Legfontosabb Szerencsejáték Workstation vs Gaming PC – melyiket válasszam?

Workstation vs Gaming PC – melyiket válasszam?

Mi az a munkaállomás PC? Életképesek játékra és mindennapi használatra? Vagy csak munkára életképesek, ahogy a neve is sugallja? Íme egy egyszerű útmutató.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Workstation vs Gaming PC

Válasz:

A munkaállomások igényes számítási feladatokra készültek, és különféle szakemberek számára kerülnek forgalomba.

Általában olyan hardverre támaszkodnak, amely sokkal erősebb és fejlettebb, mint amit egy játék PC-től megkövetel.

Ha Ön játékos, és részt vett vagy megfigyelt egy hardverről szóló vitát, akkor biztosan hallja időnként a munkaállomás kifejezést.

De mi is pontosan a munkaállomás? Mire használják? Miben különbözik egy játék PC-től?

Az alábbiakban ezekre a kérdésekre válaszolunk! Kezdjük az alapokkal.

TartalomjegyzékElőadás

Mi az a munkaállomás?

munkaállomás vs asztali számítógép

A munkaállomás kifejezés olyan számítógépet jelent, amelyet kifejezetten a szakemberek – legyen az tudósok, mérnökök, építészek, grafikusok stb. Egyes cégek előre elkészített munkaállomás-számítógépeket árulnak, bár egy munkaállomást bárki összeállíthat, akárcsak egy játék PC-t.

Számos különböző szakma használ munkaállomásokat, így azok specifikációiban elkerülhetetlenül eltérőek. Ami azonban minden munkaállomásban közös, az az erős CPU és az átlagosnál nagyobb mennyiségű RAM.

Ezenkívül az igényesebb feladatokra szánt munkaállomásokat speciális alkatrészekkel tervezték, amelyeket nagy teljesítményre terveztek. Ráadásul tovább tartanak annak ellenére, hogy a hosszú munkamenetek során csúcshatékonysággal kell dolgozniuk.

Workstation vs Gaming PC

És most válaszoljunk a fő kérdésre: mi a különbség a játék PC és a munkaállomás között? Őszintén szólva minden az összetevőkön múlik.

A CPU

asztali számítógép vs munkaállomás

Mint fentebb említettük, a munkaállomások mindig erősek CPU amely képes kezelni az összetett számítási feladatokat. A munkaállomásokon található CPU-k a következők lehetnek:

  • Intel Core i7 vagy AMD Ryzen 7 , a legalapvetőbb CPU-k, amelyek a költségvetési és középkategóriás munkaállomásokon találhatók.
  • Intel Core i9 vagy AMD Ryzen Threadripper , a legnépszerűbb munkaállomási CPU-k, amelyek általában az ár és a teljesítmény közötti édes ponton vannak.
  • Intel Xeon vagy AMD EPYC , A csak a legerősebb munkaállomások számára fenntartott CPU-k elsősorban szerverekben való használatra készültek, és kiválóan alkalmasak többfeladatos munkavégzésre és nagy mennyiségű adat feldolgozására.

Amint azt már valószínűleg tudja, az Intel Core i7 és Ryzen 7 processzorok a legerősebb processzorok, amelyek egy játék PC-ben használhatók. Bármi, ami erősebb, túlzás lenne.

Ám, amint látható, a munkaállomások sokkal tovább mennek, olyan CPU-kat alkalmaznak, amelyeket soha nem használnának játékra, kivéve, ha munkaállomásként és játék PC-ként is szolgálnak.

A GPU

munkaállomás vs játék PC

Azonban a GPU egy játék PC nélkülözhetetlen eleme. A munkaállomások szerves része is lehet, ha nagy grafikát igénylő feladatokhoz használjuk, mint például képszerkesztés, videószerkesztés, 3D modellezés stb.

Ebben az esetben a munkaállomás a következő GPU-márkák egyikét fogja használni:

  • Nvidia GeForce vagy AMD Radeon RX , játékosként kétségtelenül ismeri ezeket a neveket. Számos munkaállomás általában csúcskategóriás GeForce és Radeon kártyákat használ, néha több GPU-s konfigurációkban.
  • Nvidia Quadros vagy AMD RadeonPro , valódi munkaállomási GPU-k. Különböznek a játék GPU-któl, mivel nagyobb mennyiségű videó- ​​és sávszélességű memóriával és összességében nagyobb feldolgozási teljesítménnyel rendelkeznek. Ezenkívül a GPU-t erősítő szoftverekre optimalizálták, nem játékokra.

A Kos

játék munkaállomás

Az emberek gyakran túlbecsülik a játék PC-hez szükséges RAM mennyiségét. Amint azt korábban kifejtettük ez a cikk , egy játékra szánt számítógép már 8 GB RAM-mal is jobban teljesít, és általában még a 16 GB is túl sok.

A munkaállomásoknak viszont óriási mennyiségű RAM-ra van szükségük a játék PC-khez képest. Legtöbbjük 32 vagy 64 GB-hoz ragaszkodik, de a csúcskategóriások 128 GB vagy akár 256 GB RAM-mal is rendelkezhetnek.

Mi több, a munkaállomások általában támaszkodnak ECC RAM , amely javítja a rendszer/program stabilitását és megakadályozza az adatok sérülését.

A Tároló

gamer munkaállomás

A modern munkaállomások az SSD-ket részesítik előnyben, mint elsődleges információtárolási eszközt, mivel sebességük eltörpül a HDD-kéhez képest. Mivel azonban előfordulhat, hogy a munkaállomás-felhasználóknak nagy mennyiségű adatot kell tárolniuk, a konfigurációban általában több terabájttal rendelkező merevlemez is szerepel.

Ezzel együtt a munkaállomások és a játék PC-k nem különböznek sokban ebben a tekintetben, kivéve azt a tényt, hogy egy munkaállomás szinte biztosan nagyobb kapacitású tárolómeghajtókat használ.

Az alaplap

Alaplap

Egy munkaállomás alaplapja nem különbözik attól, hogy egy speciális chipkészletet és aljzatot tartalmazhat, amelyet a fent felsorolt ​​​​erősebb CPU-khoz terveztek. Egyes felhasználók azonban választhatnak olyan alaplapokat, amelyek további RAM-mal és PCIe-nyílásokkal rendelkeznek, amelyek megfelelnek a követelményeknek. Vannak még két CPU-s alaplapok , de ezek gyakoribbak a szerverek között.

Jók a munkaállomások játékra?

Látva, hogy a munkaállomások általában felülmúlják a játék PC-ket, nyugodtan kijelenthetjük, hogy minden tisztességes munkaállomás ugyanolyan jól teljesít, mint csúcsminőségű játék PC . Ez azonban elsősorban a GPU-tól függ. Ha csúcskategóriás Quadro vagy RadeonPro grafikus kártyával rendelkezik, akkor könnyedén lépést fog tartani egy csúcskategóriás játék PC-vel. Ha azonban ez egy megfizethetőbb modell korlátozott VRAM-mal, akkor előfordulhat, hogy nem teljesít olyan jól.

Azt is meg kell jegyezni, hogy ezek a kártyák nem játékokra vannak optimalizálva, hanem professzionális szoftverhasználatra – például a CAD Autodesk –, ami befolyásolhatja a játékon belüli teljesítményt, bár csak kis mértékben.

Használhat játék PC-t munkaállomásként?

Még egyszer mondom, minden a specifikációktól függ, és attól, hogy mennyire értékeli az idejét. Lényegében, ha egy számítógép képes futtatni egy bizonyos szoftvert, akkor azt technikailag munkaállomásként is használhatja.

A hardveres korlátok miatt azonban előfordulhat, hogy a számítógépnek lényegesen tovább tart minden szükséges feldolgozása és megjelenítése, mint egy megfelelő munkaállomáson.

Ezek is tetszhetnek neked