Mi az anti-aliasing?

Kíváncsi vagy, mi az élsimítás a játékokban, és hogy engedélyezned kell-e? Megéri egyáltalán az élsimítás? Itt mindent elmagyarázunk.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mi az Anti Aliasing

Válasz:

Az élsimítás számos technikát ölel fel, amellyel megszabadulhat a képernyő egyenetlen éleitől, amelyek a nem téglalap alakú képpontok téglalap alakú képpontjainak eredményeként jelennek meg.

Nem ismered annyira a PC-s játékokat? A legtöbb PC-játék opciómenüjében található különféle grafikus beállítások kissé zavarónak tűnnek?

Például felmerülhet az a kérdés, hogy miről is szól az élsimítás.

Ebben az útmutatóban röviden elmagyarázzuk, mi az élsimítás, és felsoroljuk azokat a népszerű élsimítási technikákat, amelyekkel 2022-ben valószínűleg találkozni fog.

Végül, ez a cikk biztosan segít eldönteni, hogy érdemes-e használni az élsimítást az optimálisabb játékélmény érdekében .

TartalomjegyzékElőadás

Mit csinál az anti-aliasing?

Amint azt valószínűleg tudja, a kijelzője a következőkből áll pixel . Ez a legkisebb eleme minden digitális képnek, és bár a modern tévék és számítógép-monitorok nagy felbontással büszkélkedhetnek, több millió képpontot tartalmaznak, ezek a képpontok továbbra is téglalap alakúak. Ez azt jelenti, hogy amikor kerek formák jelennek meg a képernyőn, akkor szinte garantált, hogy szaggatott éleket fog látni, azaz aliasing .

Ennek ellenére, ahogy a név is sugallja, az anti-aliasing arra törekszik, hogy a lehető legnagyobb mértékben csökkentse az álneveket különféle technikák használatával. A gyakorlatban ezek főként abban különböznek, ahogyan kezelik a szaggatottságokat, és abban, hogy mennyire befolyásolják a játékon belüli teljesítményedet.

mi az anti aliasing magyarázata

Milyen típusú anti-aliasing léteznek?

2022-ben van néhány népszerű élsimítási technika, és természetesen néhány népszerűbb, mint mások. Az alábbiakban rövid áttekintést adunk azokról az élsimítási technikákról, amelyekkel manapság a legvalószínűbb találkozni.

MSAA

MSAA A multisample élsimítás rövidítése, és az élsimítások leggyakoribb típusai közé tartozik. Általában lecsap a legjobb egyensúly a vizuális hűség és a teljesítmény között.

Ez a fajta élsimítás az az, hogy több mintát használ két vagy több szomszédos pixelből, hogy nagyobb képhűségű képet hozzon létre. Minél több mintát használ, annál jobban fog kinézni a kép. Több minta használata azonban elkerülhetetlenül több GPU-teljesítményt igényel, és az MSAA általában két, négy vagy nyolc mintát tud használni.

Ráadásul nekünk is van EQAA (fokozott minőségű élsimítás) és CSAA (lefedettségi mintavételi élsimítás). Ezeket az AMD, illetve az Nvidia fejlesztette ki, és mindkettő többmintavételű élsimítási technikák, amelyek az MSAA-hoz hasonló eredményeket produkálnak, de ezt sokkal hatékonyabban teszik anélkül, hogy nagyobb megterhelést jelentenének a hardveren.

SSAA

SSAA a supersampling anti-aliasing rövidítése, és ez az egyik legalapvetőbb és legigényesebb élsimítási technika, amellyel találkozni fog. Lényegében az SSAA nagyobb felbontásban jeleníti meg a játékot, majd lemintázza, hogy élesebb, tisztább képet hozzon létre különféle lemintavételezési minták segítségével.

Átfogó, Az SSAA általában a legjobb eredményeket produkálja, ha az álnevek csökkentéséről van szó . Ennek ellenére, ahogy azt sejteni lehetett, nagy teljesítményt nyújt, amely nagymértékben korlátozhatja számos GPU teljesítményét. rossz választás azok számára, akik gyengébb vagy elavult grafikus kártyákkal rendelkeznek.

FXAA

FXAA , a gyors hozzávetőleges élsimítás rövidítése, az Nvidia készítette, és valószínűleg az is a legjobb élsimítási módszer alacsony kategóriás PC-k számára . Ennek az az oka, hogy nem túl nagy igénybevételt jelent a GPU-val szemben, mivel inkább kisimítja a 2D-s képet, ahogy az a képernyőn megjelenik, nem pedig a játékon belüli modellek 3D-s geometriáját veszi figyelembe.

Hátránya, hogy a szélek és a textúrák kissé elmosódhatnak, ami nyilvánvalóan nem néz ki olyan jól, mint az MSAA vagy SSAA által készített, összehasonlíthatóan élesebb és élesebb kép.

MLAA

MLAA , a morfológiai élsimítás rövidítése, az élsimítás egy olyan típusa, amely a hardverre sem túl nagy igénybevételt jelent, mivel az FXAA-hoz hasonlóan ez is egy utófeldolgozási technika, amely a pixelek keverésével és a kép. Azonban amint azt sejteni lehetett, ennek eredménye lesz erősen elmosódott élek a játékban, általában inkább, mint az FXAA-val.

KICSI

Az MLAA-hoz hasonlóan az SMAA, az alpixel morfológiai élsimítás is egy másik utófeldolgozási módszer, amely hasonlóan működik. Fő előnye az FXAA-val és az MLAA-val szemben, hogy csökkenti az elmosódás hatását, ami a két fent említett technika közös hátulütője .

TXAA

Következő, van TXAA , vagy időbeli élsimítás. Ezt is az Nvidia vezette be, és ez egy egyedülálló és összetett anti-aliasing módszer, amely több AA technikát használ a szaggatott élek és az időbeli aliasing kezeléséhez a mozgás kisimításával. A TXAA azonban igen meglehetősen igényes a hardverre és sajnos nem sok játék használja 2022-ben.

DLSS

Végül megvan DLSS . A mély tanulási szupermintavétel rövidítése, az Nvidia fejlesztette ki, és jelenleg csak a Volta és Turing alapú GPU-ikon működik , mivel olyan Tensor magokra támaszkodik, amelyeket eddig csak ebben a két architektúrában valósítottak meg.

A DLSS az az, hogy az Nvidia szuperszámítógépein felépített mély tanulási modelleket használ, amelyek lehetővé teszik a GPU számára, hogy élesebb, részletesebb képet hozzon létre, és a fent említett Tensor magok segítségével magasabb felbontásra skálázza fel.

Milyen anti-aliasing technikát érdemes használni?

az anti aliasing magyarázata

Mindezek ellenére melyik élsimítási technikát érdemes végül használni?

Összességében az utófeldolgozásra támaszkodó élsimító módszerek, mint pl Az FXAA, MLAA és SMAA kiválóan alkalmas alsó- és középkategóriás összeállításokhoz mivel csökkenthetik az álneveket anélkül, hogy nagy terhelést okoznának a hardvernek. Azonban, mint fentebb említettük, általában van néhány elhomályosítás érintett, így a kép nem néz ki olyan jól az élesebb képet generáló multisampling és szupermintavételi módszerekhez képest.

Hogy az említett, Az MSAA és az SSAA sokkal szebb képet ad amelyek tisztábbak és élesebbek, de sok GPU-feldolgozási teljesítményt is igényelnek. Ez észrevehető FPS esés ami valóban kevésbé élvezheti a játékélményt gyengébb PC-ken.

Sőt, érdemes megjegyezni, hogy egyes élsimítási technikák nem olyan népszerűek, mint mások. Mint ilyen, csak bizonyos játékok támogatják az olyan technikákat, mint az EQAA, CSAA, TXAA és DLSS.

Mindenesetre az a kérdés, hogy melyik élsimítási technikát használja, nagyban függ az Ön hardverétől és személyes preferenciáitól. Azok, akik a legjobb játékon belüli teljesítményt szeretnék elérni, valószínűleg ragaszkodnak valamihez, például az FXAA-hoz, de azok, akiket nem igazán érdekel a teljesítmény, az SSAA-t választják, ha a lehető legjobb vizuális hűséget akarják elérni.

Végső soron a legjobb, ha kipróbálja a játékban elérhető összes élsimítási módszert, ha meg szeretné találni az igényeinek leginkább megfelelőt.

Következtetés

Ez pedig dióhéjban az élsimítás lenne, kiegészítve mindazokkal az élsimítási technikákkal, amelyekkel a legnagyobb valószínűséggel találkozhatsz 2022-ben.

Ha valami fontosat kihagytunk, vagy hibát észlelt, jelezze kommentben, és mi a lehető leghamarabb kijavítjuk!

Ezek is tetszhetnek neked