztül csatlakozik az alaplaphoz. És ha a CPU elfér a foglalatban, akkor kompatibilis lesz a chipkészlettel, bár az olcsóbb lapkakészletekből hiányzik néhány olyan funkció, amely a drágábbakkal rendelkezik.

Mint korábban említettük, nem minden lapkakészlet támogatja a túlhajtást . Ezen túlmenően még néhány tekintetben különböznek egymástól, mint például a több GPU támogatása, a portok és csatlakozók száma, valamint a további technológiák, mint például az Intel Optane vagy az AMD StoreMI.

Jelenleg az összes Ryzen CPU (a Threadripper modellek kivételével) a AM4 aljzat , amely a kompatibilitást szem előtt tartva készült. Ami a lapkakészlet jellemzőit illeti, láthatjuk a Az összes AM4 lapkakészlet listája itt .

Eközben a legújabb Intel CPU-k a LGA 1151 aljzat , amelyet 2015-ben vezettek be, bár azóta számos olyan módosítást kapott, amely problémássá tette a visszafelé/előre irányuló kompatibilitást. Megtekintheti a listát az összes LGA 1151 lapkakészlet itt található.

Ennek ellenére nyilvánvaló, hogy az AMD ebben a tekintetben is fölényben van, hiszen könnyedén kicserélheti a CPU-kat anélkül, hogy aggódnia kellene a kompatibilitás miatt.

Az Intel közelgő 10. generációs Comet Lake CPU-i újat fognak használni LGA 1200 foglalat . Ez ismét azt jelenti, hogy a frissíteni vágyóknak vadonatúj alaplapot kell beszerezniük, bár az még várat magára, hogy az Intel hogyan kezeli ezt az ügyet a továbbiakban.

Eközben az AM4 aljzatot 2021-ben az AM5 foglalat váltja fel, a Ryzen CPU-k 5. generációjának bevezetésével, tehát 2022-ben is aktuális.

Következtetés

És most a válasz, amire mindannyian vártak.

Ami minket illet, AMD Ryzen jelenleg a legjobb választás játékhoz , de látni kell, hogy a helyzet hamarosan megváltozik-e.

Szóval miért a Ryzen?

Persze, nem jobbak minden ; de míg a csúcskategóriás Intel CPU-k többnyire jobb választás a rajongók és néhány szakember számára túlhúzási képességük és kiváló egymagos teljesítményük miatt, a Ryzen sok mindent kínál. többet kevesebb pénzért amikor arra kerül sor szerencsejáték .

Nemcsak több szálat és összehasonlítható játékteljesítményt kínálnak, hanem valamivel olcsóbbak is. Ráadásul az újabb CPU-ra való frissítés sokkal egyszerűbb, mivel nem kell aggódnia a kompatibilitási problémák miatt (bár, ahogy fentebb említettük, az AMD 2021-ben az AM4 foglalatot AM5-re cseréli).

A cseresznye a torta tetején az, hogy az AMD készlethűtői is valamivel jobbak, mint amit az Intel kínál. Mindez összeadódik ahhoz, hogy a Ryzen a jobb és költséghatékonyabb megoldás , amit sok játékos értékelni fog.

Ez nem azt jelenti, hogy az Intel ne lenne életképes választás – amint azt korábban említettük, Az Intel CPU-i továbbra is jobb egymagos teljesítményt nyújtanak, és jobban túlhajtják is , ami továbbra is relevánsnak tartja őket a csúcskategóriás építményekhez.

Azonban jelenleg nem kínálnak jó ár-értéket egy átlagos játékos számára, mivel könnyen túlárazottnak tűnhetnek, és a kompatibilitási problémák sokunk számára nagy fordulatot jelentenek.

Összefoglalva, Az Intel CPU-k megérik a pénzt, ha csúcskategóriás játék- vagy munkaállomás PC-t építesz és tervezze a CPU túlhajtását, hogy a lehető legtöbb teljesítményt kihozza belőle. Ettől eltekintve, ami a mainstream játékot illeti, az AMD a határozott út.

Ha éppen új CPU-t vásárol, javasoljuk, hogy tekintse meg a kínálatunkat is legjobb játék CPU-k jelenleg elérhető , mivel biztosan megtalálja az igényeinek megfelelőt.

Ezek is tetszhetnek neked