Legfontosabb Szerencsejáték Dedikált vagy integrált grafikus kártyák – melyiket válassza?

Dedikált vagy integrált grafikus kártyák – melyiket válassza?

A dedikált grafikus kártyák teljesítményét tekintve páratlanok, de az integrált GPU-knak megvan a két érdeme. Nézze meg, hogyan hasonlítható össze a kettő ebben a cikkben!

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Dedikált vs integrált grafikus kártyák

Vitathatatlan, hogy a PC felépítésének egyik legvonzóbb aspektusa az, hogy szabadon megválaszthatjuk a hozzá tartozó alkatrészeket. Ami a játék PC-ket illeti, egyetlen elem sem fontosabb, mint a grafikus kártya.

De hogyan válassz grafikus kártyát? Valószínű, hogy hallotta már az olyan kifejezéseket, mint a dedikált, diszkrét és integrált.

De mit jelentenek ezek a kifejezések, és mi a különbség a három típusú grafikus kártya között? És ami még fontosabb, melyik a megfelelő választás az új játék PC-hez?

Találjuk ki!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a dedikált grafikus kártya?

Integrált grafikus kártya

- Ha a grafikus kártyákról beszélünk az asztali PC-k kontextusában, akkor valószínűleg dedikált grafikus kártyáról beszélünk, bár néha diszkrét grafikus kártyáknak is nevezik őket.

Ahogy a név is sugallja, a dedikált grafikus kártya egy önálló számítási hardver, amelynek egyetlen feladata a grafikai feldolgozás – legyen szó hatalmas és részletes 3D-s játékvilágokról vagy webböngészőjének egyszerű 2D grafikájáról.

Dedikált grafikus kártya használatos a RAM-ja , szabadon hagyva a rendszer RAM-ját egyéb műveletekhez. A saját RAM-tartalék előnyei mellett a dedikált grafikus kártya általában magasabb órajelen működik, hűtési megoldásával jár, és az integrált grafikus megoldásokhoz képest lényegesen nagyobb fogyasztású.

A legtöbb grafikus kártya 1-3 ventilátorral felszerelt szabadtéri hűtővel érkezik – a kártya méretétől függően –, míg mások ventilátorral vagy akár folyadékhűtéssel.

A fejlettebb hűtés magas órajelekkel kombinálva nagy energiafogyasztást jelent. Ez az oka annak, hogy a legtöbb dedikált grafikus kártya 6 vagy 8 tűs tápcsatlakozóval is rendelkezik, mivel a PCIe foglalat önmagában egyszerűen nem tud elegendő energiát szolgáltatni a GPU és annak hűtőjének működéséhez.

Mindent összevetve, a dedikált grafikus kártyák általában a legjobb megoldás az asztali PC-k esetében, mivel nagy teljesítményt és hatékony hűtést kínálnak. Erre akkor lesz szüksége, ha játék PC-t épít, vagy olyan professzionális szoftvert kíván használni, amely magas GPU-igényekkel rendelkezik.

A grafikus kártyák azonban meglehetősen drágák is lehetnek, de ez elsősorban magától a GPU-modelltől függ, illetve attól, hogy milyen hűtési megoldást valósított meg az OEM.

Mi az integrált grafikus kártya?

Integrált grafika

Sok olyan alkatrészt, amelyeket korábban külön árultak, mint például a hangkártyákat vagy a Wi-Fi útválasztókat, ma már általában magukba az alaplapokba integrálták.

Ugyanez vonatkozik a GPU-kra is, de míg korábban sok alaplap volt integrált GPU-val, az integrált grafikus kártyákat most a CPU-kkal együtt szállítják.

Ennek ellenére integrált grafikus interfész az alaplappal közvetlenül a CPU-aljzaton keresztül, és a kijelzőkhöz az alaplap integrált portjain keresztül csatlakozik - általában HDMI .

A dedikált grafikus kártyákkal ellentétben az integrált GPU-k nem rendelkeznek VRAM-mal. Ehelyett a fő rendszer RAM egy részét használják grafikus feldolgozásra. Ez természetesen tükrözheti a rendszer teljesítményét, és maguk a GPU-k közel sem olyan erősek, mint a dedikáltok.

Az Intel integrált grafikus chipjei, amelyek a hagyományos asztali CPU-khoz tartoznak, általában csak azok az alapvető megoldások, amelyek pénzt és helyet takarítanak meg. Ha játékról van szó, ritkán lesznek elég erősek.

Természetesen továbbra is tisztességes biztonsági másolatok lehetnek, ha kevésbé igényes játékokról beszélünk, de soha nem szabad senkinek elsőként választania, ha játékról van szó.

Ezzel szemben az AMD Ryzen APU-kat kínál, mint pl Ryzen 5 3400G amely nagyon kompetens játékon belüli teljesítményt nyújthat.

Annak ellenére, hogy a teljesítmény még mindig közel sem éri el azt, amit a legolcsóbb olcsó grafikus kártyák kínálhatnak, ezek a Vega-val felszerelt APU-k kiváló módot jelenthetnek arra, hogy pénzt takarítsanak meg azok számára, akik belépő szintű játék PC-t próbálnak építeni, de szűkös költségvetés.

Az integrált grafika vagy helyet takarít meg, vagy pénzt takarít meg, ha nem mindkettőt. Asztali számítógépeken nagyszerű módja lehet a költségek lefaragásának, ha a felhasználónak nincs szüksége komoly grafikus teljesítményre.

A laptopokban remek módot jelentenek az energiafogyasztás csökkentésére, így meghosszabbítják az akkumulátor élettartamát, és sok helyet takarítanak meg. Néhány Ryzen APU kivételével azonban mindegyik tisztességes teljesítményt nyújt, ha játékról van szó.

Melyiket érdemes választani?

Dedikált videokártya

Amikor eldönti, hogy dedikált vagy integrált grafikus megoldást választ, a fő tényező, amelyet figyelembe kell vennie, a funkcionalitás, vagy az, hogy mire kívánja használni a számítógépet.

Ha egy kifutó asztali PC-ről beszélünk, amelyet webböngészésre, Microsoft Office-ra, videólejátszásra stb. használnának, egy integrált GPU – még a legkezdetlegesebb is – bőven elég lesz a szükségleteid.

Az Intel UHD 630 integrált grafikája még a 4K-t is elég jól kezeli, ha rendszeres asztali használatról van szó, és az AMD olcsóbb APU-i közül sok nagyon pénztárcabarát.

Ami a dedikált grafikus kártyákat illeti, csak akkor éri meg a befektetést, ha a lehető legteljesebb mértékben kívánja használni őket.

A legtöbb ember számára ez a játék, bár a professzionális videószerkesztő vagy 3D modellező szoftver jelentősen profitálhat a dedikált GPU által kínált extra grafikus feldolgozási teljesítményből.

De ami a játékot illeti, már említettük, hogy az alapvető integrált GPU-k csak régebbi játékok vagy kevésbé igényes eSport játékok futtatásához elegendőek.

Ha nagy képkockafrekvenciát szeretne, vagy nagyobb felbontásban szeretne játszani, akkor egy dedikált GPU kötelező.

Amint látható, a fenti videóból az AMD Vega integrált grafikája felülmúlja az integrált Intel UHD 630 lapkákat, amelyeket a mainstream Intel CPU-kban találhat meg.

Ezért, ha dedikált grafikus kártya nélkül szeretne játék PC-t építeni, akkor a Ryzen 5 3400G, a Ryzen 3 3200G vagy a 2. generációs megfelelőik a legjobb választás.

Másrészt viszont az erősebb Ryzen CPU-kban nem találunk integrált grafikát, míg a modellszámuk végén F betűvel jelölt Intel CPU-k kivételével mindegyik integrált grafikával rendelkezik.

Tehát, ha integrált grafikát és csúcskategóriás CPU-teljesítményt szeretne a nagy processzort igénylő szoftverekhez, az Intel továbbra is a jobb megoldás

Dedikált Video Ram

Egy másik tényező, amelyet nem hagyhatunk figyelmen kívül, az az árak. Ahogy korábban említettük, az integrált grafikus megoldás sokkal olcsóbb, mivel a GPU a CPU/APU részeként kerül beépítésre, ami egyes AMD Athlon és Intel Celeron modellek esetében akár 50 dollárba is kerülhet.

Amint azt korábban megállapítottuk, a Ryzen APU-k jó játékteljesítményt kínálnak 100-150 dolláros árkategóriában. Eközben a 2022-ben megvásárolható legolcsóbb dedikált grafikus kártya, amelyet érdemes megvenni, körülbelül 100 dollártól kezdődik.

Ha egy szilárd középkategóriás megoldást keres, mint például a GTX 1660 Ti, akkor közel 300 dollárra kell költenie, és ez a CPU költségén felül van.

Tehát, ha fillérekért csíp, egy jó integrált GPU-val pénzt takaríthat meg, de a korábban megállapítottak szerint ez nem lesz elegendő nagyobb felbontáshoz vagy nagyobb képkockasebességhez.

Alsó vonal

És ez mindent elmond a dedikált és integrált grafika előnyeiről és hátrányairól. Mint látható, ez egy meglehetősen egyszerű dolog, de a pontos GPU vagy CPU modell kiválasztása nem olyan egyszerű.

Ilyen módon megtalálhatja a miénket grafikus kártya és CPU vásárlási útmutatók érdekes!

Ezek is tetszhetnek neked