Legfontosabb Szerencsejáték Frissítési gyakoriság vs FPS – Mi a különbség?

Frissítési gyakoriság vs FPS – Mi a különbség?

A frissítési gyakoriság és az FPS nem ugyanaz. Ebben az útmutatóban elmagyarázzuk az FPS (képkocka per másodperc) és a frissítési gyakoriság közötti valódi különbséget.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Frissítési gyakoriság vs FPS

Válasz:

Az FPS (frames-per-secund) azt jelzi, hogy a GPU hány képkockát ad ki másodpercenként, míg a frissítési gyakoriság azt jelzi, hogy a monitor másodpercenként hányszor tudja frissíteni a képet, és ebből kifolyólag hány képkockát képes megjeleníteni másodpercenként.

A teljesítmény egyre fontosabb lesz sok játékos számára 2022-ben, így még akkor is, ha még csak most ismerkedsz a PC-s játékokkal, valószínűleg már jó néhányszor hallottál már olyan kifejezéseket, mint a frissítési gyakoriság és az FPS.

Néha úgy tűnhet, hogy az emberek felcserélhetően használják a két kifejezést, és bár szorosan összefüggenek a játékkal kapcsolatban, két nagyon különböző dologról van szó.

Tehát mi az a frissítési gyakoriság és mi az FPS? Ebben a cikkben röviden elmagyarázzuk a különbséget, ezért olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az FPS?

Doom Eternal

Noha ez az első személyű lövöldözős játék rövidítése is, az FPS ebben az összefüggésben azt jelenti képkocka másodpercenként és jelzi, hogy a GPU hány képkockát jelenít meg és ad ki a kijelzőre másodpercenként.

A magasabb képkockasebesség egyenletesebb, jobban reagáló játékélményt jelent, és ha valaha is személyesen látta a különbséget 30, 60 és 120 FPS között, akkor valószínűleg megérti, miért helyezi manapság olyan sok játékos a teljesítményt a látvány elé – különösen ha a kompetitív többjátékos játékokról van szó, ahol a reakcióidőben a magas képsebesség által biztosított legkisebb javulás is mindent megváltoztathat.

Azonban nem minden monitor képes magas képkockafrekvenciát megjeleníteni, és itt jön be a frissítési gyakoriság.

Mi az a frissítési gyakoriság?

Játékmonitor 144 Hz-es frissítési gyakorisággal

Amikor a számítógép-monitorokról és más típusú kijelzőkről van szó, a frissítési ráta azt jelzi, hogy a kijelző másodpercenként hányszor tudja frissíteni a megjelenített képet, és Hertzben van kifejezve ( Hz ).

A legtöbb mainstream kijelző 60 Hz-es frissítési gyakorisággal érkezik, bár számos játékmonitor elérhető, amelyek sokkal magasabb frissítési gyakoriságot tudnak elérni. Az ilyen monitorok leggyakrabban 144 Hz-es és 240 Hz-es frissítési gyakoriságot kínálnak, bár valószínűleg más változatokkal is találkozhat, például 75 Hz, 120 Hz, 200 Hz stb.

Most a frissítési gyakoriság azt jelenti, hogy a monitor másodpercenként hány képkockát tud megjeleníteni, ami azt jelenti, hogy egy 60 Hz-es monitor legfeljebb 60 FPS-t, míg a 144 Hz-es monitor 144 FPS-t képes megjeleníteni. Ennek ellenére, még akkor is, ha a GPU egyenletes 200 FPS-sel futtat egy játékot, csak annyi képkockát fog látni, amennyit a monitor frissítési gyakorisága megenged.

V-Sync és változó frissítési gyakoriság (VRR)

freesync monitor

A fentieket szem előtt tartva feltételezheti, hogy csak ennyi az FPS és a frissítési gyakoriság. Ha azonban a GPU több képkockát ad ki, mint amennyit a monitor képes megjeleníteni, az csúnya képernyőszakadáshoz vezethet, mivel az FPS és a frissítési gyakoriság nem szinkronizálódik.

Ez az, ahol V-Sync és néhány más technológia is bejön.

A V-Sync a függőleges szinkronizálást jelenti, és működése meglehetősen egyszerű – korlátozza az FPS-t, hogy az FPS és a frissítési gyakoriság szinkronban legyen. Ennek azonban általában vannak árnyoldalai is. A V-Sync gyakran észrevehető akadozáshoz vezethet, de maga az FPS sapka nagy probléma, ha nagy teljesítményű monitorokról beszélünk.

Ez az oka annak, hogy minden ilyen monitor rendelkezik funkcióval VRR technológia, ami a változó frissítési gyakoriság rövidítése.

A VRR-technológiák úgy működnek, hogy menet közben automatikusan módosítják a monitor frissítési gyakoriságát, hogy szinkronban tartsák a képkockafrekvenciával. Ez könnyedén megoldja a szinkronizálási/képernyőszakadási problémákat, anélkül, hogy korlátozná az FPS-t, és anélkül, hogy bármiféle akadozást okozna.

Most a legtöbb nagy teljesítményű monitorhoz bármelyik tartozik AMD FreeSync vagy Nvidia G-Sync . Ha többet szeretne megtudni róluk, egy másik cikkünk van a témával kapcsolatban, amelyet elolvashat itt .

A lényeg az, hogy a FreeSync megfizethetőbb, és a legtöbb monitorban megtalálható, így jobb választás azok számára, akik alacsony költségvetéssel rendelkeznek, vagy egyszerűen nem akarnak túl sokat költeni egy monitorra. A G-Sync megvalósítása viszont drágább, mivel az Nvidia szabadalmaztatott technológiája, de ez azt jelenti, hogy általában jobban és szélesebb tartományban működik, ráadásul az oldalára néhány kényelmes extra funkciót is csomagol.

Következtetés

ultraszéles játékmonitor

Összefoglalva: az FPS azt jelzi, hogy a GPU hány képkocka/másodperc képes, a frissítési gyakoriság pedig azt jelzi, hogy ezekből a képkockák közül hányat fog látni, attól függően, hogy a monitor hányszor képes másodpercenként frissítse a képet.

Ennek ellenére a képkockasebesség és a frissítési gyakoriság szorosan összefügg, ha játékról van szó, így érthető, hogy egyesek miért használják felváltva a két kifejezést. A fentieket szem előtt tartva azonban nyilvánvaló, hogy két nagyon különböző dologról van szó.

Végső soron nincs értelme olyan erős GPU-t vásárolni, amely könnyen képes fenntartani egy stabil három számjegyű képfrekvenciát, ha egy 60 Hz-es monitorhoz szeretné csatlakoztatni, mint ahogy nincs értelme beruházni egy monitorba magas frissítési gyakoriság, ha nem tervezi, hogy erősebb grafikus kártyát vásároljon, vagy olyan játékokat játszhasson, amelyeket könnyebben magasabb képkockafrekvenciára lehet tolni.

Ha most vásárol egy új monitort, a legjobb, ha nézze meg a kínálatunkat 2022 legjobb játékmonitorai. Sőt, ha új számítógépet vásárol, érdemes lehet néhányat is megnézniépítményeink, mivel minden pénztárcának megfelelő konfigurációk széles választékát kínáljuk.

Ezek is tetszhetnek neked