Legfontosabb Szerencsejáték Hogyan győződjön meg arról, hogy számítógépe összes hardvere alkatrésze kompatibilis

Hogyan győződjön meg arról, hogy számítógépe összes hardvere alkatrésze kompatibilis

Íme egy egyszerű és könnyen érthető útmutató arról, hogyan győződjön meg arról, hogy az összes hardver alkatrésze kompatibilis. Soha nem volt könnyebb ennél.

ÁltalSamuel Stewart 2020. október 24 PC komponens kompatibilitás

Mielőtt belevágna, hogy megvásárolja az összes alkatrészt, amelyre szüksége van az új játék PC-jéhez, elengedhetetlen, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden alkatrész, amelyre felfigyelt, kompatibilis-e egymással.

Az utolsó dolog, amit szeretne, az az, hogy több zacskó drága hardverrel térjen haza, hogy megtudja, egyes részek fizikailag nem illeszkednek, vagy a számítógép ismeretlen okból nem indul el.

Ha meg akarja kímélni magát a szükségtelen stressztől és frusztrációtól, és esetleg még a pénzpazarlást is szeretné elkerülni, olvassa el, mert folytatjuk minden lényeges kompatibilitási problémát, amelyre figyelni kell a PC építése során .

Ami a belső elemeket illeti, a két fő komponens, amelyet szem előtt kell tartani, az alaplap és a tápegység, mivel ezeknek a két komponensnek együtt kell működnie az összes többivel.

Ha a CPU, GPU, RAM és tárolási megoldások kompatibilisek az alaplappal, akkor egymással is kompatibilisek lesznek!

TartalomjegyzékElőadás

CPU kompatibilitás

PC alkatrészek kompatibilitás

Manapság több CPU közül lehet választani, ahogy az Intel és az AMD is kiváló játék CPU-k mi az, amit szem előtt kell tartania, ha meg akar győződni arról, hogy az újonnan kiválasztott CPU kompatibilis az új alaplappal?

Nos, itt a legfontosabb az aljzat. A foglalat leegyszerűsítve az alaplap azon nyílása, amelyen keresztül a CPU csatlakozik az alaplaphoz, és kommunikál a rendszer többi részével.

Jelenleg a foglalatok különböző méretűek és különböző tűkonfigurációkkal készülnek, és többféle aljzattal találkozhatunk a modern alaplapokon. Jelenleg az AMD az AM4 aljzatot használja mainstream processzoraihoz, és egy TR4 aljzatot az erősebb Threadripper modellekhez.

Az Intelnél kicsit bonyolultabb a helyzet. A legtöbb mainstream Intel CPU által jelenleg használt foglalat az LGA1151 foglalat, míg van az LGA2066 is, amely az erősebb modellekhez van fenntartva, hasonlóan a TR4-hez a Threadripperhez.

CPU

Az LGA1151 aljzatnak azonban két változata létezik: Rev. 1 és Rev. 2. Az aljzat felülvizsgált változata átrendezte néhány érintkezőt, így az aljzat új verziója nem kompatibilis a Coffee Lake előtti verzióval (8thés 9thgen) asztali CPU-k.

Ha kíváncsi, hogyan lehet könnyen megkülönböztetni a Rev. 1-es és 2-es alaplapokat, csak a lapkakészletet kell megnéznie.

A Coffee Lake 300-as sorozatú lapkakészleteket használ, így minden 300-as sorozatú lapkakészlettel rendelkező alaplap – H370, Z370 stb. – az aljzat felülvizsgált változatát használja, és kompatibilis a 8-assalthés 9thgenerációs Intel Core CPU-k, de nem a 6thés 7thSkylake és Kaby Lake modellek.

ASUS alaplap

De ha már a lapkakészletekről beszélünk, mennyire fontosak ezek a kompatibilitás szempontjából?

Nos, amíg megvan a megfelelő aljzat, a CPU működni fog, de a lapkakészletek bizonyos funkciókat és a kínált csatlakozók számát illetően különböznek.

Ez magában foglalja az olyan dolgokat, mint a túlhajtás, a kettős GPU-támogatás, az olyan technológiák, mint az AMD StoreMI és az Intel Optane, valamint a PCIe bővítőhelyek száma, USB-portok, SATA-csatlakozók stb.

Megtekintheti az Intel lapkakészletek specifikációit itt és az AMD lapkakészletek specifikációi itt .

GPU kompatibilitás

PC alkatrészek kompatibilitás

Ha játékra szánt PC-t állít össze, szinte biztos, hogy dedikált grafikus kártyát fog kapni – bár néhányat Az AMD APU-i jók költségvetési építményekhez, ha fillérekért csípnek.

A GPU a játék PC-k leglényegesebb eleme, és szerencsére sokkal kevesebbet kell aggódnia a GPU-kompatibilitás miatt, mint a CPU-k esetében.

GPU-k használtak PCI Express évek óta az alaplaphoz való kapcsolódás eszközeként, jelenleg pedig a PCIe legnépszerűbb verziója a PCIe 3.0. A PCIe 4.0-val felszerelt alaplapok a közelmúltban kezdték meg a megjelenést, de egyelőre nem kell külön költeni a PCIe 4.0-ra.

Tehát, ha az alaplapon van egy szabad PCIe 3.0 bővítőhely, és a grafikus kártya fizikailag elfér a ház belsejében, akkor kész.

Ne feledje – ha több GPU-s beállításon gondolkodik, akkor nem elég, ha csak két PCIe 3.0 foglalat áll rendelkezésre. A lapkakészletnek támogatnia kell az AMD CrossFire-t vagy az Nvidia SLI-t, ahogy fentebb említettük.

RAM kompatibilitás

Számítógép-alkatrészek kompatibilitás-ellenőrzője

Hasonlóan a GPU-khoz, RAM A kompatibilitás manapság nem jelent nagy problémát, mivel a legtöbb alaplap jelenleg DDR4 RAM-ot használ, a mainstream RAM modulok pedig mind szabványosított. DIMM rések. Tehát mindaddig, amíg DDR4 RAM-ot helyez egy olyan alaplapra, amely támogatja a DDR4-et, és elegendő DIMM-hellyel rendelkezik, akkor kész.

Azonban érdemes szem előtt tartania a CPU és az alaplap által támogatott maximális RAM kapacitást és sebességet, valamint azt, hogy az alaplap és a CPU támogatja-e a kétcsatornás/négycsatornás RAM konfigurációkat.

Látni fogja, hogy a DDR4 órajele általában 2133 MHz és 3200 MHz között mozog, bár vannak drágább RAM-készletek, amelyek akár 4866 MHz-et is elérhetnek.

Most, ahogy fentebb említettük, amíg a RAM a megfelelő verzió, addig működni fog, de nincs értelme külön költeni egy drága RAM készletre, amely ilyen magas órajelet tud elérni, ha az alaplap és a CPU nem támogatja őket. .

Ez modellenként eltérő, és a maximális támogatott RAM sebességet a CPU/alaplap gyártójának weboldalán ellenőrizheti.

Ugyanez vonatkozik a kapacitásra is – csak annyi RAM van, amit egy CPU/alaplap támogat, ami általában 64-128 GB a legtöbb mainstream alaplapnál és CPU-nál.

Végül vannak kétcsatornás és négycsatornás RAM-beállítások. Ismételten, ha ellenőrizni szeretné, hány RAM-csatornát támogat az alaplapja és a CPU-ja, csak a hivatalos termékoldalt kell megnéznie.

HDD és SSD kompatibilitás

SSD vs HDD

Ha tárolásról van szó, két lehetőség közül választhat: HDD-k és SSD-k . Ha többet szeretne olvasni bármelyik előnyeiről és hátrányairól, tekintse meg a teljes cikket itt .

Ami a kompatibilitást illeti, a HDD-k és sok NAND SSD jelenleg használatos SATA 3 , a modern alaplapok pedig általában négy-hat SATA 3 porttal rendelkeznek, ami bőven elegendő egy játék PC tárhelyigényéhez.

A SATA 3 azonban nem a leggyorsabb elérhető interfész, ezért sok SSD – különösen az NVMe SSD – használja M.2 helyette. Az M.2 egy speciális, rendkívül kompakt PCIe bővítőhely, amely lehetővé teszi az SSD feltűnő elhelyezését az alaplapra. A legtöbb modern alaplapon van legalább egy ilyen.

PSU kompatibilitás

Számítógép-alkatrészek kompatibilitása

Ha asztali számítógépet épít, akkor valószínűleg egy ATX tápegység , amely a legtöbb modern számítógép szabványos formátuma. A tápegység kiválasztásakor több dolgot is szem előtt kell tartania, ezért javasoljuk, hogy tekintse meg a teljes cikkünket hogyan válasszuk ki az igényeinek megfelelő tápegységet .

Ami a kompatibilitást illeti, a PSU-nak be kell férnie a házba, és rendelkeznie kell az összes szükséges csatlakozóval, de ez nem aggodalomra ad okot. Mint fentebb említettük, a legtöbb tokot szabványos ATX tápegységekkel tervezték.

Természetesen a teljesítményt is szem előtt kell tartani, de erről, és még sok másról is szóltunk a fent hivatkozott cikkben.

Tok és alaplap kompatibilitás

Kompatibilitás a számítógép alkatrészeivel

És végül ott a kérdés, hogy az alaplap – minden mással együtt – belefér-e a házba.

Főleg a mainstream alaplapok jönnek be négy formátum : Mini ITX, Micro ATX, ATX és EATX. Miben különbözik formátumonként, az alaplap fizikai méretén kívül?

Ahogy azt sejteni lehetett, a kisebb alaplapok kevesebb foglalattal és csatlakozóval rendelkeznek, és olcsóbbak, míg a nagyobbakon több hely van és drágábbak. A Mini ITX alaplapok kivételt képeznek, mivel kisebbek, mint a Micro ATX alaplapok, de általában valamivel többe kerülnek.

Ami az eseteket illeti, négy elterjedt formátumban is kaphatók, amelyek nagyjából megfelelnek a fent említett alaplapformátumoknak. Van egy kis méret (Mini ITX), Mini Tower (Micro ATX), Mid Tower (ATX) és Full Tower (EATX).

Ez azonban nincs kőbe vésve, és néhány Mini Towerbe teljes méretű ATX-es alaplapok, míg néhány Mid Towerbe EATX-esek is beleférnek majd. Ez esetenként változik, és a korábbiakhoz hasonlóan a legjobb, ha megnézi a tok gyártójának webhelyét.

De az alaplapon kívül vannak más alkatrészek, amelyekről meg kell győződnie, hogy illeszkedik a házhoz?

Valójában igen, bár ez elsősorban a kis méretű tokoknál és potenciálisan a Mini Towersnél van probléma. A két összetevő, amely problémát okozhat, a grafikus kártya és a CPU-hűtő.

Ahogy azt sejteni lehetett, az egyetlen módja annak, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy ezek elférnek-e egy kompakt tokban, ha ellenőrizzük a ház pontos méreteit, valamint a grafika és a hűtő méreteit.

Szerencsére az OEM-eknek rengeteg van kompakt GPU modellek elérhető, és széles a választék alacsony profilú CPU hűtők , is.

PC alkatrészválasztó

Számítógépes kompatibilitás

Ha nem tetszik az ötlet, hogy oldalról lapra görgessen a specifikációk között, hogy megbizonyosodjon arról, hogy minden alkatrésze illeszkedik, nincs egyedül. Hálásan, PC alkatrészválasztó azért van, hogy elérhetőbbé tegyük a folyamatot.

Amikor elkezdi összeállítani a buildet, a webhely kifejti varázslatát, és a kompatibilis összetevők szűkített választékát kínálja. Például, ha a Ryzen 5 3600X-et választja CPU-nak, a webhely csak akkor fog kompatibilis AM4 alaplapokat kínálni, ha az alaplap részhez ér.

Sőt, jelezni fogja, ha bármilyen problémát észben kell tartania, például ha egy régebbi alaplapnak BIOS-frissítésre van szüksége ahhoz, hogy egy újabb CPU-val tudjon működni, és egyéb hasonló dolgokkal is.

Összességében ez egy praktikus oldal, amelynek használatát szívből ajánljuk, különösen akkor, ha nem ismeri annyira a PC-építést.

Ezek is tetszhetnek neked