Steam vs Epic Games Store – Melyik a legjobb PC-játékbolt?

Fontos, hogy ne legyünk elfogultak, amikor a Steamet az újabb Epic Games Store-hoz hasonlítjuk. 100%-ban objektív összehasonlítást végeztünk a két üzlet között.

ÁltalJustin Fernandez 2022. január 10 Steam vs Epic Games

Az évek során, Gőz sikerült pozicionálnia magát a vásárlás és a játék fő platformjaként PC játékok .

És bár a múltban megküzdöttek némi versennyel, egyetlen másik platform sem jutott a közelébe ahhoz, hogy letaszítsa a Valve kirakatát.

Egészen addig, amíg az Epic Games úgy döntött, hogy kilép az arénába, és elindítja a Epic Games Store .

Bár mindkét platform nagyon hasonló szolgáltatást nyújt, a játékvásárláshoz és játékhoz való hozzáállásuk már nem is különbözhetne egymástól.

Itt megnézzük, hogyan épül fel a Steam és az Epic Games Store a különböző kategóriákban, hogy megválaszoljuk az ősi kérdést: melyik a legjobb PC játékbolt?

Ne felejtsen el visszanézni minden frissítésre, mivel ez a két szolgáltatás folyamatosan fejlődik és versenyez egymással.

És amíg itt vagyunk, fontolja meg a sok válogatott listánk egyikét további játékajánlatokért.

Összefüggő: A legjobb olcsó játékmonitorok (2022-es értékelések) A legjobb játékok alacsony specifikációjú PC-kre Előre beépített vs egyéni PC – melyik a legjobb?

TartalomjegyzékElőadás

A Steam Store magyarázata

A Steam Store magyarázata

A Steam egy digitális játékterjesztési platform, amelyet a Valve Software hozott létre és üzemeltet, olyan népszerű sorozatok készítői, mint pl 4 halott maradt , Dota , Csapaterőd , Portál , és Ellencsapás .

Ezenkívül a Valve létrehozta a Source játékmotort, amelyet az általuk fejlesztett játékok többségéhez használnak.

A cég 2003-ban indította útjára a Steamet, így a játékok egyik legrégebbi digitális kirakatává vált.

Míg a felhasználók webböngészőn és mobilon keresztül is hozzáférhetnek a Steamhez, főként önálló alkalmazásként használják laptopok és PC-k .

A játékterjesztésen kívül a Steam közösségi központként szolgál, ahol a felhasználók véleményeket tehetnek közzé, részt vehetnek a közösségi vitákban, streamelhetnek játékokat, letölthetnek nem játékhoz kapcsolódó szoftvereket és még sok mást.

Az Epic Games Store magyarázata

Az Epic Games Store magyarázata

Az Epic Games Store digitális játékok terjesztésével is foglalkozik.

A kirakatot 2018 decemberében indította el az Epic Games, az Unreal Engine gyártója, Fortnite és az Epic Games Launcher, amelyből az üzlet épül.

Ez lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy az EGS-t webböngészőn keresztül vagy önálló alkalmazásként az asztali számítógépükön keresztül érjék el, hasonlóan a Steamhez.

Míg vannak más digitális kirakatok, amelyeket játékkiadók indítottak és üzemeltetnek, a legtöbb az általuk kiadott játékokra korlátozódik.

Az EGS azonban az időzített exkluzív játékok, a jól ismert indie játékok és a várva várt AAA-kiadások csábító keverékét tudja nyújtani.

A játékterjesztésen túl az EGS olyan közösségi funkciókat is kínál, mint például a barátlisták és a chat-funkciók.

Ezenkívül a felhasználók a beépített játékkönyvtáron keresztül kezelhetik vásárlásaikat, és a Kezdőlap lapon értesülhetnek az eladásokról és a közelgő kiadásokról.

Steam vs. Epic Games Store

Steam vs Epic Games Store

Most, hogy kialakítottuk a két platform által kínált szolgáltatásokat, meglátjuk, hogyan viszonyulnak egymáshoz a mindennapi használat során.

Az igazságosság érdekében a következő kategóriákra összpontosítunk: felhasználói felület, játékválasztás, ár/bevétel felosztás, bolti jutalmak és közösségi funkciók.

Olvassa tovább, hogy megtudja, melyik üzlet kerül a legjobb helyre.

Felhasználói felület

Steam vs Epic Games Store felhasználói felület

Ha megnézzük a Steam és az EGS felhasználói felületét, akkor mindkét kirakat letisztult dizájnja látható.

Ha azonban egymás mellé helyezi őket, világossá válik, hogy a Steam felhasználói felülete sokkal elfoglaltabb a funkciókkal, képekkel, szövegekkel és általános információkkal, amelyek a felhasználóhoz jutnak el.

Ha átváltunk EGS-re, láthatjuk, hogy a dolgok sokkal tisztábbak, egészen a Steamhez képest.

A játékokkal kapcsolatos hírek a felhasználó Kezdőlap lapjára korlátozódnak, felszabadítva a Library-t, hogy a játékokat nagyméretű, rácsba rendezett ikonokkal jelenítse meg.

Steam Store felhasználói felület

A játék megtalálása sokkal egyszerűbb, mint a Steam listaformátumának használata, és ha a felhasználó úgy dönt, hogy melyik játékot választja, akkor egyszerűen csak rá kell kattintani az ikonra, és kiválasztani az „indítás” lehetőséget.

Ha egy pillantással részletes információkat szeretne minden játékról, a Steam valószínűleg jobban megy.

Ha azonban egy elegáns és egyszerű felhasználói felületre vágyik, amely lehetővé teszi a játékok megtalálását minden felhajtás nélkül, akkor inkább az EGS-t részesítse előnyben.

Legjobb felhasználói felület: Epikus

Játék kiválasztása

Steam vs Epic Games Store játékválaszték

A vitathatatlanul a legnagyobb kategória, a játékválaszték az, ahol az EGS és a Steam igazán találkozik.

Az összehasonlítás kedvéért szétválasztjuk a minőség által kínált játékok közül fajta a kínált játékok közül.

Ami a változatosságot illeti, a Steam szinte minden műfajban legyőzi az EGS-t.

A Steam tartalmaz egy címke funkciót is, amely lehetővé teszi a kulcsszavak kombinálását, hogy olyan hiperspecifikus alműfajokat találjon, mint a roguelike-dungeon crawlers vagy a crab-fighting-RPG.

Összefüggő: A legjobb Dungeon Crawlers 2022

A Steam szélesebb választékának azonban az az ára, hogy a gyengébb minőségű játékok gyakran átcsúsznak a réseken, így a bolt olykor olcsónak és vázlatosnak tűnik.

Ha ezt kombinálja a Valve kevésbé szokványos megközelítésével a bűnelkövetők azonosítása és eltávolítása terén, akkor egy dagadt kirakatot kap, amely arra kényszeríti a felhasználókat, hogy átvizsgálják a szemetet, hogy megtalálják a rejtett drágaköveket.

EGS és Steam

Másrészről az EGS egy korlátozottabb, válogatott játékgyűjteményt kínál az eladásra.

Egyre több AAA és indie cím került az Epic kirakatára, leginkább időzített vagy teljes exkluzívként.

Ez azonban kétélű fegyver az Epic számára, mivel mind az eladásokat, mind a negatív felhajtást vonzza a PC-játékosok részéről, akik már beépültek a Steam ökoszisztémába.

Ennek ellenére nem hagyható figyelmen kívül az EGS által kínált játékok kiváló minősége.

Mivel az Epic exkluzív ügyletei nagy kockázatvállalást követelnek meg részükről, sokkal alaposabban döntenek arról, hogy mely közelgő játékokat támogassák.

Az Epic abban is sokkal jobb, mint a Steam abban, hogy felelősségre vonja a fejlesztőket, ha elhanyagolják a játékokat az Early Access során.

Ez az a terület, ahol a Steam évekig alulteljesített, még az EGS elindítása előtt is.

Mindezek ellenére egyértelmű, hogy kik a nyerteseink ebben a kategóriában.

Legjobb játékválasztási minőség: Epikus

A legjobb játékválaszték: Gőz

Ár és bevétel felosztása

Az Epic Games Store ár- és bevételmegosztása

Egy másik terület, amely a digitális játékbolt használatának vonzerejét befolyásolja, az eladó játékok ára.

Bár egyik platform sem próbálja igazán alákínálni a másikat, vannak olyan helyzetek, amikor a játékok ára a régióspecifikus árszabályozástól függően eltérő lehet.

Mivel a Steam több helyi pénznemben érhető el, mint az EGS, jellemzően a piaci értékű árakat tükrözi a szokásos dollár átváltás javára.

A végeredmény az árak észrevehető ingadozása, amely bizonyos régiók felhasználóinak némi plusz fizetést okozhat.

Az EGS ebben a tekintetben jobban teljesít, mivel nyers konverziós arányt használ, amely a legtöbb címnél olcsóbb.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor az Epic saját regionális árat ír elő, ami magasabb árcédulát is eredményezhet.

Amikor az eladott játékok forgalmazói és fejlesztői közötti bevételmegosztásról van szó, az Epic viszi a tortát.

A platform a kezdetektől fogva jobb bevételmegosztást biztosított, mint a Steam, jelenleg 12/88 a fejlesztő javára, míg a Steam 30/70 és 20/80 között mozog az eladásoktól függően.

A Steam esetében azonban ez a százalék csökken, ha egy játék több mint 10 millió dollárt keres.

Az Epic bevételmegosztása az értékesítéstől vagy a megszerzett bevételtől függetlenül azonos.

Ezenkívül minden fejlesztő, aki úgy dönt, hogy az Epic Unreal Engine 4-et használja játéka elkészítéséhez, élvezheti a szokásos 5%-os jogdíjmentességet.

A legjobb összjáték ár: Gőz

Legjobb bevételmegosztási arány: Epikus

Store Perks

EGS és Steam Store Perks

Minden digitális kirakatnak megvannak a maga egyedi előnyei, amelyek segítenek kiemelkedni a versenytársak közül, miközben jutalmazzák a felhasználót.

Itt jön kézbe a Steam szolgálati ideje; évekbe telt a játékajánló algoritmus finomhangolására a lehető legjobb élmény megteremtése érdekében.

Jó példa erre az Explore Queue, amely az ajánlott játékok válogatott listáját tartalmazza a felhasználó keresési előzményei és könyvtára alapján.

Ezen túlmenően a Steam minijátékok, gyűjthető tárgyak, játékon belüli tárgyak és kozmetikumok formájában is értékesít tartalmat a felhasználók profiljához.

A Steam által kínált legjobb előny azonban a felülvizsgálati rendszere, amely lehetővé teszi, hogy visszajelzést osszanak meg a játékokkal kapcsolatban a fejlesztőkkel és más felhasználókkal.

A játék értékelését a pozitív vagy negatív fogadtatás mértéke méri, az általános és a legutóbbi értékelések pontszámaival együtt.

Noha a Steam felülvizsgálati rendszere valamelyest kedvelt, hajlamos az értékelések bombázására is – amikor a felhasználók mesterségesen csökkentik a játék pontszámát, hogy visszajussanak a fejlesztőhöz vagy a kiadóhoz.

EGS és Steam ingyenes játékok

Noha az EGS-nek nincs beépített felülvizsgálati rendszere, igen csábító előnyöket kínálnak.

Egyrészt a felhasználók korlátozott idejű ajánlatokat kapnak, hogy havonta ingyenesen töltsenek le és tarthassanak meg egy válogatott játékot, például a kiemelt fontosságokkal GTA 5 beleértve.

De minden igyekezete ellenére az EGS még mindig alulmarad a Steam felhasználói juttatásaival szemben.

Legyen szó új ajánlások felfedezéséről, böngészésről az eladások között, digitális nyalánkságok vásárlásáról és eladásáról, vagy a felhasználók elköteleződéséről, a Steamnek egyszerűen nincs párja.

A legjobb bolti jutalmak: Gőz

Társadalmi jellemzők

EGS és Steam közösségi funkciók

A Steam hosszabb élettartama lehetővé tette a közösségi funkciók fejlesztését is az évek során.

A felhasználók saját profillapot kapnak, ahol bejegyzéseket írhatnak, médiát oszthatnak meg, szintlépés , és ajánlásokat kaphatnak az alapján, hogy mit játszanak a barátaik.

A Steam támogatja a játékmeghívásokat, a közösségi megbeszéléseket és a szöveges/hangcsevegési funkciókat is.

Végül lehetőséget ad Steam- és konzolprofilod összekapcsolására, így több platformon is kommunikálhatsz barátaiddal.

EGS és Steam Barebone

Erre gondoltunk, amikor az EGS-re úgy hivatkoztunk, hogy túlságosan csupasznak érezzük magunkat.

Míg a felhasználóknak lehetőségük van embereket felvenni az ismerőseik listájára és csevegni, nagyjából ennyi.

Nincsenek egyedi profilok, nincs médiamegosztás, nincs felülvizsgálati rendszer, és nincsenek közösségi központok a játékok számára.

Noha az Epic a bevezetése óta tett lépéseket a platform fejlesztése érdekében, még mindig nem tudták utolérni a Steam felhasználók közötti elkötelezettség szintjét.

Mindezek alapján valószínűleg már megtudhatja, hová tart ez.

A legjobb közösségi tulajdonságok: Gőz

Melyik a legjobb PC-játékbolt?

Mi a legjobb PC-játékbolt

Ha minden kategóriát figyelembe vesz, és gyorsan számol, akkor egyértelmű, hogy melyik üzlet nyer.

A Steam örökké létezett, és ezalatt az idő alatt lojális és aktív felhasználói bázist fejlesztett ki.

Ráadásul a Steam játékválasztékának változatossága nevetségesen nagy, gyakran a határvonalat elsöprő.

Bár ez azt jelenti, hogy sok szemét kerül a boltba, még mindig rengeteg nagyszerű játékot fedezhet fel egyedi kulcsszavak és címkék használatával.

Az EGS elegánsabbnak tűnhet, és rengeteg nagyszerű exkluzív és ingyenes játékkal rendelkezik minden hónapban, de egyszerűen nincs elég funkciójuk ahhoz, hogy versenyezzen a Steammel.

Legjobb PC-játékbolt: Gőz

Ez nem jelenti azt, hogy az Epic ne tudna utolérni; Ha a Valve nem képes megbirkózni az olyan akadályokkal, mint a rossz minőségű címek, amelyek elárasztják a boltjukat, a gyakori felülvizsgálati bombázások és a kisebb bevételmegosztások, az EGS profitálhat abból, hogy ezekre a területekre összpontosít.

Úgy tűnik, pontosan ez az, amit az Epic tesz a siker érdekében, bár még hosszú út áll előttük.

Ezek is tetszhetnek neked