Legfontosabb Szerencsejáték Optimális CPU és GPU hőmérséklet a játékokhoz

Optimális CPU és GPU hőmérséklet a játékokhoz

Attól tart, hogy a processzora vagy a grafikus kártyája túlmelegszik? Ebből a rövid útmutatóból megtudhatja a legjobb CPU és GPU hőmérsékleteket!

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Optimális CPU és GPU hőmérséklet

A játék PC rendszeres karbantartást igényel . Ez egy olyan igazság, amelyet sokan a kemény úton tanulnak meg. Miért?

Mert túlmelegedés !

Ha elkészült a vadonatúj játékbeállításokkal, és elkezdi működésbe hozni, az idő pillanatok alatt elrepül, és könnyen elfelejtheti, hogy a számítógép rendszeres karbantartást igényel. És ha elfelejtené, egy bizonyos ponton emlékeztessen rá, legyen az hirtelen lassulás vagy a halál csúnya kék képernyője.

Most már teljesen természetes, hogy aggódik drága játékgépe jóléte miatt, és a legjobb módja annak, hogy megállapítsa, ha számítógépe szokatlanul meleg, ha követi az alkatrészek hőmérsékletét beépített érzékelőkkel.

Ebben az útmutatóban pontosan ezt fogjuk elmagyarázni: hogyan lehet nyomon követni a CPU/GPU hőmérsékletét, mi az optimális játékhőmérséklet, és mik lehetnek a megnövekedett hőmérséklet okai .

TartalomjegyzékElőadás

Optimális játékhőmérséklet

hőmérő

A technológia bonyolultabbá válásával kevésbé robusztussá válik, ezért modern processzorok általában alacsonyabb maximális hőmérsékleti küszöbértékkel rendelkeznek, mint évtizedekkel ezelőtti társaiké.

Ezek a küszöbértékek gyártónként és modellenként is változnak, így lehetetlen pontosan meghatározni azt az ideális hőmérsékletet, amelyen a CPU vagy a GPU működnie kell.

Mi akkor a hozzávetőleges ideális hőmérséklet?

CPU-k

AMD és Intel

Ha ma játék PC-t épít, az ideális CPU a két vezető sorozat egyikébe fog tartozni: Intel Core és AMD Ryzen .

A két cég felsorolta a maximális biztonságos üzemi hőmérsékleteket, ezek 95 és 100 Celsius fok. Ryzen és Core processzorok , ill. A CPU azonban valószínűleg nem éri el ezt a hőmérsékletet, hacsak nem a hűtéssel van probléma, vagy ha nem tolja tovább az órát, mint amit a hűtő elbír.

Ha egy Ryzen vagy egy Core CPU-t nagy terhelés alá helyez, a hőmérséklet aligha haladhatja meg a 85 Celsius fokot , feltételezve, hogy a készlethűtőt és a gyári órabeállításokat használja. Ha továbbra is így van, valószínűleg valami nem stimmel, de erről később.

GPU-k

Nvidia és AMD

A CPU-khoz hasonlóan jelenleg is két vezető GPU-gyártó uralja a piacot. Ezek Nvidia és még egyszer, AMD . Bár ez a két cég maga tervezi és gyártja a GPU-kat, a boltok polcain található grafikus kártyák többségét partnercégek gyártják.

Ide tartoznak az olyan ismert nevek, mint az Asus, Gigabyte, MSI, EVGA vagy Sapphire. Végső soron a NYÁK-tól a hűtésig minden más gyártásáért is ők a felelősek, így a pontos teljesítmény és hőmérséklet modellenként óhatatlanul változni fog, még akkor is, ha a GPU ugyanaz.

Ennek ellenére a maximális biztonságos hőmérséklet változatlan marad. Általánosságban elmondható, hogy a legújabb GPU-k maximális biztonságos hőmérséklete 100 Celsius-fok körül van, de az átlaghőmérséklet terhelés alatt 60-70 fok legyen. Ennek ellenére egyes modellek a típustól és a beépített hűtési megoldás típusától függően akár 80 vagy akár 90 is lehet.

Grafikus kártya vízhűtővel

Ez azt jelenti, ha arról van szó GPU hűtők , a hűtő típusa és minősége jelentősen befolyásolja a kártya hőmérsékletét.

Ma három fő GPU-hűtőtípussal találkozhat:

Kültéri a hűtők messze a leggyakoribbak. Nyitott hűtőbordával és egy-három ventilátorral rendelkeznek. Általában ezek a legmegfelelőbbek a legtöbb játék PC-hez, és valóban profitálhatnak a jó légáramlásból és néhány házba szerelt ventilátorból, amelyek elősegítik a levegő keringetését a házon keresztül.

Légfúvó ventilátorok sokkal kevésbé gyakoriak, bár megvannak a maguk érdemei. A szabadtéri hűtőkkel ellentétben a ventilátoros hűtésű kártyák zárt hűtőbordával rendelkeznek, csak egyetlen ventilátorral, amely beszívja a hideg levegőt, és kivezeti a forró levegőt a kártya hátulján és közvetlenül a házon kívül.

Ennek ellenére a fúvók jók szűk házakhoz vagy néhány több GPU-s beállításhoz, de általában melegebben és hangosabban működnek, mint szabadtéri társaik, ezért nem olyan népszerűek, ha a legtöbb játék PC-beállításról van szó. .

Grafikus kártya víztömbbel

Végül is van folyékony hűtés , és ahogy a neve is sugallja, ezek a hűtők levegő helyett keringtető folyadékot használnak a GPU hűtésére. Ez sokkal alacsonyabb hőmérsékletet és néha alacsonyabb zajkibocsátást is eredményez.

A folyadékhűtés azonban megfizethetetlenül drága a legtöbb játékos számára, és csak azoknak a rajongóknak éri meg igazán, akik a lehető legtöbb teljesítményt szeretnék kihozni egy csúcskategóriás GPU-ból túlhajtással.

Még valami, amit érdemes megjegyezni, hogy a legtöbb grafikus kártya manapság valamilyen intelligens ventilátor technológiát tartalmaz. Lényegében a ventilátorok automatikusan leállnak, amikor a kártya üresjáratban van, és addig maradnak, amíg a hőmérséklet el nem ér egy bizonyos küszöböt, általában 30-40 Celsius fok körül.

Az ok, amiért az AIB grafikus kártya gyártók Ezt a technológiát azért kell alkalmazni, mert csökkenti az energiafogyasztást és a zajképződést, amikor a kártya nincs terhelés alatt, tehát ha úgy tűnik, hogy a kártya szokatlanul forró üresjárat , nincs ok az aggodalomra .

Hogyan követhetjük nyomon a CPU/GPU hőmérsékletet

A CPU-kba, GPU-kba és alaplapokba épített számos érzékelőnek köszönhetően pontosan láthatja, hogy az egyes komponensek milyen hőmérsékleten futnak. De milyen szoftverrel ellenőrizheti ezeket az értékeket?

A CPU/GPU segédprogramok

MSI Afterburner

A CPU és a GPU hőmérsékletének figyelésének legjobb módja a hozzájuk tartozó segédprogramok segítségével.

Mert CPU-k , ezek a Intel Extreme Tuning Utility és a Ryzen Master Utility . Ami pedig azt illeti GPU-k , a AMD Vezérlőközpont lehetővé teszi a GPU hőmérsékletének figyelését, bár az Nvidia vezérlőpultja sajnos nem rendelkezik ezzel a funkcióval.

A hardvergyártók azonban saját, túlhúzásra és hőmérséklet-figyelésre tervezett segédprogramokat is tartalmaznak, így ezek is ugyanazt a célt szolgálhatják. Ezek ingyenesek, és általában az illesztőprogramokkal együtt érkeznek.

Meg kell jegyezni, hogy a különböző segédprogramok különböző grafikus kártyákon működnek, így szabadon használhatja az MSI Afterburnert Asus kártyán, az Asus GPU Tweak-et Gigabyte kártyán stb.

Harmadik fél szoftvere

AIDA64 logó

A fent említett hivatalos segédprogramokon kívül jó néhány harmadik féltől származó program létezik, amelyek lehetővé teszik a CPU és/vagy a GPU hőmérsékletének figyelését, miközben potenciálisan néhány extra funkciót is bedobnak a keverékbe.

A legnépszerűbbek közé tartoznak a hasonlók CPU-Z , GPU-Z , HWMonitor , OpenHardwareMonitor , és AIDA64 , hogy csak néhányat említsünk.

Befolyásolja-e a hőmérséklet a teljesítményt?

Gaming PC tok

Valószínűleg azon töpreng, hogy az alacsonyabb hőmérséklet javítja-e a számítógép teljesítményét, és hogy a magasabb hőmérséklet ellenkező hatást vált-e ki.

A válasz egyszerű: nem.

Amíg a hőmérséklet az elfogadható tartományon belül van, nem fog semmilyen teljesítménycsökkenést tapasztalni. A CPU 30 vagy 80 Celsius-fokon is működhet, és ez a legkevésbé sem befolyásolja a teljesítményt.

Ennek ellenére az egyetlen alkalom, amikor aggódnia kell a hőmérséklet miatt, az az, amikor túl magasra emelkedik, egészen addig a pontig, amikor a számítógép meghibásodni kezd, leáll, vagy magától újraindul.

Mi a teendő magas számítógép-hőmérséklet esetén?

Ha a CPU vagy a GPU szokatlanul meleg, ennek több oka is lehet:

  • Por felhalmozódása a hűtőbordában
  • Gyenge légáramlás a ház belsejében
  • Magas környezeti hőmérséklet
  • Hibás hűtő, tápegység vagy maga a CPU/GPU

Szóval mit tehetsz?

1. Tisztítsa meg a hűtőbordá(ka)t

CPU hűtő tisztítás alatt

Ha több mint egy éve van számítógépe, és még soha nem tisztította meg, minden bizonnyal van néhány jelentős dolog por felhalmozódása belül. Többféle módon is megtisztíthatja ezt, és elolvashatja cikkünket hogyan tisztítsd meg a számítógépedet a portól hogy rövid időn belül elkészüljön.

A hűtőborda első beszerelésekor vagy tisztítás után visszahelyezésekor rendkívül fontos termikus paszta helyesen is. Ha nem vigyáz, légzsákok képződhetnek, amelyek magasabb hőmérséklethez vezethetnek. Ráadásul a túl sok vagy túl kevés paszta is problémákat okozhat.

Ha nem biztos abban, hogyan kell felvinni a hőpasztát, akkor nézze meg ez a cikk hogy megtanuljon mindent, amit az adott témáról tudnia kell.

2. Ellenőrizze a légáramlást

Számítógép tok

Az alkatrészek túlmelegedésének oka lehet az elégtelen légáramlás. Ha a CPU és a GPU hűtőbordái pormentesek, de a hardver még mindig meleg, akkor jó eséllyel a rossz légáramlás a felelős.

A probléma itt vagy az, hogy nem jut be elég hideg levegő a házba, nem távozik a forró levegő belőle, vagy mindkettő. A légáramlás javításának legjobb módja az házventilátorok felszerelése . Javasoljuk, hogy legalább kettőt szereljen fel: egyet az elülső oldalra, hogy beszívja a hideg levegőt, és egyet a hátuljára, hogy kifújja a forró levegőt.

És abban az esetben, ha nem tudsz vagy nem akarsz plusz rajongókat vásárolni, mindig megteheted tartsa nyitva a számítógépházat , mivel ez segít megelőzni a túlzott hőképződést a belsejében.

3. Ellenőrizze a környezeti hőmérsékletet

hőmérő

Néha tényleg nem a számítógép hibája, hogy túl meleg. Ez jelentős probléma a melegebb éghajlaton élők számára, bár a nyáron még a mérsékeltebb éghajlaton élőknek is meg kell küzdeniük vele. Ebben a forgatókönyvben nagyon keveset tehetünk, az előző két lépéstől eltekintve.

Nyilvánvalóan a jobb hűtés segít, és azt is jó ötlet, hogy a helyiségben, ahol a számítógép van, jó légáramlást biztosítson, bár ez valószínűleg észrevehetőbb hatással lesz a saját kényelmére, mint a CPU-ra vagy a CPU-ra. GPU hőmérsékletek.

Ha kiderül, hogy a készlete hűtők egyszerűen nem bírja a környezeti hőmérsékletet, nincs más választás, mint valami jobbra frissíteni.

4. Vegye fel az üzlettel

Garancia bélyegző

Ha minden megfelelően van beállítva, de a számítógép még mindig őrülten túlmelegszik, annak ellenére, hogy minden megfelelő intézkedést megtett, akkor lehet, hogy hibás alkatrészről van szó. Ez bármi lehet a tápegységből, ventilátorból vagy akár magával a CPU-val vagy GPU-val.

Azon kívül, hogy ellenőrizni kell, hogy a ventilátorok megfelelően forognak-e, amikor nincsenek néma üzemmódban, keveset tehetsz a hardverhibás otthon ellenőrzése érdekében.

A legjobb dolog, amit tehet, ha azt gyanítja, hogy hibás hardverrel áll szemben, egyszerűen felveszi a kapcsolatot az eladóval, feltéve, hogy rendelkezik érvényes garancia . A gyártók saját garanciát is vállalnak, így hiába jár le az üzlet által kínált garancia, a helyzet nem biztos, hogy reménytelen.

Végül, ha valóban valami baj van egy CPU-val vagy magával a GPU-val, általában a cseréje az egyetlen megoldás.

Következtetés

Tehát ez lenne az elfogadható CPU és GPU hőmérséklet témája. Mint mindig, ha úgy érzi, hogy hibát vagy figyelmen kívül hagyást követtünk el, tudassa velünk a megjegyzésekben, és igyekszünk a lehető leghamarabb frissíteni a cikket.

Ezek is tetszhetnek neked