Legfontosabb Szerencsejáték A legjobb 1080p játékmonitorok (2022-es értékelések)

A legjobb 1080p játékmonitorok (2022-es értékelések)

Az 1080p (Full HD, FHD vagy 1920x1080) ma az egyik legnépszerűbb felbontás. Ebben a vásárlási útmutatóban felsoroltuk a legjobb 1080p-s játékmonitorokat.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 4 A legjobb 1080p játékmonitor

A 2020-as évek még csak most kezdődtek, és a játékok világát máris néhány fontos előrelépés jellemezte.

Az egyik ilyen lépés a jobb, valósághűbb és magával ragadóbb grafika iránti keresletben, elvezetett minket arra a pontra, ahol az 1080p-t – ez a felbontás a 2010-es években uralta a színteret – az 1440p és a 4K váltja fel.

Azonban annak ellenére, hogy mit gondol, az 1080p még nem elavult! Valójában több oka is van annak, hogy miért érdemes 1080p-s játékmonitort vásárolni még 2022-ben is.

Talán a költségvetési korlátok miatt, esetleg a teljesítményre szeretne összpontosítani a látvány helyett, vagy egyszerűen nem éri meg a nagyobb felbontású paneleket a többletköltség miatt.

Bármi legyen is a helyzet, mi kiválasztottuk a legjobb 1080p monitorok azoknak, akik 2022-ben és a közeljövőben is ragaszkodnak ehhez az állásfoglaláshoz, így ha egy ilyen vásárlásán gondolkodik, az alábbiakban megtekintheti őket!

Előző

ASUS TUF Gaming VG259QM

ASUS VG259QM
 • Túlhajtható 240 Hz-es IPS panel
 • Nagyon gyors válaszidő
 • ELMB Sync és G-Sync kompatibilis
Lásd Ár

ASUS ROG Swift PG259QN

ASUS RoG SWIFT PG259QN
 • Csúcsminőségű IPS panel
 • Páratlan 360 Hz-es frissítési gyakoriság
 • Teljes G-Sync támogatás
Lásd Ár

AOC C24G1A

AOC C24G1A
 • Masszív, nagy teljesítményű VA panel
 • Jó kontraszt
 • Nagyon megfizethető
Lásd Ár Következő

TartalomjegyzékElőadás

AOC C24G1A

AOC C24G1A

Mérete: 24'

Frissítési frekvencia: 165 Hz

Panel: VA

VRR: FreeSync

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Masszív VA panel nagy kontraszttal
 • Jó ár-érték arány
 • Rendkívül megfizethető

Hátrányok:

 • Néhány szellemkép és fekete elkenődési probléma

A lista első monitora az AOC megbízható monitorgyártójától származik, amely a jelenleg elérhető legjobb pénztárcabarát 1080p-s játékmonitort kínálja nekünk. AOC C24G1A .

Annak ellenére, hogy olcsó termékről van szó, nem fogja összetéveszteni a C24G1A-t a hagyományos irodai monitorral, az biztos. A karcsú, ívelt dizájn, a piros kiemelések és az állítható VESA állvány mind-mind teljesen egyértelművé teszik, hogy ez egy megfelelő játékmonitor, még akkor is, ha az ár mást sugall.

A gyárilag túlhúzott 165 Hz-es VA panellel felszerelt monitor a teljesítmény és a látvány nagyszerű kombinációját kínálja, különösen ebben az árkategóriában. Szilárd betekintési szögekkel és pontos színekkel rendelkezik, és bár ebben a tekintetben nem tudja felvenni a versenyt egy IPS-panellel, ellensúlyozza ezt a kiváló kontrasztot, amelyet az IPS-panelek többsége egyszerűen nem tud felmutatni.

Ami a teljesítményt illeti, a nagy frissítési gyakoriság miatt a játékok zökkenőmentesen futnak három számjegyű képkockafrekvencián, és bár a VA paneleken köztudottan vannak szellemkép- és fekete maszatolási problémák – ami nagy problémát jelenthet a teljesítményorientált játékosok számára, akik gyakran játszanak gyors tempójú játékokkal – ezeket elég egyszerűen minimalizálni a különböző pixel-túlhajtási módok segítségével. Természetesen a monitoron MBR (elmosódáscsökkentés) mód is található, ha hajlandó feláldozni a kép tisztaságát/fényerejét a gördülékenyebb mozgás érdekében.

Sőt, a C24G1A fel van szerelve AMD FreeSync technológiával, amely ebben az esetben a 48-165 Hz-es tartományban működik, és támogatja az LFC-t (alacsony képkockafrekvencia-kompenzáció), egy olyan technológiát, amely lehetővé teszi a zökkenőmentes lejátszást még akkor is, ha a képkockafrekvencia az alsó határ alá süllyed – mindig praktikus, ha a GPU-ja egy újabb játékkal küszködik, vagy bármilyen okból váratlan FPS-esések vannak.

Összességében az AOC C24G1A a kikiáltott árat tekintve meglehetősen alkunak számít, és minden olyan funkcióval rendelkezik, amit a szűkös költségvetésűek megkívánhatnak egy megfizethető játékmonitoron: egy panel, amely jó egyensúlyt teremt a látvány és a teljesítmény között, állítható állvány és kifejezetten játékra tervezett kialakítás. Igaz, vannak jobb monitorok is, ha hajlandó többet fizetni, de a C24G1A a legjobb választás, ha fillérekért csíp.

AOC 24G2

AOC 24G2

Mérete: 24'

Frissítési frekvencia: 144 Hz

Panel: IPS

VRR: FreeSync

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Jó megjelenésű IPS panel élénk színekkel
 • Jó ár-érték
 • Megfizethető

Hátrányok:

 • Nem a legjobb kontrasztarány

Továbblépve, van egy másik, nagyon hasonló költségvetési megoldásunk is, amely szintén az AOC-tól származik – az AOC 24G2 –, bár ez kissé eltolja a prioritásokat, miközben továbbra is megtartja az előző monitor által kínált nagyszerű ár-érték arányt.

Egy pillantás a monitorra, és azonnal észreveheti, hogy a 24G2 ugyanazt a tervezési filozófiát követi, mint a C24G1A esetében, vékony kerettel és piros kiemelésekkel, amelyek némi játékérzetet adnak, és gondoskodnak arról, hogy a nagy teljesítményű monitor megfeleljen. könnyen felismerhető, hogy mi az. Most, ahogy az várható volt, a legnagyobb különbségek a motorháztető alatt rejlenek.

A fő jellemző, amely megkülönbözteti ezt a monitort az előző modelltől, a panelje – egy 144 Hz-es IPS-panel, amely hasonló teljesítményszintet tart fenn, miközben mindeközben a vizuális minőség terén is fokozódik. Ahogy fentebb említettük, az IPS panelek általában élénkebb és pontosabb színeket kínálnak, mint a VA panelek, bár ennek a kontraszt ára van.

Ami a teljesítményt illeti, az AOC 24G2 ebből a szempontból könnyedén vetekszik a C24G1A-val, hiszen hasonló maximális frissítési gyakorisággal és válaszidővel rendelkezik. Bár a szürke-szürke válaszidő nincs egyértelműen meghatározva, nyugodtan feltételezhető, hogy körülbelül 4 ms, ahogy azt egy belépő szintű IPS paneltől elvárnánk.

A gyors tempójú játékokban van némi mozgásos elmosódás, de ez nem annyira észrevehető, mint a VA-val felszerelt C24G1A esetében, ez a fő oka annak, hogy a teljesítményorientált játékosok ezt a monitort szeretnék elsőként választani, ha bekapcsolják. a kerítés a két modell között. Ráadásul, mint korábban, a különböző pixel-túlhajtási módok és az MBR mindig rendelkezésre állnak, ha minimalizálni kell a szellemképet és az elmosódottságot.

Végül az AOC 24G2 ugyanazzal a FreeSync-verzióval érkezik, mint a VA-val felszerelt megfelelője, vagyis a 48-144 Hz-es tartományban működik, és támogatja az LFC-t.

Összességében, bár egy kicsit drágább, az AOC 24G2 a kontrasztarány kivételével gyakorlatilag minden tekintetben javulást jelent az AOC 24G1A-hoz képest. Szélesebb betekintési szögeivel, jobb színpontosságával, összehasonlítható teljesítményével, alacsonyabb mozgási elmosódással és a VA-paneleken szokásos fekete maszatolással kiegészítve a 24G2 egy másik nagyszerű választás azok számára, akik egy jó 1080p-s játékmonitort keresnek, de egy játékra vágynak. szűkös költségvetés.

BenQ MOBIUZ EX2510

BenQ MOBIUZ EX2510

Mérete: 25'

Frissítési frekvencia: 144 Hz

Panel: IPS

VRR: FreeSync

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Kiváló minőségű IPS panel
 • Gyors válaszidő
 • HDR támogatás

Hátrányok:

 • Korlátozott HDR képességek

Továbblépve néhány drágább, jobb minőségű opcióhoz jutunk el BenQ EX2510 , amely a tajvani gyártó játékorientált MOBIUZ termékcsaládjának része.

Tervezési szempontból az EX2510 határozottan úgy néz ki, mint egy játékmonitor, ez egyértelmű. Azonban egy kicsit vastagabb és vaskosabb, mint amit a mai játékmonitorokon általában látni, mind a monitort, mind a mellékelt VESA állványt illetően.

Ha egy pillantást vetünk a motorháztető alá, az EX2510 144 Hz-es IPS panellel büszkélkedhet, amely nem különbözik az AOC24G2-től, bár van néhány jelentős különbség – a 2 ms-os szürke-szürke pixel válaszidő miatt a panel jobban reagál. világosabb, jobb a színvisszaadás, és még HDR-kompatibilis is.

Mondanom sem kell, hogy a 2 ms-os GtG válaszidejével (amit az IPS panelek a közelmúltig nem tudtak elérni) a BenQ EX2510 a legérzékenyebb játékélményt tudja nyújtani ebben az árkategóriában a képminőség feláldozása nélkül. a teljesítmény kedvéért.

Ami a fent említett HDR támogatást illeti, ez a monitor olyasmit használ, amit a BenQ hív HDRi - intelligens HDR. Ez a szabadalmaztatott technológia egy beépített érzékelő segítségével érzékeli a környezeti megvilágítást, és ennek megfelelően állítja be a HDR-képet az optimális megtekintési élmény érdekében. Bár papíron jó, itt sajnos nem sokat tesz, mivel a monitor egyszerűen nem tud igazán magával ragadó HDR-élményt nyújtani 400 nites csúcsfényerővel és helyi fényerő-szabályozás nélkül.

Igaz, a HDR-támogatás üdvözlendő kiegészítő a HDR-tartalom megtekintéséhez, és semmi sem akadályoz meg abban, hogy játékon belül is engedélyezze, mivel a FreeSync itt megvalósított verziója is támogatja a HDR-t. Egy kijelzőnek azonban egyszerűen sokkal nagyobb fényerőre és jobb kontrasztra van szüksége, mint amit az EX2510 tud nyújtani, hogy valóban feldobja a HDR-képet.

Összességében a BenQ MOBIUZ EX2510 egy nagyszerű monitor azok számára, akik 1080p-s monitort keresnek, amely teljes mértékben képes teljesíteni mind a teljesítmény, mind a látvány terén. Azonban bár jó ár-érték arányt kínál, kissé közepes megoldás.

Azaz az olcsóbb monitorok valamelyike ​​jobban megfelelhet, ha alacsony a költségvetése, ha pedig nem, akkor vannak jobb, kicsit drágább alternatívák, amelyeket érdemes lehet megfontolni.

ASUS VG259QM

ASUS TUF Gaming VG259QM

Mérete: 25'

Frissítési frekvencia: 280 Hz

Panel: IPS

VRR: FreeSync/G-Sync kompatibilis

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Gyárilag túlhajtott 240 Hz-es IPS panel
 • Nagyon gyors válaszidő
 • ELMB Sync
 • G-Sync kompatibilis

Hátrányok:

 • Kicsit drága
 • Lenyűgöző HDR

A következő monitorunk az Asus TUF márkájától származik, amely minőségi, teljesítményorientált termékeiről ismert. Ennek ellenére már sejtheti, hogy milyen monitor Asus VG259QM van.

A közismert Republic of Gamers (ROG) termékeivel ellentétben a TUF egy letisztultabb tervezési filozófiát követ, amely nem olyan erős az RGB-nek. Azonban a szögletes külső kialakítás, a piros kiemelések, valamint a monitor hátoldalán és az állvány alján található kiterjedt minták, amelyek mind arra szolgálnak, hogy a VG259QM megfelelő játékmonitorrá váljon.

IPS-monitor lévén felesleges ismételni, hogy pontos színeket és jó betekintési szögeket várhat el a VG259QM-től, de ami igazán megkülönbözteti a versenytársaktól, az a rendkívül magas frissítési gyakoriság – túlhajtva 280 Hz. Ráadásul rendkívül gyors, 1 ms GtG válaszidővel rendelkezik, ami minimális elmosódást jelent magas frissítési gyakoriság mellett.

Ráadásul a monitor is jár hozzá ELMB Sync , ami az Extreme Low Motion Blur rövidítése. Ezt az Asus által viszonylag nemrégiben bevezetett szabadalmaztatott technológiát, és a szokásos MBR-rel ellentétben, amely a háttérvilágításra támaszkodik, az ELMB a VRR-rel egyidejűleg is bekapcsolható.

Ha már a VRR-ről beszélünk, a monitor FreeSync technológiával van felszerelve, amely a 48-280 Hz-es tartományban működik, de G-Sync-kompatibilis is, ami azt jelenti, hogy támogatja a G-Sync VRR-t, de az Nvidia szabadalmaztatott skálázó moduljai által nyújtott extra szolgáltatások nélkül, pl. csökkentett mozgási elmosódás, csökkentett bemeneti késés stb.

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy ez a monitor HDR-támogatással és HDR400-tanúsítvánnyal rendelkezik, bár mint fentebb említettük, ez aligha számít kiemelt fontosságú funkciónak, tekintve, hogy ez a fajta csúcsfényerő (400 nit) és a helyi fényerő hiánya azt jelenti, hogy a A monitor nem igazán tudja életre kelteni a HDR-t úgy, mint egy jobb minőségű monitor vagy tévé.

Összességében az Asus VG259QM egyértelműen kiváló monitor, különösen azok számára, akik a teljesítményt tartják a legfontosabbnak, amikor játékmonitort választanak. Igaz, ez egy kicsit drága az 1080p-s monitorokat illetően, de élénk színei, HDR támogatása, ELMB Sync, ergonómikus kialakítása és csúcsteljesítménye miatt azok, akiknek szükségük van erre a fajta monitorra, nem fognak sajnálkozni a plusz kiadások miatt.

ASUS RoG SWIFT PG259QN

ASUS ROG Swift PG259QN

Mérete: 25'

Frissítési frekvencia: 360 Hz

Panel: IPS

VRR: G-Sync

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Gyönyörű IPS panel
 • Páratlan teljesítmény
 • Teljes G-Sync támogatás

Hátrányok:

 • Drága
 • Kiábrándító HDR

És végül, de nem utolsósorban, van még egy Asus monitorunk, és ez a fent említett ROG termékcsaládból származik. ROG Swift PG259QN .

Bár nem olyan mutatós, mint néhány más ROG-termék, a monitort egy meglehetősen agresszív külső kialakítás jellemzi, az állvánnyal, amely igazán kiemelkedik (nem szójáték), kiterjedt szögletes mintázatokkal a hátoldalon, valamint az elengedhetetlen RGB-világítású ROG logóval. amit az RGB-rajongók mindenképpen értékelni fognak.

A monitor kiváló minőségű IPS panellel érkezik, 10 bites színmélységgel, és ami még fontosabb, páratlan 360 Hz-es frissítési gyakorisággal. Az 1 ms-os GtG válaszidővel kombinálva a PG259QN az egyik legjobb monitor, amelyet megvásárolhat, ha a lehető legfolyékonyabb és legérzékenyebb játékélményre vágyik.

És hasonlóan a kedvezőbb árú VG259QM-hez, ez a monitor HDR400-as tanúsítvánnyal rendelkezik, tehát a HDR még mindig nem sokkal jobb – ez egy kicsit csalódás, hiszen szívesen láttuk volna, ha itt nagyobb fényerőt és helyi fényerő-szabályozást is tartalmaznak, különösen az árat tekintve. címke. A HDR azonban nyilvánvalóan nem az oka annak, hogy miért szeretne egy 1080p-s 360 Hz-es monitort 2022-ben, tehát ez nem olyan nagy hátrány, mint néhány más panelen.

Egy figyelemre méltó funkció, amely nem kis részben felelős a monitor prémium áraiért, az a tény, hogy a G-Sync-et és a vele együtt járó összes szolgáltatást tartalmazza, beleértve a szélesebb támogatott tartományt, mint amit a legtöbb FreeSync monitoron láthat. az ULMB-vel (Ultra Low Motion Blur) és a csökkentett bemeneti késleltetéssel együtt. Mondanunk sem kell, hogy ez a monitort még vonzóbbá teszi az Nvidia-felhasználók számára, vagyis azok többsége számára, akik hajlandóak lennének beruházni egy ilyen drága monitorba, mint ez.

Mindent összevetve, az Asus ROG Swift PG259QN nyilvánvalóan egy réstermék, amely a versenyben álló játékosokat és rajongókat célozza meg, akik hajlandóak és képesek nagy dolgaikat költeni a lehető leggyorsabb monitorra. Ha nem számítunk ebbe a tömegbe, akkor valószínűleg jobban költené a pénzét egy olcsóbb 1080p-s alternatívára vagy egy nagyobb felbontású 144 Hz-es monitorra.

Hogyan válasszuk ki a megfelelő monitort

A legjobb játék monitor

Most, hogy felsoroltunk néhányat a legjobb 1080p-s játékmonitorok közül, amelyeket ma a piacon találhat, mit kell figyelembe vennie a választás során? Az alábbiakban válaszolunk néhány gyakori kérdésre!

Méret

A legjobb monitorméret játékhoz

Az egyik első dolog, amit monitor vásárlásakor a felbontáson és a frissítési gyakoriságon kívül valószínűleg figyelembe kell venni, a tényleges képernyő mérete.

Attól függően, hogy mire használja a monitort és hogyan néz ki a beállítás, kényelmesebb lehet egy nagyobb vagy kisebb képernyő használata, és a két fő tényező a monitortól való távolsághoz kapcsolódik. ülve, és milyen éles lenne a kép, ha figyelembe vesszük a kijelző pixelsűrűségét.

Itt azonban nem kell sokat részletezni, mivel az összes felsorolt ​​monitor 24–25 hüvelykes átlóval érkezik, és nyilvánvalóan mindegyikhez 1080p-s panel tartozik.

Ez általában kényelmes átló az asztali megtekintéshez, és a 90 PPI pixelsűrűség is meglehetősen szilárd, bár megkerüli azt a vonalat, amelyet egyesek túl alacsonynak tartanak egy 1080p-s panelhez.

Igaz, erről nincs mit írni, különösen, ha volt esélye 1440p vagy 4K monitort közelről látni, de ez a kijelzőméret a felső határa annak, amit a legtöbben 1080p-hez megfelelőnek tartanak, mivel a nagyobb 1080p. a monitorok általában sokkal pixelesebbnek tűnnek.

Felbontás

játék monitor felbontása

Úgy tűnhet, hogy a felbontásról itt, egy 1080p-s monitorokra összpontosító cikkben felületes lenne beszélni. Ennek ellenére fel kell tennie magának a kérdést: az 1080p-s monitor a megfelelő megoldás az Ön számára?

Amint azt a bevezetőben említettük, az 1080p a magasabb felbontás miatt elavulttá válik, legalábbis ami a játékot illeti.

Az egyre erősebb GPU-k és a nagy teljesítményű, nagy felbontású panelek árának csökkenésével az 1440p-s vagy akár egy 4K-s monitor is életképes választás a játékokhoz.

Ez azt jelenti, hogy mi az oka annak, hogy 2022-ben az 1080p-t választaná?

Az első és legfontosabb, hogy van megfizethetőség . Természetesen az 1080p-s játékmonitorok az elérhető legolcsóbb lehetőségek közé tartoznak, ami nagyszerű azok számára, akik nagyon szűkös költségvetéssel rendelkeznek.

Ráadásul ott a kérdés, hogy teljesítmény – a nagy teljesítményű 1080p monitorok nemcsak olcsóbbak, mint nagyobb felbontású társaik, de alacsonyabb felbontás mellett is könnyebb stabil, három számjegyű képkockasebességet elérni.

Mondanunk sem kell, hogy ez is nagy tényező azok számára, akik korlátozott költségvetéssel rendelkeznek, és nem engedhetnek meg maguknak egy marha grafikus kártyát.

Ha a költségvetési korlátok nem jelentenek nagy problémát, akkor valószínűleg jobban járna, ha többet költene egy 144 Hz-es, 1440p-s panelre, amely sokkal élesebb látványt nyújt, és jövőbiztosabb is.

És ha még mindig kevés a pénztárca, de jobban érdekli a látvány, mint a teljesítmény, talán egy pénztárcabarát 60 Hz-es 1440p monitor jobb választás lehet helyette.

Frissítési ráta

Frissítési gyakoriság vs FPS

Itt van egy nyilvánvaló tényező, amelyet figyelembe kell venni, és valószínűleg a legfontosabb, ha 1080p-s játékmonitort vásárol 2022-ben. frissítési ráta .

Ahogy a neve is sugallja, a frissítési gyakoriság (a Hertz ) jelzi, hogy a monitor másodpercenként hányszor tudja frissíteni a megjelenített képet, és kibővítve azt a maximális képfrekvenciát (FPS), amelyet a monitor képes megjeleníteni.

Amint azt bizonyára Ön is tudja, a nagyobb képkockafrekvencia gördülékenyebb és érzékenyebb játékélményt jelent, így a nagy frissítési gyakorisággal rendelkező monitorok divatosak voltak az elmúlt években.

Ma olyan monitorokkal találkozhat, amelyek a szabványos 60 Hz-től egészen a 360 Hz-ig terjednek.

A legáltalánosabb natív frissítési gyakoriság, amellyel a természetben találkozhat, a 60 Hz, 144 Hz és 240 Hz, így ezeket egyfajta általánosításként használhatjuk, amikor a frissítési gyakoriságról beszélünk.

2022-ben a 60 Hz nem igazán életképes frissítési gyakoriság az 1080p-s játékmonitorok számára. Természetesen vannak 60 Hz-es 1080p-s monitorok is, de játékra általában nem éri meg, mivel helyette 60 Hz-es 1440p-s vagy 144 Hz-es 1080p-s kijelzőt kaphat, általában elhanyagolható áremelkedéssel.

Ennek ellenére az igazi kérdés az, hogy a 144 Hz-et vagy a 240 Hz-et (vagy még tovább) kell-e választani?

Itt meg kell jegyeznünk valami ún csökkenő hozam . Lényegében minél magasabb a frissítési gyakoriság/képkockaszám, annál kevésbé észrevehető szabad szemmel.

Így például, bár bárki meg tudja állapítani a hatalmas különbséget 30 FPS és 60 FPS, illetve 60 FPS és 120 FPS között, a 120 FPS-ről 240 FPS-re való váltás sokkal kevésbé észrevehető – olyannyira, hogy egyesek meg sem tudják állapítani a különbséget. .

Tehát mindez erősen szubjektív, és mindenki döntse el, hogy hasznot húz-e a magasabb frissítési gyakoriságból, és megéri-e az említett előnyök többletköltséget. Mindenesetre egy 144 Hz-es monitor a biztos megoldás, ha bizonytalan.

Válaszidő

Válaszidő monitorozása

A monitor teljesítményének másik fontos tényezője a pixel válaszidő, kifejezve ezredmásodperc , ez azt jelzi, hogy mennyi idő alatt vált át egy képpont egyik színről a másikra, azaz a szürke egyik árnyalatáról a másikra – legalábbis ha a GtG (szürkétől szürkeig terjedő) válaszidők, amely manapság a válaszidők mérésének legáltalánosabb módja.

Ellentétben a frissítési gyakorisággal, az alacsonyabb jobb, ha válaszidőről van szó, mivel az alacsonyabb pixel válaszidő alacsonyabb mozgási elmosódást és kevesebb elkenődést jelent, ami különösen problémás lehet azok számára, akik sokat játszanak a gyors tempójú játékokkal.

Érdemes megjegyezni, hogy egyes gyártók listája MPRT (Moving Picture Response Time) (Moving Picture Response Time) a GtG helyett, ami az a látszólagos válaszidő, amelyet a monitor elérhet, ha a mozgás elmosódásának csökkentése engedélyezett.

Összességében ez egy marketingtrükk, amellyel a monitorgyártók vonzóbbá teszik a valamivel magasabb szürke-szürke válaszidővel rendelkező monitorokat.

Manapság a legtöbb játékmonitor az 1 ms és 4 ms közötti tartományba esik, ami a válaszidőt illeti, de a papíron szereplő specifikációk itt aligha jó becslések a való életben, mivel további tényezők is szerepet játszanak.

Panel technológia

IPS vs TN vs VA

Ami a képminőséget és a teljesítményt illeti, a paneltechnológia számos következménnyel jár, mivel minden egyes technológiának vannak bizonyos előnyei és hátrányai. Ma főleg IPS és VA panelekkel találkozhat, ha játékmonitorokat vásárol.

IPS panelek általában a legnépszerűbbek, és ennek számos jó oka van. Mindenekelőtt páratlan színvisszaadást és a legjobb betekintési szögeket kínálják, de a legújabb technológiai fejlesztések lehetővé tették számukra, hogy gyorsabb pixelválaszidőt érjenek el, ami még vonzóbbá teszi őket a teljesítményorientált játékosok számára. Hátránya, hogy az IPS-panelek általában nem rendelkeznek nagy kontrasztaránnyal, és gyakran szenvednek IPS-fénytől, ami egyfajta háttérvilágítás, amely erre a technológiára jellemző.

VA panelek , másrészt sokkal jobb a kontrasztja, és a háttérvilágítással kapcsolatos problémák kevésbé gyakoriak, bár előfordulhat, hogy elhomályosul.

Ezek a panelek általában megfelelnek az IPS-nek, ha a színvisszaadásról van szó, és bár nincsenek teljesen azonos szinten, a különbség valószínűleg nem lesz nagy baj a játékosok számára. A VA panelekkel a legnagyobb probléma azonban az, hogy általában lassabbak a válaszidőt tekintve, így a mozgási elmosódás és a fekete elkenődés gyakori probléma.

Azt is érdemes megemlíteni TN panelek szintén a piac nagy részét alkotják, bár nem annyira népszerűek most, hogy a technológiai fejlődés következtében az IPS panelek elhanyagolják őket.

Ugyanis a TN panelek rendkívül gyorsak, de általában kimosott színekkel és nagyon rossz betekintési szöggel rendelkeznek. Természetesen, mivel az IPS felzárkózott, és immár összehasonlítható teljesítményt kínál jelentősebb vizuális hátrányok nélkül, könnyen belátható, miért nem olyan népszerűek 2022-ben.

HDR

High Dynamic Range HDR

HDR A High Dynamic Range egy olyan funkció, amely a 2010-es évek közepén kezdett el terjedni a tévék és konzolok körében. Ma már a monitorokban is egyre inkább elterjedt, akkor mi is ez pontosan és érdemes-e szem előtt tartani az igényeinek megfelelő monitor kiválasztásánál?

A HDR az az, hogy a képet magával ragadóbbá és élethűbbé teszi a megnövelt fényerő és kontraszt révén, így sokkal valósághűbb látványt nyújt, mint amit az SDR segítségével valaha is elérhetne.

De természetesen, mint sok minden a játékban, ez sem olyan egyszerű és egyértelmű a gyakorlatban.

Bár manapság sok monitor rendelkezik HDR-támogatással, valójában nem sok közülük képes megfelelő HDR-élményt nyújtani, és ezt a cikkben végig érintettük.

Amint azt korábban említettük, a fényerő és a kontraszt kulcsfontosságú a HDR-ben, és sajnos kevés monitor képes elérni azt a fényerőt és kontrasztot, amely ahhoz szükséges, hogy egy HDR-kép valóban pompás legyen.

mi az a hdr a monitorokhoz

A fenti képen a HDR-kompatibilis kijelzők osztályozására használt újabb VESA szabványok láthatók, és amint látható, az itt felsorolt ​​összes HDR-monitor a HDR400 alá tartozik, vagyis a maximális fényerő HDR módban 400 nit. Az általános konszenzus az, hogy legalább HDR600-at kell választania, ha a HDR fontos Önnek.

Ráadásul ott van az a kérdés is helyi tompítás , egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a háttérvilágítás egyes részei kikapcsolását, hogy a monitor mélyebb kontrasztot érjen el.

Tekintettel arra, hogy már megállapítottuk, hogy az IPS-panelek általában nem rendelkeznek nagy kontrasztaránnyal, és gyakran szenvednek háttérvilágítástól, nyilvánvalónak kell lennie, hogy miért olyan fontos a helyi elsötétítés a HDR-tartalom megtekintéséhez vagy a játékokhoz HDR-ben.

Összességében azt mondanánk, hogy a HDR nem annyira fontos, ha 1080p-s játékmonitort vásárol 2022-ben.

Ahogy már korábban is említettük, nagy eséllyel a megfizethetőség, a teljesítmény vagy mindkettő miatt választasz rá, és ha jobb látványra vágyik, akkor egy nagyobb felbontású kijelzőt mindenképpen jobb választás lehet.

FreeSync vs G-Sync

AMD FreeSync vs NVIDIA G Sync

Egyszerűen nem lehet magas frissítési gyakoriság a nélkül változó frissítési gyakoriság (VRR) technológia.

A képernyő elszakadása soha nem kellemes szemtanúja, és a V-Sync egyszerűen nem választható a magas képkockafrekvenciákhoz, mivel megrázó bemeneti késéshez és akadozáshoz vezethet. Itt jön be a VRR.

Míg a V-Sync megakadályozza a képernyő elszakadását azáltal, hogy képkockafrekvenciás korlátot ír elő, hogy a monitor frissítési gyakorisága és a játékon belüli képkockafrekvencia szinkronban maradjon, a VRR technológiák ezt úgy teszik meg, hogy menet közben módosítják a képernyő frissítési gyakoriságát, bármilyen vadul is keretsebesség ingadozhat.

2022-ben a VRR két vezető típusa, amellyel találkozni fog Az AMD FreeSync és Nvidia G-Sync . Tehát miben különbözik ez a kettő, és melyik a jobb?

Lényegében a FreeSync egy könnyebben elérhető, pénztárcabarát opció, míg a G-Sync egy prémium opció, néhány extra funkcióval, amelyek vonzóak a mélyebb zsebekkel rendelkezők számára. Ennek a megkülönböztetésnek a fő oka abban rejlik, hogy az Nvidia megköveteli az OEM-től, hogy vásárolják meg saját fejlesztésű skálázó moduljaikat, és minden kijelzőnek át kell mennie egy tesztsorozaton a tanúsítvány megszerzése előtt.

Eközben a FreeSync egy nyílt szabványú technológia, így az OEM-ek szabadon alkalmazhatnak harmadik féltől származó skálázó modulokat, és nincs benne tanúsítási folyamat.

A helyzet azonban nem olyan egyszerű, mint néhány évvel ezelőtt, és a FreeSync és a G-Sync számos verziójával találkozhat ma.

A FreeSync esetében a következőket találja:

  FreeSync- Standard VRR (képernyőszakadás és akadozás megszüntetése alacsony késleltetéssel)FreeSync Premium- Hozzáadja az LFC-t (Low Framerate Compensation), amely segít abban az esetben, ha a képkockafrekvencia a támogatott frissítési gyakorisági tartomány alsó határa alá esikFreeSync Premium Pro- LFC is van, de hozzáadja a HDR támogatást is

Ami a G-Sync-et illeti, a következőket találja:

  G-Sync– VRR a mozgási elmosódás csökkentése, a túlhajtás és a változó túlhajtás további előnyeivelG-Sync kompatibilis– Alapszintű VRR a G-Sync tanúsítvánnyal rendelkező, Nvidia skálázó moduljait tartalmazó monitorokban elérhető extra funkciók nélkülG-Sync Ultimate– Hozzáadott HDR támogatás alacsony késleltetéssel

Összességében, amint fentebb említettük, a FreeSync és a G-Sync kompatibilis monitorok általában költségkímélőbbek, de a mélyebb zsebekkel rendelkezők számára, akik esetleg szeretnék kihasználni a G-Sync és a G-Sync Ultimate által kínált extra funkciókat, azt szeretnék. valószínűleg megéri a többletköltséget.

Következtetés: A legjobb 1080p-s játékmonitorok 2022-re

Most, hogy felsoroltunk és áttekintettünk néhány fontos tényezőt, amelyeket szem előtt kell tartanod, amikor 2022-ben játékmonitort vásárolsz, ideje kiemelni néhány választási lehetőséget.

Mint mindig a játékhardverek és -perifériák esetében, most sem létezik ideális, mindenki számára megfelelő megoldás, mivel a preferenciák és a költségvetési korlátok személyenként nagyon eltérőek. Ennek eredményeként három monitort emeltünk ki ebből a listából: egy költségvetést, egy értéket és egy prémium választást.

A költségvetés Az AOC C24G1A egyértelmű választás. Nagyon pénztárcabarát, mindeközben egy masszív 144 Hz-es VA panellel rendelkezik, amely minden bizonnyal kiválóan illeszkedik mindazok számára, akik nagy teljesítményű megoldást keresnek, de nem engedhetik meg maguknak, hogy nagyjából 150 dollárnál többet költsenek egy monitorra.

Igaz, az AOC 24G2 ugyanolyan életképes választás, ha hajlandó egy kicsit többet költeni egy IPS panelre.

Ami pedig a prémium Az ASUS ROG Swift PG259QN egyértelműen kiemelkedik a piacon jelenleg elérhető leggyorsabb monitorként, amely minőségi IPS panellel rendelkezik, és teljes G-Sync támogatással rendelkezik.

Ám, amint már korábban említettük, túlságosan magas ára és kétes értéke néhány nagyobb felbontású, nagy teljesítményű alternatívához képest, kétes választássá teszik a rajongók egy szűk körét kivéve, akik hajlandóak a teljesítményt minden mással szemben előnyben részesíteni.

Azok számára, akik szeretik a kiegyensúlyozott dolgokat, a érték A választás az Asus TUF VG259QM legyen, bár a BenQ EX2510 nagyon szoros versenyző.

Ennek ellenére hajlamosabbak vagyunk az Asust választani a magasabb frissítési gyakoriság, az alacsonyabb válaszidő, az ELMB Sync beépítése és az a tény miatt, hogy hivatalosan is G-Sync-kompatibilis, ami kétségtelenül vonzóbbá teszi. az Nvidia felhasználók számára.

Tehát ez lenne a mi válogatásunk a piacon jelenleg elérhető legjobb 1080p-s játékmonitorokból! Tudassa velünk, melyiket szeretné megvásárolni, és ne feledje, hogy ezek csak a mi választásaink – a fent említetteknek megfelelően a prioritások és a költségvetési korlátok személyenként eltérőek, így a nap végén Ön dönti el, melyik A monitor tökéletesen megfelel az Ön igényeinek.

Ezek is tetszhetnek neked