Mi az a DDR5 RAM?

Mi az a DDR5 RAM, és miben jobb, mint a DDR4 RAM és más típusú RAM? Ez az útmutató elmagyarázza, mi az a DDR5 RAM, és hogy szüksége van-e rá.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mi az a DDR5 RAM?

Válasz:

A DDR5 a DDR-memória ötödik és legújabb iterációja, amely a DDR4-et követi a mainstream piacon, nagyobb sávszélességet, nagyobb kapacitást és jobb energiahatékonyságot kínálva.

A technológia gyorsan fejlődött az elmúlt évtizedben, ezt mondanom sem kell. Ez különösen szembetűnő 2022-ben, különösen ami a játékot illeti, hiszen a 4K-korszak felé rohanunk.

Rengeteg dolog változott az elmúlt években: az AMD háttérbe szorította az Intelt a mainstream CPU-piacon, és kitágította annak határait, hogy hány magot és szálat láthatunk egy játék CPU-ban, az Nvidia pedig bevezette a valós idejű sugárkövetést, A GPU-k ma már általában 4K-t tudnak fogadni, az SSD-k pedig általánossá váltak.

Most egy másik nagy változás, amely a RAM-mal kapcsolatos. Ugyanis a DDR5 fogja felváltani a DDR4-et a PC-k fő RAM-megoldásaként. Tehát mi az a DDR5, és miben különbözik elődjétől? Erre az alábbi cikkben válaszolunk, szóval olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a DDR5?

Mi az a RAM és mit csinál

Kezdjük a címkérdéssel: mi az a DDR5?

Nos, ahogy a bevezetőben megállapítottuk, DDR5 a RAM egy típusa. A RAM pedig azt jelenti Véletlen hozzáférésű memória .

A célja? Lényegében a számítógép rövid távú memóriájaként funkcionál, azaz viszonylag kis mennyiségű fontos adatot tárol, amelyekhez a CPU-nak vagy a GPU-nak gyorsan hozzá kell férnie, hogy a PC-n futó programok megfelelően működjenek.

Ennek ellenére a RAM rendkívül gyors, de ez is egyfajta illékony memória , ami azt jelenti, hogy csak tápfeszültség alatt tud adatokat tárolni. Az áramellátás megszűnésekor a RAM-ban tárolt összes adat törlődik, így egyértelmű, hogy miért nem használják hosszú távú tárolási megoldásként.

Most konkrétan mi a helyzet a DDR5-tel?

A teljes rövidítés itt található DDR5 SDRAM , ami azt jelenti Dupla adatsebességű 5 szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memória . Anélkül, hogy a részletekbe mélyednénk, csak annyit mondhatunk SDRAM egy 1992-ben kifejlesztett RAM típus, míg DDR Az SDRAM egy 1998-ban kifejlesztett típusa, amelynek elsődleges erőssége, ahogy a neve is sugallja, a megnövekedett adatátviteli sebességben rejlik.

Az évek során számos különböző DDR-technológiát adtak ki, és ez többnyire lineáris fejlődés volt a DDR-ről (néha DDR1-nek is nevezik) a DDR5-re, bár az évek során megjelentek a DDR-memória (LPDDR) alacsony fogyasztású változatai is. beleértve LPDDR5 , amelyek a mobileszközöket célozzák.

DDR5 vs DDR4

DDR3 vs DDR4 vs DDR5 RAM

A következő nagy kérdés: mennyivel jobb a DDR5, mint a DDR4?

A három fő frissítés, amelyet a DDR5 kínál a DDR4-hez képest sávszélesség, kapacitás , és energia hatékonyság .

Ami a sávszélességet illeti, a DDR5 akár 6,4 Gbps-os adatátviteli sebességet is támogathat normál órajelen, míg a DDR4 csak 3,2 Gbps-t, tehát ez egy meglehetősen jelentős frissítés. A gyakorlatban azonban nem minden modul lesz ilyen gyors, sőt némelyik túlhúzással még gyorsabb lesz.

Sőt, a megnövekedett memóriasűrűség miatt a DDR5 modulok nagyobb memóriakapacitással rendelkeznek. Ennek ellenére a DDR5 chipek lehetővé teszik a DDR4-nél lehetséges négyszeres sűrűségű chipek létrehozását, így látni fogunk az egyes DDR5 chipeket akár 64 GB memóriával.

Végül a DDR5 energiatakarékosabb lesz, 1,1 V-os feszültséggel, a DDR4-ben látható 1,2 V-hoz képest. Noha névértéken nem tűnik túl nagy javulásnak, és nem lesz olyan fontos az asztali PC-k számára, változást fog jelenteni a hordozható eszközök akkumulátor-élettartamát, valamint a éjjel-nappal működő szerverek.

Érdemes DDR5-öt vásárolni?

RAM sebesség

A DDR5 RAM számos előnnyel rendelkezik a DDR4 RAM-mal szemben, ezek közül az egyik a sávszélesség

És most arra a kérdésre, amelyet valószínűleg sokan feltesznek maguknak: érdemes-e DDR5-öt venni?

Nos, bár az első DDR5 megjelent, a DDR5 memória még nem kapható kereskedelmi forgalomban. Mindig van időköz a DDR új iterációjának kifejlesztése és tényleges kiadása között, majd egy újabb idő telik el a kiadás és a mainstream megjelenése között.

Jelenleg a CPU-kompatibilitásra várunk.

A legutolsó Zen 3 Az AMD CPU-i csak a DDR4 memóriát támogatják, és úgy tűnik, hogy csak a várhatóan 2022-ben megjelenő Zen 4 CPU-knál vezetik be a DDR5 támogatást. Ugyanígy, az Intel legújabb Rocket Lake A CPU-k továbbra is DDR4-en vannak, de a közelgő Alder Lake CPU-k, amelyek 2021 második felében váltják majd őket, támogatni fogják a DDR5-öt.

Ennek ellenére az SK Hynix szerint az első általános DDR5-modulok megjelenésére 2021 vége felé kell számítanunk – a harmadik negyedévben.

Itt jutunk el a következő kérdéshez, amelyet természetesen feltenne – kell-e várjon DDR5-höz?

A kérdésre adott válasz nagymértékben attól függ, hogy hol helyezkednek el a prioritások, amikor PC-építésről van szó.

Aggaszt teljesítmény ? Ha ez a legfontosabb, akkor igen, a DDR5 jobb teljesítményt kínál elődjéhez képest, ehhez nem fér kétség. Azonban ne számíts arra, hogy jelentős javulás lesz.

Végül is a DDR4 a DDR3-hoz képest korlátozott játékon belüli teljesítményjavulást is kínált az első induláskor, így elsősorban a szakemberek lesznek azok, akik már korán ki tudják majd használni a DDR5 előnyeit.

Ha jobban aggódik megfizethetőség és érték , akkor ne tartsa vissza a lélegzetét. Az induláskor a DDR5 meglehetősen drága lesz, különösen, ha figyelembe vesszük a lehetséges ellátási problémákat.

Emiatt és a korlátozott előnyök miatt, amelyeket kezdetben a játékteljesítmény tekintetében kínál, nehéz lenne ajánlani bárkinek, aki egy jót akar a pénzéért.

Ha azonban érdekel jövőálló , akkor talán megéri várni. Ahogy már korábban is említettük, a kompatibilitás nagyon fontos tényező a RAM-mal kapcsolatban, így ha olyan gépet szeretne építeni, amely könnyen frissíthető lenne a sorban, akkor érdemes megvárni a DDR5 és DDR5 kompatibilis hardvereket. .

Következtetés

Mennyi RAM játékhoz

Összességében tehát ez a DDR5 SDRAM lényege. Mondanunk sem kell, hogy meg kell várnunk, amíg kézbe vehetjük a DDR5-tel felszerelt szereléket, mielőtt megbízhatóan nyilatkozhatunk az új memória teljesítményéről, értékéről stb.

Ha azonban most új számítógépet épít, feltétlenül nézzen meg néhányataz általunk összeállított konfigurációk– Minden költségvetéshez van valami, így biztosan talál valamit, ami megfelel az Ön igényeinek!

Ezek is tetszhetnek neked