Legfontosabb Szerencsejáték Hogyan válasszunk tápegységet

Hogyan válasszunk tápegységet

Gondjai vannak a tápegység kiválasztásával? Meglepődnél, milyen egyszerű! Tekintse meg ezt az útmutatót, ahol minden fontos dolgot lefedünk.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 8 Tápegység kiválasztása

Álmai PC-jének koncepciója és összeállítása nem könnyű feladat, de szerencsére néhány alapismeret helyes végrehajtása jó pozícióba helyezi az építés hátralévő részét.

A legjobb kiindulópont a tápegység, és nincs jobb módja a tápegység kiválasztásának, mint az útmutatónkban tárgyalt funkciókra összpontosítani.

Más komponensekkel ellentétben a tápegységen semmiképpen nem érdemes spórolni, különösen, ha egy karját és lábát egy csúcsminőségű GPU-n vagy CPU-n költötte.

Mindenekelőtt olyan tápegységre van szüksége, amely elég erős ahhoz, hogy mindent tudjon futtatni, de egy minőségi tápegységet is, amely nem fogja megsemmisíteni a drága hardvert! De számos más tényezőt is figyelembe kell venni. Mik azok a dolgok, amelyekre figyelnie kell, amikor tápegységet választ? merüljünk bele.

TartalomjegyzékElőadás

A teljesítmény jelentősége

PC tápegység

Ha van egy átfogó szabály a megfelelő tápegység kiválasztásánál, akkor az annak biztosítása, hogy a tápegység megfeleljen a grafikus kártya, a processzor és más összetevők teljesítménykövetelményeinek.

A lebontáshoz a számítógép minden alkatrésze bizonyos mennyiségű tápellátást igényel a megfelelő működéshez. Alulteljesítmény esetén előfordulhat, hogy a számítógép nem működik megfelelően, vagy egyáltalán nem indul el.

A GPU és a CPU általában a leginkább energiaéhes alkatrészek, ezért ez lesz a két fő tényező, amelyet figyelembe kell venni a választás során. a megfelelő tápegység .

Szerencsére, ha grafikus kártyákról és processzorokról van szó, a gyártók mindig hozzávetőleges becslést adnak arról, hogy az alkatrész mennyi energiát fogyaszthat, és ez vagy a következőképpen jelenik meg. termikus tervezési teljesítmény (TDP) vagy a maximális energiafogyasztás.

Azonban bár a CPU és a GPU lesz a felelős az energiafogyasztás nagy részéért, más alkatrészek is megkívánják a részüket.

Hogyan válasszunk tápegységet

A számítógép energiafogyasztásának egyszerű becslése egy számológép segítségével, mint pl ezt . Amit fontos megjegyezni, hogy a PSU-nak mindig legyen légzési helyisége.

Ha mondjuk 345 wattot fogyasztó PC-t építene, akkor azt gondolhatná, hogy egy 350 wattos tápegység tökéletesen megfelelne, de ez nem így van. Valójában a tápegység akkor működik maximális hatékonysággal, ha az áramfelvétel a teljes teljesítményének körülbelül 50-80%-a.

A tápegységek utálják a túl sok hőt, és a hőmérséklet emelésének legjobb módja, ha hosszú ideig nagy terhelés alatt tartják.

Ennek ellenére a következőket javasoljuk: miután meghatározta az alapteljesítményt, célozzon olyan tápegységet, amely körülbelül kétszer akkora teljesítményt képes leadni. Így olyan tápegységet kaphat, amely halkabb, biztonságosabb, hosszabb élettartamú lesz, és teret enged a jövőbeni bővítésnek és a túlhajtásnak.

A 80PLUS minősítési rendszer

Tápegység kiválasztása

A klímakatasztrófák és a növekvő energiaköltségek korában egy kis pénzt megtakaríthat, ha valamivel többet fizet egy jobb hatásfokkal rendelkező tápért, mint egy alacsonyabb árfekvésű versenytársért. A 80PLUS minősítési rendszer pont ez alapján osztályozza a tápegységeket.

Bár a tanúsítás önkéntes, azt jelzi, hogy a tápegység milyen jól alakítja át az áramot a szabványos fali aljzatból a belső alkatrészek által igényelt alacsonyabb feszültségre. Lényegében azon múlik, hogy mennyi energiát pazarolnak el az átalakítás során, vagyis mennyi hőt termel a tápegység.

Hogyan válasszunk tápegységet

A tanúsítvány csak azokra a tápegységekre vonatkozik, amelyek teljesítményük 20%-át vagy kevesebbet pazarolnak, innen ered a 80PLUS tanúsítvány elnevezése. A legtöbb tápegységen az ismert nemesfémek csúszóskála szerint mért besorolása található.

A besorolás a 80PLUS-tól a bronzon, ezüstön, aranyon át a platináig és a titánig terjed. Általában az arany ideális középút az otthoni felhasználók számára. A platina és titán egységeket általában olyan PC-k számára tartják fenn, amelyek legtöbbször nagy terhelés alatt működnek, például szerverek és munkaállomások.

A sínek megértése

Hogyan válasszunk tápegységet

Ha már keresett egy tápegységet, akkor több mint valószínű, hogy „+12 V-os sínekkel” vagy hasonlókkal találkozott a tápegység adatlapján. A látszólag zavaró néven kívül ez a funkció meghatározza, hogy hány sín táplálja a számítógép különböző összetevőit.

A sín egy nyomtatott áramköri kártya útvonala, amelyen keresztül az egység áramot vesz fel. Az egyetlen sínnel rendelkező tápegységnek – sejtitek – egy sínje van. A többsínes rendszerek az energiát több sín között osztják el. Mindkét beállításnak megvannak a maga előnyei.

Az egysínes tápegységek az egység teljes teljesítményét az egyik sínről táplálják az összes hozzá csatlakoztatott alkatrészre, biztosítva, hogy minden alkatrész elegendő energiával rendelkezzen a megfelelő működéshez.

Ez azonban veszélybe sodorja a hardvert egy túlfeszültség vagy meghibásodás esetén, mivel ilyen helyzetekben a számítógép könnyen javíthatatlanná sülhet.

Másrészt a többsínes egység képes kezelni a túlfeszültséget, köszönhetően a beépített túláram- és rövidáram-védelmi rendszernek. Ezzel szemben a többsínes egységek nem teszik lehetővé az energia egyenletes elosztását az egyes sínek között. Ehelyett minden sínhez hozzá van rendelve egy maximális kapacitás, és nem léphetik át ezt a watt-küszöböt.

Ez a funkció önmagában nem jelent problémát, ha gondoskodik arról, hogy az energiaéhes komponensek, mint például a GPU, megfelelő sínről kapjanak áramot. A gyártók kiváló munkát végeznek, amikor a tápegység burkolatán vagy a használati útmutatókban rögzítik az áramelosztást a sínek között.

Pin csatlakozók

Hogyan lehet megmondani, hogy milyen Psu-ja van

A tápegység kiválasztásakor ügyeljen arra, hogy a kérdéses modell minden szükséges csatlakozóval rendelkezzen. A tápegységek általában három csatlakozóval rendelkeznek.

Az első egy 6 tűs kábel (75 W), a második egy 8 tűs kábel (150 W), a harmadik pedig egy 6+2 tűs, amely hat vagy 8 tűs bemenetre csatlakozik a két további, levehető csapok.

A grafikus kártyáknak általában hat vagy 8 tűs kombinációra van szükségük, vagy mindegyikből egy-egy. Ez attól függ, mennyire energiaéhes maga a GPU, és attól függően, hogy mennyire energiaéhes a hűtő.

Ezután azt kell mérlegelnünk, hogy az alaplapnak milyen csatlakozókra van szüksége a CPU és más alkatrészek táplálásához. Az alaplapoknak általában négy csatlakozója van: 24 tűs, 20 tűs, 8 tűs és 4 tűs.

A grafikus kártyákhoz hasonlóan itt is arról van szó, hogy a tápegység megfelelő csatlakozót biztosítson. A legtöbb modern alaplap, különösen a játékra szántak, 20 vagy 24 tűs csatlakozókat használnak.

Modularitás

Válasszon tápegységet

A PSU-k körében egyre népszerűbb funkció a modularitás, melynek révén a csatlakozókábelek a számítógép alkatrészeinek energiaigényétől függően csatlakoztathatók és eltávolíthatók az egység hátuljáról.

A moduláris tápegység fő előnye, hogy nagyon könnyű csökkenteni a kábelzsűrt, mivel a nem használt kábelek nem foglalnak helyet a ház belsejében. Ez leegyszerűsíti a kábelkezelést, és javíthatja a légáramlást is, ami jobb hűtést eredményez.

Ráadásul a ház belseje egyszerűen jobban fog kinézni. A moduláris tápegységek valamivel drágábbak, mint a nem modulárisak, de a mi szempontunkból megtérülő befektetés.

Összegzés

Összefoglalva, a következőket kell szem előtt tartania, amikor kiválasztja a megfelelő tápegységet a számítógépéhez:

  • Watt
  • Hatékonyság
  • Sínek
  • Csatlakozók
  • Modularitás

A teljesítmény egyértelműen a legfontosabb rész, és a tápegységnek megfelelő csatlakozókkal kell rendelkeznie ahhoz, hogy kompatibilis legyen a számítógépével, de ez nem jelenti azt, hogy ne gondoljon a többi nem alapvető dologra.

Végezetül, mindig ügyeljen arra, hogy tápegységét olyan megbízható márkától szerezze be, mint a Corsair vagy a Thermaltake, és kerülje az olyan homályosakat, amelyek nem keltenek bizalmat.

Ahogy a bevezetőben is említettük, lehet, hogy megspórolhat néhány dolcsit egy olcsóbb táp beszerzésével, de a legjobb, ha ezt megteszi, mert a meghibásodott táp könnyen károsíthat más alkatrészeket.

Ezek is tetszhetnek neked