Legfontosabb Szerencsejáték Mi az a CPU vagy GPU szűk keresztmetszet?

Mi az a CPU vagy GPU szűk keresztmetszet?

Mit jelent a CPU és a GPU szűk keresztmetszete? Íme a két dolog legegyszerűbb és legkönnyebben érthető magyarázata.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 CPU GPU szűk keresztmetszet

Ha még nem ismeri a számítógépes játékokat, és csak nemrégiben próbálta összeállítani az első játékkonfigurációt, akkor valószínűleg találkozott a szűk keresztmetszet kifejezéssel a kutatás során.

Szóval, mi a szűk keresztmetszet az összefüggésben PC építés , hogyan kerülheti el, javíthatja ki, és hogyan állapíthatja meg, hogy van-e szűk keresztmetszet a meglévő konfigurációjában? Ebben a cikkben mindezt áttekintjük, úgyhogy olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a szűk keresztmetszet?

CPU szűk keresztmetszet

A szűk keresztmetszet kifejezés eléggé magától értetődő, ha közelebbről megvizsgáljuk. A nyak a palack legkeskenyebb része, amely a nyíláshoz vezet, és célja, hogy a palackban lévő folyadék mennyiségének korlátozásával ellenőrizhetővé tegye a benne lévő folyadék kiöntését.

Most, amikor a számítógépes hardverrel kapcsolatos szűk keresztmetszetről beszélünk, alulmaradt teljesítményről beszélünk, amelyet az okoz, hogy az egyik komponens nem tud lépést tartani a többivel, így lelassítja a számítógép adatfeldolgozási képességét.

Ennek ellenére, szűk keresztmetszetet alapvetően bármely olyan komponens okozhat, amely lényegesen gyengébb, mint a PC-t alkotó többi komponens. Ez lehet a CPU , a GPU , a RAM , vagy a HDD amelyek gátolják a teljesítményt – technikailag több komponens is lehet, ha az egyik alkatrész erősebb, mint a többi.

2022-ben azonban a CPU és a GPU szűk keresztmetszete a legnagyobb szempont, amelyet figyelembe kell venni a teljesítmény szűk keresztmetszete kapcsán, ezért alább egy kicsit részletesebben foglalkozunk.

CPU és GPU szűk keresztmetszet

Ha a CPU és a GPU szűk keresztmetszeteiről van szó, akkor mindkét irányban működhet: vagy a GPU nem teljesít 100%-os kapacitással a lassabb CPU miatt, vagy fordítva. Akárhogy is, egyre kevesebb FPS lesz.

CPU szűk keresztmetszet

A CPU szűk keresztmetszetet okoz a Gpu-mnak

A CPU-szűk keresztmetszetek valószínűleg gyakrabban fordulnak elő a játék PC-kben egy tagadhatatlan ok miatt – a játékosok szinte mindig a GPU-t helyezik előtérbe, így egy kicsit spórolhatnak a CPU-n.

Így például, ha úgy döntött, hogy egy kis pluszt költ, és egy RTX 2060S-t vesz a GTX 1660 Ti helyett, akkor ezt a CPU rovására tette volna, és ahelyett, hogy Intel i5-9600K-t vásárolna, d menj az észrevehetően olcsóbb i3-9100-hoz.

Az i3-9100 azonban egy olcsó CPU, amely egyszerűen nem tud lépést tartani az RTX 2060S-vel – őszintén szólva, még a GTX 1660 Ti is túl nagy kihívás lenne számára. Ennek eredményeként jelentős szűk keresztmetszettel kell szembenéznie, és az RTX 2060S valószínűleg a maximális kapacitásának körülbelül 70%-án működne, mivel a CPU egyszerűen nem képes elég gyorsan feldolgozni az adatokat és kiadni az utasításokat.

GPU szűk keresztmetszet

Will It Bottleneck

Azonban ennek az ellenkezője is megtörténhet. Valaki megfelelő információ vagy tapasztalat hiányában párosíthat egy olcsó GPU-t egy sokkal erősebb CPU-val.

Mondanom sem kell, hogy ha a játék az elsődleges szempont, akkor semmi értelme egy Ryzen 7 3800X beszerzésének és egy GTX 1660 Ti-vel való párosításának. A fent említett CPU egyszerűen túl erős egy olyan középkategóriás grafikus kártyához, mint a GTX 1660 Ti, és a CPU feldolgozási teljesítményének nagy része kárba menne.

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen beállításnak van értelme egy olyan számítógépen, amely először munkaállomás, másodsorban játék PC. Ha azonban kizárólag a játékról beszélünk, a fő kérdés, amit fel kell tenni a CPU-val kapcsolatban, hogy elég gyors-e ahhoz a GPU-hoz, amelyre a célod van. Ennek az az oka, hogy a GPU, amely a játékokban a legfontosabb nehézemelést végzi, és a CPU többletfeldolgozási teljesítménye nem fog több játékon belüli FPS-t elérni.

Hogyan ellenőrizhető, hogy a CPU vagy a GPU okoz-e szűk keresztmetszetet

Pc szűk keresztmetszet

Most, hogy elmagyaráztuk, mik a szűk keresztmetszetek, áttérünk a következő kérdésre: hogyan állapítható meg, hogy a számítógépén van-e szűk keresztmetszet, és mi okozza? Ezt néha kissé bonyolult meghatározni, mert a játékok másként optimalizálhatók, és egyesek nagyobb terhelést jelenthetnek a CPU-ra, mint mások.

Ennek tesztelésének egyik módja a megfigyelő szoftver, például az MSI Afterburner, az Asus GPU Tweak, az AMD Control Center vagy bármely más, a CPU-hoz/GPU-hoz mellékelt túlhajtási segédprogram.

Ha a számítógép nagy terhelés alatt áll (azaz, amikor egy megerőltető játékot játszik), nézze meg a CPU és a GPU terheléseit. Ha a CPU 100%-os kapacitással működik, de a GPU nem, akkor a CPU okozza a szűk keresztmetszetet. Másrészt, ha a GPU 100%-os kapacitással működik, de a CPU sokkal alacsonyabb százalékon ül, akkor ez a GPU szűk keresztmetszete.

Természetesen fontos megvizsgálni a CPU és a GPU terhelése közötti különbséget is. Ha az egyik komponens 90% körül lebeg, míg a másik ki van töltve, az egy kis szűk keresztmetszet és nem nagy baj, de ha a CPU teljes teljesítménnyel működik, és a GPU kényelmesebb 70%-on hűl, akkor kihagyok egy jó darabot a teljesítményből.

SSD gyorsítótár

Alternatív megoldásként megtekinthet egy szűk keresztmetszet-kalkulátort, amely lehetővé teszi a pontos CPU és GPU modell meghatározását, valamint a telepíteni kívánt RAM mennyiségét. Ezután hozzávetőleges szűk keresztmetszet százalékot ad meg, tehát hasznos eszköz a számítógép építésénél.

Most azt is meg kell jegyeznünk, hogy egyetlen rendszer sem 100%-ban mentes a szűk keresztmetszetektől, mivel a két komponens közül az egyik elkerülhetetlenül gyorsabb lesz, mint a másik. Általános szabály, hogy a 10%-ig terjedő szűk keresztmetszet nem nagy baj, de ha ennél magasabb, akkor valószínűleg módosíthat egy kicsit a konfiguráción, hogy jobb ár-érték arányt érjen el.

A CPU és GPU szűk keresztmetszetek kijavítása

Msi Gtx 2080 Ti

A fentiek szem előtt tartásával a jelentős szűk keresztmetszetek elkerülésének egyetlen módja az, ha előre tervezünk, és megbizonyosodunk arról, hogy az alkatrészek ugyanabban a kategóriában vannak, és megfelelően kiegyensúlyozottak.

Ha rájött, hogy számítógépén jelentős szűk keresztmetszet van, amelyről korábban nem tudott, akkor az egyetlen módja annak, hogy javítsa a problémát, ha frissíti a lemaradó összetevőt, vagy leminősíti az erősebbet.

Következtetés

Ez lenne a mi gyors magyarázatunk arra vonatkozóan, hogy mi a szűk keresztmetszet, milyen típusú szűk keresztmetszetek vannak, hogyan lehet kideríteni, hogy a számítógépén van-e jelentős szűk keresztmetszet, és mit tehet, ha igen.

Nyugodtan térjen vissza ehhez a cikkhez, mert ezt fontos ellenőrizni, amikor építiúj PCvagy a jelenlegi build egy összetevőjének frissítése.

Ezek is tetszhetnek neked