Legfontosabb Szerencsejáték Egycsatornás vs. kétcsatornás vs. négycsatornás memória

Egycsatornás vs. kétcsatornás vs. négycsatornás memória

Mi a különbség az egycsatornás, a kétcsatornás és a négycsatornás memória között? Melyik memóriatípust érdemes választani? Íme egy egyszerű útmutató, amely segít Önnek!

ÁltalThomas Bardwell 2022. január 10 Single vs Dual vs Quad Channel RAM

Egycsatornás, kétcsatornás, négycsatornás – ezekkel a kifejezésekkel minden bizonnyal találkozott, ha valaha is PC-építéssel kapcsolatos kutatásokat végzett, vagy bármilyen technikai fórumot látogatott meg. De mit is jelentenek valójában?

Nos, a válasz meglehetősen egyszerű, még akkor is, ha bonyolultnak hangzik. Ma megvilágítjuk, mit jelent ez a három típusú RAM-konfiguráció, és mi a különbség köztük.

TartalomjegyzékElőadás

Mi az egycsatornás, kétcsatornás és kétcsatornás RAM?

Dual Channel vs Quad Channel

Hogyan lehet megkülönböztetni ezeket a konfigurációkat? Ez olyan egyszerű, mint kinyitni a házat, és megnézni a RAM-nyílásokat. Ha egyetlen RAM stickről beszélünk, akkor ez egycsatornás beállítás. Ha kettő van, akkor kétcsatornás, ha pedig négy – kitaláltad, akkor négycsatornás.

Elég könnyű megkülönböztetni őket egymástól, de mik a tényleges teljesítménybeli különbségek? Van-e lényeges javulás, amit többcsatornás beállítással érhet el, vagy ez csak egy újabb trükk, amellyel a hardvergyártók extra pénzt szeretnének kicsikarni a játékosok pénztárcájából?

Mit jelentenek a különböző csatornakonfigurációk a teljesítmény szempontjából?

Egycsatornás vs kétcsatornás

Lényegében a több csatorna nagyobb sávszélességet jelent. Nyilvánvaló, hogy a szélesebb sávszélesség gyorsabb adatátvitelt és ezáltal jobb teljesítményt jelent.

Az ötlet az, hogy két vagy négy kisebb kapacitású rúd használata hatékonyabb megoldást jelentene, mint egyetlen nagy kapacitású modul.

Jó analógia erre egy út vagy egy autópálya: az egycsatornás konfiguráció egy sávos út, a kétcsatornás két sávos, a négycsatornás pedig négy sávos lenne. Bármilyen jól megépített az út, ha csak egy sávos, akkor egyszerre csak ennyi jármű tud elhaladni. De ha ezt két-négy sávra növeljük, akkor exponenciálisan megnövekszik az adott időkeretben áthaladó járművek száma.

Ennek ellenére a több jobb, de a kérdés továbbra is fennáll – mekkora különbséget jelent ez a gyakorlatban?

Dual vs Quad Channel Ram

A teljesítményt szokás szerint nehéz pusztán hardverspecifikációk alapján lemérni, és ez elsősorban attól függ, hogy mire használják a RAM-ot: játékra vagy memóriaéhes professzionális szoftverekre.

Ami a játékot illeti, a több RAM-modul előnyei a kétcsatornás és négycsatornás beállításokban a legjobb esetben is kétségesek, és személyenként, valamint játékonként jelentősen eltérhetnek.

Egyesek úgy érzik, hogy a többcsatornás RAM konfiguráció simább és gyorsabb játékélményt biztosít, míg mások aligha tudják megkülönböztetni, ha egyáltalán.

De ha a benchmarkokat nézzük, az igazság teljesen nyilvánvaló: A kétcsatornás és négycsatornás RAM-beállítások csak csekély teljesítménynövekedést biztosítanak, ha játékról van szó.

Ez magában foglalja még a legújabb memóriaigényes AAA-játékokat is. Az előadás néhány kisebb eltéréstől eltekintve közel azonos marad. Tehát, ha valóban érezhető teljesítménynövekedést szeretne elérni, jobb, ha a GPU-ra és a CPU-ra összpontosít, mivel ezek – különösen az előbbi – minden játék PC nélkülözhetetlen elemei.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a két- és négycsatornás beállításokat ne érdemes megfontolni! Ami azt illeti.

Okok, amiért megéri a kétcsatornás és a négycsatornás beállításokat

Négycsatornás memória

Az első és legnyilvánvalóbb ok, amiért érdemes kétcsatornás vagy négycsatornás készletet választani egyetlen nagy kapacitású RAM-modul helyett, az árak.

Ugyanis a több kisebb kapacitású RAM végül olcsóbb, mint egyetlen nagy kapacitású, így néhány dollárt megspórolhatsz így. A kisebb kapacitású modulok gyártása megfizethetőbb, és mint ilyenek, egy 2×8 GB-os vagy 4×4 GB-os készlet olcsóbb lesz, mint egyetlen 16 GB-os RAM-modul.

De ez még nem minden – nemcsak olcsóbbak eleve, de a többcsatornás beállítások megkönnyíthetik az életét hardverhiba esetén. Ha a két vagy négy RAM-kártya közül csak az egyik meghibásodik, akkor is lesz működő RAM-memóriája a számítógép futtatásához, amíg nem kap cserét.

Másrészt, ha csak egyetlen nagy kapacitású modulja van, és az meghibásodik, a számítógépe üzemen kívül lesz, amíg az említett modult ki nem cseréli.

Dual Channel Ram

És persze ott van az esztétikai kérdés is. Igaz, ez valószínűleg nem annyira releváns a legtöbb ember számára, mint a teljesítmény vagy a költséghatékonyság. Ennek ellenére, ha Ön az a fajta ember, aki szereti az átlátszó házakat vagy a nyitott szerelékeket, akkor tagadhatatlan, hogy az alaplap mind a négy DIMM-nyílása RAM-modulokkal tele van karcsúnak és robusztusnak, különösen, ha jól megtervezett hőelosztókkal vagy RGB világítás.

Végezetül, az egyik oka annak, hogy miért nem Az összes DIMM-foglalat azonnali feltöltése jövőbiztos. Amint azt egy másik cikkben említettük, 2020-ban a 8 GB az ajánlott minimum a játékhoz, tehát ha 8 GB RAM-mal szeretne szerelni új játék PC-jében, jó ötlet lehet hagyni egy kis helyet egy frissítés.

Mindeközben a 16 GB egyhamar nem megy ki a divatból, de még így is, ki tudja – lehet, hogy a jövőben valamilyen igényes professzionális szoftvert fog használni, és még mindig frissíteni szeretne.

Alsó vonal

Összefoglalva, az egycsatornás, kétcsatornás és négycsatornás RAM-beállítások a PC-be telepített RAM stickek számát jelentik – egy, kettő és négy.

A többcsatornás beállítások nagyobb sávszélességet kínálnak, de a teljesítménynövekedés szinte észrevehetetlen, ha játékról van szó.

Ennek megfelelően a fő ok, amiért érdemes többcsatornás beállítást választani egy játék PC-ben, az az, hogy a kisebb RAM-modulok megfizethetőbbek, ráadásul mindig vissza kell állítania a másik modul(oka)t, ha valamelyik. közülük nem sikerül.

Ezek is tetszhetnek neked