Legfontosabb Szerencsejáték Mik azok a tápegység-hatékonysági besorolások?

Mik azok a tápegység-hatékonysági besorolások?

Kíváncsi vagy, mit jelentenek a tápegység hatékonysági besorolásai, mint például a 80 Plus, a bronz, az ezüst, az arany, a platina és a titán? Íme a végső útmutató.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Tápegység-hatékonysági besorolások

A tápegység nem éppen az első alkatrész, amelyre gondol, amikor egy új játék PC összeállításába kezd, de ennek ellenére rendkívül fontos.

A tápegység vásárlásakor több tényezőt is szem előtt kell tartani, ideértve a teljes teljesítményt és annak mértékét modularitás amit kínál, és a hozzá tartozó csatlakozókat, de az egyik legszembetűnőbb (és piacképesebb) funkció, amelyet ma a tápegységekben észrevesz, az hatékonysági minősítés .

De mi is az a hatékonysági besorolás, melyikre érdemes törekedni, és érdemes-e egyáltalán beszerezni egy nagy hatásfokú tápegységet?

Ebben a cikkben minderre választ adunk, szóval olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Mi a tápegység hatékonysági besorolása?

Hogyan válasszunk tápegységet

A tápegység feladata magától értetődő – a számítógép összes összetevőjét látja el árammal. És bár a teljesítmény azt írja le, hogy egy tápegység mekkora teljesítményt tud nyújtani, a hatékonysági besorolása azt jelzi, hogy a konnektorból felvett teljesítmény mekkora része jut el az alkatrészekhez.

Ez azt jelenti, hogy ha egy olcsó, csak 50%-os hatásfokú tápegységnek 100 watt teljesítményt kellene leadnia egy alkatrésznek, akkor kétszer annyi energiát – 200 wattot – kellene fogyasztania, és az összes felesleges teljesítmény elveszne. az egység által kisugárzott hő formája.

De természetesen nem kell aggódni a csak 50%-os hatékonyságú tápegységek miatt, hiszen még a megbízható gyártóktól manapság megvásárolható legolcsóbb modellek is a 70-80%-os hatásfok tartományban vannak, miközben a leghatékonyabbak. könnyen túlléphetik a 90%-os hatékonyságot.

PSU hatékonysági értékelések

Tápegység hatásfok

És ha már a hatékonyabb tápegységekről beszélünk, azt tapasztaljuk, hogy a dobozon egy ügyes kis 80 Plus logó található, szóval miről van szó?

A 80 Plusz tanúsítási programot 2004-ben vezették be, és amint arra a nevéből következtethet, ez azt jelzi, hogy a tápegységet tesztelték, és legalább 80%-os hatékonysággal rendelkezik különböző terheléseken, ami azt jelenti, hogy kevesebb energiát használ és kevesebb hőt termel, mint egy nem tanúsított tápegység.

A szabványos 80 Plus minősítés mellett az évek során további öt minősítést vezettek be, amelyek mindegyike különböző fémekről kapta a nevét: bronz, ezüst, arany, platina és titán. Ahogy az várható volt, minden következő szint nagyobb hatékonyságot kínál, mint az előző, bár magasabb áron.

Hatékony tápegységre van szüksége, és megéri?

Teljes moduláris tápegység

A hatékonyabb tápegység határozottan vonzónak hangzik, különösen, ha a környezettudatos tömegbe számítunk. De a hatékonyabb tápegységek megérik a többletköltséget? És valójában mennyi pénzt tudnak megtakarítani?

Ahogy fentebb említettük, minél magasabb a hatékonyság, annál drágábbak a tápegységek. Nyilvánvalóan nehéz általánosítani a pontos árakat, mivel több száz és száz 80 Plus-tanúsítvánnyal rendelkező tápegység létezik, de természetesen az árprémium annál észrevehetőbbé válik, minél feljebb lépünk a ranglétrán.

Így például, míg egy normál 80 Plus vagy 80 Plus Bronze 600 W-os táp többnyire elhanyagolható áremelkedéssel járhat a nem tanúsítotthoz képest, egy 600 W-os platina vagy titán tápegység könnyen több mint kétszer annyiba kerülhet, mint egy hagyományos tápegység. 80 Plus 600 W-os táp.

Thermaltake SMART RGB 700W

Nos, amikor arról van szó, hogy megéri-e egy hatékonyabb tápegység, mennyi energiát takarítana meg, az nagyban függ attól, hogy mit táplál.

Ha összehasonlítunk egy 80%-os hatásfokú és egy 90%-os hatásfokú 600 W-os tápegységet, amelyek egy hagyományos játék PC-t is táplálnak, akkor a hatékonyabb tápegység elhanyagolható energiamegtakarítást jelentene, ami talán még magának a tápegységnek az árprémiumát sem fedezné. a PC élettartamából.

És bár egy 80 Plus Platinum vagy Titanium PSU valóban jó pénzt takaríthat meg, ha olyan energiaéhes gépet rak össze, amely hosszú órákon át vagy éjjel-nappal dolgozna, egyszerűen nem éri meg befektetni, ha arról van szó. hagyományos játék PC-k.

Ennek ellenére, ha energiatakarékosságról van szó, a legjobb módja annak, ha a számítógépet alvó üzemmódba helyezi, vagy kikapcsolja, amikor nem használja.

Vannak más előnyei is a hatékony tápegység megszerzésének?

Corsair CV650

Mindezt szem előtt tartva, van-e előnye annak, ha valamivel drágább 80 Plus-tanúsítvánnyal rendelkező tápegységet választ a nem tanúsított tápegység helyett, ha az energiatakarékosság nem jön szóba?

Nos, ahogy korábban említettük, a hatékony tápegység nem csak energiát takarít meg, hanem kevesebb hőt is termel. Ez viszont hosszabb élettartamot jelent, mivel a tápegység nem fog olyan gyorsan elhasználódni, mint egy általános, nem tanúsított tápegység.

Tehát ezt szem előtt tartva, a drágább 80 Plus-os tápokkal ellentétben egy normál 80 Plus-s vagy 80 Plus Bronze tápegység nagy valószínűséggel megérné a viszonylag kis áremelést. Végül is az utolsó dolog, amire vágyik, az egy rossz minőségű tápegység, amely egy nap megsüti az alkatrészeket.

Végezetül, ha most vásárol egy új tápegységet, érdemes megnéznie a kínálatunkat legjobb PSU játékhoz most elérhető, mert valószínűleg talál valamit, ami megfelel az Ön igényeinek!

Ezek is tetszhetnek neked