Legfontosabb Szerencsejáték Teljes, félig és nem moduláris tápegység – melyiket válassza?

Teljes, félig és nem moduláris tápegység – melyiket válassza?

Érdekelne, hogy milyen típusú tápegységet érdemes beszereznie, és milyen előnyei és hátrányai vannak mindegyiknek? Jó helyre jöttél.

ÁltalRózsa Mattise 2022. január 10 Teljes vs félig vs nem moduláris táp

Amikor egyes PC-összetevőkről van szó, mint például a PSU (tápegység) , van néhány viszonylag apró funkció, amelyet figyelembe kell venni, amikor kiválasztja a legjobb modellt az Ön preferenciáinak megfelelően, olyan jellemzőket, amelyeket a kezdő PC-készítők teljesen figyelmen kívül hagyhatnak. És ami a tápegységeket illeti, az egyik ilyen funkció modularitás .

Ami a modularitást illeti, a tápegységek háromféle változatban kaphatók: teljesen moduláris, félmoduláris és nem moduláris.

A modularitás itt a kábelekre vonatkozik – a teljesen moduláris és félmoduláris egységek különböző mértékben testreszabhatók. Ezzel szemben a nem moduláris egységek nem testreszabhatók, és egy sor beépített kábellel ragadnak.

A könnyű használhatóságon kívül az egyes tápegységtípusoknak más előnyei és hátrányai is vannak, amelyeket fontos szem előtt tartani. Előtt saját PC építése , ismernie kell mindegyik jellemzőit, hogy az Ön helyzetének legmegfelelőbbet válassza.

PSU Teljesen moduláris Félig moduláris Nem moduláris
Költség DrágaKözepesen drágaOlcsó
Kábelkezelés KiválóMérsékeltRossz
Légáramlat Nem befolyásolja a légáramlástKorlátozhatja a légáramlástValószínűleg korlátozza a légáramlást
Elektromos hatékonyság Elektromosan rendkívül hatékonyElektromosan nagyon hatékonyElektromosan nem hatékony
Újrahasználhatóság Lehetőség van a moduláris vezetékek újbóli felhasználására új egységekbenNéhány kábelt újra felhasználhatTávolítsa el a teljes egységet cseréhez
Testreszabhatóság Lehetőség egyedi vezetékekhez és színsémákhozKevesebb kábel kevésbé fáj a szemnek; nem tudja testre szabni a csatlakoztatott vezetékeketNem lehet testreszabni egyetlen kábelt sem
Méret KompaktFélig kompaktAz extra kábelek túl sok helyet foglalnak el

TartalomjegyzékElőadás

Teljes vs. Semi vs. Nem moduláris: mi a különbség?

Ha egyáltalán ismeri PSU-k , tudni fogja, hogy egy tápegységnek több kábele van, amelyek a számítógép különböző részeihez csatlakoznak. A tápegység a fali csatlakozóaljzatról a számítógépre továbbítja az áramot, megfelelően elosztva azt a különböző összetevők között.

Nyilvánvaló, hogy az áramellátás kábeleken keresztül történik, és a testreszabhatóság mértéke ezen a területen határozza meg, hogy a tápegység teljesen moduláris, félmoduláris vagy nem moduláris. Egy nem moduláris tápegység vezetékei például állandóan az egységhez vannak forrasztva. A félmoduláris egységekben a kábelek egy része eltávolítható vagy kicserélhető. Egy teljesen moduláris egységben minden a kábelek eltávolíthatók vagy kicserélhetők.

Ezeknek a tápegységeknek a gyártási módja miatt mindegyik típusnak megvannak az előnyei és hátrányai. A nem moduláris egységeket például a legkönnyebb előállítani, így általában ezek jelentik a legolcsóbb megoldást a PC-készítők számára. Ezzel szemben a félmodulárisak és a teljesen modulárisak nagyobb testreszabhatóságot kínálnak, de magasabb áron.

Ebben az útmutatóban még részletesebben áttekintjük a tápegységek közötti különbségeket.

Menjünk bele rögtön.

Teljesen moduláris tápegységek

A teljesen moduláris tápegységek teljesen cserélhető kábelekkel vannak ellátva; egyik sem csatlakozik tartósan a tápegységhez. Emiatt Ön a legmagasabb fokú rugalmassággal rendelkezik az építkezés során, és sokkal könnyebb lesz kábelkezelés . A teljesen moduláris PSU-val csak azokat a kábeleket használhatja, amelyekre szüksége van, anélkül, hogy a feleslegessé váló kábelek ne okoznának rendetlenséget.

A teljesen moduláris PSU-k azonban jellemzően csak kevés lelkes PC-gyártó számára vonzóak. Mivel a legtöbb számítógépnek szüksége lesz az összes kábelre, amelyet egy félmoduláris tápegység általában biztosít, a teljesen moduláris egység sok esetben egyszerűen túlzás lenne. Azonban van néhány olyan helyzet, amikor a teljesen moduláris egység hasznos lehet.

Az egyik fő ok, amiért a teljesen moduláris tápegység hasznos, az az, hogy lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy egyedi vezetékszíneket válasszon egységéhez. Nyilvánvaló, hogy ez olyan extra testreszabhatóságot biztosít, amelyet egy PC-rajongó valószínűleg ki szeretne használni.

Teljes moduláris tápegység

Bár a teljesen moduláris egységek kínálják a legtöbb testreszabási lehetőséget, ezek a költségek is a legtöbbet jelentik. Mivel magának a tápegységnek és a hozzá tartozó (egyedi) kábeleknek is meg kell vásárolnia, többet fog költeni, mint amennyit egy moduláris vagy félmoduláris egységre költene.

De természetesen ez nem csak a kábelek színén múlik – a kábelhossz megválasztása is fontos tényező az esztétika és a kábelkezelés szempontjából. Mint már említettük, a félmoduláris tápegységek továbbra is nagyon jók a kábelkezelés terén. Ennek ellenére csak egy teljesen moduláris kábel esetén választhatja ki az egyes kábelek színét és hosszát, miközben lemond minden olyan extra kábelről, amelyre nincs szüksége.

A nap végén minden extra testreszabhatóság jól jön az átlátszó vagy félig átlátszó tokoknál, ahol az esztétika különösen fontos.

Ne feledkezzünk meg azonban a kis méretű tokokról sem! Ha Mini ITX játék PC-t építesz, igazi kábelkezelési rémálom lehet a kezedben, így nyilvánvaló, hogy egy teljesen moduláris tápegység miért lenne jó választás egy ilyen PC-hez. A kevesebb kábel nemcsak a beállítást könnyítené meg, hanem javítaná a légáramlást is a házon belül, ami szintén gyakori probléma a kompakt tokok esetében.

Teljes moduláris tápegység

Félmoduláris tápegységek

A félmoduláris tápegységek a teljesen moduláris és a nem moduláris PSU-k középpontját érik el. A félmoduláris PSU-k általában legalább a 24 tűs csatlakozóval vannak felszerelve, míg a PCIe és a 8 tűs CPU-kábelek csatlakoztatva vannak, vagy nem. Egyes félmoduláris egységek moduláris 8 tűs és PCIe csatlakozókkal rendelkeznek, míg mások nem. Ezektől eltekintve a félmoduláris egység többi vezetéke moduláris lesz.

A félmoduláris tápegységek kínálják a legjobb kompromisszumot a rugalmasság és az ár között, ha moduláris és nem moduláris egységekről van szó. Mivel már több kábel is csatlakoztatva van az egységhez, ez néhány olyan kábel kevesebb, amelyet a vállalatnak külön kell gyártania. Ezzel pénzt takaríthat meg, bár ez azt jelenti, hogy a kábelkezelési lehetőségek nem lesznek olyan nagyszerűek, mint egy teljesen moduláris egység esetén.

Ettől függetlenül a félmoduláris egységek által kínált testreszabási lehetőségek továbbra is kiválóak. Valószínű, hogy mindenképpen szükség lesz a tápegységbe integrált kábelekre, így nem valószínű, hogy extra rendetlenséget okoznának, és ha igen, az minimális lenne.

De ahogy fentebb említettük, nem választhatja ki ezeknek a kábeleknek a színét vagy hosszát, amit egy teljesen moduláris egységgel megtehetne. Ismétlem, a legtöbb PC-készítő nem foglalkozik ezzel túlságosan.

Félig moduláris tápegység

A teljesen moduláris egységek és a félmoduláris egységek közötti árkülönbség kezdetben nem olyan magas. Ha azonban végül egyedi kábeleket vásárol egy teljesen moduláris egységhez, akkor azt tapasztalhatja, hogy tisztességes részt többet költ a teljesen moduláris összeállításra.

Ha azonban a tápegységhez mellékelt készletkábeleket szeretné használni, nehéz lehet választani a teljesen moduláris és a félmoduláris tápegység között. Egyes felhasználók arra a következtetésre jutnak, hogy fizethetnek még néhány dollárral egy teljesen moduláris egységért, míg mások inkább megtakarítanák ezt a néhány dollárt egy félmoduláris egység mellett. Végül is ez személyes preferencia.

Félmoduláris tápegység

Nem moduláris tápegységek

Amint azt korábban megállapítottuk, a nem moduláris tápegységek pontosan azt jelentik, amit a név is sugall: a kábelbeállításukat nem lehet megváltoztatni. Az összes kábel, amelyre a tápegységnek szüksége lehet, csatlakoztatva van az egységhez. Ez olcsóbbá teszi a tápegység gyártását, de szinte biztosan nem fogja használni az összes kábelt, így további kábelrendetlenséggel kell megbirkóznia.

Ez természetesen kábelkezelési és esztétikai probléma is. A túl sok használaton kívüli kábel akadályozhatja a légáramlást, ami csökkenti a hűtési hatékonyságot. Sőt, nagyon undorító lehet rájuk nézni, ha átlátszó tokot tervez. Ha azonban a ház beépített kábelkezelési funkcióval rendelkezik, akkor valószínűleg nem lesz túl nagy probléma az extra kábelek eltávolítása az útból.

A nagy PC-k különösen alkalmasak a nem moduláris tápegységekre. Mivel ezeknek a PC-knek bőven van lélegzetvételi helyük, általában a kábelek tárolására is tartalékolhat ebből az extra helyből. Azonban minden az esettől függ.

Nem moduláris tápegység

Ha van egy nagy PC-je extra vezetéktárolóval, egy nem moduláris tápegység vásárlása kiváló módja annak, hogy megtérítse a házra költött pénzt, mivel a nagyobb tokok általában drágábbak.

A nem moduláris tápegységek végül is kiváló választás kezdőknek, mivel minden kábel már a helyén van. Másrészről azonban az összes extra kábelt kissé körülményes lehet kezelni, különösen, ha egy kompaktabb Mini Towerről vagy kis méretű házról beszélünk.

Mindezeken felül, ahogy azt már megállapítottuk, a nem moduláris tápegység olcsóbb is lesz, így olcsóbb összeállításokhoz, ablak nélküli házokhoz is jó választás, vagy ha csak a lehető legköltséghatékonyabb akar lenni. .

Nem moduláris tápegység

Következtetés

Végül minden típusnak vannak előnyei és hátrányai tápegység . A kontextustól függően a három fent említett PSU-típus bármelyike ​​lehet a legjobb vagy a legrosszabb választás.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb PC-felhasználó félmoduláris vagy nem moduláris tápegységet szeretne használni – az utóbbi az átlagos játékos számára vonzó, aki a költséghatékonyságot szeretné előnyben részesíteni, és nem igazán törődik az esztétikával, míg az előbbi a tapasztaltabb PC-készítők, akik különös figyelmet fordítanak építményük esztétikájára és kábelkezelésére.

Ami a teljesen moduláris egységeket illeti, nyilvánvalóan egyedi előnyeik vannak, de a legtöbb ember számára a félmoduláris egységek lennének a legjobb választás. Olcsóbbak, és nincs jelentősebb hátrányuk azon kívül, hogy nem lehet testreszabni az egyes kábelek hosszát és színét. Ennek ellenére mindig van és lesz piaca a teljesen moduláris tápegységeknek, még akkor is, ha az viszonylag kisebb.

Melyik tápegység típus a kedvenced, ha modularitásról van szó? Szereti egyszerűvé tenni a nem moduláris egységeket, vagy hajlandó néhány plusz dollárt kiadni ezért az extra testreszabhatóságért? Tudassa velünk az alábbi megjegyzésekben.

Ezek is tetszhetnek neked