Legfontosabb Szerencsejáték Mi az SLI és megéri?

Mi az SLI és megéri?

Tehát mi az NVIDIA SLI, és egyáltalán megéri? Ebben az útmutatóban bemutatjuk az SLI (Scalable Link Interface) minden előnyét és hátrányát.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mi az NVIDIA SLI?

SLI egy szabadalmaztatott párhuzamos feldolgozási technológia, amelyet az Nvidia tervezett, hogy lehetővé tegye több GPU csatlakoztatását és működését ugyanazon a számítógépen egy SLI-hídon keresztül a két egység közötti gyors adatátvitel érdekében.

Maga a mozaikszó a Scalable Link Interface (Scalable Link Interface) rövidítése, és a skálázhatóság gondolata a több GPU-s technológia magja.

Ennek elérése érdekében több GPU képes egyidejűleg képkockákat renderelni egyetlen megjelenítő kimenethez, így elméletileg nagymértékben javítja a gép grafikus feldolgozási képességeit.

TartalomjegyzékElőadás

Történelem

Sli

A modern iterációban az SLI technológia az Nvidia tulajdona és mérnöke, de ez nem mindig volt így. Az SLI koncepciója a már megszűnt GPU-gyártó, a 3Dfx ötlete volt, amely az 1990-es évek fénykorában a 3D grafikus feldolgozóegységek és a grafikus kártyatechnológia élvonalába tartozott, vetekedve az Nvidiával és az ATI-vel (ma AMD).

1998-ban a 3Dfx gyártott és forgalmazott egy Voodoo2 néven ismert grafikus gyorsítót, amely az első olyan egység, amely a 3dfx újonnan bevezetett Scan-Line Interface-t vagy SLI-t használta, és három GPU-t tartalmazott egy kártyán. A Voodoo2 volt az első fogyasztó-orientált videokártya, amelyet a játékoknak szenteltek, és sok tekintetben megadta az alaphangot a gazdag és élénk játékhardver-szcéna számára, amelyet ma ismerünk és szeretünk.

A kapcsolatot két Voodoo2 kártya között a szalagkábel , amely lehetővé tette a kártyák számára az adatok megosztását és a képernyő megjelenítését a vízszintes pixelvonalak váltakoztatásával. A technológia 1024×768-as felbontást tesz lehetővé, ami jelentős ugrás az egykártyás versenytársakhoz képest, akik csak a szabványos 800×600-as felbontást tudták kezelni.

Az agresszív marketing nyomán az SLI technológia azt ígérte, hogy megkétszerezi a számítógépek feldolgozó teljesítményét. A valóságban a technológia számos problémával szembesült, amelyek főként a PCI-nyílások feláldozásával függtek össze két Voodoo2 egység elhelyezéséért hálózati kártyák és hasonlók árán.

Nvidia Sli

Emellett a tényleges renderelési folyamat érzékeny volt az olyan csúnya megjelenítési műtermékekre, mint a hiányos keretek és a szakadás. A két kártya megszerzésének túl magas költsége (akkor egyenként körülbelül 300 dollár volt) gátat szabott a technológia széles körű elterjedésének, és ez továbbra is a résrajongók sajátja maradt, akik szívesen dicsekedtek játék beállítása .

Sajnálatos módon a 3Dfx vagyona gyorsan dél felé fordult az STB Systems-szel való összeolvadás, az eladások lelassulása, valamint az exponenciálisan jobb GeForce és Radeon kártyasor képtelensége miatt. 2000 végén az Nvidia felvásárolta az úttörő grafikus kártyákat gyártó céget, a gyártás és a támogatás nem sokkal ezután véget ért.

Az Nvidia nem használta azonnal az SLI technológiát, és 2004-ig szunnyadt, amikor a vállalat újraindította Scalable Link Interface néven, amely a korábban használt PCI bővítőhelyek helyett a PCI-e slotokban való használatra készült.

Innentől kezdve a technológia a legtöbb modern Nvidia GPU-ban mindenütt elterjedtté vált, és a szabványos alaplapi lapkakészlet-technológiák túlnyomó többsége, különösen az Intel X és Z sorozata támogatja az SLI-t.

A hardvertechnológia nagy részét kicserélték és frissítették, hogy megfeleljen a modern igényeknek, de a két párhuzamos GPU teljesítményének kihasználásának alapgondolata megmaradt.

Sajátosságok és jellemzők

Mi az a Sli

Az SLI mester és szolga alapon működik, ahol egy kártya a végső hívási port vagy a mester, amely felelős a véglegesített 3D-s grafikák megjelenítéséért. A technológia egyszerre 2, 3 és 4 GPU-t tud összekapcsolni, 2-Way, 3-Way és 4-Way SLI-re stilizálva.

Az SLI-híd garantálja az adatátvitelt és a master-slave kapcsolatot két azonos GPU között. Az ötlet az, hogy az alaplap lapkakészletét teljesen megkerüljük, és lehetővé tegyük az egységek számára a közvetlen kommunikációt, elkerülve ezzel a versenyt a korlátozott sávszélességért. A hidaknak négy típusa van:

  • Normál SLI híd akár 1 GB/s átviteli sávszélességgel és 400 MHz-es pixeles órajellel.
  • SLI LED-híd, amely nagyon hasonlít a fenti szabványos hídhoz, kivéve az 540 MHz-es pixeles órajelet és az RGB LED-es világítást működés közben.
  • SLI HB híd vagy nagy sávszélességű híd, amely 650 MHz-en fut, átviteli sebessége megközelíti a másodpercenkénti 2 GB-ot. Manapság ez a legelterjedtebb híd.
  • A NVLink A bridge a legújabb formátum, és egyedülálló az Nvidia RTX GPU-k körében. Akár elképesztő 100 GB/s sebességgel büszkélkedhet.

A különböző átviteli sebességek azt jelentik, hogy minden típus egy adott felbontáshoz alkalmas. Az SLI híd 1080p-nél, az SLI LED 4K-nál működik a legjobban, míg az SLI HB és az NVLink 5K-n alkalmas.

Sli Nvidia

Ami az SLI működését illeti, a renderelési feladatok egyenlő arányban történő felosztása a GPU-k között. A legtöbb esetben az egyik kártya egy keretre koncentrál, míg a másik a másik felén. Ezek együttesen egy teljes formájú keretet hoznak létre, amely készen áll a monitoron való megjelenítésre.

Jelenleg három SLI mód létezik:

  • Split Frame Rendering, ahol a renderelési terhelés vízszintesen, a 3D-s összetettség alapján darabokra oszlik, és fel van osztva a GPU-kra.
  • Alternatív keretmegjelenítés, ahol minden GPU egymás után renderel egy keretet. Az 1. GPU az 1. képkockát, a 2. GPU a 2. képkockát, az 1. GPU a 3. képkockát, a 2. GPU a 4. képkockát jeleníti meg, és így tovább a végtelenségig. Az eredmény egy magasabb képkockasebesség.
  • SLI Antialiasing , mellyel a élsimítás A képességek kétszeresére nőnek, ha a feldolgozási feladatot egyenlő arányban osztják meg a GPU-k között, eltolásos mintában. Az eredmény feltűnően jobb vizuális minőség, de ennek következtében a teljesítmény általában ütőképes. Lehet, hogy találkoztál ezzel a lehetőséggel az SLI 8X vagy SLI 16X által gyakran kísért játékok beállításaiban, és elgondolkodtál azon, hogy mit jelent ez, most már tudod!

Az SLI működéséhez a fejlesztőknek játékokat kell kódolniuk a technológia támogatásához. A két GPU összehangolásának összetettsége miatt a folyamat jelentős mennyiségű munkát igényel.

Miután létrehoztak egy szilárd beállításokat, amelyek nem törik meg a játékot, az Nvidia közzéteszi az úgynevezett SLI-profilt, amely egy sor illesztőprogram-frissítést tartalmaz, amelyek célja a GPU előkészítése a játékkal való együttműködésre és a grafikus teljesítmény javítására. a cím.

Relevancia és kritika

Hogyan Sli

Az SLI-támogatás a GTX 600, 700, 900 sorozatú Nvidia GPU-k halcy korszaka óta folyamatosan csökken. Ezekben az években a legtöbb játék az SLI támogatására törekedett, és mind az Nvidia, mind a fejlesztők jelentős erőfeszítéseket tettek a technológia integrálására. A fogyasztói oldalon nagy volt az érdeklődés, és az SLI megfizethető módszernek bizonyult a gép grafikus képességeinek többé-kevésbé megduplázására.

Azonban az egyre erősebb egy GPU-k megjelenésével, különösen az 1000-es és 2000-es sorozatokkal, amelyek több mint képesek megfelelni a mai játékok „ultra” beállításainak követelményeinek, a kettős GPU-beállítás iránti igény az átlagosnál avulni kezd. játékos.

Az a tény, hogy a játékosok csak kis része használ SLI-t, azt jelenti, hogy a profilkészítés egyre kevesebb új játékra korlátozódik. A fejlesztők inkább a játékfunkciókra, hibajavításokra és olyan változtatásokra összpontosítják erőforrásaikat, amelyek az egy GPU-s játékosok nagy részét érintik, ahelyett, hogy játékaikat az SLI támogatására kódolnák. Vagy legalábbis nem törik meg, a puristák egy szűk csoportja számára, akik szokatlan FPS-t és felbontást szeretnének elérni 5K-s vagy nagyobb felbontásban.

A kettős GPU-s beállításokat vásárló fogyasztók hiánya sok tekintetben azt jelenti, hogy a fejlesztők kisebb valószínűséggel fordítják figyelmüket az SLI-támogatásra, ami önmagában azt jelenti, hogy kevesebben vásárolnak SLI-re szerelt gépeket. A ciklus állandósítja magát.

Az SLI-t támogató játékok esetében a méretezés gyakran elmarad a két azonos GPU-tól elvárt 200%-tól, és az SLI technológia hajlamos a mikro akadozásra (különösen Alternate Frame Rendering módban) és egyéb teljesítményproblémákra, amelyek hiányoznak az egyetlen GPU-s renderelésből. Ez a tény sok fogyasztót elriaszt az SLI technológia iránt.

Sli Nvida

Ezenkívül sok új és régi játék nem működik, ha az SLI engedélyezve van, vagyis a játékhoz ki kell kapcsolni. Ezzel ismét felüti a fejét az ár mérlegelése. Sokan nem látják a logikát abban, hogy kétszer annyit költenek ilyen kevés megtérülésért. Az SLI-beállítások energiaigénye is szerepet játszik ebben a tendenciában.

Végül úgy tűnik, hogy az Nvidia fokozatosan megszünteti az SLI-támogatást, mivel újabb modelleket szállít, ami a legjobb jele annak, hogy a technológia hanyatlóban van. A legújabb RTX sorozatok közül csak az RTX 2080 ill RTX 2080 TI támogatja a kettős SLI GPU-khoz szükséges NVLink-et. Ezeknek a modelleknek az ára azt jelenti, hogy a nagy teljesítményű felhasználókon kívül nem valószínű, hogy bárki is használja a technológiát.

Az SLI szerencséjének további csorbítása érdekében a DirectX 12 jelenleg nem támogatja az SLI-t. Ahogy egyre több fejlesztő tér át a mindenütt jelenlévő API újabb és sokoldalúbb verziójára, az SLI-t támogató címek lehetősége párhuzamosan zuhan.

Az SLI bhaktái ennek ellenkezőjét állítják. Mindazonáltal megvan az a határozott érzés, hogy miután több ezer meg ezer dollárt fektettek be a csúcskategóriás, kettős GPU-beállításokba, ez a csoport szívesen igazolja befektetését egy pimasz és kiadós adag kognitív disszonanciával.

Alsó vonal

Ha az SLI csábít, ügyeljen az SLI támogatás jelenlegi állapotára a legtöbb játék esetében. Ezzel együtt, ha megvan a pénze egy ilyen beállítás kezeléséhez, és biztosan profitál a megnövekedett FPS-ből és a nagyobb felbontásból, akkor az SLI tökéletes lehet az Ön igényeinek.

Ezek is tetszhetnek neked