Legfontosabb Szerencsejáték GPU vs grafikus kártya – mi a különbség?

GPU vs grafikus kártya – mi a különbség?

Mi a különbség a GPU és a grafikus kártya között? Van néhány nagyon fontos különbség, amelyeket tudnia kell, és ez az útmutató mindent elmagyaráz.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 GPU vs grafikus kártya

Azok számára, akik még nem ismerik a PC-gyártás világát, úgy tűnik, soha nem lesz hiány a potenciálisan zavaró kifejezésekből és betűszavakból, amelyeket egyesek teljesen felcserélhetően használnak.

Az egyik leggyakoribb példa erre valószínűleg a grafikus kártya és a GPU kifejezések összekeverése.

Tehát a grafikus kártya és a GPU ugyanaz?

Az alábbiakban megtalálja a választ erre a kérdésre, valamint néhány másikat, amelyet esetleg feltehet magának, szóval olvasson tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Grafikus kártya vs GPU

NVIDIA vs AMD GPU-k

A grafikus kártya kiválasztásakor leggyakrabban az AMD vagy az Nvidia GPU-ját választja. Számos AIB (Add-In Board) gyártó létezik, mint például az Asus, az MSI, a Gigabyte, az EVGA és a Zotac

A GPU , a Graphics Processing Unit rövidítése, egy speciális processzor, amelyet grafikus feldolgozási feladatokra szenteltek, amint azt a neve is sugallja. Mivel ez egy speciális chip, amelyet kifejezetten az ilyen típusú feladatokra terveztek és optimalizáltak, sokkal hatékonyabb, mint egy CPU, és a játékon belüli grafikával kapcsolatos munkateher nagy részét kezeli.

Most, a grafika kártya nem csak a GPU-ból áll. Inkább a GPU mellett számos más alkatrészt is tartalmaz, mint például a videomemória, a PCB, a csatlakozók és a hűtő. Ennek ellenére a grafikus kártya az a hardver, amelyet a grafikus feldolgozás és a videó kimenet egészére szántak.

Összefüggő: GDDR5 vs GDDR5X vs HBM vs HBM2 vs GDDR6 – melyik a legjobb játékhoz?

Tehát a GPU kifejezetten az Nvidia és az AMD által gyártott grafikus chipekre utal, míg a grafikus kártya a polcról megvásárolt végtermékre utal, amelyet általában olyan partnercégek gyártanak, mint az Asus, MSI, Gigabyte, EVGA és mások .

Néhány további, potenciálisan zavaró kifejezés

Mi az a diszkrét grafikus kártya

A grafikus kártyát néha a diszkrét vagy dedikált grafikus kártya. Ez azt jelzi, hogy a grafikus kártya egy különálló hardver, amely leggyakrabban az alaplapon lévő PCIe nyíláson keresztül kapcsolódik a számítógép többi részéhez.

Eközben a kifejezés külső grafikus kártya egy szokásos dedikált grafikus kártyát ír le, amely egy külső házba van telepítve, és egy kábel segítségével, általában egy kábel segítségével csatlakozik a számítógéphez. Thunderbolt 3 kikötő. Az emberek leggyakrabban külső grafikus kártyákat használnak laptopokhoz, mivel ezek segítenek megőrizni a laptop hordozhatóságát, miközben javítják a játékteljesítményt, és az asztali számítógéphez közeli szintre emelik.

Összefüggő: A legjobb külső grafikus kártyák (eGPU) (2022-es értékelések)

Következő, megvan integrált GPU-k vagy integrált grafika , és ez a CPU-ba integrált GPU-ra vonatkozik, azaz a processzornak mind a CPU, mind a GPU magja van ugyanazon a szerszámon. Ezek az integrált GPU-k nem foglalnak helyet az alaplapon, és energiatakarékosabbak, de nincs saját memóriájuk, és helyette a rendszermemóriát kell használniuk.

Ennek eredményeként az integrált grafika általában közel sem olyan erős, mint még a legolcsóbb dedikált GPU-k, és ezért ritkán alkalmasak játékra. Azonban teljes mértékben képesek ellátni az alapvető grafikával kapcsolatos feladatokat, és figyelembe véve, hogy helyet, energiát és pénzt takarítanak meg, nyilvánvaló, miért alkalmasak olyan hétköznapi tevékenységekre, mint a webböngészés, videózás, zenelejátszás, stb.

Itt van a kifejezés is gyorsított feldolgozó egység , vagy APU Lényegében ez csak az AMD által bevezetett marketing kifejezés, és egyszerűen egy sor CPU-t jelöl, amelyek integrált grafikával rendelkeznek.

Összefüggő: A legjobb APU-k játékhoz (2022-es vélemények)

Az AMD Ryzen APU-i azonban valójában az eddig látott legerősebb integrált grafikát kínálják, és valójában tökéletesen életképesek a játékokhoz, ha belépő szintű felépítést készítesz, és nem bánod, ha alacsonyabb felbontásban játszol és/ vagy alacsonyabb beállításokon.

Következtetés

És ennyi lenne ennél a cikknél. Remélhetőleg hasznosnak találta, és segített tisztázni a GPU és a grafikus kártya közötti különbséget, valamint néhány más kapcsolódó kifejezést.

Végezetül, ha most új grafikus kártyát vásárol, javasoljuk, hogy tekintse meg a 2022 legjobb grafikus kártyái, hiszen biztosan talál valamit, ami megfelel az igényeinek!

Ezek is tetszhetnek neked