Legfontosabb Szerencsejáték IPS vs. LED – mi a különbség?

IPS vs. LED – mi a különbség?

Mi a különbség az IPS és a LED között? Íme egy egyszerű útmutató erről a két technológiáról. Olvasson tovább, hogy megtudja, melyiket válassza.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 IPS vs LED

Ha ma vásárolna egy monitort, elkerülhetetlenül sokféle betűszóval találkozna, és ezek közül néhány biztosan zavart okoz.

LED, IPS, LCD és TFT , többek között néhány olyan név, amellyel gyakran találkozik. Ezek a betűszavak mind a monitor vagy a TV megjelenítési technológiájához kapcsolódnak.

Ha kíváncsi az IPS és a LED-kijelzők közötti különbségekre, olvassa tovább az egyszerű magyarázatot.

TartalomjegyzékElőadás

Az LCD megértése

Ips led

Mielőtt rátérnénk az IPS-re és a LED-re, jó lenne alapvető ismeretekkel rendelkezni arról, hogy mi a jelenleg legnépszerűbb síkképernyős kijelző technológia – az LCD.

A manapság megvásárolható monitorok és TV-k túlnyomó többsége LCD-t használ, ami azt jelenti folyadékkristályos kijelző . Ahogy a név is sugallja, ez a technológia folyadékkristályokat használ a fény modulálására , amelyet minden LCD monitor aktív háttérvilágítása biztosít.

Az LCD előtt a katódsugárcsöves monitorok uralták a piacot, és abban az esetben, ha ez idő előtt volt, gondoljon rájuk úgy, mint a régi dobozos monitorokra.

Kezdetben, amikor bemutatták őket, a katódsugárcsöves monitoroknak volt néhány előnye LCD társaikkal szemben, mint például a nagyobb érzékenység és a jobb teljesítmény. Azonban nem kellett sok idő, hogy az új technológia utolérje. Az LCD-kijelzők vékonyabbak, könnyebbek, jobbak és modernebbek voltak, és most is azok a domináns megjelenítési technológia, ha monitorokról van szó . Hasonlóképpen ők is beárnyékolták vérplazma a tévépiacon.

CRT monitor

Most elérkeztünk egy fontos rövidítéshez, TFT . Ez a rövidítése vékonyréteg tranzisztor , és anélkül, hogy túlságosan belemennénk a technobaccsba, mondjuk azt, hogy a TFT az LCD-technológia egy olyan típusa, amely vékonyréteg-tranzisztorok aktív mátrixát használja, amelyek általában javítják az LCD-k képminőségét.

A TFT LCD-kijelzők évek óta léteznek, és szinte biztos, hogy a monitorja, a TV-je és a telefonja egyaránt használ valamilyen TFT LCD-kijelzőt. De milyen típusú TFT LCD-kijelzők léteznek pontosan? Nos, ezzel el is érkeztünk a következő ponthoz.

Mi az IPS kijelző?

Ips vs Led

Az IPS jelentése síkon belüli kapcsolás , és az az egyik legelterjedtebb TFT LCD panel technológia amellyel ma találkozni fogsz. Ezzel együtt találkozni fog a TN-vel (twisted nematic) és a VA-val (függőleges igazítási panelekkel).

Ami magát az IPS panelt illeti, azt azért fejlesztették ki, hogy leküzdjék azokat a hiányosságokat, amelyek más paneltípusoknál gyakran előfordultak, mint például a rossz betekintési szögek és a korlátozott színvisszaadás. Ennek köszönhetően manapság a legtöbb IPS panel lényegesen szélesebb betekintési szöget kínál TN és VA társaihoz képest, arról nem is beszélve, hogy e három domináns paneltechnológia közül a legélethűbb és legélénkebb színeket tudják kínálni.

De természetesen az IPS panelek nem tökéletesek – általában azok a legdrágább a három közül nem olyan gyorsak és érzékenyek, mint a TN panelek, és nem képesek olyan kontrasztot nyújtani, mint a VA panelek. Ha érdekli, elolvashatja az IPS, TN és VA panelek alaposabb összehasonlítását itt .

Mi az a LED?

Ips led monitor

Most jutunk el a LED-hez, ami teljesen más. Ez egy mozaikszó fénykibocsátó dióda , és ez nem paneltechnológia. Ehelyett, ahogy a név is sugallja, az egyfajta háttérvilágítás . Mint már említettük, minden LCD-nek aktív háttérvilágításra van szüksége, és A LED ma a legnépszerűbb háttérvilágítási technológia .

Kétféle LED-es háttérvilágítás létezik, ha LCD-kijelzőkről beszélünk: élvilágító LED-ek és közvetlen megvilágítású LED-ek.

Élén megvilágított LED-ek a képernyő szélei körül helyezkednek el. Az ezt a technológiát használó kijelzők energiahatékonyabbak, és a rendelkezésre álló legvékonyabb LCD-k közé tartoznak, ami nagyon esztétikai megjelenést kölcsönöz nekik. Előfordulhat azonban, hogy nem olyan fényesek, mint egyes, közvetlenül megvilágított LED-es háttérvilágítást használó kijelzők, és problémáik lehetnek a háttérvilágítás egyenletességével és a szellemképekkel is.

Közvetlen megvilágítású LED-ek A képernyő mögött helyezkednek el, ami jobb háttérvilágítást és magasabb általános fényerőt eredményez. Hátránya, hogy amellett, hogy kicsit nagyobbak, a kontrasztjuk nem olyan nagy, bár ez a helyi tompítással mérsékelhető.

Kijelzők, amelyek használnak helyi tompítás általában teljes tömbös kijelzőknek nevezik, és bár a LED-ek továbbra is ugyanúgy vannak elhelyezve, mint egy hagyományos, közvetlen megvilágítású LED-kijelzőben, blokkokba vannak csoportosítva, amelyek egymástól függetlenül be- és kikapcsolhatók, lehetővé téve a képernyő bizonyos területeinek megjelenítését. sötétebb, mint mások.

Ennek ellenére az IPS és a LED nem hasonlítható össze, de ha az IPS és a LED-kijelzők összehasonlítását keresi, akkor valószínűleg az OLED-re gondol.

Dell monitor

TE VAGY , rövidítése szerves fénykibocsátó dióda , egy teljesen új megjelenítési technológia , tehát semmi köze az LCD panelekhez vagy az LCD háttérvilágításhoz. Valójában ennek semmi köze a háttérvilágításhoz!

Ugyanis, míg az LCD-k aktív háttérvilágítást használnak, az OLED-kijelzőknek nincs háttérvilágítása — ehelyett minden képpont saját fényforrásként működik, bekapcsolva a szín megjelenítéséhez, és kikapcsolva a fekete megjelenítéséhez. Ennek ellenére az elején nyilvánvalónak kell lennie, hogy az OLED-kijelzők energiahatékonyabbak, és kiváló kontrasztot kínálnak. De ez még nem minden.

Igazából, Az OLED-kijelzők gyakorlatilag minden tekintetben jobbak, mint az LCD-k : színpontosság, frissítési gyakoriság, válaszidő – nevezd meg.

Az OLED-eknek azonban van két nagyon problémás hiányossága, ezek a képmegtartás és az árképzés.

Addig, amíg képmegtartás (vagy beégés, ahogyan azt is szokták emlegetni), ez egy olyan probléma, amely akkor fordul elő, ha egyes képpontok idővel halványodnak. Ha egy OLED hosszú ideig statikus képeket jelenít meg (ez valószínűleg az asztali használat esetén így van), az aktív pixelek sokkal gyorsabban veszítik el maximális fényerősségüket, mint azok, amelyeket nem használnak ki annyira, ami egyenetlen fényerőt eredményez a képernyőn. képernyő.

Ami az árazást illeti, az nagyon egyszerű – az OLED gyártási technológia nem olyan fejlett, mint az LCD, és ennek eredményeként az OLED panelek jelentősen drágábbak. Az OLED monitorok kínálata viszonylag alacsony, ill ha átlagos játékos vagy PC-felhasználó, akkor nincs okod több ezer dollárt költeni rá .

Az utolsó szó

Led vs Ips

A fentiek szem előtt tartásával nyilvánvaló, hogy az IPS és a LED nem hasonlítható össze – az előbbi egy LCD-panel, míg az utóbbi egy LCD-háttérvilágítás (ebben az összefüggésben).

Ha az OLED-re gondol, az egy másik történet. Mint fentebb említettük, az OLED-eknek számos előnye van nemcsak az IPS LCD-hez, hanem általában az LCD-hez képest. Úgy érezzük azonban, hogy nincs értelme az előnyeiről és hátrányairól beszélni, amíg az átlagfogyasztó számára hozzáférhetőbbé nem válnak – és ha erre vár, ne tartsa vissza a lélegzetét.

Jelenleg az OLED-monitorok elsősorban a szakembereket (művészeket, tervezőket, fotósokat stb.) kedvelik, akik a lehető legjobb színpontosságra vágynak, és valóban megengedhetik maguknak az ilyen rendkívül drága monitorok valamelyikét.

Ez azt jelenti, hogy ha új monitort vásárol, az LCD-t látjuk az egyetlen ésszerű választásnak 2022-ben . Kiváló színeikkel és széles betekintési szögükkel az IPS panelek nagyon jók a játékokhoz, ha a látványt részesíti előnyben a teljesítmény helyett, és a legjobb választás azoknak a szakembereknek, akiknek nagy színpontosságra van szükségük.

De amint azt korábban említettük, az IPS-nek nincsenek saját hátrányai, ezért íme, a mi válogatásunk a 2022 legjobb játékmonitorai , ha meg akarsz nézni néhány jó TN és VA opciót is.

Ezek is tetszhetnek neked