Legfontosabb Szerencsejáték Mobil CPU vs asztali CPU – mi a különbség?

Mobil CPU vs asztali CPU – mi a különbség?

Mi a különbség a mobil CPU és az asztali CPU között? Sok van, és ez az útmutató bemutatja az összes különbséget és hasonlóságot.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Mobil CPU vs asztali CPU

Válasz:

A mobil CPU-k megtalálhatók a laptopokban, és gyakran lassabbak, mint asztali társaik, mert energiahatékonyabbaknak kell lenniük és kevesebb hőt kell termelniük.

A nagy fogyasztás és a magas hőtermelés gondot jelenthet egy akkumulátoros laptopnál, viszonylag kis házzal.

Ha Ön PC-játékos, akkor nagy eséllyel gondolt arra, hogy valamikor egy játékra szánt laptop beszerzésén gondolkozik, vagy éppen most gondolkodik rajta. Végtére is, könnyen belátható, miért lenne olyan vonzó a játékra szánt laptop ötlete: a játékra szánt PC teljes ereje egyetlen hordozható eszközben van összezsúfolva, amelyet magával vihet.

Sajnos azonban az igazság az a játékra szánt laptopok egyszerűen nem egyeznek a játék PC-kkel teljesítmény szempontjából, bármennyire kényelmesek is a hordozhatóságuk miatt. Ennek több oka lehet, amelyek közül az egyik az a tény, hogy a játékra szánt laptopok általában mobil CPU-val rendelkeznek.

Így, miben különböznek a mobil CPU-k az asztali CPU-któl ? Ebben a cikkben pontosan erről fogunk beszélni, úgyhogy olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Miben különböznek a mobil CPU-k?

Az AMD Ryzen mobil processzor stilizált renderelése laptopon belül (nem PRO)

Az AMD Ryzen mobil processzor stilizált renderelése laptopon belül (nem PRO)

Mivel laptopokhoz tervezték, a mobil CPU-knak több fontos tényezőt is figyelembe kell venniük, amelyek nem jelentenek olyan nagy problémát az asztali CPU-k esetében.

Az első és legfontosabb, hogy a mobil CPU-knak prioritást kell adniuk energia hatékonyság nyers teljesítmény felett. Mivel a laptop akkumulátorral működő eszköz, amely nem csatlakozik állandóan áramforráshoz, a mobil CPU nem engedheti meg magának, hogy olyan gyorsan égesse el az energiát, mint egy asztali CPU.

Másodszor, ott van az is, hogy hűtés . Tekintettel arra, hogy a gyártóknak egy egész PC hardvert kell egy viszonylag kis házba belezsúfolniuk, a hőleadás itt sokkal lassabb folyamat, mint egy tágas számítógépházban, több elemmel. nagy rajongók és lényegesen nagyobb hűtőbordák.

Tehát ezt szem előtt tartva a mobil CPU-k általában kevesebb maggal, valamint lényegesen alacsonyabb alap órajellel és TDP , mindezt azért, hogy a CPU kisebb fogyasztású legyen, és kevesebb hőt termeljen.

Természetesen ez nem vonatkozik minden egyes mobil CPU-ra, mivel egyes erősebb modellek teljesítményükben valóban megközelíthetik az asztali CPU-kat. Például az Intel mobil CPU-k, amelyek a H betűjelölés modellszámuk végén a nagy teljesítményű modellek, míg az U-val vagy Y-vel jelöltek az alacsony, illetve az ultraalacsony fogyasztású változatokat.

Használj laptopot játékhoz?

Razer Blade Pro

Ez elvezet minket a következő kérdéshez: megérik-e egyáltalán a játék laptopok?

Nos, a laptopok általános teljesítményt tekintve elmaradnak az asztali számítógépektől, ehhez nem fér kétség. CPU-ik és GPU-ik gyakran alulteljesítenek az energiahatékonyság és a hőelvezetés javítása érdekében, de ezt a hiányosságot más módon pótolják.

Ugyanis, ahogy a bevezetőben is említettük, a laptopoknak megvan az az előnye hordozhatóság . Annak ellenére, hogy a játékra szánt laptopok a legnagyobb tömegű laptopok közé tartoznak, amelyekkel manapság találkozni fog, nyilvánvalóan sokkal hordozhatóbbak, mint az asztali számítógépek.

Sőt, számos módon lehet ellensúlyozni a hiányosságaikat.

Ami a hűtést illeti, a légáramlás javítható a hűtőpárna és a grafikai feldolgozást egy külső grafikus kártya , mivel ez csökkentené a belső hőtermelést és jobb GPU-teljesítményt kínálna. Ráadásul, ha nagyobb képernyőn szeretne játszani, csatlakoztassa a laptopot egy külső kijelző mindig van lehetőség.

Ennek ellenére a játékra szánt laptop továbbra is nagyszerű választás azok számára, akiknek olyan hordozhatóságra van szükségük, amelyet az asztali számítógépek nem tudnak biztosítani. Csupán arról van szó, hogy egy játék laptop összességében drágább lenne, az asztali pedig jobb ár-érték arányt kínálna, mivel kevesebb pénzért jobb teljesítményt érhetne el.

Következtetés

Gaming laptop vs asztali számítógép

Összességében tehát a mobil CPU lényegében az asztali CPU alulteljesített változata, gyakran kevesebb magot, alacsonyabb alap órajelet és alacsonyabb TDP-t tartalmaz, mindezt azért, hogy tovább tartsa az akkumulátort és csökkentse a hőfelhalmozódást. az alváz belsejében.

Ha egy játék laptop vásárlásán gondolkodik, és a hátrányai is rendben vannak, javasoljuk, hogy nézze meg 2022 legjobb játék laptopjait tartalmazó válogatásunk . Ha nem, és inkább egy asztali PC-n gondolkodik, akkor az egyik miénksok PC buildminden bizonnyal megfelel az Ön igényeinek és költségvetésének!

Ezek is tetszhetnek neked