Intel Core i3 vs i5 játékokhoz – melyiket válasszam?

Ha kíváncsi arra, hogy egy i3 vagy i5 CPU lenne-e jobb választás új számítógépéhez, tekintse meg ezt a cikket a gyors és egyszerű válaszért.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Intel Core i3 vs i5 játékokhoz

Válasz:

Az i3 CPU remekül működik, különösen gyengébb GPU-kkal párosítva, de az i5 jobban megfelel bármilyen középkategóriás felépítéshez.

Nem könnyű kiválasztani a megfelelő alkatrészeket új játék PC-jéhez, különösen, ha nem vagy naprakész a piaci helyzettel kapcsolatban. És bár jelenleg csak két nagy cég gyárt mainstream asztali CPU-kat, a különböző modellek és specifikációk továbbra is meglehetősen zavaróak lehetnek.

Az Intel kontra AMD kérdése egy teljesen más kérdés, és erről már beszéltünk egy másik cikk . Ebben az esetben kifejezetten az Intelre és a legnépszerűbb mainstream processzoraikra – az i3 és i5 modellekre – fogunk összpontosítani.

Tehát i3 vagy i5 CPU-t válassz játékhoz? Vágjunk bele és derítsük ki!

TartalomjegyzékElőadás

Core Count

I3 vs I5

Az első dolog, amit az emberek hajlamosak figyelembe venni, amikor a CPU-król beszélnek, az a magszám. Egy évtizeddel ezelőtt a kétmagos CPU-k divatosak voltak, a négymagosok pedig csúcskategóriás választásnak számítottak. De manapság még a pénztárcabarát CPU-k is rengeteg magot tartalmaznak.

Ma az Intel legújabb 9thgenerációs i3 CPU-k mindegyike négy fizikai maggal érkezik, míg a 9th-gen i5 modellek hat fizikai maggal érkeznek.

Egyes mobil i5 CPU-k négy maggal rendelkeznek hyperthreadingtel, de ez a funkció jelenleg egyik új asztali i5 modellben sem található meg.

Így, hány magra van szüksége a játékhoz ?

Nos, ez egy nehéz kérdés megválaszolása, mivel nem minden játék van optimalizálva a nagyszámú mag teljes kihasználására. Ennek megfelelően egyes játékoknak nagyon előnyös lehet a 6 magos CPU, míg más kevésbé igényes játékok akár két maggal is jól működnek.

Általában, ha igényes és újabb játékokat kíván játszani, a 6 magos i5 használata a biztonságosabb. Nemcsak az általános teljesítménye lesz jobb, de a CPU jövőbiztosabb is lesz, így nem kell frissítenie, ha a játékok a jövőben még nagyobb igényeket támasztanak.

Órajel sebesség

I3 vs I5 játék

Hasonlóan a magszámláláshoz, az órajel egy másik bejegyzés a specifikációs lapon, amelyet az emberek hajlamosak figyelembe venni, de hasonlóan a magszámláláshoz, ez nem egy nagyszerű módszer a játékon belüli teljesítmény becslésére.

Az Intel i3 és i5 CPU-i jelenleg a 3,6-4 GHz-es tartományban lógnak, és a magasabb órajelek azt jelentik, hogy a CPU másodpercenként több műveletet tud majd végrehajtani, ami jobb teljesítményt jelent.

Ennek ellenére, amint fentebb említettük, az alap órajelnek nem kellene túl nagy súlyt fektetni az i3 és az i5 modellek közötti választás során, de az órajeleknél egyszerűen nem hagyhatjuk figyelmen kívül a túlhajtást.

Túlhúzás

Intel I3 vs I5

Amint azt bizonyára tudja, a túlhajtás – ahogy a neve is sugallja – azt jelenti, hogy a processzorok órajelét túllépik azon az alap órajelen, amelyen működni tervezték.

Bár ez egy jó módja annak, hogy extra teljesítményt kicsikarjon a CPU-ból, van néhány hátránya is, főleg a túlzott hőtermelés. Most melyik CPU-k kezelik jobban a túlhajtást, az i3 vagy az i5 modellek? Nos, mivel nem minden Intel CPU van feloldva, nem minden modellt lehet könnyen túlhajtani.

Mindazonáltal mind az i3, mind az i5 felállás jelenleg kínál zárolatlan CPU-kat – azokat, amelyek a modellszámuk végén K-vel vannak jelölve, mint például az i3-9350K és az i5-9600K.

Ennek ellenére nem feltétlenül marad le a túlhajtásról, ha i3-at választ, bár a feloldott i3 modellek ár szempontjából sokkal közelebb állnak az i5 modellekhez, mint a feloldatlan i3 modellek.

Mindenesetre az új CPU túlhajtása általában nem szükséges, különösen, ha játékról van szó. A nehézemelés nagy részét amúgy is a GPU végzi. Mindazonáltal a túlhajtás nagyszerű módja lehet a CPU működésben tartásának, miután elkezdődött, és lassan lehagyja az újabb modelleket.

Ezenkívül a túlhajtással járó extra hőtermeléssel egy jószágba is be kell fektetni CPU hűtő mivel az Intel készlethűtői aligha csillagosak.

Integrált grafika

Intel Core I3 vs I5

A legtöbb Intel CPU integrált grafikával rendelkezik, kivéve az új F-sorozatot, amelyből ez a funkció hiányzik. És bár az integrált grafika nem alapvető jellemzője egy játék PC-nek, mégis érdemes megfontolni, mivel jó ideiglenes biztonsági mentésnek bizonyulhat arra az esetre, ha a GPU meghibásodik.

Tehát van-e teljesítménybeli különbség az i3 és i5 CPU-k grafikus chipjei között? Nem, nincs. Jelenleg az összes i3 és i5 modell az Intel UHD 630 integrált grafikus chipjeit használja, így a grafikus teljesítmény még a legolcsóbb i3-ban és a legdrágább i5-ös CPU-ban is megegyezik.

Árazás

Core I3 vs I5 játékokhoz

És most térjünk rá arra, ami nagyon is lehet a legfontosabb: az árképzéshez.

Röviden, az i3 CPU-k általában 100-150 dollár körül mozognak, míg az i5 CPU-k kissé drágák, és általában 150 és 300 dollár között mozognak.

Persze, ahogy fentebb említettük, a vonalak néha összemosódhatnak, hiszen a marhaabb i3-as modellek megközelíthetik a gyengébb i5-ös modellek árait. Ráadásul a régebbi generációs modellek árai is eléggé ingadozhatnak.

Összességében azonban az i3 lesz a pénztárcabarátabb megoldás, ha fillérekért csíp, vagy ha több pénzt szeretne költeni egy GPU-ra, mint egy CPU-ra. És ezzel el is érkeztünk a következő fontos ponthoz: a szűk keresztmetszethez.

Szűk keresztmetszetek

I3 játékhoz vs I5

Szűk keresztmetszetek akkor fordulnak elő, ha egy GPU-t gyengébb CPU-val párosítanak, vagy fordítva. Az eredmény? Erőteljes alkatrész, amelyet nem használnak ki teljes mértékben, mert a másik alkatrész nem elég gyors ahhoz, hogy lépést tartson vele.

Ami a mainstream játékot illeti, a szűk keresztmetszetek nem olyan nagy probléma, de ennek ellenére észben kell tartania. Ez az oldal tisztességes becslést adhat arra vonatkozóan, hogy a CPU és a GPU milyen jól működne együtt, bár lehetetlen 100%-osan pontos lenni az ilyesmivel.

Általánosságban elmondható, hogy az i3 jól működne a költségvetéssel és néhány középkategóriás GPU-val, mint például egy Radeon RX 570 vagy egy GTX 1060. Eközben az i5 jobban passzolna az erősebb GPU-khoz, például egy RTX 2060-hoz.

Következtetés

I3 vs I5 processzor

Mindent figyelembe véve i3 vagy i5 CPU-t válassz játékhoz? Őszintén szólva, ha a számítógépét elsősorban játékra használjuk, akkor a két kulcsfontosságú tényező, amelyet figyelembe kell venni, a költségvetés és a GPU, amelyet szem előtt tart.

Ahogy fentebb említettük, az i3 a megfizethetőbb választás, így ha egy megfelelő költségvetésű játék PC-t szeretne összeállítani, egy megfizethető i3 modell lenne a jobb választás.

Aztán persze ott van a GPU. Nincs értelme túlkölteni a CPU-ra és alulköltekezni a GPU-ra, mint ahogy nincs értelme olyan erős GPU-t venni, amivel egy olcsóbb CPU nem tud lépést tartani. Ahogy a szűk keresztmetszetek szakaszban említettük, először a GPU-t, a másodikat a CPU-t kell kiválasztani, biztosítva, hogy a kettő jól kombinálható legyen.

Ami az i5-öt illeti, ez csak akkor legyen prioritás, ha egy erősebb GPU-ra fekteti a célt, vagy ha olyan CPU-igényes programokat is szeretne használni, amelyek jobban kihasználnák az i5 képességeit, mint a legtöbb játék.

Ezek is tetszhetnek neked