Legfontosabb Szerencsejáték HDMI vs DisplayPort vs DVI vs VGA – Gyors, egyszerű és egyszerű magyarázat

HDMI vs DisplayPort vs DVI vs VGA – Gyors, egyszerű és egyszerű magyarázat

Egyszerű magyarázatra van szüksége a HDMI, DisplayPort (DP), DVI és VGA közötti különbségekről? Íme egy rövid, egyszerű és könnyen követhető magyarázat és útmutató.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 DisplayPort vs HDMI vs DVI vs VGA

Ha most vásárolt egy új monitort vagy TV-t, és össze van zavarodva a kijelző hátulján látható különböző csatlakozóportokkal – ne aggódjon, mert mi minden port és az összes vonatkozó verzió mögé kerülünk.

Tudni fogja, milyen kábeleket és portokat használhat vagy nem, valamint azt is, hogy melyiket érdemes használnia, és melyiket kerülje el, ha több lehetősége van. Pillanatok alatt megfelelően csatlakoztathatja a kijelzőt, és élvezheti a lehető legjobb képminőséget.

TartalomjegyzékElőadás

HDMI (High-Definition Multimedia Interface)

A HDMI a legsokoldalúbb és legelterjedtebb kijelzőcsatlakozó, amely a legtöbb modern kijelzőben megtalálható. Minden modern tévében, monitorban és grafikus kártyában megtalálható – de nem mindegyik egyformán hatékony.

A legelterjedtebb HDMI 1.4 a legnépszerűbb a nem 4K-képes kijelzők esetében. Akár 2560 × 1600-as képernyőfelbontást tud nyújtani 75 Hz-en, valamint 144 Hz-et 1920 × 1080-on, ami nagyon népszerű a versenytárs PC-játékosok körében.

A HDMI 1.3 támogatja a 144 Hz-et 1080p-nél is, de a régebbi HDMI-verziók (1.0-tól 1.2-ig) 1920×1200-on 60 Hz-en max.

Ezért az összes mai kijelző legalább HDMI 1.4-gyel rendelkezik, amely többcsatornás hangtámogatással büszkélkedhet, Ethernet-adatátvitelre képes, és kiváló színmélységet biztosít. Támogatja a 4K felbontást is, de csak 30 Hz-ig. Ráadásul a HDMI 1.4 nem támogatja a 21:9-es ultraszéles videót és a 3D sztereoszkópikus formátumot sem.

Itt lép be a HDMI 2.0, amely tovább bővíti a színmélységet, és a 60 Hz-es támogatás révén simává teszi a 4K-t. Ezenkívül támogatja a 21:9-es képarányt és a 3D sztereoszkópikus formátumot. Ezenkívül a HDMI 2.0 1440p-t tesz lehetővé 144 Hz-en és 1080p-t 240 Hz-en. Mind az 1.4, mind a 2.0 verzió támogatja az adaptív szinkronizálást, azaz AMD FreeSync technológia.

A HDMI 2.0a támogatja a HDR (High Dynamic Range), míg a HDMI 2.0b fejlett HDR10 formátumot és HLG szabványos támogatás.

A HDMI 2.1 megjelenése 2017 decemberében várható. Támogatja a dinamikus HDR-t, a 4K-t 120 Hz-en, sőt a 8K-t is 120 Hz-en. A dinamikus HDR és a továbbfejlesztett adaptív-szinkron technológia ( FreeSync 2 ) működik a meglévő kábelekkel, míg a 4K és 8K 120 Hz-en új 48G kábelekre lesz szükség.

DP (DisplayPort)

A HDMI-vel ellentétben a DisplayPort csak a modern monitorokon található, és nagyon ritkán a tévében. Napjainkban a DisplayPort 1.2-es verzió releváns és kötelező a játékmonitorokhoz Nvidia G-Sync változó frissítési gyakoriságú technológia. Míg a FreeSync HDMI-vel és DP-vel is működik (v1.2a), az Nvidia kizárólag DisplayPort csatlakozót igényel.

A DisplayPort 1.2 effektív sávszélessége 17,28 Gbit/s HBR2 (High Bit Rate 2) módban, amely széles színskála támogatást és nagy felbontást/frissítési gyakoriságot tesz lehetővé 4K-ig 75 Hz-en. A DisplayPort több videofolyam lehetőségét is kínálja a láncoláson, azaz a DisplayPort-kimeneten keresztül.

A kevésbé elterjedt DisplayPort 1.3-as verzió 25,82 Gbit/s-ra növeli a sávszélességet, ami 120 Hz-en 4K-hoz, 60 Hz-en 5K-hoz, 30 Hz-en pedig 8K-hoz elegendő. Az MST (Multi-Stream Transport) segítségével akár két 4K UHD kijelzőt vagy négy WQHD+ felbontású (2560×1600) monitort is összekapcsolhat 60 Hz-en.

A DisplayPort legújabb 1.4-es verziója támogatja a HDR10 formátumot és a Rec2020 színskálát, valamint a 8K HDR-t 60 Hz-en és a 4K HDR-t 120 Hz-en a DSC (Display Stream Compression) kódolás használatával 3:1 tömörítési arány mellett.

A Mini-DisplayPort bizonyos Apple számítógépeken és PC notebookokon található. Ezek a portok a megvalósított DisplayPort verziójától függően akár 2560×1600 vagy 4096×2160 felbontást is támogatnak. Kaphat mDP–VGA, DVI vagy HDMI adaptereket is. Az Apple ThunderBolt csatlakozója visszafelé kompatibilis az mDP-vel, és a kábelcsatlakozón lévő kis villám ikonról ismerhető fel.

DVI (digitális vizuális interfész)

Szinte minden monitoron és grafikus kártyán található DVI-port, beleértve a PC-alaplapokra integráltakat is. Három különböző DVI port található: DVI-A az analóg videojelhez, DVI-D a digitálishoz és DVI-I (integrált) mindkettőhöz. Csakúgy, mint a VGA, a Single-Link DVI 1920 × 1200-ra korlátozódik 60 Hz-en.

A DVI port fő előnye, hogy meglehetősen elterjedt és sokoldalú, vagyis megfelelő adapterekkel VGA-ra és HDMI-re is konvertálható. Ez különösen akkor hasznos, ha további monitort kell csatlakoztatnia a számítógéphez, mivel számos lehetőséget kínál, ha korlátozott számú portja van a GPU-n vagy a kijelzőkön.

A Dual-Link DVI-portok további tűket tartalmaznak, és akár 2560×1600-as felbontást is támogatnak 60 Hz-en, illetve 1920×1080-as felbontást 144 Hz-en játékokhoz. Bár a legtöbb DVI-csatlakozó nem tud hangot továbbítani, egyes újabb GPU-k lehetővé teszik a DVI hangkimenetét. A HDMI 1.4-hez képest a DVI-port színskála és általános teljesítménye gyengébb. Tehát, ha teheti, használja a HDMI-t DVI helyett.

VGA (Video Graphics Array)

A VGA, amelyet gyakran „D-Sub” csatlakozónak is neveznek, analóg videojeleket továbbít, amelyeket kerülni kell. Bár a VGA könnyedén támogatja az 1920×1200-as felbontást 60 Hz-en – ha van rá lehetőség, használjon inkább DVI-D vagy HDMI portot. Többmonitoros beállítások esetén megteszi a munkát, ha nincs más lehetősége. Valójában a képminőség különbsége gyakorlatilag láthatatlan, de más tényezők is okozhatnak némi kényelmetlenséget, mint például a kábelhossz, a digitális átalakítás, a vezetékhossz stb.

Következtetés

Ne feledje, hogy például az 1920 × 1080-as képernyőfelbontás 60 Hz-en pontosan ugyanúgy fog kinézni, függetlenül attól, hogy DVI-D, DisplayPort vagy HDMI porton keresztül csatlakoztatta a kijelzőt. Tehát a kép akkor sem lesz szebb, ha jobb és drágább kábeleket használsz (VGA kivételével).

Ezért használja a grafikus kártyához vagy a kijelzőhöz mellékelt kábeleket, és mielőtt új kábelt vagy adaptert vásárolna, ellenőrizze, hogy mindkét eszköze támogatja-e az elérni kívánt felbontást/frissítési gyakoriságot.

Ezek is tetszhetnek neked