Hogyan válasszunk PC-tokot

Milyen szempontokat kell figyelembe vennie, ha új PC-tok vásárlását tervezi? Ne féljen, mert ez az egyszerű útmutató mindent elmagyaráz, amit tudnia kell.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 8 Számítógép-torony szekrény

Az eset könnyen figyelmen kívül hagyható az építési folyamat során a játék PC , és nem csak az esztétika. A tok formátuma meghatározza a belehelyezett alkatrészek típusát és méretét, és ez befolyásolja az építmény hűtési hatékonyságát is.

Ennek ellenére a tok kiválasztása nem attól függ, hogy melyik tűnik a legjobbnak első pillantásra, és ebben a cikkben alaposan megvizsgáljuk mindazokat a dolgokat, amelyeket szem előtt kell tartania számítógép tok .

TartalomjegyzékElőadás

Méret és alaktényező

Számítógépház-méretek

Amint azt valószínűleg sejti, a méret a PC-ház egyik legfontosabb szempontja. Természetesen a pontos méretek elkerülhetetlenül változnak, de az eseteket általában a következő négy kategóriába sorolják: kisméretű, minitorony, középső torony és Teljes torony .

A tok mérete határozza meg a formátumot és a beleférő alkatrészek számát, de a fő az alaplap.

Méret Kis formafaktorMini toronyKözépső toronyTeljes torony
Alaplap Form Factor Mini-ITX

Mini-ITX

MicroATX

Mini-ITX

MicroATX

ATX

Mini-ITX

MicroATX

ATX

EATX

Alaplap méretei 6,7 hüvelyk x 6,7 hüvelyk

6,7 hüvelyk x 6,7 hüvelyk

9,6 hüvelyk x 9,6 hüvelyk

6,7 hüvelyk x 6,7 hüvelyk

9,6 hüvelyk x 9,6 hüvelyk

12 hüvelyk x 9,6 hüvelyk

6,7 hüvelyk x 6,7 hüvelyk

9,6 hüvelyk x 9,6 hüvelyk

12 hüvelyk x 9,6 hüvelyk

12 hüvelyk x 13 hüvelyk

Amint a fenti táblázatból látható, a kisebb tokok kisebb alaplapokhoz passzolnak, bár ez nem feltétlenül igaz. Például vannak olyan Mid Tower tokok, amelyeket úgy terveztek, hogy illeszkedjenek az EATX alaplapokhoz, így továbbra is vannak olyan tokok, amelyek támogatják a nagyobb alaplapokat.

És ez nem csak az alaplapokra vonatkozik – a GPU-t és a CPU-hűtőt is befolyásolja a ház mérete, bár nincs olyan kialakult szabvány, mint az alaplapformátumoknál.

Hogyan válasszunk számítógépházat

Ami a GPU-t illeti, a hossz a legfontosabb tényező, de a magasságot sem szabad figyelmen kívül hagyni, mivel sok modern GPU terjedelmes hűtőket használ. A CPU hűtőknél a magasság a legfontosabb, mivel előfordulhat, hogy a nagy toronyhűtők nem férnek el egy kompakt házba.

És ami a folyékony processzorhűtőket illeti, a háznak megfelelő radiátortámogatással kell rendelkeznie, de erről alább.

Ha más alkatrészekről van szó, például a RAM-ról, az SSD-ről, a HDD-ről vagy az optikai meghajtóról, a méret nem jelent problémát, de az egyes összetevőkből csak annyi van, hogy elférjen egy házban. Az 5,25 hüvelykes meghajtórekeszek az optikai meghajtóknak, a 3,5 hüvelykesek a merevlemezeknek, a 2,5 hüvelykesek pedig a SATA SSD-knek vannak fenntartva.

Eközben a RAM modulok maximálisan támogatott számát csak az alaplap korlátozza.

Végül a legtöbb esetben szabványos ATX tápegységet használnak, de a kompaktabb SFX nem ritka, ha kis méretű házról van szó. Más PSU formátumok is léteznek, de nem valószínű, hogy találkozni fogsz velük, amíg az asztali számítógépek birodalmában maradsz.

Középső torony vs teljes torony

Mindezek ellenére a szabványos ATX Mid Tower tokok általában a legjobb választás, mivel elegendő helyet biztosítanak a munkavégzéshez, ami azt jelenti, hogy nem kell annyit aggódnia, hogy minden belefér, hanem könnyebben beállíthatja az időt. mindent fel kell takarítani.

A Full Tower tokok általában a drágábbak, így csak akkor érik meg igazán, ha teljes mértékben ki akarják használni az extra belső teret. Ezzel szemben a Mini Tower és a Small

A Form Factor tokok hordozható és igényes kialakítást tesznek lehetővé, de nehezebb kezelni őket, nem fér el minden alkatrész, és a hűtés sem lesz olyan halk és hatékony, mint a többi, tágasabb tok esetében.

Modularitás és opciók

Pc tok méretei

A modularitás manapság egyre népszerűbb, és az esetek sincsenek másként. Az olyan alkatrészek hozzáadásának és eltávolításának lehetősége, mint például a tálcák, burkolatok, rögzítők és így tovább, bizonyos fokú rugalmasságot biztosít az esetnek, amely extra testreszabhatóságot kínál a felhasználó számára.

A túlzott modularitás a legtöbb számára túlzás lehet, de ha az opciókat keresi, akkor jó ötlet lenne megnézni, mi áll rendelkezésre a piacon, mielőtt elkötelezné magát a szabványos, nem moduláris tokok szűkítő kialakítása mellett.

Számítógépház kiválasztása

A legtöbb tokot alapvető beépített vezérlőkkel és portokkal szállítjuk, például néhány USB 3.0 portot az előlapon, valamint a fejhallgató- és mikrofoncsatlakozókat.

Ezen azonban jóval túlléphet portok arzenáljával, valamint olyan kényelmi lehetőségekkel, mint a hőfigyelő LCD-panelek, amelyek bizonyos alkatrészek hőmérsékletét mutatják, ventilátorvezérlők, hangerőszabályzók, órák, világításvezérlők és így tovább.

A hangszigetelt tokok is nagyon népszerűek, különösen azoknál a csúcskategóriás készülékeknél, ahol sok ventilátor fut egyszerre. Lehet, hogy elsőre nem bánja, de a zúgó ventilátorok és merevlemezek kakofóniája nagyon hamar elvonhatja a figyelmet.

PSU

A PC-tok kiválasztása

Vannak olyan esetek, amelyeket tápegységgel együtt szállítanak, de bár csábító lehet egy ilyen tokot beszerezni, és megtakarítani néhány dollárt egy tápegységen, ez nem biztos, hogy jó ötlet.

A tápegység minden számítógép egyik alapvető összetevője, és ha bármilyen komoly összeget fektet be a játék beállítása , meg kell győződnie arról, hogy megfelelő tápellátással rendelkezik.

Lényegében olyan tápegységre van szüksége, amely megbízható gyártótól származik, és elegendő wattot kínál a jelenlegi felépítéséhez, miközben teret hagy a potenciális jövőbeni bővítéseknek. Természetesen más dolgokat is érdemes szem előtt tartani, és erről bővebben itt olvashat ez a cikk .

A lényeg, ha a csomagban lévő tápegységről van szó: általában nem éri meg. De természetesen, ha olyan tokot keres, amely tetszik Önnek, és megbízható és az Ön igényeinek megfelelő tápegységet kap, akkor akár beszerezheti is.

Hűtés

Számítógép-tokok típusai

Amint azt már korábban említettük, a hűtés fontos tényező, amelyet szem előtt kell tartani, ha tokokról van szó, és ezt nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az alábbi kérdéseket kell feltenned:

  1. Jó a légáramlás a tokban?
  2. Hány ventilátortartó van benne?
  3. Hány radiátortartó van benne?

A légáramlás az első és vitathatatlanul a legfontosabb dolog. Ha egy háznak jó a légáramlása, az azt jelenti, hogy a PC halkabban fog működni, hatékonyabb lesz a hőleadás, és a PC is egy kicsit energiatakarékosabb lesz.

Azonban még a legjobb légáramlású tokoknak is szükségük van erre tokra szerelhető ventilátorok biztosítani. Már egy-két házventilátor is sokat tehet a PC hűvösebbé és csendesebbé tételében, a támogatott ventilátorok száma (valamint a mérete) a ház méretétől függően változik.

A kisebb tokok kevesebb ventilátorral rendelkeznek, és általában ragaszkodnak a 120 mm-es és a 240 mm-es megoldásokhoz, míg a nagyobb tokokban extra rögzítések vannak, és még nagyobb ventilátorokat is támogatnak.

Végül vannak radiátoraink, amelyek minden folyadékhűtési rendszer szerves részét képezik. A ventilátorokhoz hasonlóan a nagyobb házak is támogatják a nagyobb radiátorokat, és több radiátorrögzítést is tartalmaznak majd, ami kiterjedtebb folyadékhűtést tesz lehetővé.

Építési minőség és ár

Számítógépház méretének összehasonlítása

Természetesen a PC egyetlen alkatrészéről sem beszélhetünk az ár érintése nélkül. Az eset olyan dolog, amelyen az emberek általában spórolni akarnak, különösen akkor, ha filléreket csípnek, vagy a lehető legjobb alkatrészeket próbálják megszerezni a pénzükért.

Ez sokak számára érthető, de megéri? Ha teljesítményorientált játékos vagy, valószínűleg nem fog annyira foglalkozni az esztétikummal, de azt szeretnéd, hogy játékgéped egy olcsó, csúnya műanyag tokba kerüljön?

Emellett a hűtést is meg kell fontolni, és a jobb minőségű tokok jobb légáramlást is kínálnak, valamint néhány kényelmes extra funkciót, például a könnyebb kábelkezelést.

Számítógépházak méretei

Ennél is fontosabb, hogy a barebone tokból egy tisztességesre jutni nem sok pénzbe kerül, és néhány plusz dollár, amit egy kicsit drágább tokba fektetne, megtérülne. Jobb megjelenésű, jobb minőségű tokot kap, amely valószínűleg jobb légáramlással és ezen felül néhány extra funkcióval rendelkezik.

Az esztétika

Tigerdirect Gaming Pc

A PC-építés már nemcsak praktikus, hanem esztétikai üggyé is vált, így a tervezés minden eddiginél fontosabb a számítógépházak világában. A tokok manapság egyre több üveget használnak fel.

Ennek ellenére természetesen itt nagy szerepe van a személyes preferenciának, mivel nem mindenki fog egy adott stílus felé vonzódni, bármennyire is népszerű az.

Vannak, akik szeretik az üveget, mert jól illik az RGB világításhoz, van, aki a letisztult és szerény matt fekete külsőt részesíti előnyben, míg mások nagyon értékelik az agresszív és szögletes dizájnt, amely némileg a játék szinonimájává vált.

Csak Ön döntheti el, hogy milyen típusú házat talál esztétikailag tetszetősnek, vagy egyáltalán törődik-e egy számítógépház esztétikájával.

Ezek is tetszhetnek neked