Legfontosabb Szerencsejáték Mik azok az NVIDIA CUDA magok, és mit jelentenek a játékokhoz?

Mik azok az NVIDIA CUDA magok, és mit jelentenek a játékokhoz?

Új grafikus kártyát vásárol, de nem biztos abban, hogy a specifikációs lapon ez a bizonyos bejegyzés? Ne aggódjon, azért vagyunk itt, hogy egyszerű magyarázatot adjunk arra vonatkozóan, mik azok a CUDA magok, és miért fontosak.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 NVIDIA Cuda magok

Válasz:

A CUDA magok az Nvidia GPU megfelelői a CPU magokkal. Nagyszámú számítás egyidejű futtatására optimalizáltak, ami létfontosságú a modern grafika számára.

Természetesen a GPU CUDA magszáma által leginkább befolyásolt grafikus beállítások azok, amelyek a legtöbbet kívánják a GPU-ból, azaz többek között az árnyékokat és a világítást.

CUDA régóta az egyik legkiemelkedőbb bejegyzés minden GeForce grafikus kártya adatlapján. Nem mindenki tudja azonban teljesen világosan, hogy mik azok a CUDA magok, sem azt, hogy pontosan mit képviselnek a játékokhoz.

Ebben a cikkben erre a kérdésre szeretnénk rövid és egyszerű választ adni. Ezen túlmenően, röviden áttekintünk néhány további kapcsolódó kérdést, amelyek egyes felhasználóknál felmerülhetnek.

TartalomjegyzékElőadás

Mik azok a CUDA magok?

A CUDA az Nvidia egyik szabadalmaztatott technológiájának rövidítése: Számítsa ki az egyesített eszközarchitektúrát .

A célja? Hatékony párhuzamos számítástechnika.

Egyetlen CUDA mag analóg egy CPU maghoz, azzal az elsődleges különbséggel, hogy kevésbé kifinomult, de sokkal nagyobb számban van megvalósítva. Egy átlagos játék CPU 2 és 16 mag között van, de a CUDA magok száma több százra tehető, még a legalacsonyabb modern Nvidia GPU-kban is. Eközben a csúcskategóriás kártyákon már több ezer van belőlük.

cuda magok

Mit csinálnak a CUDA magok a játékban?

A GPU sok tekintetben különbözik a CPU-tól, de laikus szavakkal fogalmazva: a CPU inkább adminisztrátor, aki a számítógép egészének vezérléséért felelős, míg a GPU a legmegfelelőbb a nehéz teherhordás elvégzésére.

A grafikus feldolgozás számos összetett számítást igényel egyidejűleg, ezért ilyen hatalmas mennyiségű CUDA magot valósítanak meg a GPU-kban. És látva, hogy a GPU-kat kifejezetten erre a célra tervezték és optimalizálták, magjaik sokkal kisebbek lehetnek, mint a sokkal sokoldalúbb CPU-ké.

mik azok a cuda magok

És hogyan befolyásolják a CUDA magok a játékon belüli teljesítményt?

Lényegében minden grafikus beállítás, amely egyidejű számításokat igényel, nagymértékben profitál a magasabb CUDA magszámból. A legnyilvánvalóbbak a világítás és az árnyékok, de ide tartozik a fizika, valamint bizonyos típusú élsimítások, ill. környezeti elzáródás .

CUDA magok vs Stream processzorok

Míg az Nvidia CUDA magokkal rendelkezik, addig az elsődleges versenytársa, az AMD rendelkezik Stream processzorok .

Ez a két technológia, valamint az egyes vállalatok GPU-architektúrája nyilvánvalóan különbözik. Azonban alapvetően és funkcióilag a CUDA magok és a Stream Processorok ugyanazok.

A CUDA magok jobban optimalizáltak, mivel az Nvidia hardverét általában az AMD-hez hasonlítják, de a teljesítményben vagy a grafikus minőségben nincsenek kirívó különbségek, amelyek miatt aggódnia kell, ha az Nvidia vagy az AMD GPU beszerzése között szakad.

Hány CUDA magra van szüksége?

nvidia cuda magok

És itt a trükkös kérdés. A papíron szereplő specifikációkhoz hasonlóan ezek egyszerűen nem jelzik jól, hogy milyen teljesítményt várhat el egy hardvertől.

Sok más specifikáció, mint pl VRAM kapacitás , fontosabb figyelembe venni, mint a CUDA magszámát, és ott van a szoftveroptimalizálás kérdése is.

Emiatt a legjobb módja annak, hogy megbizonyosodjon a GPU teljesítményéről, ha megnéz néhány benchmarkot. Így pontosan tudhatod, hogy egy adott játékban milyen teljesítményre számíthatsz.

Ha általános benyomást szeretne kapni a GPU teljesítményéről, javasoljuk, hogy nézze meg UserBenchmark . Ha azonban részletes, mélyreható tesztelést szeretne látni, több megbízható oldal is létezik, mint pl GamersNexus , TrustedReviews , Tom hardvere , AnandTech , és még sokan mások.

Az utolsó szó

És ez a lényege. Remélhetőleg ez segített rávilágítani arra, hogy valójában mik is a CUDA magok, mit csinálnak, és mennyire jelentősek. Mindenekelőtt reméljük, hogy segítettünk eloszlatni a témával kapcsolatban felmerült tévhiteit.

Végül, ha most új GPU beszerzését fontolgatja, javasoljuk, hogy nézze meg ez a cikk a jelenleg elérhető legjobb grafikus kártyákkal.

Ezek is tetszhetnek neked