Legfontosabb Szerencsejáték Raktári és utángyártott CPU-hűtő – Elég jó a részvényhűtő?

Raktári és utángyártott CPU-hűtő – Elég jó a részvényhűtő?

Új hűtő beszerzésén gondolkodik a CPU-hoz mellékelt hűtő helyett? Tekintse meg ezt a hasznos útmutatót, hogy megtudja, melyik a legjobb az Ön számára.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Corsair H60

Válasz:

Bármely készlethűtő megvédheti a CPU-t a túlmelegedéstől.

Ennek ellenére, ha egy hatékonyabb hűtőt szeretne a túlhajtáshoz, és egy olyan, amely halkabban működik, akkor az utángyártott hűtő szinte mindig nagyon megéri.

Az biztos, hogy kényelmes, ha a CPU-t hűtővel szállítják a dobozban, de vajon elég jó-e, ami a dobozban van?

Végül is egy CPU-hűtőnek két dolognak kell lennie ahhoz, hogy jónak tekinthető: a hűtési hatékonyságot és az alacsony zajtermelést. Technikailag minden hűtő elég jó, ha csak azt akarja, hogy a CPU megfelelően működjön anélkül, hogy megolvadna. Mégis, ha a túlhajtásról beszélünk, valószínűleg sok készlethűtő csalódást fog okozni.

TartalomjegyzékElőadás

AMD Stock Coolers vs Intel Stock Coolers

Intel Stock Cooler

Az Intel és az AMD különböző hűtőket szállít különböző CPU-kkal. Az Intel alacsony profilú hűtője és az olcsóbb és kevésbé igényes CPU-kkal és APU-kkal szállított AMD Wraith Stealth-je egyaránt viszonylag kis hűtőbordákkal rendelkezik, így nagy terhelés esetén is hangosak lesznek, és a hőmérséklet gyorsan 70 Celsius-fok fölé emelkedhet, még raktári órajelek mellett is. .

Végső soron az AMD Wraith Stealth előnye az Intel kínálatához képest, tekintve, hogy csendesebb – ahogy a neve is sugallja –, de egyik sem ideális túlhajtáshoz.

Aztán van az Intel nagy hűtője és az AMD Wraith Spire, amelyek sokkal jobban teljesítenek a hűtési hatékonyság terén, mindezt a sokkal erősebb hűtőbordáknak köszönhetően. A legtöbb ember számára, aki nem tervez túlhúzást, valószínűleg ezek a készlethűtők elvégzik a munkát, bár meg kell jegyeznünk, hogy az AMD Spire ismét egy kicsit jobban teljesít.

Nem csak ez, hanem az AMD is kínál még néhány hűtőt, köztük a nagyobb és jobb Wraith Max-ot és a Wraith Prism-et, mindkettőhöz RGB gyűrűk tartoznak. Ráadásul van néhány további csupasz, alacsony profilú hűtőjük is az APU-khoz.

Ezt figyelembe véve kijelenthetjük, hogy az AMD hűtői jobbak, mint az Intel készlethűtői, különösen az alacsony profilú, de hogyan bírják az utángyártott megoldásokat?

Stock Cooler vs Aftermarket Cooler

Stock vs utángyártott hűtő

Míg a készlethűtők választéka meglehetősen korlátozott, változatos utángyártott lehetőségekben nincs hiány.

Megvan a rendes alacsony profilú CPU hűtők , ami gyorsan és olcsón helyettesítheti az alap készlethűtőt. Vannak azonban drágább, komolyabb modellek is, amelyek jobb hűtést tudnak nyújtani masszív hűtőbordák használata nélkül, így kiválóan alkalmasak kompakt számítógépházba.

De ha már a masszív hűtőbordákról beszélünk, ha van elég hely egynek, nincs ok arra, hogy ne vegyünk toronyhűtőt. Ezek egyszerűen a legjobb léghűtők, amelyeket asztali számítógépekhez kaphat. Kiváló hűtési hatékonyságot kínálnak, és nagyon csendesek, ha nem nyomják túl erősen.

Készlet CPU ventilátor

Azonban még egy toronyhűtő sem hasonlítható össze egy folyadékhűtővel! Ezek messze a legdrágább utángyártott hűtők. Az alumínium hűtőborda helyett keringtető folyadékkal juttatják el a hőt a CPU-tól és a házba szerelt radiátorokhoz, amelyeket aztán több ventilátor segítségével hűtenek le.

Tehát, amint látja, nagyon sokféle van utángyártott CPU hűtők közül választhat, mindenki igényeinek megfelel, és mindenki költségvetésének megfelelő.

Elég egyértelmű, hogy a legtöbb utángyártott hűtő általában jobban teljesít, mint az olcsóbb készlethűtők, de melyiket érdemes beszerezni – és végül is szükség van rá?

Utángyártott CPU-hűtőre van szüksége?

Intel Stock Fan

A szükség szó itt egy kicsit trükkös kifejezés, mivel a különböző emberek eltérő preferenciákkal és teljesítménykövetelményekkel rendelkeznek. Vannak, akik túl akarják hajtani a CPU-jukat, és a lehető legtöbb teljesítményt ki akarják hozni belőle, míg mások egyszerűen olyan hűtőre vágynak, amely alacsonyan tudja tartani a hőmérsékletet anélkül, hogy túl hangos lenne és elvonná a figyelmet.

Nos, ha túl akarja hajtani a CPU-t, akkor az esetek többségében kötelező az utángyártott hűtő. A toronyhűtő kiváló egyensúlyt biztosít a teljesítmény és a megfizethetőség között. Ha azonban minden erejét ki akarja préselni a processzorból, akkor a folyadék a legjobb megoldás – de egyben a legdrágább is.

Azokat pedig, akiket egyszerűen bosszant, hogy a készlethűtőjük folyamatosan felpörög, vagy a ház egy idő után túlságosan felforrósodik, vannak nagyszerű toronyhűtők, amelyek olcsók és csendesek is. És ahogy már említettük, egy kiváló alacsony profilú hűtő jó lökést adhat egyes Mini ITX vagy Micro ATX PC-knek, amelyek nem férnek el megfelelően egy nagyobb hűtővel.

Utángyártott hűtő

És végül, amit érdemes megjegyezni, ha a számítógép csúnya túlmelegedésre hajlamos, az a tény, hogy nem biztos, hogy maga a CPU-hűtő a probléma. Ha ismétlődő BSOD-okkal és újraindításokkal kell szembenéznie, ha a tokban lévő csipogó folyamatosan megszólal, vagy ha jelentős és véletlenszerűnek tűnő lassulást észlel, akkor valószínűleg a túlmelegedés a felelős. Ennek ellenére valószínűleg nem kizárólag a CPU-hűtő hibája.

Tehát, mielőtt kidobná a régi hűtőt, próbálja ki a következőket:

  1. Tisztítsa meg a számítógép házát . Ez jelenti a CPU-, GPU- és PSU-hűtőket, valamint a házon lévő légbeömlőket. A por felhalmozódása mindenütt jelen lévő probléma minden aktív hűtést használó számítógépen, és ez a legtöbb esetben a túlmelegedés fő oka.
  2. Kap egy tokra szerelhető ventilátor . A számítógép túlmelegedésének másik oka lehet a nem megfelelő légáramlás. Lehet, hogy a CPU és a GPU hűtők jól működnek, de lehet, hogy nem kapnak elég hideg levegőt kívülről. És meglepődne, mekkora lökést tud nyújtani akár egy-két tok-rajongó is, arról nem is beszélve, hogy nem kerülnek sokba.

Az utolsó szó

Raktári Intel hűtő

A legtöbb készlethűtő elvégzi a feladatot, de sok utángyártott hűtő biztosan halkabb és hatékonyabb is, különösen, ha összehasonlítjuk a legolcsóbb, legalapvetőbb, olcsóbb CPU-kkal szállított hűtőkkel.

Természetesen az, hogy mennyit érdemes beruházni egy utángyártott hűtőbe, és a kérdés, hogy milyen típusú hűtőt érdemes beszerezni, több tényezőtől is függ, amelyeket a cikkben említettünk: túlhúzás, zajkeltés, a ház mérete és a költségvetés.

Mindaddig, amíg ezeket szem előtt tartja, amikor új hűtőt vásárol, és ha ragaszkodik egy megbízható márkához, nem tévedhet!

Ezek is tetszhetnek neked