Legfontosabb Szerencsejáték A legjobb CPU-k játékhoz (2022-es vélemények)

A legjobb CPU-k játékhoz (2022-es vélemények)

Melyik CPU a legjobb most számodra? Inteltől vagy AMD-től érdemes venni egyet? Itt vannak a legjobb processzorok, köztük a Ryzen 5000 sorozat.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 4 A legjobb CPU játékhoz

Bár minden számítógépnek számos olyan alapvető összetevője van, amelyek nélkül nem tud működni, gyakran a központi feldolgozó egységet vagy CPU-t tekintik a legfontosabbnak, mivel ez vezérli az összes többi összetevőt, és így a teljes számítógép fő tényezője. teljesítmény.

De mennyire fontos a CPU ajáték PC?

Ebben a vásárlási útmutatóban bemutatjuk Önnek a legjobb CPU-k játékhoz amelyet 2022-ben kaphat meg, valamint egy rövid útmutatót, amely választ ad néhány gyakori kérdésre, és segít kiválasztani az igényeinek leginkább megfelelő CPU-t.

Szóval minden további nélkül íme napjaink legjobb játékprocesszorai , kezdve a legolcsóbbakkal.

Előző

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X
 • Kiváló teljesítmény játékhoz
 • Magas mag- és menetszám
 • PCIe 4.0 támogatás
Lásd Ár

AMD Ryzen 9 5950X

AMD Ryzen 9 5950X
 • Kiváló játékhoz és professzionális alkalmazásokhoz
 • Páratlan mag- és menetszám
 • PCIe 4.0 támogatás
Lásd Ár

Intel Core i3-10100

Intel Core i3-10100
 • Szilárd költségvetési teljesítmény játékhoz
 • Hyperthreading jellemzői
 • Hűtő mellékelve
Lásd Ár Következő

TartalomjegyzékElőadás

A legjobb költségvetési processzorok

Ha játék PC-t épít, de szűkös a költségvetése, mindig vannak megfizethetőbb CPU-k a piacon, amelyek jól illenek azok számára, akiknek nincs sok pénzük CPU-ra vagy PC-re. mint egész.

Intel Core i3-10100

Intel Core i3-10100

A legjobb olcsó játék CPU

Magok: 4
Szálak: 8
Túlhúzás: Nem

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Szilárd költségvetési teljesítmény játékhoz
 • Hyperthreading jellemzői
 • Hűtő mellékelve
 • Megközelíthető ár

Hátrányok:

 • Nem támogatja a túlhajtást
 • Nem túl jövőbiztos

Első bejegyzésünk egy szerény, de mégis szilárd megoldás az Inteltől. Amíg a Intel Core i3-10100 lehet az egyik legolcsóbb, legalacsonyabb besorolású CPU az Intel 10-ébenthgenerációs Core felállás, több mint érdemes megfontolni a szűkös költségvetéssel rendelkezőknek, mert határozottan jó ár-érték arányt nyújt.

Négy magjával és nyolc menetével az i3-10100 határozott lépést jelent elődjéhez, a i3-9100 , amelynek csak négy magja volt, és nem volt hiperszál. Ez nem kis dolog a mai korban, amikor a többszálú teljesítmény egyre fontosabbá válik a játékban, és ez különösen fontos, ha a jövőre való felkészülést szeretné szem előtt tartani.

Az i3-10100-hoz egy készlethűtő is tartozik, amely annak ellenére, hogy jobban néz ki, mint a régebbi Intel hűtők, még mindig csak az elvárt minimális teljesítményt nyújtja. Elfogadható hőmérsékleten képes fenntartani ezt a CPU-t, de akkor is kísértést érezhet egy csendesebb utángyártott hűtő mellett, ha a zajkeltés gondot okoz.

Intel Core i3 10100

Az Intel Core i3-10100 egy jó belépő szintű processzor

Sajnos az i3-10100-nak nincs feloldott szorzója, tehát nem igazán túlhajtható CPU, bár ez valószínűleg nem fog törődni, ha amúgy is pénztárcakímélő vagy. Ettől eltekintve szintén nem ez a legjövedelmezőbb megoldás, hiszen a négymagos (még a hyperthreadinggal rendelkezők is) lassan elavulttá válik az egyre növekvő mag- és szálszám miatt.

Összességében nincs sok mondanivaló az Intel Core i3-10100-ról azon kívül, hogy ez egy nagyszerű választás azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy nagyjából 100 dollárnál többet költsenek egy CPU-ra . Jól passzol egy pénztárcabarát GPU-hoz, de ha valamelyik erősebb középkategóriás megoldásra vágysz, érdemes egy erősebb CPU-t is választani.

Utolsó megjegyzésként azt is szeretnénk megemlíteni, hogy az i3-10100F valójában még jobb költségvetési választás lehet, mivel néhány dollárt lefarag az árából azáltal, hogy kizárja az integrált grafikát, amelyre valószínűleg amúgy sem lenne haszna. de sajnos jelenleg nem elérhető olyan könnyen, mint a hagyományos i3-10100.

AMD Ryzen 5 3400G

AMD Ryzen 5 3400G

A legjobb megfizethető Ryzen APU

Magok: 4
Szálak: 8
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Tisztességes teljesítmény
 • Páratlan integrált grafika
 • Megfizethető
 • Kitűnő érték

Hátrányok:

 • Korlátozott CPU teljesítmény
 • Kelt építészet

Ha a fenti Intel Core i3 modell nem tetszik, vagy nem felel meg a pénztárcájának, a következő választásunkhoz egy kicsit mást ajánlunk. Az AMD APU-k már egy ideje megjelentek a piacon, de csak mostanában váltak életképessé a játékokhoz.

De mi az egy APU , pontosan? Röviden Gyorsított feldolgozó egység , az APU kifejezés alig több, mint az AMD által megalkotott marketingnév, amely a CPU-k és a GPU-magokkal ugyanazon a matricán lévő CPU-kat jelöli, ami lényegében azt jelenti, hogy a CPU integrált grafikával érkezik. A fő különbség az AMD és az Intel integrált grafikája között az, hogy az AMD integrált grafikája valójában jó.

Tizenegy Vega grafikus maggal felszerelt, a Ryzen 5 3400G a valaha látott legjobb integrált grafikus teljesítményt kínálja. Még a legújabb AAA-játékokat is képes futtatni elfogadható képkockasebességgel 1080p felbontásban, és még jobban teljesít 720p felbontásban. Igaz, közel sem a legolcsóbb szintje olcsó játék GPU-k , mint például a GTX 1650 Super , de a megtakarítás önmagában is érdemes lehet egyesek számára.

Összefüggő: A legjobb APU-k játékhoz (2022-es vélemények)

Természetesen egyetlen processzor sem nélkülözheti a hibákat, és ez alól a költségvetési APU sem kivétel. A Ryzen 5 3400G fő hátránya a korlátozott CPU-teljesítmény, ami miatt nem vonzó, ha ténylegesen különálló GPU-t szeretne kapni. A 12 nm-es Zen+ architektúra 2022-ben is eléggé elavultnak tűnik, mivel az új 7 nm-es Zen 3 modellek kifújták a vízből a tavalyi Zen 2 sorozatot.

Ennek ellenére a Ryzen 5 3400G az nagyszerű választás azok számára, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy dedikált grafikus kártyát szerezzenek, vagy nem szándékoznak túlságosan megerőltető játékokat játszani, és elsősorban az e-sportra és az indie játékokra koncentrálnak .

A legjobb középkategóriás CPU-k

Ahogy haladunk felfelé az árlétrán, eljutunk a középkategóriás részhez.

Általában ezek a CPU-k biztosítják a legjobb egyensúlyt a teljesítmény és az érték között, mivel kedvező árúak, és jelentős szűk keresztmetszetek nélkül képesek kezelni a jelenleg piacon lévő GPU-k többségét.

Intel Core i5 10600K

Intel Core i5-10600K

Pénzért a legjobb Intel processzor

Magok: 6
Szálak: 12
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Mag- és szálszám tekintetében megegyezik a Ryzen-nel
 • Magas órajelek
 • Szilárd túlhajtási teljesítmény
 • Megközelíthető ár

Hátrányok:

 • Hűtő nincs benne
 • Nincs PCIe 4.0 támogatás
 • Nem olyan jó ár-érték, mint a verseny

Ebben a kategóriában első helyen áll az Intel félelmetes középkategóriás megoldása, amely a Team Blue régóta esedékes visszatérését jelezte.

Az i3-10100-hoz hasonlóan a Intel Core i5-10600K a 10-hez tartozikthgenerációs Comet Lake CPU-k, amelyek végre utolérték a Ryzent a magok és a szálak számát illetően, így sokkal vonzóbbak lettek, mint az Intel Core CPU-k korábbi generációi, amelyek a versenytársakhoz képest nagyon hiányoztak ezen a területen.

A Ryzenhez képest a Core modellek fő előnye továbbra is a magasabb alap órajel, valamint a kiváló túlhajtási teljesítmény. Ez jobb egymagos teljesítményt jelent, ami általában fontosabb a játékokhoz, mint a többmagos teljesítmény. És ebből a szempontból az i5-10600K előnyben van fő versenytársával szemben.

Intel Core i5 10600K CPU

Néhány extra nyers teljesítmény azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy a CPU jó értéket kínál; bizony, a Comet Lake termékcsalád egyik fő problémája az, hogy nem támogatják a PCIe 4.0 interfészt. Noha a PCIe 4.0 jelenleg még korántsem szükséges a játékokhoz, már vannak PCIe 4.0 SSD-k a piacon, így ennek a funkciónak a hiánya kissé kétségessé teszi a jövőbiztosságot.

Ráadásul, mint minden zárolatlan Intel CPU-hoz, az i5-10600K-hoz sem tartozik hűtő a dobozban. Ez nem olyan nagy hátrány, mivel valószínűleg mindenképpen jobb minőségű utángyártott hűtőt szeretne választani, de mivel az AMD megemelte az árait, és Ryzen 5000-es sorozatát vagy hűtők nélkül, vagy alacsonyabb rendűekkel szállítja, enyhe előnye ezen a részlegen valóban vonzóbbá tehette volna az Intelt érték szempontjából.

Mindenesetre az Intel Core i5-10600K az szilárd, sokoldalú CPU játékhoz, de jelenleg nem túl jó választás, mivel az AMD nagyrészt utolérte a játékteljesítményt és figyelembe véve, hogy az új Rocket Lake Intel CPU-k néhány hónapon belül megjelennek.

AMD Ryzen 5 5600X

AMD Ryzen 5 5600X

A legjobb CPU játékhoz

Magok: 6
Szálak: 12
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Jó teljesítmény játékhoz
 • PCIe 4.0 támogatás
 • Alacsony TDP
 • Hűtő mellékelve

Hátrányok:

 • Nem a legjobb hűtő ehhez a fajta CPU-hoz
 • Drágább, mint az utolsó generációs modell

Legközelebb megvan a AMD Ryzen 5 5600X , az AMD által kiadott legújabb középkategóriás CPU. Elődeihez hasonlóan ez sem okoz csalódást. Még mindig azt csinálja, amit az AMD Ryzen 5 CPU-k az elmúlt néhány évben jól teljesítettek, de így van még jobb .

A Zen 3 architektúra jelentős teljesítménynövekedést kínál a Zen 2 alapú Ryzen 3000 modellekhez képest, miközben megőrzi azt a mag- és szálszámot, amely bőven elegendő a játékhoz 2022-ben. Nem csak ez, de utoléri az Intelt is Ami az egymagos teljesítményt illeti, ezúttal valamivel jobban teljesít, mint elődje, ami a túlhajtást illeti, és észrevehetően alacsonyabb TDP-je van, mint a versenytársaké.

A legtöbb Ryzen modellhez hasonlóan a Ryzen 5 5600X is hűtőt tartalmaz, bár ez nem a Wraith Spire, amellyel a legtöbb Ryzen 5 modellt szállították. Az AMD ezúttal egy sokkal szerényebb Wraith Stealth hűtővel állította be a vásárlókat. És bár sokkal jobb hűtő, mint az Intel CPU-kkal, nem igazán illik egy ekkora teljesítményű CPU-hoz.

AMD Ryzen 5 5600X CPU

Az AMD Ryzen 5 5600X a pénzért jelenleg a legjobb processzor

Ezen kívül az AMD ezen a modellen is megemelte az árat, mivel most 300 dolláros árcédulával érkezik a 250 dolláros árcédula helyett, mint például a 3600X vagy a 3600XT. Az olcsóbb hűtővel a dobozban pedig a Ryzen 5 5600X első pillantásra nem tűnik olyan nagyszerű választásnak elődeihez képest.

Ettől függetlenül, bár lehet, hogy nem túl vonzó azok számára, akik már rendelkeznek szilárd középkategóriás CPU-kkal, azt mondjuk, hogy a Ryzen 5 5600X még mindig a legjobb középkategóriás opció, ami az értéket illeti . Mint fentebb említettük, olyan egymagos teljesítményt kínál, mint az Intel, de a többszálas teljesítmény még jobb, és a jövőre nézve is sokkal jobb, köszönhetően a PCIe 4.0 támogatásnak, amely hiányzik az Intel termékkínálatából.

A legjobb csúcskategóriás CPU-k

Végül eljutunk néhány csúcskategóriás megoldáshoz, amelyek nem csupán elég erősek ahhoz, hogy még a legmakacsabb modern GPU-kat is futtassák, hanem még jobb teljesítményt kínálnak azok számára, akik nem csak játékra, hanem professzionális alkalmazásokra is szeretnék használni számítógépüket.

Intel Core i7 10700K

Intel Core i7-10700K

A legjobb Intel CPU játékokhoz

Magok: 8
Szálak: 16
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Magas mag- és menetszám
 • Nagyszerű játékteljesítmény
 • Rengeteg túlhajtható fejtér

Hátrányok:

 • Hűtő nincs benne
 • Nincs PCIe 4.0 támogatás

Az első CPU, amelyet ebbe a kategóriába soroltunk, további 10thgenerációs Intel modell, a Intel Core i7-10700K , és ez az egyik legvonzóbb csúcskategóriás modell, amelyet az Intel a mai napig kiadott.

Ahogy az i5-10600K kapcsán már említettük, az Intel csak most érte utol a Ryzent magok és szálak számában. Az Intel fő előnye azonban továbbra is az egymagos teljesítmény és a CPU-k kiváló túlhajtási képessége, és az i7-10700K tökéletes példa erre.

Az Intel Core i7-10700K akár 5,1 GHz-es órajelek megdöbbenésére is képes, és figyelemreméltóan stabil marad akkor is, ha ilyen messzire tolják. Természetesen be kell fektetni egy megfelelő hűtőbe, amely megakadályozza, hogy elolvadjon, amikor eléri ezt a sebességet, mivel hűtő nincs benne.

Intel Core i7 10700K CPU

Az Intel Core i7-10700K egy nagy teljesítményű Intel CPU játékhoz

Sőt, az i5-ös társához hasonlóan az i7-10700K sem támogatja a PCIe 4.0-t, ami egy kicsit nagyobb baj egy ilyen drágább CPU-val. Ahogy fentebb említettük, ez jelenleg nem olyan nagy dolog, ha játékról van szó, de ha bármilyen memóriaigényes munkát végez, és fontolóra veszi a PCIe 4.0 SSD beszerzését most vagy később, akkor ez biztosan valami. szem előtt tartani.

Mint ilyen, míg az i7-10700K határozottan egy lenyűgöző CPU amely minden csúcskategóriás játék PC-n és számos munkaállomáson otthonosan mozogna, jelenleg beárnyékolja az AMD csúcskategóriás termékcsaládjának legújabb tagja , amelyet alább láthat.

AMD Ryzen 7 5800X

AMD Ryzen 7 5800X

A legjobb csúcskategóriás AMD Ryzen CPU

Magok: 8
Szálak: 16
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Magas mag- és menetszám
 • Továbbfejlesztett egyszálas és többszálas teljesítmény
 • PCIe 4.0 támogatás
 • Nagy energiahatékonyság

Hátrányok:

 • Drágább, mint az elődje
 • Hűtő nincs benne
 • Nem a legjobb túlhajtási teljesítmény

Most vessünk egy pillantást a AMD Ryzen 7 5800X , egy olyan CPU, amely, mint fentebb említettük, számos szempontból beárnyékolja a versenytársat és elődjét.

A mag és a szálak száma ugyanannyi maradt a legelső Ryzen 7 modellek 2017 márciusa óta, de ugyanez nem mondható el az általános teljesítményről, amely jelentősen javult még az utolsó generációs Ryzen 7 3800XT-hez képest is.

És hasonlóan a Ryzen 5 5600X-hez, ez is egy nagyon energiatakarékos CPU, amely PCIe 4.0 támogatással érkezik, amit bizonyos felhasználóknak feltétlenül szem előtt kell tartaniuk, ahogy fentebb említettük.

Azonban nem a Ryzen 5 5600X az egyetlen Zen 3 CPU, amely áremeléssel érkezett. A Ryzen 7 5800X nemcsak drágább, mint elődje, de hűtő nélkül is érkezik. Ez elég nagy csalódás, tekintve, hogy a Ryzen 7 3800X a lenyűgöző, RGB-vel felszerelt Wraith Prism hűtővel érkezett, amely a teljesítmény és az esztétikai részleget egyaránt lefedte.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy a Ryzen 7 5800X túlhúzás terén sem áll túl jól a versenytársakhoz képest. Ahol az i7-10700K stabil marad 5 GHz feletti sebességnél, a Ryzen 7 5800X körülbelül 4,7 GHz-en teljesít.

Nyilvánvaló, hogy ez nem fog tetszeni a túlhúzás szerelmeseinek, de nem igazán bontja az üzletet, különösen, ha játékról van szó.

Végső soron a Ryzen 7 5800X az egy nagyszerű CPU, amely figyelemreméltóan jól kezeli az egyszálas és a többszálas munkaterheléseket is , tehát jól illeszkedik játékok és professzionális szoftverek hasonló. Ezenkívül, mint korábban említettük, ez egy jövőbiztosabb lehetőség, tekintve, hogy támogatja PCIe 4.0 .

Intel Core i9-10900K

Intel Core i9-10900K

A leggyorsabb Intel processzor

Magok: 10
Szálak: 20
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Nagyon magas mag- és menetszám
 • Magas órajelek
 • Kiváló játékteljesítmény

Hátrányok:

 • Nincs PCIe 4.0 támogatás
 • Drága
 • Kétes érték

Ahogy haladunk felfelé az ár/teljesítmény létrán, eljutunk a lelkes megoldásokhoz, amelyekkel a Core i7 és Ryzen 7 modellek kicsinek tűnhetnek ehhez képest. Először is megvan a Intel Core i9-10900K , a legerősebb CPU az Intel jelenlegi asztali kínálatában.

Tíz magjával és összesen húsz szálával, valamint az Intel Turbo Boost Max 3.0 technológiájának köszönhetően akár 5,3 GHz-es órajellel kombinálva az i9-10900K semmi kivetnivalót. Több mint elegendő feldolgozási teljesítményt rejt magában ahhoz, hogy még a piacon jelenleg kapható legerősebb GPU-kból is maximális teljesítményt préseljen ki.

Bármilyen nagyszerű is, az i9-10900K továbbra sem támogatja a PCIe 4.0 interfészt, és ez itt még nagyobb probléma, mint az olcsóbb Comet Lake modelleknél, mivel elsősorban a szakembereket, vagy legalábbis azokat, akik játékra és munkára egyaránt használni kívánják számítógépüket.

Intel Core i9 10900K CPU

Az Intel Core i9-10900K a legerősebb Intel CPU játékhoz

Annak ellenére, hogy kiváló játékteljesítményt kínál, ez egy olyan CPU, amely elsősorban azoknak fog tetszeni, akik képesek lennének kihasználni a magas órajelek, valamint a magas mag- és szálszámok kiváló kombinációját, amelyet ez az i9-es modell kínál, és ugyanezek a szakemberek. ők azok, akik szeretnének PCIe 4.0 támogatást kapni a jövőbiztosság érdekében, és arra az esetre, ha PCIe 4.0 SSD-be szeretnének beruházni.

Végső soron az Intel Core i9-10900K egy nagyszerű CPU, de az olcsóbb Comet Lake modellekhez hasonlóan, amelyeket már megnéztünk, jelenleg valóban nagyon kétes értéket kínál , annak a ténynek köszönhető, hogy a Ryzen egyben jövőbiztosabb, és teljesítményben sem marad le annyira, míg az új Rocket Lake CPU-k már csak néhány hónapra vannak hátra.

Ezt érdemes megjegyezni integrált grafika nélküli változat , a Intel Core i9-10900KF , is elérhető, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, ha olcsóbban meg tudod fogni.

AMD Ryzen 9 5900X

AMD Ryzen 9 5900X

A legjobb ár-érték arányú processzor játékhoz és munkához

Magok: 12
Szálak: 24
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • Csodálatos többszálú teljesítmény
 • Nagyszerű játékteljesítmény
 • PCIe 4.0 támogatás
 • Jó energiahatékonyság

Hátrányok:

 • Drágább, mint az elődje
 • Hűtő nincs benne
 • Korlátozott túlhajtási teljesítmény
 • Drága

Ezt követően olyan CPU-val rendelkezünk, amely szinte minden tekintetben könnyedén megelőzi az i9-10900K-t: Ryzen 9 5900X . Az i9-hez hasonlóan ez a CPU is inkább a profik, mint a játékosok, vagy egyszerűen azok számára fog tetszeni, akik játékra és munkára egyaránt szeretnék használni számítógépüket.

Tizenkét magjával és hatalmas huszonnégy szálával a Ryzen 9 5900X a legjobb többszálas teljesítményt kínálja, amely ma a mainstream asztali CPU-ban megtalálható. Mint korábban, a Zen 3 architektúra jelentős előrelépést jelent a Zen 2 alapú Ryzen 3000 modellekhez képest, és továbbra is ugyanazt az AM4 aljzatot használja, és kompatibilis a régebbi lapkakészletekkel.

Míg az i9-10900K-nak még mindig van egy kis előnye a jobb egymagos teljesítménynek köszönhetően, a Ryzen az összes korábban említett ok miatt veri ezt: több szál van, a PCIe 4.0 támogatás jövőbiztosabbá teszi, és még sok más vonzó a szakemberek számára, és energiatakarékosabb is.

Azonban ugyanazok a hátrányok, amelyeket a többi Ryzen 5000 modellről beszéltünk, itt is érvényesek: a Ryzen 9 5900X drágább, mint elődje, amely nemcsak olcsóbb volt, hanem kiváló RGB-világítású hűtővel is szállították. a túlhajtási teljesítmény még mindig nincs olyan szinten, mint az Intel.

Így, bár a Ryzen 9 5900X nem jó választás, ha kifejezetten játékhoz keres CPU-t, ez az egyik legjobb CPU azok számára, akiknek jó többszálas teljesítményre van szükségük professzionális alkalmazásokhoz. és azok, akik PCIe 4.0 termékeket kívánnak használni most vagy a közeljövőben.

AMD Ryzen 9 5950X

AMD Ryzen 9 5950X

Leggyorsabb CPU 2021-ben

Magok: 16
Szálak: 32
Túlhúzás: Igen

Lásd Ár

Az előnyök:

 • A legnagyobb mag/szálszám bármely mainstream CPU közül
 • Páratlan többszálas teljesítmény
 • Nagy energiahatékonyság
 • PCIe 4.0 támogatás

Hátrányok:

 • Drágább, mint az utolsó generációs modell
 • Összességében rendkívül drága
 • Nem túlhajt olyan jól, mint az Intel
 • Nem a legjobb érték

Most a lista utolsó (de határozottan nem utolsó sorban) bejegyzéseként megvan a szörny CPU, amely a Ryzen 9 5950X .

Röviden, a Ryzen 9 5950X a Ryzen 9 5900X összes előnyét kínálja, miközben a mag és a szálak számát egy másik szintre emeli. Szerényebb árú társához hasonlóan a Zen 3 architektúrára épül, amely lehetővé teszi a versenytársaknál jobb energiahatékonyság fenntartását, kompatibilis a korábbi AM4 lapkakészletekkel és támogatja a PCIe 4.0 interfészt.

Hátránya, hogy az egymagos teljesítmény és a túlhajtás tekintetében nincs teljesen egy szinten az Intel csúcskategóriás megoldásaival, de ezeket a hiányosságokat az érdemei beárnyékolják. Az egyik fő hiba, amely a legtöbb potenciális vevő számára megszakító lehet, az az ár, ahogyan az várható is.

Ára 800 dollár, és a mai napig a legdrágább Ryzen CPU, kivéve a csúcskategóriás Threadripper modelleket, de korlátozott fejlesztéseket kínál a Ryzen 9 5900X-hez képest, ha játékról van szó, és néha még akkor is, ha CPU-igényes professzionálisról van szó. szoftver.

Ennek ellenére a Ryzen 9 5950X valóban egy olyan termék, amely a rajongóknak és azoknak szól, akiknek a lehető legjobb teljesítményre van szükségük, és hajlandóak jó pénzt fizetni érte. Így, hacsak nem munkaállomást építesz, vagy egyszerűen csak elég készpénzed van, valószínűleg nem ez az ideális CPU játékhoz .

Hogyan válasszuk ki a legjobb CPU-t igényeinek

Most, hogy áttekintettük, hogy szerintünk a jelenleg elérhető legjobb CPU-k játékokhoz, továbbra is a kérdés marad: Hogyan találja meg az igényeinek leginkább megfelelőt?

Az alábbiakban megválaszolunk néhány gyakori kérdést, amelyeket feltehet magának, amikor megpróbálja megtalálni az igényeinek megfelelő CPU-t, ezért olvasson tovább!

AMD vs Intel

AMD Ryzen vs Intel

Először is foglalkozzunk valamivel, ami valószínűleg az első kérdés, amit sokan feltesznek: Melyik cég kínálja jelenleg a legjobb CPU-kat a játékokhoz, az AMD vagy az Intel?

Hosszú ideig az Intel vitathatatlanul vezet, és néhány alsó kategóriás build kivételével az egyetlen igazi választás volt, mivel az AMD a 2010-es évek nagy részében egyszerűen nem tudott valódi versenyt kínálni.

Ez azonban megváltozott 2017-ben, amikor a Ryzen végre elindult. A mérleg megváltozott, és úgy tűnt, hogy az AMD olyan CPU-kat kínál, amelyek vagy teljesen jobban teljesítettek, vagy csak jobb értéket kínálnak az ár-teljesítmény arány tekintetében. És Most, 2022-ben úgy tűnik, hogy a két óriás viszonya meglehetősen egyenlő.

Az elmúlt néhány évben szinte az összes AMD Ryzen CPU többszálú volt, és magasabb mag-/szálszámot kínált, mint a versenytársak, miközben általában olcsóbbak és energiahatékonyabbak voltak a rendszerindításkor. A cikkben említettek szerint azonban az Intel végül utolérte a 10-etthgenerációs Core modellek ebből a szempontból.

Természetesen most már többről van szó a teljesítményről, mint a szálakról, és az egymagos teljesítmény általában fontosabb a játékokhoz. Ez az a terület, ahol az Intel még sokáig megőrizte előnyét, bár az AMD végül felzárkózott.

Az Intel CPU-k még mindig jobban teljesítenek a túlhajtás terén, de előnyük egyre kevésbé nyilvánvaló, ahogy az AMD bezárja az egymagos teljesítménybeli lemaradást.

AMD CPU

Most, érték , vagyis az, hogy valójában mennyit kapsz a pénzedért, mindenképpen nagy kérdés a megfelelő CPU kiválasztásakor.

Az AMD határozott vezetést szerzett, mivel a CPU-k olcsóbbak voltak, és többnyire kiváló készlethűtőkkel érkeztek. Sajnálatos módon amióta az AMD megemelte az árakat, és a jobb minőségű hűtők eddig sehol sem voltak a Ryzen 5000-es kínálatában, az értékkérdés nagyon kétségessé vált.

Ez azonban változhat a a Ryzen 6000 sorozat elindítása .

Ha választanunk kellene, akkor is átadnánk a vezetést AMD , mindazon okok miatt, amelyeket a cikkben korábban már említettünk: összehasonlítható játékteljesítményt kínálnak, és jelenleg sokkal jövőbiztosabbak, de tagadhatatlan, hogy a helyzet valóban jobb is lehetne.

Összefüggő: AMD Ryzen vs Intel – melyik CPU márkát válasszuk játékhoz

Végül ott van a kérdés is kompatibilitás , amely egy másik részleg, ahol AMD már egy ideje vezet.

A Ryzen bevezetése óta az összes Ryzen CPU (a Threadripper modellek kivételével) ugyanazt használta. AM4 aljzat . Néhányon kívül kisebb lapkakészlet-kompatibilitási problémák , többnyire sima menet volt.

Ezzel szemben sokkal döcögősebb volt az Intellel, és a kettő között LGA 1151 socket-revíziók és korlátozott lapkakészlet-kompatibilitás, valószínű, hogy ha újabb CPU-ra szeretne frissíteni, akkor új alaplapot is be kell szereznie.

Most, amint azt az útmutatóban korábban említettük, az Intel most mutatta be a LGA 1200 aljzat és az AMD 2021-ben lecseréli az AM4 foglalatot az AM5-re. A közelgő Rocket Lake CPU-k azonban egyben a második és egyben utolsó generációs LGA 1200 foglalatot is használnak, mivel az Intel egy újat mutat be. LGA 1700 aljzat utána.

Ez azt jelenti, hogy bármilyen márkát választ most, nem lesz egyértelmű frissítési útja, amikor az új aljzatok megjelennek.

Mindent egybevetve, határozottan hajlandóak lennénk az AMD-t ajánlani , de a helyzet néhány hónapon belül megváltozhat, amikor az Intel kiadja új CPU-it.

Mag- és szálszám

CPU túlhajtás

Megállapítottuk tehát, hogy az AMD és az Intel egyenlő viszonyban van a magok és a szálak számát illetően, és hogy a legújabb Ryzen és Core CPU-k megegyeznek ezen az osztályon. De természetesen a magasabb szálszám a drágább CPU-k számára van fenntartva, tehát mennyire fontos a magas mag/szálszám a játékokhoz?

Korábban már érintettük a témát, megemlítve, hogy az egymagos teljesítmény általában fontosabb a játékoknál, mint a többmagos teljesítmény. A magok és szálak számának növekedése miatt azonban egyre több játékot optimalizálnak úgy, hogy gondoskodjanak az extra feldolgozási teljesítményről.

Természetesen a játékokon kívül a több szál azt jelenti, hogy a rendszer jobban tud egyszerre több feladatot kezelni, és a különféle típusú professzionális szoftverek nagy hasznot húzhatnak abból, ha több szálhoz férnek hozzá.

De a nap végén, nincs értelme kifejezetten a mag- és szálszám miatt aggódni, most, hogy az AMD és az Intel egyforma állásponton van ezen az osztályon .

Ha játékról van szó, a A 6 magos 12 szálas középkategóriás CPU 2022-ben elég lesz a játékhoz .

Órajel sebesség és túlhajtás

PC túlhajtás

Említettük, hogy az egymagos teljesítmény általában nagyobb pozitív hatással van az FPS-számlálóra, mint a magas szálszám, és itt jön be az órajel és a túlhajtás.

A CPU Hertzben mért órajele azt jelzi, hogy egy mag mennyi adatot tud feldolgozni másodpercenként, így az órajel növelése a CPU feldolgozási teljesítményét is növeli. Szóval mit kell figyelembe venni a túlhajtásnál, és egyáltalán megéri?

Először is figyelembe kell vennünk azt a tényt, hogy minden Ryzen CPU fel van oldva és túlhajtható, de csak azokat az Intel CPU-kat lehet túlhajtani, amelyek a modellszámuk végén K-vel vannak megjelölve. Azonban, Míg a túlhúzás könnyebben elérhető a Ryzen-nel, általában az Intel CPU-k járnak jobban abban a tekintetben, hogy mennyit lehet tolni.

Amint ebből a vásárlási útmutatóból kiderül, a legújabb Comet Lake Intel CPU-k órajelei észrevehetően távolabbra tolhatók, mint a Zen 3 alapú versenytársaiké, ami azt jelenti, hogy így nagyobb teljesítményt lehet kicsikarni belőlük.

Lehet hivatkozni játék CPU benchmarkok hogy jobb áttekintést kapjon a jelenlegi CPU-hierarchiáról a játékteljesítmény tekintetében.

A legjobb eszközök a számítógép stressztesztjéhez (CPU, RAM, GPU)

A kérdés azonban továbbra is fennáll – megéri-e egyáltalán ez a túlhajtással elért extra teljesítmény?

Nos, mint korábban említettük, az előnyök észrevehetőtől az elhanyagolhatóig terjedhetnek, és ez valóban a játéktól és a rendszer többi részétől függ. Ennek ellenére a túlhajtás is segíthet egy kicsit jövőbiztosabbá tenni a CPU-t, ezért érdemes ezt szem előtt tartani, ha hosszú távon gondolkodunk.

Azonban, a túlhajtás többnyire a rajongók játéka . Az átlagos játékos számára, aki nem tekinti a finomhangolást a szórakozás részének, a játék terén kínált előnyök meglehetősen korlátozottak, különösen, ha figyelembe vesszük, hogy többletköltséget kell költenie egy jó hűtőre annak érdekében. hogy valóban a korlátok közé szorítsa a CPU-t.

Integrált grafika

AMD Ryzen CPU

Az integrált grafika nem éppen egy kiemelt fontosságú funkció a játék CPU-k számára, mivel a játékkonfigurációk túlnyomó többsége diszkrét grafikus kártyák , és jó okkal - az integrált grafika egyszerűen nem tud versenyezni velük a teljesítmény tekintetében. Ezeket azonban továbbra is érdemes szem előtt tartani.

A Ryzen 5 3400G-t jó választásnak tartjuk azok számára, akik nagyon szűkös költségvetéssel rendelkeznek, vagy csak azok számára, akik főként kevésbé igényes játékokkal, például eSport címekkel, indie játékokkal vagy egyszerűen régebbi kiadásokkal szeretnének játszani. kihívás a modern hardver számára.

Összehasonlítva az Intel UHD 630 integrált grafikájával, amely a legújabb 10. generációs Core modellekben található (az összes itt felsorolt ​​modellben), Az AMD Vega grafikája egyszerűen kifújja az Intelt a vízből. Míg az Intel integrált grafikája általában csak játék PC-kben használható tartalékként, az AMD Vega APU-i valóban játszható képkocka-sebességet kínálnak, még az AAA játékokban is.

Szűk keresztmetszetek

A legjobb CPU játékhoz

Végül felmerül a szűk keresztmetszetek kérdése, amely gyakran a legfontosabb dolog, amit szem előtt kell tartania, amikor kiválasztja a megfelelő CPU-t a játéképítéshez. Szóval, mi az a szűk keresztmetszet?

Lényegében, ha a CPU nem tud lépést tartani egy erősebb GPU-val, a GPU feldolgozási teljesítménye nem kerül teljes mértékben kihasználásra, mivel a CPU nem lesz képes elég gyorsan utasításokat kiadni – mint ilyen, a gyenge CPU-t egy Az erős GPU általában rossz ötlet. Természetesen ennek az ellenkezője is igaz – nem lesz jobb a játékon belüli teljesítmény, ha a Ryzen 9 5950X-et egy Nvidia GeForce GT 1030-al párosítja.

Tehát itt a fő kérdés: Hogyan biztosíthatja, hogy jó CPU/GPU páros legyen?

Összességében egy szűk keresztmetszetet lehetetlen teljesen elkerülni, ezért a cél az, hogy azt olyan szintre minimalizáljuk, hogy a teljesítményvesztés teljesen elhanyagolható legyen. Nehéz megbecsülni a szűk keresztmetszet pontos mértékét, és miközben a szűk keresztmetszet-kalkulátorok, mint pl ezt tisztességes becslést adhat arra vonatkozóan, hogy a CPU és a GPU mennyire illenek egymáshoz, általában nem kell elmélyedni a pontos százalékokban.

Ugyanis egy jó hüvelykujjszabály az, hogy kell ragaszkodjon a pénztárcabarát CPU-khoz a költségvetési GPU-khoz, a középkategóriás CPU-khoz a középkategóriás GPU-khoz és a csúcskategóriás CPU-khoz a csúcskategóriás GPU-khoz . A középkategóriás CPU-k azonban általában még a csúcskategóriás GPU-knál is jól működnek, hacsak nem igazán akarunk minden egyes képkockát kipréselni a grafikus kártyánkból, és/vagy ha valamilyen CPU-igényes szoftvert is szeretnénk futtatni.

Következtetés – A legjobb játék CPU 2022-ben

AMD Ryzen

És most, a fentiek figyelembevételével, ideje kiválasztani a nyerteseinket! Természetesen, mivel a preferenciák és a költségvetési korlátok személyenként eltérőek, nem létezik egyetlen, mindenki számára legmegfelelőbb CPU, ezért kategóriánként hármat választottunk, egyet.

Pillanatnyilag, a legjobb költségvetési választás egyértelműen a Intel Core i3-10100 . Szilárd játékteljesítményt kínál, és a hyperthreading beépítése jövőbiztosabbá teszi, mint egy átlagos négymagos CPU, így minden szempontból megfelelő választás azok számára, akik nem tudnak túl sokat költeni.

Azonban, azok, akik megengedhetik maguknak, hogy egy kicsit többet költsenek, kétségtelenül azt tapasztalják, hogy az AMD Ryzen 5 5600X kínálja a legjobb ár-érték arányt , mivel ez egy nagyszerű középkategóriás játék CPU, amely jobb általános teljesítményt nyújt, és jövőbiztosabb, mint a versenytársak.

Ha Ön profi, akinek olyan CPU-ra van szüksége, amely nem csak a legújabb játékokat futtatja, hanem néhány CPU-igényes szoftvert is, akkor az AMD Ryzen 9 5950X a nyilvánvaló prémium választás. , feltéve, hogy megengedheti magának.

Egyelőre ezek lennének a mi választásunk! Tudassa velünk, hogy egyetért-e, és ezek közül melyiket kívánja megszerezni. Ne feledje, ha nem kapja meg azonnal az új CPU-t, feltétlenül nézzen vissza később.

Ahogy már korábban is mondtuk, az új Intel Rocket Lake chipek a sarkon vannak, és az AMD még nem fejezte be a teljes Ryzen 5000-es kínálatát, így a lista a jövőben változni fog!

Ezek is tetszhetnek neked