Legfontosabb Szerencsejáték Mennyi VRAM-ra van szükségem a játékhoz?

Mennyi VRAM-ra van szükségem a játékhoz?

Új grafikus kártya vásárlásakor számos tényezőt figyelembe kell venni, és az egyik legfontosabb a VRAM. De vajon releváns-e ma a VRAM? Találjuk ki.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mennyi VRAM játékhoz

Válasz:

2022-ben a 4 GB dedikált VRAM a minimális, amit a grafikus kártyákban meg kell célozni.

Azonban, A legtöbb GPU-nál ma már a 8 GB a szabvány és ez az, amire törekednie kell, ha jövőbiztos grafikus kártyát szeretne, és/vagy ha 1440p vagy 4K monitort szeretne beszerezni.

VRAM, ami a rövidítése videó RAM , az a dedikált memória, amelyet a GPU a grafikus adatok tárolására és elérésére használ. 2022-ben ez az egyik legfontosabb specifikáció bármely grafikus kártya adatlapján, tehát mennyire van szüksége belőle?

Ebben az útmutatóban megosztunk veled egy egyszerű és világos választ erre a kérdésre, ezért olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a VRAM?

mennyi vramra van szükségem

Tehát először is: Mi az a VRAM, és miben különbözik a szokásos rendszer-RAM-tól?

Nos, alapvetően a VRAM ugyanazt a célt szolgálja, mint a rendszer-RAM – a rendszer-RAM olyan alapvető adatokat tárol, amelyekhez a CPU-nak gyorsan hozzá kell férnie a rendszer zökkenőmentes működése érdekében. A video-RAM ugyanezt teszi a GPU-val a grafikus adatok tárolásával.

A VRAM jelenleg a legnépszerűbb típusa GDDR SDRAM . Ez különbözik DDR SDRAM (a legtöbb PC-n általánosan használt RAM típus) számos módon, de lényegében kifejezetten grafikus feldolgozásra tervezték.

Jelenleg GDDR6 a legtöbb legújabb mainstream GPU-ban használják. Bár egyesek használnak HBM memória is, ez jelenleg leginkább a csúcskategóriás munkaállomási GPU-knak van fenntartva, mivel drága a gyártása, és jelenleg nem kínál annyi előnyt, ha játékról van szó.

Grafikai beállítások VRAM használat

RTX 2080 Super GPU

Ennek kihagyásával nézzük meg, hogy mely grafikus beállítások használják fel a legtöbb RAM-ot.

Valójában nagyjából minden beállítás bizonyos mennyiségű VRAM-ot foglal el, de jelenleg a legigényesebb az felbontás. Például a renderelési felbontás 1080p-ről 1440p-re növelése észrevehetően növeli a VRAM-használatot, a 4K pedig nyilvánvalóan még tovább növeli.

Most, hogy a legtöbb legújabb grafikus kártya 8 GB GDDR6 RAM-mal érkezik, szinte nem kell aggódnia bizonyos grafikus beállítások csökkentésével a VRAM felszabadítása érdekében.

Ha azonban még mindig van egy régebbi GPU-ja vagy egy olcsóbb modellje kevesebb VRAM-mal, akkor a leginkább VRAM-ra éhes beállítás a renderelési felbontáson kívül a textúra felbontás . Tehát, ha a grafikus kártyán kevés a memória, a textúra minőségének csökkentése jó módszer a VRAM használatának csökkentésére, és ezáltal az általános teljesítmény javítására.

Ezen kívül a LOD távolság a nyílt világú játékokban is változást hozhat. Míg más beállítások kevesebb VRAM-ot foglalnak el, mint például az SSAO és bizonyos típusú élsimítások, ezek általában inkább GPU-igényesek, mint VRAM-igényesek.

Mennyi VRAM-ra van szükségem?

Hogyan lehet növelni a VRAM-ot

Tehát, mivel a felbontás a legnagyobb figyelembe veendő tényező, amikor 2022-ben a VRAM-ról van szó, mennyire van szüksége valójában?

Nos, már említettük, hogy a legtöbb legújabb grafikus kártyához tartozik 8 GB VRAM-ot, tehát határozottan erre kell törekednie, ha jövőbiztosabb GPU-t szeretne, vagy ha egy 1440p monitor azonnal.

Közben, 4 GB aligha lesz elég a nagyobb felbontású játékhoz , és az egyetlen ok, amiért 4 GB-os grafikus kártyát vásárolhat 2022-ben, az az, ha nagyon csíp a fillérekért, és/vagy még nem igazán törődik azzal, hogy az 1080p-nél tovább haladjon.

Természetesen vannak más lehetőségek is. Például a GTX 1660 Super 6 GB VRAM-mal érkezik, míg egyes csúcskategóriás modellek, például a GTX 1080 Ti és az RTX 2080 Ti akár 11 GB-ot is tartalmaznak.

De természetesen a teljesítménybeli különbségek nem csak a VRAM-ra vezethetők vissza. Nehéz lehet meghatározni, hogy mekkora része a memória és mekkora része a GPU feldolgozási teljesítménye.

Például a 6 GB-os GTX 1660 Super jobban teljesít 1440p felbontásban, mint a 8 GB-os RX 5500 XT. Az AMD költségvetési GPU-ja nem teljesít jobban annak ellenére, hogy extra 2 GB memóriája van. Ezek a példák ezt bizonyítják A VRAM önmagában nem egy megbízható becslés arra vonatkozóan, hogy milyen teljesítményre számíthat .

Következtetés

Összességében, 2022-ben 4 GB a minimális 1080p felbontású játékhoz , míg A legtöbb ember számára 6-8 GB legyen a cél akik 1440p-ben vagy 4K-ban szeretnének játékokat futtatni, vagy csak azok, akik valami jövőbiztosabbra vágynak.

Ezek azonban csak általánosítások. A GPU-k feldolgozási teljesítmény sokkal fontosabb az ideális grafikus kártya kiválasztásakor.

Ennek ellenére, ha új GPU-t vásárol, a legjobb, ha nézze meg a kínálatunkat legjobb grafikus kártyák 2022-ben .

Ezek is tetszhetnek neked