DDR3 vs DDR4 vs DDR5 RAM – Mi a különbség?

Melyek a fő különbségek a DDR3, DDR4 és DDR5 RAM között, és melyiket érdemes beszerezni a számítógéphez? A választ itt találja.

ÁltalRózsa Mattise 2022. január 10 DDR3 vs DDR4 vs DDR5 RAM

Amikor azt mondjuk, hogy RAM, nem mindig egyértelmű az induláskor, hogy mire gondolunk. A DDR4, DDR3 és DDR5 végül is protokollok ill generációs RAM .

Nagyon fontos, hogy figyeljen a számítógép RAM specifikációira mert néhány évente a RAM új generációja válik elfogadott szabvánnyá.

Az alábbi szakaszokban mindent elmagyarázunk a RAM-protokollok közötti különbségekről.

TartalomjegyzékElőadás

A RAM fejlődése

Ram fejlődése

Maga a DDR azt jelenti Dupla adatátviteli sebesség . Technikailag, ha egy RAM stick-re utal, a teljes elnevezés a Double Data Rate szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memória. Ezt azonban DDR SDRAM-ra rövidítjük.

DDR (vagy DDR1) természetesen a frissített RAM első generációja volt. Korábban a RAM Single Data Rate vagy SDR volt. Innentől kezdve a DDR2, DDR3 és DDR4 idővel fejlődött. Minden generáció gyorsabban és hatékonyabban dolgozik, mint az azt megelőző generációk. A DDR5 természetesen a RAM következő generációjaként készül.

Épp most, a legtöbb modern számítógép DDR4 RAM használatára készült, és nem kompatibilis visszafelé . Ennek megfelelően, ha van egy régebbi alaplapja, amely DDR3 RAM-ot használ, akkor nem telepítheti sikeresen a DDR4 RAM-ot a teljes alaplap cseréje nélkül. Hasonlóképpen, a legtöbb modern alaplap sem tudja használni a DDR3 vagy DDR2 RAM-ot.

A DDR RAM fejlődésének konkrétabb számokban történő megtekintéséhez tekintse meg az alábbi táblázatot.

RAM Kiadási dátum Feszültség Sávszélesség Előzetes letöltés
SDR19933,3V1,6 GB/s1n
DDR (DDR1)20002,5 / 2,6 V3,2 GB/s2n
DDR220031,8V8,5 GB/s4n
DDR320071,3/1,5V17 GB/s8n
DDR420141,2V25,6 GB/s8n
DDR520191,1 V32 GB/s8/16n

Természetesen ebben a cikkben valóban csak a DDR3, DDR4 és DDR5 RAM-mal foglalkozunk, mivel a többi RAM-protokoll funkcionálisan elavult. játékra . Míg jelenleg a DDR4 a leggyakoribb RAM, továbbra is láthat néhány működőképes számítógépet, amely DDR3 RAM-ot használ.

Míg a DDR5 RAM technológiája ma már elérhető, csak néhány vállalat fejlesztette ki. Ezenkívül az Intelnek és az AMD-nek egy ideig tovább kell tartania a DDR5 protokollt támogató alaplapok kiadásához.

A DDR3, DDR4 és DDR5 közötti különbségek

Ha megnézi a fenti táblázatot, látni fogja a DDR protokoll minden iterációja jelentős teljesítménynövekedést tapasztal az elmúlt generációhoz képest . Egyes statisztikák, mint például a sávszélesség, szinte megduplázódhatnak egyik generációról a másikra, míg mások, például a feszültség, továbbra is javulnak, de a hozamok csökkennek.

A fenti táblázatban említett paraméterek mindegyikének más a célja. Az alábbiakban mindegyikkel részletesebben foglalkozunk.

Sávszélesség

Ddr3 vs. Ddr4 vs. Ddr5 Ram sávszélesség

A számítógép sávszélességét több különböző paraméter segítségével számítják ki. A legegyszerűbben fogalmazva azonban minél gyorsabb a a RAM sebessége (MHz-ben), annál funkcionálisabb lesz . Ne feledje azonban, hogy a DDR4 RAM szinte mindig gyorsabb lesz, mint bármely korábbi generáció RAM-ja.

Ezenkívül ne feledje, hogy a RAM mérete is különbséget jelent. A több RAM szinte mindig jobb, mint a gyorsabb ram . Például, ha 32 GB RAM-mal rendelkezik 2400 MHz-en, az a legtöbb esetben jobban működik, mint a 16 GB RAM 3600 MHz-en.

Amikor a jelenlegi DDR4 RAM-képességek megjelentek a piacon, túl drágák voltak ahhoz, hogy a legtöbb hétköznapi felhasználó számára egy ideig indokolttá tegyenek a DDR3 RAM vásárlását. Valószínűleg, ahogy a DDR5 elkezdi eljutni a mindennapi fogyasztókhoz, ez is így lesz.

Feszültség

Általános szabályként, minél nagyobb a RAM feszültsége, annál jobban fog működni (természetesen egy generáción belül). A magasabb feszültségű RAM több hőt is termel. Azonban, ez alapvető hogy a RAM feszültsége megegyezik az alaplapéval.

Ha az alaplapja támogatja a feszültségváltást, akkor több RAM közül választhat, de ha kétségei vannak, válassza azt a RAM-ot, amely megfelel az alaplap korlátozásainak. Néhány RAM-protokoll alacsony feszültségű vagy ultraalacsony feszültségű opciókkal is elérhető, hogy több választási lehetőséget biztosítson.

Előzetes letöltés

Ddr3 vs. Ddr4 vs. Ddr5 Ram előzetes letöltése

Lehet, hogy már hallotta az előzetes letöltés kifejezést számítástechnikai kifejezésként. A RAM esetében azonban az előzetes letöltés szó utal Architektúra előzetes letöltése . A 2n előletöltési puffermérettel rendelkező RAM kétszer gyorsabban éri el a memóriát, mint az SDRAM, amelynek előletöltési puffere 1n (vagy egy egységnyi adat).

Lényegében, amikor az SDRAM adatokat olvas, egyszerre egy egységnyi adatot olvas be. A 2n-es előletöltési pufferrel rendelkező DDR1 RAM azonban egyszerre két egységnyi adatot olvas be. A RAM két egymás melletti adategységet olvas be, mert feltételezi, hogy a CPU-nak szüksége lesz ezekre az adatokra. Gyakorlatilag általában ez a helyzet.

Megjósolhatóan, Minél nagyobb a RAM előletöltési puffere, annál több adatot fog beolvasni egy menetben . Több adat beolvasása egy lépésben, még akkor is, ha azok többnyire olyan adatok, amelyekre a számítógépének nincs szüksége sokkal hatékonyabb, mint egy második lépéssel elolvasni.

Mint ilyen, a DDR4 RAM nyolcszor gyorsabban működik, mint az SDRAM, mivel 8n-os előletöltési puffere van. A DDR5 RAM-ban viszont megvan a lehetőség tizenhatszor gyorsabb mint az SDRAM. A DDR3 RAM ugyanazon az előzetes letöltési puffer alatt működik, mint a DDR4 RAM.

Méret

Ddr3 vs. Ddr4 vs. Ddr5 Ram méret

Az egyik paraméter, amelyet nem soroltunk fel a fenti táblázatunkban, a méret. Akár hiszi, akár nem, a DDR3, a DDR4 és a DDR5 RAM formája eltérő. Ez szándékosan történik annak érdekében, hogy a felhasználók ne telepítsenek rossz méretű memóriát egy adott alaplaphoz.

Ez azonban azt jelenti, hogy ha már vásárolt alaplapot, meg kell győződnie arról, hogy a vásárolni kívánt RAM kompatibilis az alaplapjával .

Késleltetés

A késleltetés egy másik paraméter, amelyet nem soroltunk fel a fenti táblázatunkban. A késleltetés egy adott RAM chip sávszélességének kiszámítására szolgál.

Ezt azonban nem soroltuk fel, mert a DDR3 és a DDR4 chipek közötti késleltetés a rendszeres felhasználók számára többnyire észrevehetetlen lesz. Míg a legtöbb DDR4 lapka valamivel nagyobb késleltetéssel rendelkezik, mint a hasonló DDR3 chipek, a teljesítményben elért egyéb előrelépések általában felülmúlják ezt a tényt.

Következtetés

Lényegében néhány dolgot érdemes szem előtt tartani, amikor között dönt DDR3, DDR4 és DDR5 RAM.

Ha ki szeretné tartani a DDR5 RAM-ot, akkor lehet, hogy várnia kell egy ideig, hogy gazdaságossá és stabillá váljon, de előre láthatóan jelentős teljesítményelőnyök lesznek a DDR3-mal és a DDR4-gyel szemben.

Ha régebbi számítógépe van, akkor alapértelmezés szerint a DDR3 RAM-ra korlátozódik. Hacsak nem kifejezetten alacsony késleltetésű RAM-ot keres, nincs más oka a DDR3 RAM keresésének. A DDR4 RAM a legéletképesebb megoldás, és (valószínűleg) több évig az is lesz.

Ezek is tetszhetnek neked