Legfontosabb Szerencsejáték Megéri egy OLED monitor?

Megéri egy OLED monitor?

Vásárol egy új monitort, és kíváncsi, hogy az OLED a megfelelő út? Olvassa el ezt a cikket, hogy megtudja, érdemes-e OLED-monitort vásárolnia vagy sem.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Megéri egy OLED monitor

Válasz:

Az OLED-monitorok általában gyorsabb pixel-válaszidővel és jobb kontrasztaránnyal rendelkeznek, bár drága áraik miatt sokkal kevésbé megközelíthetőek, mint a hagyományos LCD-monitorok.

Ezért egyelőre nem javasoljuk az OLED monitor beszerzését, mert egy jó minőségű LCD monitor sokkal alacsonyabb áron is képes lesz kielégítő élményt nyújtani.

TE VAGY A technológia már jó ideje létezik, de csak most kezdett betörni a főáramú TV- és monitorpiacra.

Ennek ellenére továbbra is kevés az ezt a technológiát használó kijelző, és ami még fontosabb, vannak drága !

Tehát mi az oka a legtöbb OLED-monitor túlzott árának, és milyen előnyei és hátrányai vannak a hagyományos LCD-monitorokhoz képest? Találjuk ki!

TartalomjegyzékElőadás

Kijelző technológia

megéri-e

Amikor azt látja, hogy egy kijelzőt LED-monitorként/TV-ként forgalmaznak, ez általában a LED-es LCD-t jelenti. Pontosabban, a kérdéses kijelző LED-es háttérvilágítást és LCD-panelt használ.

Másrészt az OLED technológia egyáltalán nem használ aktív háttérvilágítást. Ehelyett minden pixel önállóan világít, és saját fényforrásként funkcionál.

Nos, ennek számos következménye van a kijelző minőségére és teljesítményére nézve, szóval vessünk egy pillantást erre, jó?

Kontraszt

oled élettartama

Az OLED kijelzők már régóta jelen vannak az okostelefonokban. Valójában a Samsungé az első Galaxy S telefon OLED-et használtak, bár a technológia akkoriban sokkal kevésbé volt kifinomult. Évek óta vitatkoznak az okostelefonok használói az LCD és az OLED érdemeiről, és minden, ami ott elmondható, a nagyobb kijelzőkre is vonatkozik.

Az OLED kijelzők sokkal jobb kontrasztot érhetnek el, mivel a pixelek egyszerű kikapcsolásával valódi feketét tudnak megjeleníteni. Ezzel szemben (nem szándékos szójáték) egyetlen aktív háttérvilágítású kijelző sem tudja teljesen elzárni a fényt, így a fekete sötétszürke színben jelenik meg. Igaz, egyes panelek (például a VA) jobban tudják megjeleníteni a feketét, de ezen a területen még mindig nem egyeznek az OLED-ekkel.

oled hosszú élet

Ha már a háttérvilágításról beszélünk, van egy gyakori probléma, amelyet a LED-es LCD-kijelzőknek neveznek háttérvilágítású vérzés . Amikor ez megtörténik, a fény kiáramlik a képernyőre, ami következetlen fekete színt eredményez. Ez előfordulhat szabálytalan fehér foltok formájában (úgynevezett felhősödés), vagy láthatóan világosabb területekként a képernyő sarkainál vagy szélei mentén.

Mivel az OLED-kijelzők nem használnak aktív háttérvilágítást, ez a probléma nem jelentkezik. Összességében az OLED nyer ebben a tekintetben.

NYERTES: OLED

Nézőszögek

mi az az oled

A betekintési szögek határozzák meg, hogy a kijelző milyen széles szögből nézhető, mielőtt a színtorzulás megjelenne. Amikor a kijelző meghatározott látószögén kívülre kerül, a fent említett színtorzulás kezd láthatóvá válni, és a kijelző általában halványabbnak tűnik.

Az OLED-kijelzők kiváló betekintési szöggel rendelkeznek, főleg azért, mert a képernyő mögött csak kevés hely van a fény diffrakciójához.

Az LCD-kijelzők helyzete kicsit bonyolultabb, mivel a betekintési szögek elsősorban a használt panel típusától függenek. Így például egy jó IPS panel vetekedhet az OLED betekintési szögeivel, míg a TN panel meg sem közelíti.

További információért a különböző panelekről, nézd meg ezt a cikket .

NYERTES: OLED

Színvisszaadás

tv oleds

A kijelzők legkiemelkedőbb és gyakran leginkább piacképes minősége az, hogy élénk, élethű színvisszaadásával elkápráztatja a nézőt.

Az OLED- és LCD-kijelzők többnyire egyenrangúak ebben a tekintetben. Csakúgy, mint a betekintési szögeknél, az LCD-kijelző színpontossága elsősorban a használt paneltől függ. A minőségi IPS és VA panelek általában kiváló színvisszaadást biztosítanak, míg a TN panelek színei általában meglehetősen laposnak és kimosottnak tűnnek.

NYERTES: NYAKKOLÓDÁS

HDR

problémák oled

Magas dinamika tartomány egy megjelenítési technológia, amelynek egyszerű célja van: hogy a megjelenített kép a valósághoz a lehető legközelebb jelenjen meg. Ez a kontraszt, az intenzív fény és a színmélység segítségével érhető el.

Most, ahogy már megállapítottuk, az OLED határozottan előnyben van a kontraszt tekintetében. Az LCD-kijelzők azonban továbbra is megállják a helyüket az erősebb háttérvilágítás révén. Mindkét technológia igencsak képes jó HDR-t produkálni, így ismét döntetlent értünk el.

NYERTES: NYAKKOLÓDÁS

Teljesítmény – Frissítési gyakoriság és válaszidők

te vagy

Gyakori dilemma a játékosok körében – kell-e 144/240 Hz-es monitor?

Nos, először is örömmel fogja tudni, hogy az OLED-kijelzők képesek ilyen magas frissítési gyakoriságot elérni – legalábbis papíron. Ám bár elméleti korlátaik meglehetősen magasak, messze meghaladják a modern LCD-k képességeit, még nem látjuk, hogy valaki elérje (és felülmúlja) a fenti számokat.

Ami a pixel válaszidőket illeti, egyszerűen kifújják az LCD-ket a vízből, mert válaszidejük akár 0,1 ms is lehet. Eközben a leggyorsabb TN panelek csak 1 ms-ig tudnak menni.

Noha az OLED-ek minden tekintetben jelentősen felülmúlhatják az LCD-ket, a gyakorlatban még nem látjuk, hogy ez megtörténjen. És bár a meglévő OLED-kijelzők villámgyors válaszidővel rendelkeznek, a legtöbb egyetért abban, hogy a frissítési gyakoriság sokkal fontosabb, és ezért ezt a kört egyelőre LCD-re kell állítani.

NYERTES: LCD

Ár

az oled tv-k megérik

És most a nagy kérdéshez: az OLED kijelző jó értéket képvisel?

Mint már említettük, az OLED-kijelzők meglehetősen drágák, és a belátható jövőben is azok maradnak. Ennél is fontosabb, hogy nem csak arról van szó, hogy költségesek, de valóban vitatható értéket képviselnek. Egyetlen konkrét, kézzelfogható előnyük a kiváló kontraszt, de minden más csak szőrszálhasadás lenne.

Ezzel együtt ezt a kört az LCD-kre kell adnunk. Egy jó LCD-monitor vizuális minőségben és teljesítményben is több mint képes lesz az OLED-hez hasonlítani, miközben az utóbbi árának töredékéért érkezik.

NYERTES: LCD

Következtetés

oled problémák

Összességében még nem javasoljuk OLED monitor vagy tévé beszerzését. Ahogy az a (viszonylag) új technológiák esetében gyakran előfordul, időbe telik, hogy tökéletesedjenek és valóban betörjenek a piacra. Emlékszel, amikor az első 4K tévék piacra dobták, és több ezer dollárba kerültek? Most már 300 dollár alatt is beszerezhet egy 4K TV-t. Nem igazán jó 4K TV, de azért 4K TV.

Ugyanez történik majd az OLED-kijelzőkkel is a következő években. A gyártási folyamatok fejlődnek, maga a technológia fejlődik, és az árak végső soron megfizethetőbb háromjegyű számokra süllyednek.

Tehát, ha most vásárol egy új monitort, és nem akar megvárni, hogy az OLED-ek ne kerüljenek egy karba és egy lábba, tekintse meg útmutatónkat a 2020 legjobb monitorai. Talán találsz az ízlésednek megfelelőt!

Ezek is tetszhetnek neked