Legfontosabb Szerencsejáték Mit kell keresni egy játékmonitoron

Mit kell keresni egy játékmonitoron

Új játékmonitort keresel? Tekintse meg ezt az egyszerű útmutatót, amely minden fontos szempontot tartalmaz, amelyet figyelembe kell vennie új játékmonitor vásárlásakor.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mit kell keresni egy játékmonitoron

A játékmonitorok többféle stílusban, méretben és még változatosabb árcédulákkal készülnek. Általában a legjobb játékmonitor kiválasztása szubjektív kérdés, és a különböző szempontok egyensúlyozásán múlik, hogy elkülönítsük azt a monitort, amelyik a legjobb értéket képviseli.

De mik azok a dolgok, amelyekre érdemes odafigyelni egy játékmonitornál?

Erre válaszolunk, valamint a következő útmutatóban további betekintést nyújtunk.

TartalomjegyzékElőadás

Felbontás

Az első és legfontosabb szempont természetesen a kijelző felbontása.

A mai játékmonitorok a következő felbontásokkal rendelkezhetnek:

mit kell keresni egy játékmonitoron

A nagyobb felbontás nagyobb pixelszámot jelent, ami viszont jobb vizuális részleteket és nagyobb képtisztaságot jelent.

A legnagyobb akadály azonban, amely a legtöbb játékost visszatartja a QHD és UHD felbontástól, a hardveres korlátok. A QHD lassan az új szabvánnyá válik, a legtöbb középkategóriás játékszerszám stabil 30 FPS-t képes fenntartani ebben a felbontásban. Az UHD egy teljesen más történet, mivel csak a legerősebb modern GPU-k több mint 30 FPS-t tud majd elérni, és reméli, hogy eléri a 60-at.

Ennek ellenére, mielőtt döntene az ideális felbontás mellett, fontolja meg a GPU teljesítményét, és azt, hogy a teljesítményt vagy a vizuális minőséget részesíti előnyben. A legtöbb esetben azt tanácsoljuk, hogy nagyobb felbontást (QHD vagy UHD) válasszunk, mivel az sokkal jövőbiztosabb.

Összefüggő: A legjobb 4K játékmonitorok (2022-es értékelések)

Frissítési ráta

te vagy

Egy monitoré frissítési ráta Hertzben (Hz) mérik, és azt mérik, hogy a monitor másodpercenként hányszor tudja frissíteni a megjelenített képet. Ez azt is meghatározza, hogy másodpercenként hány képkockát tud megjeleníteni a monitor.

A monitorok a következő frissítési gyakorisággal rendelkezhetnek:

  • 60 Hz
  • 144 Hz
  • 240 Hz

Fontos észben tartani, hogy a magas frissítési gyakoriságnak semmi értelme, hacsak a GPU nem elég szörnyű ahhoz, hogy a megfelelő számú képkocka másodpercenként megnyomja.

Tehát, mielőtt a 144 Hz-es vagy 240 Hz-es monitor vásárlása mellett döntene, győződjön meg arról, hogy a grafikus kártyája képes futtatni a kívánt játékokat ilyen magas képkockasebességgel.

Adaptív szinkronizálás

freesync vs g-sync

Érdemes megfontolni a FreeSync vagy a G-SYNC használatát is, ha nem szeretné, hogy a képernyő szakadjon játék közben. Sok újabb játékmonitor már tartalmazza e kettő valamelyikét, ezért erre figyeljen.

Az AMD FreeSync nem ad többletköltséget a monitor alapárához, és csak az AMD grafikus kártyákkal kompatibilis, míg az NVIDIA G-SYNC prémiumot ad hozzá, ami általában 100-150 dollár, és csak NVIDIA kártyákkal működik.

Ha e technológiák bármelyikét engedélyezi, akkor gyakorlatilag a teljesítmény hiánya árán megszabadul a képernyő szakadásától. Nos, van egy kis teljesítménybüntetés, de ez semmi, amit észre lehet venni.

A panel technológia

Manapság a monitorok kétféle panelre támaszkodnak:

  • TN (csavart nematikus)
  • IPS (síkon belüli kapcsolás)

Anélkül, hogy belemennénk a kettő közötti technikai különbségekbe, azonnal foglalkozzunk a legfontosabb különbségekkel.

Az IPS panelek jobb vizuális minőséget kínálnak. Ez élénkebb és pontosabb színvisszaadást, valamint jobb betekintési szögeket jelent. A TN panelek legnagyobb előnye, hogy támogatják a gyorsabb válaszidőt. Ha már itt tartunk…

Válaszidő

A képpontok válaszidejét ezredmásodpercben (ms) mérik, és ez azt jelzi, hogy egy pixelnek mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy feketéről fehérre váltson, vagy váltson a szürke különböző árnyalatai között.

De mit jelent ez a játék szempontjából?

mitől jó egy játékmonitor

Lényegében minél alacsonyabb a válaszidő, annál simábbak lesznek a kamera mozgásai. Másrészt a magas válaszidő elmosódáshoz vezet, mivel a képpontoknak nincs elég idejük a színek közötti váltáshoz a kamera gyors mozgása közben. Egy másik lehetséges probléma a szellemkép, de ez ma már csak a tévéknél jelent problémát.

Most, ahogy fentebb említettük, a TN panelek 1 ms válaszidőt támogatnak, míg az IPS panelek csak 4 ms-ig képesek. Az, hogy melyiket választja, teljes mértékben attól függ, hogy az érzékenységet vagy a vizuális minőséget részesíti előnyben. Sőt, előfordulhat, hogy nem is vesz észre különbséget az 1 ms és a 4 ms között, hacsak nem hasonlítja össze őket egymás mellett, vagy már hozzászokott a rövidebb válaszidőhöz.

Kijelzo méret

A képernyő mérete nem olyan nagy probléma a monitorok esetében, mivel közelről nézheti őket, és a különbségek meglehetősen csekélyek.

Manapság a játékmonitorok 21 és 27 hüvelyk közötti méretekhez ragaszkodnak, mivel ezek tökéletes egyensúlyt képviselnek a vizuális tisztaság és a megtekintési kényelem között. Bármi magasabb, és távolról kellene nézni őket, és bármi kisebb, és nem profitálnának annyit a nagy felbontásból.

Az, hogy melyik méretet választja, kizárólag Önön múlik. Ha azonban 1080p-s monitort használ, akkor a legjobb, ha nem megy 24 hüvelyknél nagyobbra, mivel az alacsonyabb pixelsűrűség elkerülhetetlenül csúnya álnevekhez vezet.

Csatlakozók

Egy modern játékmonitor a következő bemenetekkel és kimenetekkel rendelkezik:

    DisplayPort 1.4– A legjobb választás video/audio átvitelhez PC-n.HDMI 1. 4/2,0 – Nagyobb felbontásban nem támogatja az olyan magas frissítési gyakoriságot, mint a DisplayPort, de ugyanolyan életképes a középkategóriás megoldásokhoz, valamint videót és hangot is továbbít.3,5 mm-es hangkimenet –Úgy tervezték, hogy kényelmesebb eszközként csatlakoztasson fejhallgatót vagy hangszórót közvetlenül a monitorhoz, ne az alaplap hátlapjához vagy a ház előlapjához.
játékmonitor vásárlási útmutató

Ezeken kívül a monitor 3,5 mm-es audiobemenettel és egy vagy több különböző típusú USB-porttal is rendelkezhet.

Vannak más típusú csatlakozók is, amelyeket egy monitor tartalmazhat, de a fentiek a legfontosabbak. A videó/audio kompatibilitás nem jelenthet problémát, mivel a legtöbb grafikus kártya legalább egy vagy több DisplayPort- vagy HDMI-porttal rendelkezik, és mindkettő képes hangot továbbítani.

Az egyetlen dolog, amit szem előtt kell tartani, hogy vannak-e olyan USB-eszközök, amelyeket közvetlenül a monitorhoz kíván csatlakoztatni, és ennek megfelelően tervezze meg a vásárlást.

Az utolsó szó

És itt van, minden fontos tényező, amit szem előtt kell tartania, amikor játékmonitort választ! Tartsa szem előtt a fentieket, és biztos lehet benne, hogy okosan vásárol.

Erősen javasoljuk, hogy nézze meg Ön is játékmonitorok vásárlási útmutatója ahol felsoroltuk és leírtuk a ma elérhető legjobb játékmonitorok széles skáláját.

Ezek is tetszhetnek neked