Legfontosabb Szerencsejáték Mi az a PCIe 4.0, és megéri-e játékhoz?

Mi az a PCIe 4.0, és megéri-e játékhoz?

Érdekelne, hogy mi az a PCIe 4.0, mire jó és érdemes-e használni? Íme a végső útmutató, amellyel mindent megérthet a PCIe 4.0-ról.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mi az a PCIe 4

Válasz:

A PCIe 4.0 a PCIe legújabb iterációja, amely kereskedelmi kiadást kapott. Kínál dupla sávszélesség mint elődje, a PCIe 3.0.

Azonban csak nemrég jelent meg a piacon, és gyakorlatilag kínál semmi előnye ha a tényleges játékon belüli teljesítményről van szó jelenleg.

Zavarba ejtő betűszavakban és rövidítésekben soha nincs hiány a PC-építés világában.

Ez különösen igaz most, amikor a régebbi technológiákat új, továbbfejlesztett verziók váltják fel, amelyek jobb teljesítményt és ezen felül még néhány további új funkciót kínálnak.

Az egyik ilyen technológia, amelyet jelenleg egyes alaplapokon lecserélnek, a PCIe 3.0, ahogy utódja, a PCIe 4.0 is megjelenik.

Ebben a cikkben röviden elmagyarázzuk mi az a PCIe, miről szól a legújabb iteráció, hogyan viszonyul a PCIe 3.0 a PCIe 4.0-hoz , és végül megbeszéljük megéri-e beszerezni a PCIe 4.0-t játékra 2022-ben.

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a PCIe?

PCIe 4 slot

PCIe (néha PCI-e-ként is rövidítik vagy PCI Express néven említik) jelentése P kültéri C komponens én nterconnect ÉS xpress és ez egy mindenütt jelenlévő bővítőbusz, amelyen keresztül különféle bővítőkártyák kapcsolódhatnak az alaplaphoz. Ebbe beletartozik grafikus kártyák , SSD-k , Wi-Fi adapterek, modemek, rögzítőkártyák, hangkártyák és egyebek.

A PCIe legelső verziója egészen 2003-ig nyúlik vissza, és a PCI Express első generációja – PCIe 1.0. Az évek során négy további verzió jelent meg, amelyek csúcspontja a 2019-ben bemutatott PCIe 5.0, míg a PCIe 6.0 bevezetését 2021-ben tervezik.

Ennek ellenére a PCIe 4.0 nem éppen a PCIe legújabb verziója, amelyet bemutatnak, de ez a legújabb verzió, amely ténylegesen megjelent a piacon. Eddig, Az AMD az egyetlen cég, amely PCIe 4.0-kompatibilis lapkakészleteket kínál és eltelik egy kis idő, mire meglátjuk a PCIe 5.0-t, a PCIe 6.0-ról nem is beszélve, a főbb fogyasztói alaplapokon.

Ezenkívül a PCIe bővítőhelyek a sávok száma szerint is leírhatók. A leggyakoribb változatok a PCIe x1, PCIe x4, PCIe x8 és PCIe x16, amelyek egy, négy, nyolc és tizenhat sávot tartalmaznak.

Természetesen, a nagyobb sávszám gyorsabb adatátviteli sebességet és nagyobb általános sávszélességet tesz lehetővé , és a különböző bővítőkártyák különböző számú sávot szem előtt tartva készülnek, attól függően, hogy milyen teljesítményre van szükségük.

PCIe 3.0 vs PCIe 4.0

PCI Express 4.0

Mivel a PCIe 3.0 egészen 2010-ben megjelent, úgy tűnik, itt az ideje a frissítésnek. Tehát mennyi teljesítménynövekedést kínál a PCIe 4.0?

Az évek során a PCIe minden generációja nagyjából kínált megduplázza az átviteli sebességet és a sávszélességet az azt megelőző generációhoz képest, és ez alól ez sem kivétel. A PCIe 3.0 és a PCIe 4.0 közötti számok összehasonlításakor a helyzet valahogy így néz ki:

Átviteli sebességSávszélesség
PCIe 3.0 8 GT/s32 GB/s
PCIe 4.0 16 GT/s64 GB/s

A sebesség megduplázódásán kívül a PCIe 4.0 egyetlen jelentős újdonságot sem szabadít fel. És amint fentebb említettük, az egyetlen chipkészlet (és kiterjesztve az egyetlen CPU), amely támogatja a PCIe 4.0-t, az AMD-től származik.

Így, A PCIe 4.0 papíron nyilvánvalóan sokkal jobb , de ahogy az a játékhardvereknél lenni szokott, a nagy számok a specifikációs lapokon nem feltétlenül jelentenek jobb játékbeli teljesítményt . Ennek ellenére hogyan áll a PCIe 4.0 a gyakorlatban, és megéri-e beszerezni?

Megéri a PCIe 4.0 2022-ben?

PCIe 4 SSD

És most foglalkozzunk a fő kérdéssel – javítja-e a PCIe 4.0 a játék teljesítményét?

Röviden: nem , nem, legalábbis nem észrevehető mértékben .

A fenti videó bemutatja, hogy milyen teljesítményre számíthat egy RX 5700 XT, ha PCIe 3.0 x16 bővítőhelyre van telepítve, és hogyan viszonyul ez ahhoz, amikor ugyanazt a GPU-t egy PCIe 4.0 x16-ba telepítik. Mint láthatja, alig van észrevehető különbség, amiről beszélni lehet.

Ezt szem előtt tartva nyilvánvalóan nem kell mindent megtennie, hogy PCIe 4.0-kompatibilis grafikus kártyát, CPU-t és alaplapot vásároljon, ha jobb játékbeli teljesítményre vágyik, A modern grafika jelenleg nem használja azt a fajta sávszélességet, amelyet a PCIe 4.0 kínál .

Nos, ami az SSD-ket illeti, nagyjából ugyanaz a történet – a PCIe 4.0 előnyt kínál a játékok terén, mivel javítja a betöltési időt, de a különbség olyan kicsi, hogy soha nem veszi észre. Ugyanez vonatkozik a mindennapi számítógép-használatra is.

Azonban, PCIe 4.0 tud érezhető lendületet kínál, ha nagy teljesítményről beszélünk NVMe SSD-k , mivel az extra sávszélesség nyilvánvalóan lehetővé tenné az SSD számára, hogy rövidebb idő alatt nagy mennyiségű adatot olvasson és írjon. De természetesen ezzel nem kell foglalkoznia, ha játék PC-t épít, nem pedig munkaállomás .

PCIe 4.0

Azt is meg kell jegyeznünk, hogy a PCIe mindkettő előre és hátra kompatibilis , így nem kell aggódnia a kompatibilitási problémák miatt ezen a területen.

Mindezek ellenére a PCIe 4.0 jelenleg nagyon könnyen figyelmen kívül hagyható egy játék PC-n, mivel nem kínál semmilyen figyelemre méltó újdonságot, és nem jelent semmit a megnövelt sávszélessége és adatátviteli sebessége a tényleges játékon belüli teljesítmény tekintetében.

Következtetés

PCIe 4.0 alaplap

Szóval a nap végén nem sok haszna van annak, ha PCIe 4.0-val felszerelt alaplapot kapunk egy játék PC-hez , mivel jelenleg nem kínál valódi előnyöket a GPU-k vagy SSD-k számára, ami a játékot illeti, és még évekbe fog telni, mire ez megteszi.

Remélhetőleg hasznosnak találta ezt a cikket, és szokás szerint, ha úgy érzi, hogy hibát követtünk el, vagy valami fontosat figyelmen kívül hagytunk, tudassa velünk megjegyzésekben, és mi mindent megteszünk, hogy a cikket a lehető leghamarabb frissítsük. !

Ezek is tetszhetnek neked