Legfontosabb Szerencsejáték Mi az a RAM és mit csinál?

Mi az a RAM és mit csinál?

Nem biztos benne, hogy mit csinál a RAM (Random Access Memory)? Mennyi RAM kell egyáltalán? Íme a végső útmutató.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mi az a RAM és mit csinál

Válasz:

A véletlen hozzáférésű memória (RAM) viszonylag kis mennyiségű fontos adat rövid távú tárolására szolgál, amelyek a számítógépes programok működése szempontjából relevánsak, beleértve magát az operációs rendszert is.

A RAM sokkal gyorsabb, mint az SSD-k vagy a HDD-k, de ez egyfajta illékony memória, ami azt jelenti, hogy csak tápellátás mellett képes adatokat tárolni.

A játékra szánt PC (vagy bármilyen PC) építésénél számos különböző összetevőt kell szem előtt tartani, amelyek mindegyike létfontosságú a rendszer egészének megfelelő működéséhez. És az egyik ilyen létfontosságú összetevő a RAM.

Ennek ellenére ebben a cikkben a RAM-ra fogunk összpontosítani – mi az? Mit csinal? Milyen típusú RAM létezik? Mennyi kell belőle egy játék PC-ben?

Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk, ezért ha többet szeretne megtudni, olvassa el!

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a RAM?

RAM játékhoz

Kezdjük az alapokkal – mi az a RAM?

Nos, a mozaikszó azt jelenti Véletlen hozzáférésű memória , és ez egy olyan memóriatípus, amelyet viszonylag kis mennyiségű fontos információ átmeneti tárolására használnak, amelyekhez a CPU-nak vagy a GPU-nak gyorsan hozzá kell férnie ahhoz, hogy a számítógépen futó összes program működni tudjon.

Ráadásul a RAM egyfajta illékony memória , ami azt jelenti, hogy csak tápfeszültség alatt tud adatokat tárolni. Ha az áramellátás megszakad, a RAM-ba betöltött adatok azonnal elvesznek. Ennek megfelelően világos, hogy a RAM-ot miért nem használják hosszú távú tárolásra, és hogy előnye a sebességben rejlik, amely messze meghaladja a jelenleg piacon lévő leggyorsabb SSD-k által kínált értékeket.

Lényegében azt mondhatnánk, hogy a RAM a számítógép rövid távú memóriája, míg a HDD vagy az SSD a hosszú távú memória.

Milyen típusú RAM léteznek?

DDR3 vs DDR4 vs DDR5 RAM

Mint minden más technológia, a RAM is jelentősen fejlődött és fejlődött az évek során. A RAM eredete valójában egészen az 1960-as évekig és az elsőig nyúlik vissza SRAM (statikus véletlen hozzáférésű memória) chipek. Ezzel együtt fejlesztették és használták DRAM (dinamikus véletlen hozzáférésű memória) csaknem fél évszázada azóta.

Az 1990-es évek elején azonban az elsőt látjuk SDRAM chipek, amelyek a szinkron dinamikus véletlen hozzáférésű memóriát jelentik. Aztán 1998 júniusában a Samsung kiadta a legelsőt DDR SDRAM chip, ahol a DDR a dupla adatátviteli sebességet jelenti.

Innentől kezdve a DDR uralja a piacot. 2001-ben a Samsung kiadta DDR2 , és DDR3 nem sokkal ezután, 2003-ban következett. DDR4 csak 2011-ben adják ki, de ma ez a domináns RAM típus. Most a DDR5 a sarkon van, bár még eltelik egy darabig, amíg leváltja a DDR4-et a mainstream piacon.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy nem sokkal az SDRAM után egy másik típusú memória is megjelent, és ez lesz CSALÁSOK – szinkron grafikus véletlen hozzáférésű memória. És az első DDR chipek mellett a Samsung kifejlesztette a legelsőt is NDK chip, és ahogy sejthető, a G a mozaikszóban itt a grafikát jelenti.

A hagyományos DDR-hez hasonlóan a GDDR is fejlődött az évek során, az első GDDR chipektől a sokkal gyorsabbakig GDDR6 amelyeket a legújabb mainstream grafikus kártyákban implementálva láthat.

A GDDR azonban nem az egyetlen típusú grafikus memória, amelyet a modern grafikus kártyákban megvalósítanak. 2013-ban az SK Hynix bemutatta a legelsőt HBM (High Bandwidth Memory) chipek, majd 2016-ban HBM2 chipek, amelyeket azóta számos grafikus kártyában implementáltak.

Azonban a magas gyártási költségek és a nagy sávszélesség által kínált korlátozott előnyök miatt a játékon belüli teljesítmény tekintetében a HBM2 soha nem jelentett kihívást a GDDR számára a mainstream piacon, bár jelentős előnyöket kínálhat a memóriaigényes szoftvereket futtató munkaállomásokon. .

Összességében a RAM-piac jelenlegi állapota közel sem olyan bonyolult, mint azt gondolnád az itt említett összes rövidítés alapján. A mai PC-k túlnyomó többsége DDR4-et használ, és ezt még egy ideig nem fogja elhomályosítani a DDR5. Eközben a grafikus kártyák túlnyomó többsége GDDR-t használ – néhány évvel ezelőttig a GDDR5 volt domináns, most pedig a GDDR6 váltotta fel.

Mennyi RAM-ra van szüksége?

Mennyi RAM játékhoz

A számítógép építése során az egyik gyakran feltett kérdés a következő: hogy mennyi RAM elég ?

Ha játék PC-ről beszélünk, akkor az általános konszenzus az, hogy jelenleg a 16 GB az édes pont. Több mint elég a legújabb játékok futtatásához, és meglehetősen jövőbiztos is. A szűkös költségvetésűek számára a 8 GB RAM továbbra is elegendő, bár nem éppen ez a leginkább jövőbiztos lehetőség.

Ennek ellenére nem kell külön költeni a nagyobb kapacitású RAM-memóriákra, hacsak nem szándékozik a számítógépet valamilyen memóriaigényes professzionális szoftverrel használni, amely ténylegesen kihasználhatja ezt az extra memóriát.

A spektrum másik végén, ha olyan PC-kről beszélünk, amelyek csak a puszta alapokhoz, azaz internetes böngészésre vagy multimédiás tartalmak nézegetésére szolgálnának, akár 4 GB is elegendő lehet a PC memóriaigényének fedezésére. Mondanom sem kell, hogy a több RAM mindig segíthet a többfeladatos munkavégzésben.

Milyen gyors legyen a RAM?

RAM sebesség

Bár a memóriakapacitás minden bizonnyal a legfontosabb tényező, amelyet RAM vásárlásakor szem előtt kell tartani, sebesség sem lehet figyelmen kívül hagyni.

Ami a RAM-ot illeti, a sebességet mértékegységben fejezzük ki Hertz , hasonlóan egy CPU vagy GPU órajeléhez. Minél nagyobb az órajel, annál nagyobb a RAM modul által támogatott adatátviteli sebesség. Manapság olyan DDR4 RAM modulokkal találkozhat, amelyek órajele 2133 MHz-től egészen 5100 MHz-ig terjed, de a legtöbb hagyományos DDR4 stick a 2133-3600 MHz-es tartományra korlátozódik.

Most az igazi kérdés: mennyiben befolyásolja a RAM sebessége a játék teljesítményét ?

Az igazság az: nem valami sok . Igen, határozottan van különbség, és bár ez egy kicsit észrevehetőbb lehet néhány sok memóriát használó játékban, ez többnyire néhány képkocka. Az igazat megvallva a teljesítménybeli különbség csak akkor lehet igazán észrevehető, ha három számjegyű képkockafrekvenciáról és magas frissítési gyakoriságú monitorokról beszélünk.

Összességében tehát, ha aggódik a játékteljesítmény miatt, mindig jobb ötlet több pénzt fordítani erősebb GPU nem pedig túlhajtott RAM.

Következtetés

És szóval ennyi lenne ennél a cikknél! Remélhetőleg hasznosnak találta, és rávilágított az esetleges tévhitekre a RAM PC-ben betöltött szerepével kapcsolatban.

Ha jelenleg új játék PC-t épít, feltétlenül nézzen meg néhányatjáték PC-ink, hiszen biztosan megtalálja az igényeinek és költségvetésének megfelelőt!

Ezek is tetszhetnek neked