Legfontosabb Szerencsejáték Liquid vs Air CPU hűtő – melyiket válasszam?

Liquid vs Air CPU hűtő – melyiket válasszam?

Megéri egy folyadékhűtő, vagy inkább légy CPU hűtő? Mélyebbre ástunk, és egyszerű választ találtunk erre a kérdésre. A válasz meglepheti Önt.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Liquid vs Air CPU hűtő

Válasz:

Csak akkor válasszon folyadékhűtést, ha korlátozott légáramlású tokja van, vagy ha erős túlhajtást tervez.

Minden más célra a léghűtés több mint elegendő. Kényelmes és sokkal olcsóbb a rendszerindítás.

Túlhúzás mára meglehetősen általánossá vált, még ha népszerűbb is GPU-k inkább mint CPU-k . Ennek ellenére a folyékony CPU-hűtés széles körben elterjedt. Valószínűleg elgondolkozott már azon, hogy érdemes-e kipróbálni a folyékony hűtést.

De mi a különbség a léghűtés és a folyadékhűtés között? Hogyan működnek? És ami a legfontosabb, melyiket érdemes választani? Folyadék vagy levegő CPU hűtő ?

Ezekre és még sok más kérdésre válaszolunk ebben az útmutatóban.

TartalomjegyzékElőadás

Hogyan működnek?

Léghűtés

folyadékhűtés vs léghűtés

A léghűtés módja és működése meglehetősen egyszerű. Két fő összetevőn alapul:

  1. A rajongó
  2. A hűtőborda

A hűtőborda erősen hővezető anyagokból készül, leggyakrabban alumíniumból vagy alumínium és réz kombinációjából. Célja, hogy hőt vonjon el a CPU-tól. Ennek ellenére csak annyi hő van, amit a hűtőborda képes elnyelni, mielőtt a hőt el kellene vezetni.

Itt van a ventilátor jön a képbe: folyamatos pörgetéssel a hűtőbordán keresztül folyamatosan hűvös levegőt fut át, így megakadályozza a túlmelegedést.

Folyékony hűtés

vízhűtés vs léghűtés

A folyadékhűtés egy kicsit bonyolultabb, több alkatrészből áll, mint a léghűtéses rendszer. Ezek:

  1. A pumpa
  2. A radiátor
  3. A tömlők
  4. A rajongó

Míg a léghűtés a hűtőbordán keresztül keringő levegőn alapul, a folyadékhűtés hasonló megközelítést alkalmaz, de levegő helyett folyadékot használ.

Víz – vagy bármilyen más folyékony hűtőfolyadék – az pumpált keresztül tömlők amelyek a hűtést igénylő komponenshez – jelen esetben a CPU-hoz – csatlakoznak. De pusztán a keringtetése nem elég, a folyadéknak szüksége van a hűtőbordára.

Pontosan ez a szerepe a radiátor folyadékhűtéses berendezésben. És hogy ne melegedjen túl, van egy ventilátorunk, amely hűvösen tartja a rajta futó levegőt.

Melyiket érdemes választani?

Vessünk egy pillantást azokra a lényeges tényezőkre, amelyeket figyelembe kell vennie, mielőtt választana a levegő és a folyadékhűtés között.

vízhűtés vs levegő

Hűtési hatékonyság

Kétség sem fér hozzá. A folyékony hűtés sokkal hatékonyabb és erősebb, mint a léghűtés, elsősorban azért, mert sokkal nagyobb mennyiségű folyékony hűtőfolyadék hatékonyabban keringhet.

Azonban a fontosabb dolog, amit figyelembe kell venni, hogy szüksége van-e erre az extra hűtőteljesítményre. A gyári órajelen működő CPU esetében a léghűtés több mint elegendő lesz. Még ha enyhe túlhajtást tervez is, a folyadékhűtés akkor is szükségtelen, hacsak a CPU nincs a végére tolva.

Ár

Míg a folyadékhűtés tagadhatatlanul hatékonyabb, a léghűtés előnye, hogy sokkal olcsóbb. Ez elsősorban az alacsonyabb gyártási költségeknek köszönhető, az árkülönbségek pedig több száz dollárban mérhetők.

Kényelem

Ha nincs tapasztalata a számítógépes hardverrel kapcsolatban, szinte lehetetlennek találja a folyadékhűtés telepítését és karbantartását.

Ezzel szemben a léghűtő egyszerű és kényelmes – a helyére teszed, egyszer-egyszer kiszeded, hogy kifújd a port, és olyan, mint az új.

Következtetés

léghűtés vs folyadékhűtés

Két forgatókönyv esetén javasoljuk a folyékony hűtés használatát:

  1. Extrém túlhajtás
  2. Szűk számítógépházak

Ha egy csúcskategóriás CPU-t a végére tolunk, még a legjobb léghűtő is túlfeszül. És amikor a levegő már fizikailag nem képes hűteni a CPU-t, a víz a megfelelő út.

És még ha nem is tervezi ezt a határt, és egyszerűen nem szereti a folyamatosan forgó ventilátor zaját, a folyadékhűtés sokkal halkabb lehetőség.

Ezenkívül érdemes lehet egy játékkonfigurációt is elhelyezni a Mini ITX vagy a Mikro ATX eset, ami nem tenné lehetővé az ideális légáramlást. A folyadékhűtés ebben az esetben tökéletesen megfelelne, mivel közel sem kell annyi levegő, hogy a CPU hőmérsékletét alacsonyan tartsa.

Ezek is tetszhetnek neked