Legfontosabb Szerencsejáték IPS vs TN vs VA – melyik a legjobb játékhoz?

IPS vs TN vs VA – melyik a legjobb játékhoz?

Kíváncsi vagy a modern kijelzőkben használt panelek közötti különbségekre? Nem biztos benne, melyik lenne a legmegfelelőbb az új játékmonitorhoz? Találjuk ki.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 IPS vs TN vs VA

Válasz:

IPS a panelek a legjobb színpontosságot és a legjobb betekintési szögeket kínálják; TN a panelek a legjobb árakat biztosítják; és VA a panelek a legjobb kontraszttal rendelkeznek, és jó egyensúlyt biztosítanak a látvány és a teljesítmény között, de válaszidejük általában magasabb.

A monitor vásárlásakor több tényezőt is figyelembe kell venni: frissítési gyakoriság, pixel válaszidő, kontrasztarány és színskála, hogy csak néhányat említsünk.

Ezeket mind befolyásolja a monitor által használt panel típusa.

Ha pontosan tudja, mire számíthat az egyes paneltípusoktól, megkeresheti a sajátját ideális játék monitor sokkal könnyebb.

Ebben az útmutatóban rövid magyarázatot adunk a címben említett három domináns paneltípusról, és megvitatjuk mindegyik előnyeit és hátrányait.

Folytassa az olvasást, hogy megtudja, milyen típusú monitort érdemes beszereznie az Ön igényei alapján, és győződjön meg arról, hogy a megfelelő vásárlási döntést hozza meg.

TartalomjegyzékElőadás

Az alapok

va vs ips

IPS

Az előnyök:

 • Kiváló látványvilág
 • A legjobb betekintési szögek
 • A legjobb színvisszaadás

Hátrányok:

 • A legtöbb válaszidő 4 ms vagy magasabb
 • A magas frissítési gyakoriságú panelek drágábbak

Az IPS jelentése síkon belüli kapcsolás , és egy nagyon népszerű paneltípus, amelyet számos eszköz használ, legyen szó monitorról, tévéről, okostelefonról vagy másról. Elsődleges előnyei a következők kiváló látvány, kiváló színvisszaadás és nagyszerű betekintési szögek .

Ebből a szempontból sokkal jobb választás, mint a TN panelek, bár a VA panelek általában jobb kontrasztaránnyal rendelkeznek. Ezen túlmenően a legtöbb IPS panel 4 ms vagy annál hosszabb válaszidővel érkezik, bár ma már léteznek olyan modellek, amelyek akár 1 ms-os válaszidőt is képesek kezelni.

Ami a hátrányokat illeti, az IPS paneleknek általában van néhány háttérvilágítás vérzési problémák , mint például a hírhedt IPS-fény. Ha nagy frissítési gyakoriságú IPS-monitorra vágyik, egy kis pluszt kell költenie, mivel a 144 Hz-es monitorok valamivel magasabban indulnak, mint TN és VA társaik.

va panel

TN

Az előnyök:

 • A leggyorsabb típusú panel
 • 1 ms válaszidő
 • Megfizethető

Hátrányok:

 • Alsó színek
 • Rossz betekintési szögek

TN, a rövidítése csavart-nematic , van a legjobban teljesítő panel a három közül , amely támogatja a legmagasabb frissítési gyakoriságot és a legalacsonyabb válaszidőt.

Ráadásul a 144 Hz-es TN monitorok általában olcsóbbak, mint IPS-sel felszerelt társaik, és csak a TN panelek képesek 240 Hz-ig menni.

Sőt, bár már nem ők az egyetlen panel, amely 1 ms-os válaszidőt képes elérni, továbbra is a legolcsóbb választás azok számára, akik elsősorban a játékmonitorokban keresik a teljesítményt.

De mint fentebb említettük, a TN panelek nem éppen a legjobb látványt nyújtja . A színek általában kimosottnak tűnnek, a betekintési szögek pedig meglehetősen gyengék, így nem lesznek vonzóak azoknak a felhasználóknak, akik a látványt helyezik előtérbe a teljesítmény helyett.

Ráadásul azt is meg kell jegyezni, hogy nagyon kevés TN panel támogatja HDR , és amelyek ritkán rendelkeznek olyan kontraszttal, amely szükséges a teljes kihasználáshoz.

ips vs tn

VA

Az előnyök:

 • A színvisszaadás az IPS-hez hasonlítható
 • Legjobb kontrasztarány
 • Jó egyensúly az ár és a teljesítmény között

Hátrányok:

 • Általában magasabb a válaszidő
 • Lehetséges szellemkép- és háttérvilágítás-vérzési problémák

És végül VA ( függőleges igazítás ) panelek valami a középút az IPS és a TN panelek között . A VA panelek által kínált színvisszaadás és betekintési szögek általában közel állnak ahhoz, amit az IPS panelek képesek elérni. Ennek ellenére a VA panelek kiváló kontraszttal rendelkeznek.

Azonban ezek a panelek általában a leglassabbak a három közül, mivel általában magasabb válaszidővel rendelkeznek, és szellemképproblémák is előfordulhatnak, ami különösen zavaró lehet sötét jelenetekben vagy gyors tempójú játékokban.

Ezen kívül néhány VA panelnek problémái lehetnek a felhővel és háttérvilágítás vérzik , de mindez megint csak magának a panelnek a minőségétől függ.

tn vs ips

Melyiket érdemes választani?

Amikor a megfelelő paneltípus kiválasztásáról van szó, az első dolog, amit meg kell fontolnia, hogy mi a relevánsabb az Ön számára: a látvány vagy a teljesítmény? Másodszor pedig mindig ott van az árképzés.

Mik azok a frissítési gyakoriságok?

tn panel vs ips

Hertzben (Hz) mérve a kijelző frissítési gyakorisága a másodpercenként megjeleníthető képkockák számát jelenti. A legtöbb monitor 60 Hz-es frissítési frekvenciával rendelkezik, de sok játékmonitor túlmutat ezen.

A legáltalánosabb frissítési gyakoriság, amellyel manapság találkozhat, a 75 Hz, 120 Hz, 144 Hz, 200 Hz és 240 Hz, bár a játékmonitorok közül a 144 Hz messze a legnépszerűbb. Miért fontosak a frissítési gyakoriságok?

Ahogy fentebb említettük, a nagyobb frissítési gyakoriság azt jelenti, hogy a monitor nagyobb képfrissítést tud megjeleníteni. Tehát míg egy 60 Hz-es monitor csak 60 FPS-t képes megjeleníteni, a 144 Hz-es monitor 144 FPS-t.

A magasabb képkockasebesség gördülékenyebb és rugalmasabb játékélményt jelent, emellett értékes előnyt jelenthet a többjátékos játékban .

Csak tartsd észben, hogy szükséged lesz rá elég erős GPU hogy ilyen magas képkockafrekvenciát nyomjon az igényesebb AAA-játékokban! Szerencsére az eSports játékok nem túl igényesek ahhoz, hogy még gyengébb GPU-k mellett is hatékonyabban lehessen három számjegyű frissítési gyakoriságot elérni.

Mik azok a válaszidők?

A pixel válaszideje ezredmásodpercben (ms) mérve azt az időt jelenti, amely alatt a pixel színe fehérről feketére és fordítva, vagy a szürke egyik árnyalatáról a másikra változik.

A magas frissítési gyakorisághoz hasonlóan az alacsony válaszidő is befolyásolhatja a kijelző válaszkészségét. Azonban, a magas válaszidő potenciálisan problémás mozgási elmosódáshoz vezethet és ösvények, amelyeket általában szellemképnek neveznek.

Ne feledje, hogy egyesek szinte észre sem veszik (vagy egyszerűen nem bánják) az 1 ms és 4 ms közötti több ezredmásodperces különbséget.

Általában az emberek csak akkor találják problémásnak a magas válaszidőt, ha az meghaladja a 10 ms-ot, és megnyugodhat, nem talál olyan játékmonitort, amelynek válaszideje ilyen magas.

A legjobb módja annak, hogy megállapítsa, fontosak-e a válaszidők az Ön számára, ha személyesen teszteli. Ennek ellenére, ha nem volt lehetőséged hozzászokni az 1 ms-os monitoron való játékhoz, akkor valószínűleg nem bánod, ha 4 ms-os monitort használsz. válaszidő .

Következtetés

Végül is nincs egyetlen helyes válasz. Mindhárom technológiának megvannak a maga előnyei és hátrányai.

Ha a lehető legjobb teljesítményt keresi, esetleg alacsonyabb áron, akkor a TN lenne a megfelelő út , mivel ezek a jelenleg elérhető leggyorsabb és legolcsóbb paneltípusok.

Az IPS a tökéletes megoldás mindenki számára, aki a látványt részesíti előnyben a teljesítménnyel szemben . A cikkben említettek szerint azonban mindkét világból mindig a legjobbat hozhatja ki egy 144 Hz-es IPS-monitorral, feltéve, hogy hajlandó egy kicsit többet költeni.

És végül, A VA panelek azok számára lesznek a legvonzóbbak, akik látványra és teljesítményre egyaránt vágynak elérhetőbb áron . Ne feledje azonban, hogy a mindenféle jack mestere egyiknek sem, tehát a VA panel színvisszaadás tekintetében nem fog teljesen megegyezni az IPS panellel, és nem lesz olyan érzékeny, mint a TN.

Ezzel együtt csak Ön döntheti el, hogy az Ön igényei és preferenciái alapján melyik panel a megfelelő.

Ezek is tetszhetnek neked