Legfontosabb Szerencsejáték Zárolt és feloldott CPU – mi a különbség?

Zárolt és feloldott CPU – mi a különbség?

Mi a különbség a zárolt CPU és a zárolatlan CPU között? Melyik a legjobb számodra? Egy feloldatlan CPU egyáltalán megéri? Találjuk ki.

ÁltalSamuel Stewart 2022. január 10 Zárolt vs. feloldott CPU

Válasz:

A feloldott CPU feloldott órajel-szorzóval rendelkezik, ami azt jelenti, hogy gyorsan és egyszerűen túlhajtható.

A zárolt CPU-t így nem lehet túlhajtani, és csak BCLK túlhajtással lehet túlhajtani.

A megfelelő CPU kiválasztása az új játék PC-hez meglehetősen zavaró lehet, ha nem tudja, mire kell figyelnie. Végtére is, ha játékról van szó, a CPU teljesítményét nem olyan könnyű mérni, mint a GPU teljesítményét. Ezenkívül számos különféle funkciót kell szem előtt tartani.

Az egyik ilyen funkció, amelyre sokan összpontosítanak a CPU kiválasztásakor, az az, hogy a CPU az zárt vagy feloldva .

Tehát miben különbözik a zárolatlan CPU a zárolttól? Melyiket érdemes választani? Ebben az útmutatóban pontosan erre adunk választ, úgyhogy olvass tovább!

TartalomjegyzékElőadás

Honnan tudhatjuk, hogy a CPU le van zárva vagy fel van oldva?

feloldott Intel CPU

Először gyorsan tegyünk különbséget a zárolt és a nem zárolt CPU-k között.

Amikor azt mondjuk, hogy zárolt és feloldott, akkor a CPU-kra gondolunk óra szorzó . Ha a szorzó nincs zárolva, a CPU szabadon túlhúzható a szorzó beállításával, míg a zárolt CPU-t így nem lehet túlhajtani.

Szerencsére nagyon egyszerű ellenőrizni, hogy a CPU fel van-e zárva.

A mainstream Intel Core játék CPU-k esetében keresse a K betű jelölését a modellszám végén. Az összes K jelöléssel ellátott Intel CPU fel van oldva, és ugyanez vonatkozik a kétbetűs jelölésekre is, mint például a KF vagy HK. Ha többet szeretne megtudni az Intel CPU elnevezési sémájáról és a különböző elnevezésekről, akkor érdemes megnéznie ez a cikk .

Ami az AMD Ryzen CPU-kat illeti, nem kell semmit keresnie – az összes AMD Ryzen CPU fel van oldva, a legolcsóbb pénztárcabarát Ryzen 3 modelltől a csúcskategóriás Ryzen 9 és Ryzen Threadripper szörnyűségekig.

Észreveheti azt is, hogy egyes Ryzen modelleknél X jelölés található a modellszám végén, de ennek semmi köze a szorzóhoz, csupán azt jelzi, hogy a CPU valamivel gyorsabb, és így egy kicsit jobban teljesít. a túlhajtáshoz.

Fel lehet oldani a lezárt CPU-t?

A következő kérdés, amit néhányan feltesznek maguknak, a következő: fel tudod-e oldani és túlhajtani a zárolt CPU-t?

Nos, lehetetlen feloldani a zárolt CPU-t, mivel ez egy fizikai folyamat, amely maga a gyártási folyamat során megy végbe, ami azt jelenti, hogy a zárolt CPU-ra nem egyszerűen csak valamilyen szoftveres korlátozás vonatkozik, amelyet egy bizonyos eszköz segítségével meg lehet kerülni. program vagy segédprogram.

Zárolt CPU-k tud, azonban túlhajtható az alap órajel beállításával, és ezt BCLK túlhajtásnak nevezik.

A BCLK túlhajtás működése az, hogy növeli a CPU teljesítménykorlátját, ami viszont megnöveli az alap órajelet. Ennek a túlhajtási módszernek azonban van néhány jelentős hátránya: növeli a CPU által termelt hőmennyiséget, instabil teljesítményhez vezethet, és az általános teljesítménynövekedés nem lenne olyan észrevehető, mint egy feloldatlan CPU esetén.

Megéri a túlhajtás?

Overclock CPU

Most pedig eljutunk a fontos kérdéshez: törődni kell egyáltalán a túlhajtással?

Először is, azok számára, akik nem ismerik, a túlhajtás az a folyamat, amely a CPU órajelét tolja (kifejezetten Hz ) túllépi a szabványos gyári határokat, így növelve a másodpercenként feldolgozható utasítások számát. Ez javítja a CPU nyers egymagos teljesítményét, bár növeli a hőtermelést is, ahogy fentebb említettük.

Ennek ellenére tagadhatatlan, hogy a túlhúzott CPU-k jobban teljesítenek, mint a gyárilag beállítottak, de vajon a teljesítménynövekedés valóban észrevehető különbséget jelent?

Nos, ha játékról van szó, a válasz általában az: nem. Természetesen ez nagyban függ attól, hogy mennyire CPU-igényes egy játék, és hogy a CPU-e szűk keresztmetszetek a GPU, de általában a CPU-túlhúzásból származó játékbeli teljesítménynövekedés általában néhány képkockára esik le.

Most nemcsak a teljesítménynövekedés nagyon korlátozott, hanem a túlhajtás plusz kiadásokkal is jár, mivel viszonylag drágán kell befektetni. utángyártott hűtő a CPU túlhajtási potenciáljának teljes kihasználása érdekében.

Összefüggő: A CPU specifikációinak magyarázata – Egyszerű útmutató

Ez vonatkozik az AMD-re és az Intelre is. Az Intel feloldott CPU-ihoz nem tartozik készlethűtő, és míg az erősebb Ryzen modellekhez nagyon jó Wraith Spire és Wraith Prism hűtők jártak, a Team Red egy lépést tett vissza ezen a területen, és a legújabb Ryzen 5000 modellek is. jönnek hűtő nélkül, vagy Wraith Stealth hűtőkkel, amelyek nem túl jók a túlhajtáshoz.

Ennek ellenére a túlhajtás nagyrészt a rajongók játéka. Ahogy a mondás tartja, az odajutni a móka fele, tehát maga az a folyamat, amikor megpróbálják kipréselni a CPU-ból a feldolgozási teljesítmény minden részét, a túlhajtást kedvelők szórakozásának része. Azok a játékosok, akik nem tartoznak ebbe a sokaságba, ez a folyamat valószínűleg nem tűnik többnek, mint egy olyan házimunka, amely végül nagyon kevés kielégülést kínál.

Érdemes megjegyezni, hogy a CPU túlhajtása tud észrevehetőbb teljesítménynövekedést eredményez bizonyos CPU-igényes professzionális szoftvereknél, jövőbiztosabbá teheti a CPU-t, és segíthet a szűk keresztmetszetek enyhítésében. Csupán arról van szó, hogy nem nyújt akkora lökést a játék terén, mint ahogy azt sokan hinnék.

Következtetés

CPU túlhajtás

Tehát a nap végén érdemes beruházni egy zárolatlan CPU-ba, vagy egy zárolt CPU is elegendő?

Nos, ha úgy érzed, hogy valóban profitálhatsz a teljesítménynövekedésből, azaz ha a játék mellett CPU-igényes professzionális szoftvereket is szeretnél használni, vagy ha egyszerűen van tartalék pénzed, és szeretnél egy jó minőségű, jövőt építeni -proof gamer PC, akkor egy feloldatlan CPU megérné.

A túlhúzás azonban nem lehet túl magas az átlagos játékosok prioritási listáján, mivel a készlet órajelek az automatizált órajel-növelést lehetővé tevő technológiákkal kombinálva több mint elegendő feldolgozási teljesítményt kínálnak a legújabb játékok futtatásához.

A játékokhoz megfelelő CPU kiválasztása azonban tágabb téma, így ha most vásárol egyet, javasoljuk, hogy tekintse meg 2022 legjobb CPU-i , mivel biztosan megtalálja az igényeinek megfelelőt.

Ezek is tetszhetnek neked