Legfontosabb Szerencsejáték Mennyire befolyásolja a RAM a játékot?

Mennyire befolyásolja a RAM a játékot?

Tehát a RAM valóban befolyásolja a játék teljesítményét, vagy ez csak egy mítosz? Íme a legegyszerűbb válasz erre a gyakori kérdésre!

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mennyire befolyásolja a RAM a játékot?

RAM az egyik legkönnyebben cserélhető vagy frissíthető alkatrész, és gyakran nem is túl drága.

Természetesen ez a számítógép egyik kulcseleme, amely nélkül nem működhetne. De mennyire fontos ez a játék szempontjából?

Találjuk ki!

TartalomjegyzékElőadás

A tökéletes mennyiségű RAM

A Ram befolyásolja az Fps-t?

A RAM játékra gyakorolt ​​hatása különös vadállat, és extrém és kiábrándító visszalépés. Ha egy rendszerben kevés a RAM – mondjuk 4 GB –, akkor a RAM jelentős hatással lesz a játék teljesítményére. A játéknak kevesebb memóriája lesz az adatkészletek (játékmotor, textúrák, szintek, világítás és így tovább) betöltéséhez, ami zökkenőmentesebb játékélményt eredményez némi kihagyó képkocka-eséssel.

Az egyszerű megoldás több RAM hozzáadása. Ennek ellenére csak annyi RAM-ot adhat hozzá, mielőtt elérné azt a határt, amelyen túl az összes extra RAM kihasználatlan marad. Két tényező határozza meg, hogy ez a küszöb milyen magas, és hogyan ingadozhat.

Az első az, hogy egy adott játék mennyi RAM használatára van programozva. Ha egy játék csak maximum 4 GB RAM-ot használ, akkor a 8 GB RAM azt jelenti, hogy a plusz 4 GB kihasználatlanul marad.

Azonban nem csak a játékok használnak RAM-ot, és itt jön be a második tényező: azok az alkalmazások, amelyek a háttérben futnak játék közben. A streaming szoftverekről, a webböngészőkről, a rögzítőszoftverekről és a háttérben esetleg futó programokról beszélünk (például Steam, vírusirtó stb.). Ebbe természetesen beletartozik az operációs rendszer által használt RAM is, így ezzel is mindig számolni kell.

Hogyan hat a Ram a játékra

Ezzel együtt, ha nem akarja az összes többi alkalmazást bezárni minden alkalommal, amikor elindít egy játékot, akkor érdemes lenne a minimumon túl egy kis plusz RAM-mal rendelkeznie. Ez a pont különösen fontos a streamelők számára, akiknek több háttérprogramot kell hosszú ideig futtatniuk. Ez azonban magában foglalhatja azokat a grafikusokat vagy videószerkesztőket is, akik nem akarják leállítani a RAM-éhes professzionális szoftvereiket minden alkalommal, amikor játékszünetet szeretnének tartani.

A mai játékkörnyezetben 8 GB és 16 GB között általában több mint elég a legtöbb játék kényelmes futtatásához. Azonban 2020 van, a játékok egyre igényesebbek, a fejlesztők pedig egyre több RAM-ot használnak.

Ennek megfelelően a játék PC-kben található minimális ajánlott RAM mennyiség idővel nőni fog, bár jelenleg a legtöbben egyetértenek abban, hogy a 16 GB az édes pont: játék közben nem fogy ki a RAM, és ez a jövőbiztos.

Noha a 8 GB még mindig elég, és életképes alternatíva a költségvetési konstrukciókhoz, nehézségekbe ütközhet néhány igényesebb játék – nem beszélve arról, hogy a használt szoftvertől függően gyorsan megtelik.

Mennyi különbséget jelent a több RAM a játékhoz?

Ram Speed ​​játékhoz

A 4 GB-ról 16 GB-ra való frissítés és a maximum 8 GB RAM-ot használó játék futtatása ismét csekély, de észrevehető hatással lesz. Lehet, hogy gördülékenyebben fut, kaphat néhány extra FPS-t, és a betöltési idők is javulnának kissé.

Ezzel szemben, ha 8 GB RAM-mal rendelkezik, és 16 GB-ra frissít, miközben a játék csak 8 GB-ot használ, akkor a különbség szabad szemmel észrevehetetlen lesz.

Ezzel együtt, ha előnyben részesítjük az erősebb CPU-t vagy GPU-t az alapján, hogy milyen játékokat szoktunk játszani, és milyen szoftvert használunk, akkor érdemesebb befektetés lehet a játékok terén.

Mi a helyzet a RAM órajelével?

A válasz itt nagyon hasonló: a javulás a használt szoftvertől, a RAM kapacitásától és a korábbi RAM-beállítás sebességétől függ. A magasabb órajel azt jelenti, hogy másodpercenként több műveletet hajtanak végre, így a RAM gyorsabban kezeli az adatokat.

Azonban az esetek többségében, ha játékról van szó, a teljesítménybeli különbség észrevehetetlen vagy alig észrevehető.

Természetesen a CPU-kat és az alaplapokat is figyelembe kell venni. Nem minden alaplap támogatja a nagy RAM-sebességet vagy a RAM túlhajtását, miközben a CPU-val kapcsolatban mindig felmerül a szűk keresztmetszetek problémája.

Ha a CPU nem tud lépést tartani a RAM-mal, akkor szűk keresztmetszettel kell szembenéznie, és a RAM nem lesz kihasználva teljes kapacitásával.

Szokás szerint, ha játékról van szó, mindig a GPU-nak van a legnagyobb hatása.

A GPU és a VRAM a játék legfontosabb tényezői

A Ram hatással van a játékra?

A GPU-k beépített RAM-mal rendelkeznek, amelyet VRAM-nak neveznek, ami a video RAM rövidítése. A VRAM a flash memória egy gyors formája, amely mindenféle grafikus adatot tárol, és lehetővé teszi a GPU számára, hogy szinte azonnal hozzáférjen.

A rendszeres RAM-mal ellentétben a VRAM-ot erősen használják a játékok, így a VRAM kapacitásának kismértékű növelése is észrevehető teljesítményjavulást eredményezhet.

Ez különösen fontos a nagy felbontású kijelzőknél, mint például a QHD és az UHD. Ma általában 6 vagy 8 GB az ideális VRAM mennyiség egy GPU-ban. 4 GB-tal továbbra is gazdálkodhat, ha pénztárcakímélő és 1080p-ben játszol, bár ez nem lenne túl jövőbiztos megoldás. Ezzel szemben a 8 GB-on túli dolgok kissé túlzásnak tekinthetők, hacsak nem használunk nagy felbontású kijelzőt és/vagy a GPU-t munkaállomáson szeretnénk használni.

Általánosságban elmondható, hogy ha jobb játékon belüli teljesítményt szeretne, összpontosítson a GPU-ra . A 4 GB-os utolsó generációs grafikus kártyáról a jelenlegi 8 GB-osra való frissítés biztosan észrevehető teljesítménynövekedést eredményez, pusztán az extra VRAM miatt – nem beszélve arról, hogy a frissített GPU architektúra mennyivel gyorsabb és optimalizáltabb lenne.

Alsó vonal

A Ram növeli az Fps-t?

Az egyszerű válasz az, hogy a RAM minimális hatással van a játékra egy bizonyos küszöbön túl. Mindaddig, amíg szem előtt tartja kedvenc játékai RAM-igényét, nem fog túlköltekezni a RAM-ra.

Amint azonban a cikkben említettük, 2022-ben 16 GB szokott lenni az optimális mennyiségű RAM egy játék PC-ben.

A 8 GB RAM azonban megfelelő, ha nem engedhet meg magának többet, vagy csak inkább egy jobb GPU-ra fekteti a plusz pénzt, amit érdemes előnyben részesíteni, ha játékról van szó.

Ezek is tetszhetnek neked