Legfontosabb Szerencsejáték DualShock 4 áttekintése

DualShock 4 áttekintése

Tehát tényleg megéri a DualShock 4 vezérlő? Kipróbáltuk ezt a PS4-es kontrollert, hogy megtudjuk, valóban megéri-e, és az eredményeink meglephetnek egy kicsit.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 3 DualShock 4 áttekintése

Bottom Line

A DualShock 4 egy kifogástalan kontroller, és szinte tökéletes minden értelemben.

A DualShock 4 kontroller jelenleg határozottan megéri a pénzt.

4.5 Lásd Ár

Az előnyök:

 • Masszív, jó minőségű felépítés
 • Nagyon ergonomikus
 • Csendes és érzékeny D-pad
 • Pontos és kényelmes analóg botok
 • Rengeteg extra funkció

Hátrányok:

 • A triggerek továbbra is csúszósak, bár nem annyira, mint korábban
 • A fénysáv nem tiltható le
 • Nem minden funkció érhető el PC-n

Sokan örömmel látták a Sony aláírásának vadonatúj megtestesülését DualShock 4 vezérlőt, amikor a PlayStation 4 elindult, főként azért, mert kijavította elődje számos hibáját, és számos hasznos funkciót adott hozzá.

Ma ezt fogjuk nagyon megnézni vezérlő és alapos áttekintést nyújt az összes szempontról és funkcióról. Sőt, azt is látni fogjuk, hogy miben különbözik és javítja elődjéhez képest DualShock 3 vezérlő.

Tehát minden további nélkül kezdjük!

TartalomjegyzékElőadás

A dizájn

dualshock 4 értékelés

Talán a legmegdöbbentőbb az új vezérlőben a megújult dizájn volt. Valójában a Sony alig változtatott a PlayStation vezérlő megjelenésén a PSOne óta, így ez az új megközelítés mindenkit meglepett.

Ahogy a fenti képen is látszik, a DualShock 4 új, sokkal kerekebb és karcsúbb vázat kapott az elődjéhez képest. Ezenkívül az érintőpad és a hangszóró meglehetősen futurisztikus hangulatot kölcsönöz neki. Különféle színekben is kapható, beleértve a szabványos fekete, fehér, ezüst, arany, piros, kék, zöld terepmintás, valamint fehér, kék és piros átlátszó kristályváltozatokat.

Talán a legfigyelemreméltóbb, hogy a vezérlő mára meglehetősen nagyobb és kényelmesebb a kézben. A DualShock 3-at gyakran kritizálták amiatt, hogy túl kicsi és kényelmetlen megfogni, ami különösen igaz a nagyobb kezű emberekre.

A Vezérlők

ps4 vezérlő áttekintése

Az analóg botok

A DualShock 4 analóg botjai észrevehetően kisebbek elődjénél, kisebb mozgási tartományban, de nagyobb pontossággal is. Ezeket is áttervezték, hogy ergonomikusabbak legyenek, amint az a hüvelykujjakon lévő kiálló gyűrűkből is kitűnik.

Megjegyzendő, hogy míg az eredeti DualShock 4-nél még minimális használat esetén is voltak problémák a hüvelykujj kikopásával, ezt a felülvizsgált verzióval javították, amely a PS4 Slim bevezetésével a standard kontrollerré vált.

Az Arcgombok

A DualShock 3 nyomásérzékeny arcgombjait ritkán használták megfelelően a játékok, ennek eredményeként a funkció a DualShock 4-nél kimaradt. Emiatt az új arcgombok már nagyon tapinthatóak, és hallható kattanást produkálnak, amikor megnyomják.

A D-Pad

Nem sok beállítást végeztek a D-padon, mivel még a DualShock 3-ban is szinte tökéletes volt. Az új D-pad egy kicsit nagyobb, és sokkal kényelmesebb és tapinthatóbb, mint a régi.

A váll gombok és kioldók

A DualShock 4 vállgombjait újratervezték, hogy jobban illeszkedjenek a kontroller új megjelenéséhez, ami félig ellipszoid formát eredményezett. És az arcgombokhoz hasonlóan a nyomásérzékenységüket is megsemmisítették.

A triggerek örvendetes változást jelentettek a DualShock 3-hoz képest, amelynek kioldóit nagyon kényelmetlen volt hosszabb ideig lenyomva tartani. Az új kioldók vékonyabbak és enyhén íveltek, hogy minimálisra csökkentsék a csúszást, bár lenyomva még mindig nem teljesítenek olyan jól. A triggerek az egyetlen gombok, amelyek megtartják a nyomásérzékenységet.

További jellemzők

Az érintőpad

dualshock 4 érintőpad

A DualShock 4 az első olyan vezérlő, amely érintőpadot épít be a kialakításába. Amellett, hogy egyidejűleg két érintési pontot tud regisztrálni, az érintőpad különféle csúsztatási mozdulatokat képes olvasni, bár a funkcionalitás mértéke játékonként változik.

Ráadásul maga az érintőpad valójában egyetlen nagy gomb. Az érintésérzékelés segítségével azonban két külön gombként is funkcionálhat attól függően, hogy az érintőpad melyik oldalát nyomjuk meg. Így lényegében helyettesíti a Rajt és Válassza ki a korábbi DualShock verziók gombjait.

A beszélő

A beépített monó hangszóró egy másik újdonság, amely eredetileg a Nintendo Wii-nél volt látható. A hangszóró elsősorban a lejátszó elmerülésének fokozására szolgál, mivel a különböző hangokat a vezérlő hangszóróján, nem pedig a TV hangszóróin keresztül játssza le.

A Light Bar

A fénysáv a vezérlő első kiadásakor viták forrása volt, főleg azért, mert nem lehetett kikapcsolni. A hangszóróhoz hasonlóan ez is néhány ügyes dinamikus effektus biztosítására szolgál a játékokban, és a fényt a PS-kamera képes felvenni a pontosabb mozgásérzékelés érdekében.

Ennek ellenére azok számára, akik nem törődtek a fent említett effektusokkal, vagy egyszerűen nem volt PS kamerájuk, a fénysáv úgy érezte, hogy feleslegesen lemeríti a vezérlő akkumulátorát. A fénysávot még ma is csak halványítani lehet, és nem lehet teljesen letiltani.

A giroszkóp

A DualShock 4 új giroszkópja továbbfejleszti az előző generációs Sixaxist. Még mindig hasonló technológiát használ, de sokkal pontosabb, mint korábban – még inkább, ha a PS kamerát is hozzáadjuk a keverékhez.

Kapcsolódás

A DualShock 4 Bluetooth 2.1-et használ a vezeték nélküli kapcsolathoz, de három különálló portja is van:

 • Micro USB – Töltéshez és vezetékes csatlakozáshoz használható.
 • Hosszabbító port – Elsősorban töltőállomások és egyes tartozékok használják.
 • 5 mm-es jack csatlakozó – Fejhallgatókhoz és fejhallgatókhoz használható. A hangkimeneten kívül mikrofonbemenetként is szolgál.
dualshock áttekintés

A felülvizsgált DualShock 4 másik fejlesztése a vezetékes kommunikáció lehetővé tétele volt. Az eredeti verziónál a vezérlő USB-n keresztül tudott tölteni, de a konzollal csak Bluetooth-on keresztül tudott kommunikálni.

Ez aggodalmat keltett egyes játékosok körében a Bluetooth-kapcsolat elkerülhetetlen bemeneti késése miatt, bármilyen csekély is legyen. Annak ellenére, hogy ez nem volt jelentős probléma, mégis nagyon alapvető funkció volt, amelynek az első naptól kezdve elérhetőnek kellett lennie.

Kompatibilitás

A Sony vezérlői mindig is problémásak voltak a más platformokkal való kompatibilitás tekintetében. Az elsődleges ok, amiért a DualShock 3 soha nem vált igazán népszerűvé PC-vezérlőként, szemben a rendkívül népszerű Xbox 360 az egyik az volt, hogy nem voltak hivatalos meghajtók. Ezzel szemben az utóbbi plug-and-play kompatibilis volt a Windows rendszerrel.

Tehát megváltozott a helyzet a DualShock 4-el? Nos, valahogy.

Bár még mindig nincs hivatalos támogatás az iffy hivatalos DualShock 4 adapteren kívül, két dolog változott:

 1. Harmadik féltől származó szoftver nagyot fejlődött a DualShock 3 napjai óta
 2. A Steam hivatalosan is támogatja a DualShock 4-et

Mindezek ellenére a vezérlő egyes funkciói továbbra is elérhetetlenek a PC-felhasználók számára, különösen a vezeték nélküli audio képességei. Ezenkívül egyes játékokkal kapcsolatos effektusok nem lesznek elérhetők a játékok PC-s verzióiban.

További információ a DualShock 4 PC-hez vagy Mac-hez való csatlakoztatásáról cikkünk ebben a témában.

A végső ítélet

Összességében a DualShock 4 nem tökéletes vezérlő, de határozottan közel áll hozzá. Számos hasznos funkciót ad hozzá (annak ellenére, hogy néhányat csak magával a PS4-gyel lehet használni), és minden elődjénél jobb felépítésű, sokkal kényelmesebb vezérlő.

Végső soron a DualShock 4 vezérlő az egyik figyelemre méltó technológia, amelynek pozitív tulajdonságai nagyban felülmúlják a negatívakat. Csak valamivel több erőfeszítésre és nyitottságra lenne szükség a Sony részéről, és nagyon jól láthatjuk, hogy a DualShock 5 a valaha készült legjobb játékvezérlő lesz.

Ezek is tetszhetnek neked